Share

cover art for 113: Brus, buller och bullshit (Livepodd från Almedalsveckan)

Bergh & Wernberg

113: Brus, buller och bullshit (Livepodd från Almedalsveckan)

Season 2, Ep. 13

Det här avsnittet är en inspelning från vår livepodd under Almedalsveckan i Visby (30/6). Vi startar med att diskutera fyra frågor vi fått in från våra lyssnare och därefter pratar vi om hur man kan förstå Almedalsveckan (och en del annat) i termer av brus, buller och bullshit. Ett särskilt tack till Google som lånade ut sin scen och teknik till oss för den här inspelningen!


LÄNKAR:

Calling Bullshit: The Art of Skepticism in a Data-Driven World (Bergstrom och West 2021)

More episodes

View all episodes

 • 21. 121: Onyanserad intelligens

  27:45
  Intelligens kan vid en första anblick framstå som något betydligt mer väldefinierat och konkret än vad det faktiskt är. I det här avsnittet pratar vi om hur intelligens förhåller sig till IQ-test, hur mänsklig intelligens förhåller sig till AI samt hur en onyanserad syn på intelligens riskerar att leda fel i samhällsdebatten.LÄNKAR:Complexity and the Function of Mind in Nature (Godfrey-Smith 1998)Axess panelsamtal 13/4 2023Idébyrån: Du blir dummare (SVT)Människor, maskiner och framtidens arbete (Wernberg 2019)Which Humans? (Atari m.fl. 2023)
 • 20. 120: Penningpolitik, modeller och verklighet

  27:15
  I det här avsnittet pratar vi om hur penningpolitikens makroekonomiska modeller förhåller sig till den verklighet de förväntas beskriva. LÄNKAR:Fördjupning: Inflationen inte helt jämförbar mellan länder (Penningpolitisk rapport februari 2020)Dags att omvärdera Riksbankens roll och ställning? (Ekonomisk debatt)I Smedjan om utbudspolitik och inflationsbekämpning (Berghs betraktelser)
 • 19. 119: Snuttifiering, delar och helheter

  22:51
  Begreppet snuttifiering har i omgångar använts för att beskriva hur saker vi känner till hackas upp i mindre delar. Till exempel hackas musikalbum upp i enskilda låtar och tidningar hackas upp i artiklar. Den här utvecklingen beskrivs ofta som något negativt eftersom helheten går förlorad, men snuttifieringen handlar inte bara om fragmentering. Den banar också väg för andra sätt att knyta samman världen och förpacka den i nya helheter.LÄNKAR:Besluten som format Sverige (SR)
 • 18. 118: Det kapitalistiska manifestet

  24:21
  I det här avsnittet pratar vi om Johan Norbergs bok "Det kapitalistiska manifestet". Boken är ett slags uppföljare på Norbergs "Till världskapitalismens försvar" som utkom för 20 år sedan, men det som gör den intressant och relevant är kanske framförallt skillnaderna mellan då och nu.LÄNKAR: Det kapitalistiska manifestet (Norberg 2021)
 • 17. 117: Worklife hacks som vi faktiskt använder

  23:10
  Det råder ingen brist på tips om hur man ska effektivisera sitt liv, och i synnerhet sitt arbetsliv, men i det här avsnittet ska vi prata om sådana worklife hacks som vi faktiskt använder och har lyckats upprätthålla.
 • 16. 116: Stora problem och små lösningar

  29:04
  Med den tekniska utvecklingen har vi fått verktyg för att identifiera och prata om problem och utmaningar som utspelar sig på en global skala och potentiellt sträcker sig långt in i framtiden. Det påverkar med rätta politik och samhällsdebatt, men har de stora problemen givit debatten en slagsida mot likaledes stora och centraliserade lösningar? I det här avsnittet pratar vi om exempel på stora problem - från klimatförändringar och pandemier till sociala medier och AI - samt resonerar kring när stora problem kanske löses bäst med många små lösningar istället för en stor. LÄNKAR:Existentiell AI-risk, Limits to Growth och marknadsekonomin (SoeTech)Celebrating Marginal Revolution's 20th Anniversary (Conversations with Tyler, ep 187)Cogs and Monsters: What Economics Is, and What It Should Be (Diane Coyle, 2023)
 • 15. 115: Kommer kommunen döda elsparkcykeln?

  18:44
  I det här avsnittet återvänder vi till ämnet mikromobilitetstjänster och frågar oss om svenska kommuner till slut är på väg att döda marknaden för elsparkcyklar. Och vad skulle man kunna göra åt det?LÄNKAR:Debatt: Höga avgifter för delade elsparkcyklar hotar Sveriges klimat- och trafikmål (DI Debatt)Peak social media: The power of influencers (Financial Times)Stokab (Wikipedia)AI Experts Aren't Always Right About AI
 • 14. 114: Hur påverkar generativ AI samhällsdebatten?

  31:23
  Med generativ AI som Chat-GPT sänker trösklarna för att producera text, bilder och innehåll i samhällsdebattens digitala kanaler betydligt. Den nya tekniken kan användas för antagonistiska syften som att desinformera, polarisera och förvirra, men även avsändare med goda intentioner kommer sannolikt att bidra till att mängden innehåll ökar vilket riskerar att göra det svårare att följa och delta i samhällsdebatten. Mot detta ställs AI-baserade verktyg för att hantera brus, sortera information och förenkla. I det här avsnittet diskuterar vi hur generativ AI:s förmåga att förenkla eller försvåra debatten balanseras mot varandra och vad det kan komma att betyda på längre sikt.LÄNKAR:Öbor - Levnadsberättelser från Stockholms skärgård (Ingrid Hedman och Ylva Bergman 2023)Det kapitalistiska manifestet (Johan Norberg 2021)