Share

cover art for Babypottning med Ulrika Casselbrant

Okrystat

Babypottning med Ulrika Casselbrant

Ep. 61

Denna vecka gästas vi återigen av författaren och undersköterskan Ulrika Casselbrant. Hon har inte bara stenkoll på amning på neo och bärande utan också på pottning. Som de flesta vet är Asabea ett stort fan av EC/babypotting och Opokua är i startgroparna att ta pottningen till en ny nivå, så denna konversation kom i vrkligen i rättan tid. Tips och trix för ett blöjfriare liv utlovas! Enjoy!

More episodes

View all episodes

  • Hur är det att drabbas av hyperemisis - med Sara Soori

    46:57|
    Att bli gravid är oftast förenat med lyckokänslor, stadig viktuppgång, lite illamående första trimetern och sen en övergång in i den glowiga andra trimetern. Så är det dock inte för alla. Sara Soori är en av de mellan 0,3-3% som drabbas av hyperemisis. Hon berättar för oss om hennes upplevelse av att må illa och kräkas under mer eller minner hela hennes graviditeter. Sara delar med sig av hur det var att va sin egen läkare, men även lite allmänna tips för den som blivit drabbad. Enjoy!
  • Vänskap i småbarnsåren

    29:55|
    Idag pratar vi om vänskap - under graviditet och i det tidiga föräldraskapet. Vi läser upp lyssnarnas egna erfarenheter av hur vänskapen förändrats av att bära och föda barn. Enjoy!
  • Vasektomi och att vara klar med barn - med Amat Levin

    44:51|
    Oro är ute och reser så Asabea gästas av sin man Amat för att prata om att vara klara med fler barn. Amat berättar om att ha gjort en vasektomi och hur det var att komma fram till det beslutet. De pratar även om hur man gör om man är oense om antal barn och varför det tar emot att sterilisera sig även när man känner sig helt klar.
  • Gravid & nyförlöst under sommaren

    47:44|
    Vi kör ett sommaravsnitt dedikerat till alla er som går och väntar barn nu i sommar. Hur hanterar man värmen som höggravid, oro över sommarbemanning på förlossningen, bära barn i värmen, behöver spädbarn vatten när det blir riktigt varm, hur vet man att de inte blir för varma. Detta diskuteras i veckans avsnitt!
  • Missed abortion

    55:55|
    Många har hört talas om missfall, men många lär sig vad missed abortion är först när de själva upplever det. I veckans avsnitt pratar vi om vad det är och läser upp några av de många berättelserna som skickats in av er lyssnare. Du som varit med om MA är inte ensam. Avsnittet kan upplevas som triggande för vissa. Vi hoppas att det kan kännas lärorikt och stöttande för er andra.
  • Läka förlossningstrauma x Okrystat

    58:29|
    Vi gästas av Eva Lyberg, psykologen med långvarig erfarenhet av att behandla trauma relaterat till graviditet, födande och post partum. Samt ena halvan (tillsammans med Asabea) av Läka förlossningstrauma podden. I veckans avsnitt svarar Eva på vanliga frågor om trauma relaterat till barnafödande: Hur vet jag att jag har ett trauma? Vad är skillnaden på det och PTSD? Hur påverkas anknytningen? Hur man man minska trauma när mamma och barn separeras efter födseln? Hur kan anhöriga stötta bäst? Allt detta och lite till svarar Eva på. Lyssna, dela och betygsätt gärna! Gillar ni podden så är ni varmt välkomna att stötta den genom att bli patreons. Se länk!
  • Dramat kring Akademiska

    54:32|
    Det har snackats en hel del om Akademiska sjukhusets förlossning senaste tiden. Allt från ”Idun” som berättar om sina personliga erfarenheter på TikTok till de 46 anmälningarna som P4 Uppland rapporterade om. I veckans avsnitt så fokuserar vi dock lite extra på artikeln som publicerades i Uppsala Nya tidning med rubriken ”Förlossningsläkare stressas av att bli uthängda på nätet”. Det finns minst sagt mycket att säga om artikeln och argumenten som läggs fram mot de födande. Vi snackar också om varför vi tror situationen ser ut som den gör och vad som behöver bli bättre. Med mera, med mera. Enjoy!
  • Era positiva förlossningsberättelser del 2

    45:01|
    Ni och vi har ju längtat efter ett till avsnitt fyllt av era positiva förlossningsberättelser och nu är det äntligen dags igen. Vi påminns om att det finns många sätt att göra rätt. Fysiologiskt, kejsarfödsel, föda ett prematurt barn, EDA, snabba födslar, långsamma födslar, ja allt kan bli bra. Det hänger bara på att den födande känner sig respekterad och trygg. Lyssna och njut!
  • Träning under graviditet och postpartum med Benita Jonsson

    45:12|
    ÄÄÄÄntligen snackar vi om träning i podden! Kunskapen är generellt sätt låg när det kommer till träning under graviditet och postpartum, men intresset ökar så vi är såinnerligt glada att PTn och fysioterapeuten Benita gästade oss denna vecka. Vi snackar om vanliga missförståd och myter kring träning och graviditet/postpartum, vi snackar om träning vid prolaps och så får vi konkreta tips på bra övningar när det kommer till vår core. Vi diskuterar vikten av att se individen när det kommer till tips inför födsel så väl som när det kommer till träning. Det finns så mycket att snacka om när det kommer till detta ämne så Benita kommer definitivt tillbaka. Enjoy!