Share

cover art for #506 - De livsviktige grensene

SinnSyn

#506 - De livsviktige grensene

Ep. 506

Grensesetting er en essensiell og livsviktig ferdighet som omhandler evnen til å si nei på en tydelig og velbegrunnet måte. Det handler om å beskytte sin egen psykiske helse, respektere egne behov og verdier, og opprettholde balanserte relasjoner. I dagens episode skal vi utforsker hvorfor grensesetting er viktig, hvorfor det kan være vanskelig å si nei, og konsekvensene av både porøse og for rigide grenser.


Min erfaring er at veldig mye psykisk helse handler om grenseproblematikk. Hvis man har problemer med å sette tydelige grenser, kan man invaderes når som helst, noe som avstedkommer en underliggende følelse av angst i nesten alle situasjoner. Ofte er man overarbeidet og stressa, og kanskje har man en tendens til å unngå enkelte mennesker og situasjoner, rett og slett i frykt for å påta seg mer enn man kan bære, både fysisk og psykisk.


Andre setter så tydelige grenser at de blir helt utilgjengelige for innspill og andre mennesker. Noen bygger en mur rundt seg selv, noe som fører til avstand, isolasjon, ensomhet og en litt annen type angst og uro enn den man finner hos de med uklare grenser.


I denne landskapet er det mange nyanser som er viktig å utforske, og du er herved invitert til en grensesettende episode av SinnSyn.

Vil du ha mer psykologi og flere dypdykk i menneskets sjelsliv?

Bli medlem på vårt Mentale Helsestudio.


Last ned SinSyn-appenwww.sinnsyn.no/download/ 

Eller meld deg inn via www.patron.com/sinsyn

More episodes

View all episodes

  • Pluss 104 - Fra psykens overflate og ned i dypet

    01:06:25|
    Selvinnsikt er fundamentet for personlig vekst og psykologisk utvikling. Selvinnsikt refererer til vår evne til å forstå våre egne indre prosesser, motivasjoner, ønsker og svakheter.Denne forståelsen er kritisk for selvutvikling, da den gir oss verktøyene til å identifisere og endre dysfunksjonelle mønstre, forbedre beslutningstakning og øke empati og forståelse i våre relasjoner til andre, og ikke minst i relasjon til oss selv. Dagens episode skal som vanlig lodde dybden i den menneskelige psyke.I dag skal vi se litt på hvordan historier, drømmer og mytologiske symboler kan fungere som portåpnere til menneskets ubevisste sjelsliv. Jeg skal også diskutere psykologien i borderline personlighetsforstyrrelse, og hvordan man kan identifisere, triggere reaksjonsmønstre og gjenkjenne nyansene i eget følelsesliv for å bli bedre kjent med seg selv.
  • 509. #509 - Viljestyrke til å gjøre det meningsfulle

    01:08:44||Ep. 509
    InnledningViljestyrke er en grunnleggende menneskelig egenskap som gjør det mulig for oss å handle i tråd med våre langsiktige mål og verdier, snarere enn å gi etter for umiddelbare fristelser eller bekvemmeligheter. I denne episoden vil vi utforske betydningen av viljestyrke, dens psykologiske og filosofiske dimensjoner, og hvordan den kan dyrkes for å gjøre det som er meningsfullt, snarere enn det som er lettest.Hva er viljestyrke?Viljestyrke kan defineres som evnen til å kontrollere impulser og fristelser for å oppnå langsiktige mål. Den er ofte sett på som en begrenset ressurs som kan bli tømt gjennom bruk, men også styrket over tid med trening. Psykolog Roy Baumeister har vært en pioner i forskningen på viljestyrke, og hans teorier om ego depletion foreslår at viljestyrke fungerer som en muskel som kan bli utmattet, men også trenes og styrkes.Og for å gjøre det som er bra for oss på lang sikt, må vi ofte unngå en del fristelser og distraksjoner underveis, og nettopp her trenger vi viljestyrke. Hvordan står det til med befolkningens viljestyrke nå om dagen? Klarer vi å holde fokus over lengre tid, tenke dypt og følge lange resonnementer for å bli klokere på lang sikt? Eller bli de fleste av oss stort sett distrahert omtrent 5 ganger i minuttet? Her er det mye å snake om og utforske, og med det ønsker jeg deg velkommen til dagens episode av SinnSyn.
  • 508. #508 - Rettferdighetens clusterfuck

    37:29||Ep. 508
    Hør hele kvelden her via SinnSyn-appen: https://www.sinnsyn.no/download/Eller via Patreon: https://www.patreon.com/sinnsyn I dag skal vi dykke ned i det store spørsmålet om rettferdighet - Ordet som får enhver advokat til å smile og enhver filosof til å rive seg i håret. Denne gangen gjør jeg det lettbeint og litt flåsete som en del av underholdningen på filosofifestivalen i Kragerø.Jeg sitter i en bar på kveldstid for å reflektere litt uanstrengt om rettferdighet, og det er naturlig å utfordre konseptet opp mot spørsmålet om fri vilje. Hvordan kan vi egentlig bedømme noe som rett eller urettferdig hvis vi ikke engang er sikre på om vi har kontroll over våre egne handlinger? Det er som å prøve å dømme en fotballkamp hvor spillerne er marionetter, og vi er bare de forvirrede tilskuerne som prøver å finne ut hvem som trekker i trådene.I denne episoden skal vi grave dypere i disse spørsmålene med en spade av naivitet. Klokken nærmer seg 20.30 på en lørdagskveld i Kragerø. Det er sommer og varmt, og baren i Victoriahaven er fullsatt med filosofi-entusiaster. Mitt bidrag denne kvelden skal være underholdene, og dermed kan jeg ikke behandle tematikken med altfor mye seriøsitet. Velkommen til en hyggelig kveld i Kragerø 1. juni 2024. AvslutningFor deg som hører dette på den åpne podcasten, er vi snart ved veis ende. Men kvelden i Kragerø slutter ikke her. Vi skal nemlig ha årets runde med filosofisport, og denne gangen kjemper jeg blant annet mot Kalle Moene. Karl Ove «Kalle» Moene er en norsk økonom og professor emeritus ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo. Han er vel sannsynligvis Norges mest kjente økonom og en fantastisk tenker. Han er hyggelig, klok og en viktig stemme. Jeg har stor respekt for Kalle Moene, og jeg liker at en økonom er så frittalende og tydelig som han. Økonomi er noe jeg selv har problemer med å forstå, og interessere meg for, men tematikken blir super-interessant når Kalle snakker om det. Denne kvelden skal vi imidlertid ikke snakke om økonomi, men vi er på hvert vårt lag i kampen om de beste «ideene». Det skal arrangeres filosofisport, og det kommer i kjølvannet av mitt innlegg som du akkurat hørte. Hvis du vil være med oss videre, og høre hvordan jeg og andre filosofer takler å måtte forsvare et standpunkt, eller takler å komme opp til muntlig eksamen på en scene foran et stort publikum uten å vite hva vi skal eksamineres i, så kan du fortsette å høre denne episoden i sin fulle lengde via medlemskap i mitt mentale treningsstudio, enten via SinSyn-appen eller via Patreon.com/sinnsyn. Som medlem hos SinnSyn via min app eller Patreon, kan du altså bli med oss videre inn i den filosofiske natten i Kragerø. Håper du dukker opp til neste innslag, og hvis ikke, vil jeg bare si takk for i dag og på gjenhør her på den åpne podkasten , neste uke, eller i en tidligere episode.Hør hele episoden via SinnSyn-appen: https://www.sinnsyn.no/download/Eller via Patreon: https://www.patreon.com/sinnsyn 
  • Pluss 103 - Presset fra innsiden

    01:07:26|
    Dagens episode skal handle om mulighetene for å «bli den man er». Spørsmålet er egentlig hvilket forhold du har til deg selv. En god relasjon til et annet mennesket gir grobunn for vennskap og nærhet. Overfladiske eller konfliktfullt relasjoner er mer belastende. Jeg opplever at mye psykisk uhelse handler om at mange har et dårlig forhold til seg selv. Mange har adoptert krav, forventninger og holdninger fra omgivelsene i sin egen omgang med seg selv. Mange sliter seg selv ut, blir aldri fornøyde og kjefter på seg selv for egen tilkortkommenhet. Å leve i en relasjon til noen som alltid kritiserer deg, presser deg og krever mer og mer av deg, vil ende i depresjon og utmattelse, og det er nettopp disse symptomene som kjennetegner mange moderne mennesker.For å kaste lys over problemstillingen skal jeg også innom boken "The Burnout Society" av den sørkoreanske filosofen Byung-Chul.Boken er en innsiktsfull og kritisk analyse av moderne samfunn og dets tendens til utbrenthet.Hvis du føler at du er sliten, pressa og nedstemt, kan det hende at du må revurdere din relasjon til deg selv, og kanskje finner du ut at relasjonen du har til deg selv speiler noen av de skadeligste tendensene i dagens samfunn.Velkommen skal du være!I dagens episode var jeg såvidt innom boken til den sørkoreanske filosofen Byung-Chul. Den handler om utbrenthetssamfunnet og den har en del interessante poeng som kan hjelpe oss å spore opp kulturelle forhold som kan forkrøplet relasjonen vi har til oss selv.
  • 507. #507 - Er det mitt ansvar?

    59:25||Ep. 507
    Begrepet "ansvar for eget liv" er en sentral idé innen psykologi, selvutvikling og moderne filosofi. Det innebærer at individet tar eierskap over sine valg, handlinger og deres konsekvenser. I Norge har Ingvard Wilhelmsen, en kjent psykiater og professor i indremedisin, vært en fremtredende talsperson for dette prinsippet. Hans tilnærming kan virke streng og direkte, noe som har skapt både beundring og kritikk. I dagens episode skal vi utforske hvorfor det er viktig å ta ansvar for eget liv, og hva denne oppfordringen innebærer rent psykologisk sett. Jeg skal ta for meg cirka 10 punkter som reflekterer ansvar for eget liv i en eller annen forstand. Jeg baserer meg på en liste fra en forfatter og psykoterapeut som heter Amy Morin. Hun har nemlig laget en liste på 13 punkter over ting mentalt sterke personer ikke gjør. En sånn liste kan man lære ganske mye av, og jeg håper at du ender opp litt klokere om en times tid, hvis du velger å hører deg gjennom dagens ansvarsbevisste episode av SinnSyn. Velkommen!
  • Pluss 102 - Å fortolke seg inn i helvete

    43:16|
    Historien om samuraien og Zen-mesteren er en populær zen-parabel som illustrerer dyptgående innsikter i den menneskelige psyke, selvbeherskelse og kraften i ord. I de østlige visdomstradisjonene er man opptatt av forholdet mellom en tanke og tenkning. En tanke er noe som oppstår spontant, mens tenkning er nå vi begynner å gruble, analyserer bekymre oss eller tvile på tanken som oppstår. For blant annet buddhistene er det prosessen hvor vi tenker på tanker som er roten til mye ev den menneskelige lidelsen. Hvorfor de mener dette, og ikke minst hvordan de begrunner det, blir hovedtema i dagens episode. Men først skal jeg gjengi historien om samurai krigeren og Zen-Mesteren, nettopp fordi denne historien illustrerer mange av de mest sentrale konseptene i den Østlige psykologen. Gjenfortelling av Historien:En gang gikk en stolt og aggressiv samurai til en Zen-mester for å få svar på et spørsmål. Han spurte høylytt og kravstor: "Lær meg om himmel og helvete!"Zen-mesteren så på samuraien og svarte med forakt: "Hvorfor skulle jeg bry meg med å lære frekk og ignorant person som deg om himmelen og helvete? Du er ikke kapabel til å forstå dybden i dette spørsmålet.» Dette fikk samuraien til å koke av raseri. Han trakk sverdet sitt, klar til å drepe mesteren.Zen-mesteren pekte rolig på samuraien og sa: "Det, min venn, er helvete."Overrasket og ydmyket av Zen-mesterens ro og innsikt, senket samuraien sverdet sitt og takket mesteren for denne oppklaringen. Zen-mesteren smilte og sa: "Og det, min venn, er himmelen."Refleksjon over Innsikten i Parabelen:Denne enkle, men kraftfulle historien formidler flere viktige innsikter: Kraften av Våre Reaksjoner: Historien illustrerer hvordan våre følelsesmessige reaksjoner kan skape vår egen himmel eller helvete her og nå. Samuraiens sinne og aggresjon viser hvordan et helvete kan skapes i sinnet, mens hans senere ydmykhet og takknemlighet reflekterer en himmelsk tilstand. Selvbeherskelse og Selvinnsikt: Parabelen fremhever viktigheten av selvbeherskelse og evnen til å kontrollere sine impulser. Samuraiens evne til å trekke seg tilbake fra sinne og aggresjon demonstrerer en sterk selvbevissthet og evne til selvrefleksjon. Visdom og Opplysning: Zen-mesterens ord og handlinger understreker kraften i visdom og opplysning. Hans evne til å bruke en potensielt voldelig situasjon til å undervise i en verdifull lekse, viser dyp forståelse av menneskets natur og sinnets kraft. Øyeblikkelig Transformasjon: Historien viser hvordan innsikt og oppvåkning kan skje øyeblikkelig. Samuraiens raske overgang fra raseri til ydmykhet illustrerer hvordan sann forståelse kan endre vårt perspektiv i et øyeblikk.Konklusjon:Denne Zen-parabelen formidler innsikten om at himmel og helvete ikke er eksterne steder, men tilstander i vårt eget sinn. Våre tanker og følelser, spesielt i respons på ytre omstendigheter, bestemmer våre opplevelser av lidelse og lykke. Den lærer oss verdien av selvkontroll, innsikt og øyeblikkelig transformasjon gjennom dyp forståelse. Det er denne typen innsikt jeg skal spinne videre på i dagens episode! Velkommen skal du være!
  • 505. #505 - Sosial sammenligningsteori

    01:04:38||Ep. 505
    Sosial sammenligning er en universell menneskelig tendens som har dype røtter i vår evolusjonære historie. Ifølge sosial sammenligningsteori, først formulert av Leon Festinger i 1954, sammenligner vi oss selv med andre for å evaluere våre egne evner, prestasjoner og selvverd. Denne prosessen kan gi oss verdifull innsikt og motivasjon, men kan også ha negative konsekvenser når den blir overdreven. Dagens episode skal fokusere mest på overdreven sosial sammenligning, og hvordan det å sammenligne seg med menneske man anser er bedre, har mer suksess eller andre fordeler, kan føre til en kronisk følelse av å komme til kort, være mindre verdig, noe som igjen er driveren i blant annet lavt selvbilde, angst og depresjon. Det neste spørsmålet er hvordan man eventuelt kan slutte å sammenligne seg selv med andre på en måte som skaper dårlig livskvalitet. Her er det flere tiltak man kan gjøre, og det jeg fokuserer mest på er hentet fra såkalt metakognitiv psykologi. Det handler om å tenke på hvordan man tenker. Å tenke er en handling, ikke noe som bare skjer på automatikk, og hvis man anerkejner tenkning som en aktiv handling, kan man kanskje velge noe andre tanker enn de som fører oss inn på mentale blindveier. Det høres litt for enkelt ut, og jeg vil forsøke å overbevise deg om at det er ganske enkelt, men likevel en ferdighet få mestrer - Ikke fordi det er så vanskelig, men fordi man sjelden trener på det.Velkommen til en ny episode her på SinnSyn!
  • 504. #504 - Å leve med seg selv

    54:32||Ep. 504
    Selvkritikk og selvmedfølelse representerer to fundamentalt ulike tilnærminger til hvordan vi behandler oss selv under utfordringer og i møte med egne feil og mangler. Jordan Petersons andre regel for livet, "Behandle deg selv som noen du er ansvarlig for å hjelpe, (på linje med en god venn)« antyder en nødvendighet av å tilnærme seg seg selv med omsorg og forståelse snarere enn strenge krav og selvfordømmelse. Dagens episode skal se på konsekvenser av overdreven selvkritikk og fordelene ved å anvende en holdning preget av det man kaller for selvmedfølelse.Det åpenbare er å tenke på forholdet vi har til oss selv som en relasjon. Hvis den du deler livet ditt med 24/7 kritiserer deg, ler når du faller, ydmyker deg når du gjør en feil og skjeller deg ut ved små uhell, er det ikke så rart at man blir anspent, deprimert og såpass usikker at man helst ikke vil gjøre noe som helst. Motsatt kan en mer vennlig innstilling til oss selv føre oss gjennom livet med en god venn ved vår side. Vil du leve med en semi-psykopat som kommenterer alt du gjør? Eller leve med en god, motiverende, omsorgsfull og støttende venn. Det er egentlig spørsmålet vi stiller i dagens episode, satt helt på spissen, og svaret burde være enkelt. Men selv om de fleste ville valgt å omgås en god venn fremfor en trakasserende kritiker, er det mange som oppfører seg svært selvkritisk. Hvorfor er det sånn?