Share

cover art for #PolyPod: Verden sett fra London

#PolyPod

#PolyPod: Verden sett fra London

Ep. 14

Hva skjer rundt Brexit – og hvorfor? Denne episoden av #PolyPod er et opptak fra nettverksfrokosten hos Polyteknisk Forening rett før Brexit Day i januar 2020. Paneldeltagerne Espen Barth Eide, Asle Toje, Øivind Bratberg og Kjetil Wiedswang kommer også inn på Norges, Europas og USAs situasjon – sett fra London.

More episodes

View all episodes

  • 551. #PolyPod: Snakk om at forskning faktisk funker!

    56:57||Ep. 551
    Hvorfor og hvordan funker forskning? Hvordan kan vi som samfunn bruke kunnskapen fra alt det forskes på til å løse samfunnsproblemer og sikre verdiskaping fremover? Hva endres med kunstig intelligens? Lytt til samtalen mellom: Sigrun Aasland, forsknings- og høyere utdanningsminister (Ap) Camilla Stoltenberg, konsernsjef, NORCE og direksjonsmedlem, Polyteknisk Forening Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om Regjeringens strategi og tiltak for å fremme viktig forskning, og om hvordan forskningsinstitutter jobber for at forskningsresultater kommer til nytte. Deltakerne deler praktiske eksempler på hvordan forskning styrker beredskapen mot kommende kriser, og om kunnskap som i seg selv styrker bedrifters og storsamfunnets motstandsdyktighet. Du hører om akademisk og demokratisk frihet innen forskning, og om hvordan vi kan sikre uavhengighet og tillit til forskningsresultater. Kunstig intelligens og kvanteteknologi som effektive verktøy snakker de også om.  Du blir kjent med to toppledere med uvanlig sterk virkeevne og med et personlig engasjement for kunnskap for en bedre verden. Gode råd til deg som er student eller i starten av karrieren får du også.   Det er viktig at det ligger kunnskap til grunn for at vi skal kunne ta gode avgjørelser når viktige samfunnsoppdrag skal løses. Dette er en podkast om at forskning faktisk funker, med eksempler og muligheter for verdiskaping for næringsliv og samfunn. #PolyPod: Forskning funker faktisk er i samarbeid med Forskningsinstituttenes fellesarena. 
  • 550. #PolyPod: Snakk om en fornybar verden!

    42:05||Ep. 550
    Hva synes toppledere vi burde snakke mer om – og hvorfor det? Hva driver dem og hva mener de må til for å lykkes på sine områder? Hva gjør de selv? Lytt til samtalen mellom: Bård Vegar Solhjell, direktør, Norad og påtroppende administrerende direktør, Fornybar Norge Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om hvor viktig det er med fornybar energi, i Norge og i hele verden. Du hører om hvordan tilgang til energi er direkte knyttet til sosial og økonomisk vekst. Selv om media, inkludert (u)sosiale media, bringer inn all verdens elendighet, er det mye som har blitt bedre de siste årene. Du får eksempler på moderne utviklingsprosesser Norad har etablert, der privat kapital reises og der stater og globale stiftelser avlaster risiko. Du får også en sniktitt inn i hvordan den nye lederen for Fornybar Norge tenker seg å lykkes med mer fornybar energi til norsk industri, norske husholdninger og som del av forsterkningen av det nordiske og europeiske kraftsystemet.  Du blir kjent med en toppleder som vil bidra, som vil forme samfunnsutviklingen og som vil gjøre en forskjell. Det politiske dyret bor nok fremdeles i ham, men i nåværende og neste jobb, er det mer samarbeidsgenet som gjelder. Du hører en toppleder som er stolt av å være vestlending og samtidig takknemlig for å kunne reise i hele verden. Vi rakk ikke å snakke om sjakk, så det har vi til gode i en ny episode.
  • 549. #PolyPod: Hvordan kan reservister best brukes i totalforsvaret?

    55:16||Ep. 549
    Hvordan kan reservister som både en sivil og militær ressurs utnyttes bedre, og hvordan bør de organiseres som del av totalforsvaret? Hvordan balanserer vi best mellom effektiv ressursbruk, beredskap og operativ evne? Hvem skal ha ansvaret for å koordinere reservistene, både de operative og de udisponerte? Og hvilke lærdommer kan vi ta med oss fra andre land?  Lytt til samtalen mellom:  Tonje Skinnarland, spesialrådgiver, Advansia Erik Gustavson, generalsekretær, Norsk Reservistforbund Bjørn- Erik Marthinsen, kontradmiral og nestkommanderende, Forsvarsstaben Susann Wilson, prosjektleder, UTSYN og PF Next-ansvarlig i Polyteknisk Forening, er ordstyrer, er ordstyrer I denne episoden får du innsikt i hvem reservistene er, hvordan de er organisert i dag – og kanskje viktigst av alt – hvordan vi på best mulig måte kan bruke dem til å styrke totalforsvaret i en tid med raskt endrede sikkerhetspolitiske forhold. Gjennom stemmer fra sivilsamfunnet, statlige etater og interesseorganisasjoner får du høre ulike perspektiver på hvordan totalforsvaret kan styrkes på en mest mulig effektiv og ressursnyttig måte. Denne samtalen ble tatt opp under lanseringen av fagnotatet Midtbanespilleren: Reservisten som brobygger i totalforsvaret.
  • 548. #PolyPod: Snakk om robust kraftsystem!

    31:08||Ep. 548
    Hva synes toppledere vi burde snakke mer om – og hvorfor det? Hva driver dem og hva mener de må til for å lykkes på sine områder? Hva gjør de selv? Lytt til samtalen mellom: Elisabeth Vike Vardheim, konsernsjef, Statnett Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om hvor viktig et robust kraftsystem er, og hvordan Statnett jobber for å få mer ut av dagens nett, få bygget mer nett og sikre beredskap i nettet. Konkrete eksempler på prosjekter som monner, som automatisk balansering av kraftsystemet og innovasjon for økt kapasitet og fleksibilitet, får du også kunnskap om. Du lærer om samspillet mellom teknologi og fagfolk for å unngå strømbrudd, og vi diskuterer hva krig i Europa og klimaendringer betyr for den langsiktige utviklingen av kraftsystemet. Du hører også om hvor spennende det er å jobbe med blodårene i samfunnet vårt.   Du blir kjent med en toppleder som er et JA-menneske, i betydningen av å takke ja til muligheter, feie for egen dør som en selvfølge og si ja til å samarbeide på tvers av bransjer, land og med forskningspartnere. Hun skryter av en aktiv fritid, men vi mistenker at det ikke er så mye fritid for en som brenner for å løse viktige samfunnsoppdrag. 
  • 547. #PolyPod: Tek for livet – Hvordan kan teknologi gi kvinner med endometriose et bedre liv?

    26:17||Ep. 547
    Hva er femtech? Og hvordan lykkes man som kvinnelig gründer i en mannsdominert bransje? Hvordan kan teknologi gi kvinner med endometriose et bedre liv? I denne episoden møter du Cathrine Delp, gründer og CEO i Ekvi – en app for kvinner med endometriose, og programleder Ishita Barua, lege, medisinsk direktør og medgründer i Livv Health og styremedlem i Polyteknisk Forening.
  • 546. #PolyPod: Tek for livet – Hvordan kan journalføring med kunstig intelligens bidra til å redusere overforbruk av antibiotika?

    27:50||Ep. 546
    Hvordan bruker Medbric kunstig intelligens for å revolusjonere hverdagen til leger i primærhelsetjenesten? Kan journalføring med kunstig intelligens bidra til å redusere overforbruk av antibiotika? Hvilke fallgruver kan man møte på når KI tar over journalføringen? Kan KI endre dynamikken mellom lege og pasient?Hør samtalen mellom Jorunn Thaulow, lege, forsker og CEO i Medbric og programleder Ishita Barua, lege, medisinsk direktør og medgründer i Livv Health og styremedlem i Polyteknisk Forening.
  • 545. #PolyPod: Tek for livet – Hvordan leve lenger og bedre?

    22:54||Ep. 545
    Er det faktisk mulig å reversere aldring, og hvorfor vil vi det? Hva er epigenetikk, og hvordan påvirker det aldringsprosessen vår? Hva betyr det egentlig å leve lenge med best mulig helse? I denne episoden av Tek for livet, møter du Ruth Foseide Thorkildsen, lege og medisinsk ansvarlig i Epivity Health, som har åpnet Norges første longevity-klinikk. Ruth og programleder Ishita Barua, MD PhD, lege, medisinsk direktør og medgründer i Livv Health og styremedlem i Polyteknisk Forening, diskuterer hvordan vi kan bruke teknologi for å fremme en mer preventiv og holistisk tilnærming til helse.
  • 544. #PolyPod: Årets karbonfanger 2025!

    13:01||Ep. 544
    Prisen for Årets karbonfang er tildelt Jannicke Gerner Bjerkås, direktør for CCS og karbonmarkeder i Hafslund Oslo Celsio. I denne episoden hører du da statssekretær (Ap) i Klima- og miljødepartementet, Astrid Willa Eide Hoem, overrakte prisen under vårens CCS pit stop i Polyteknisk Forening.
  • 543. #PolyPod: CCS pit stop: Feiring av Oslo-prosjektet

    59:02||Ep. 543
    Hafslund Celsio har besluttet å gjenoppta karbonfangstprosjektet på Klemetsrud i Oslo. Sammen med Aker Solutions og SLB Capturi skal de bygge et av verdens første fullskala karbonfangstanlegg på avfallsforbrenning. Det måtte selvfølgelig feires!Styret i PF CO2-håndtering samlet toppledere, teknologieksperter, investorer og politikere for å feire investeringsbeslutningen for anlegget på Klemetsrud. Og vi fikk innsikt i selve prosjektet og konsekvenser for hele verdikjeden.Lytt til samtalene mellom:Åpningstale ved Anne Lindboe, ordfører i Oslo (H)Egil Fagerland, CEO, SLB CapturiHenrik Inadomi, EVP New Energies, Aker SolutionsMartin S. Lundby, CEO, Hafslund CelsioEllen S. Viseth, kommentator, TUJanne Harstad Rasten, Engineering Manager Oslo CCS Project, Aker SolutionsMarius Tednes, senior prosessingeniør CCS, Hafslund CelsioSolveig Øye Tveit, prosjektdirektør, SLB CapturiKari Forthun, Segment Lead CCS North Europe, DNV, rådsmedlem, Teknologirådet, og styremedlem, PF CO2-håndteringErik Botnevik, Partner and Head of Investments Norway, InfranodeJon Vatnaland, Senior Partner, HitecVisionMette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk ForeningI episoden lærer du hvordan karbonfangst på Klemetsrud skal gjennomføres i praksis, hvilke utfordringer som må løses, og hvorfor private investorer er avgjørende for å realisere klimatiltak. Du får også innsikt i samarbeidet som driver prosjektet fremover og hvordan det kan inspirere lignende initiativer globalt.