Share

cover art for Er litteraturen i ferd med å nå sitt sluttpunkt?

Litteraturhuset i Trondheim

Er litteraturen i ferd med å nå sitt sluttpunkt?

Er litteraturen i ferd med å nå sitt sluttpunkt?

Den svenske professoren i litteraturvitenskap og litteraturkritikeren i Aftonbladet, Sven Anders Johansson, stilte dette spørsmålet i en bok som kom ut i Sverige for tre år siden. Boken vakte stor oppsikt også i den norske kulturoffentligheten. Sentralt stod resonnementet om at litteraturens frihet ikke lenger er selvsagt. I løpet av de siste tre årene som har gått har flere av bokens tema direkte eller indirekte blitt aktualisert i ulike debatter om lydboken, om synkende leseferdigheter, om fallende boksalg osv., temaer som både er relevante i Norge og Sverige.

På dette arrangementet vil Sven Anders Johansson i samtale med norske litteraturvitere drøfte bokens spørsmål slik de fremstår i dag: Er bokens sluttpunkt kommet nærmere?

Sven Anders Johansson er professor i litteraturvetenskap ved Mittuniversitetet og litteraturkritiker i den svenske avisen Aftonbladet. Utover å være en av Sverige viktigste litteraturkritikere er Johansson også forfatter av en rekke bøker om litteratur, blant annet “Litteraturens slut” (2021), “Det cyniske tilståndet” (2018) og “Självskrivna män” (2015).

Silje Haugen Warberg er førsteamanuensis i nordisk litteraturvitenskap ved NTNU og leder for prosjektet “Pårørenderollen og litteratur som remedium”. Hennes forskningsinteresser er forbundet med tverrfaglige humanistiske forskningsfelt som ‘litteratur og helse’ og ‘rett og litteratur’.

Frode Lerum Boasson er førsteamanuensis i Nordisk litteratur og forsker ved NTNU. Han er primært interessert i hvordan litteratur forholder seg til historie, geografi, politikk og medier.

Knut Ove Eliassen er professor i litteraturvitenskap ved NTNU. Han var i perioden 2014-2022 knyttet til Norsk Kulturråd og arbeidet i den forbindelse med å utrede litteraturen og kulturens endrede vilkår i en stadig mer digital kultur. Han har f.eks. redigert “Estetiske praksiser i den digitale produksjonens tidsalder” (2022) og “Kvalitetsforståelser. Kvalitetsbegrepet i samtidens kunst og kultur” (2016).

More episodes

View all episodes

  • NTNUs kunstkompetanse – for en bedre kulturby

    01:19:08|
    Hvordan kan NTNU, Trondheim kommune og kulturfeltet samarbeide om at Trondheim blir en attraktiv, kunnskapsbasert og mangfoldig kunst- og kulturby? Både for dem som skal leve av kultur og de som skal bruke kulturbyen.NTNU og Litteraturhuset i Trondheim inviterer alle interesserte til engivende kveld med konstruktiv dialog og kreativ idémyldring, som kan gi mer innsikt i Trondheim som kulturby og hva slags kunstnerisk kunnskap NTNU har. NTNU har mange skapende og utøvende kunstfag, både i utdanning og forskning, som arkitektur, design, film, visuell kunst, musikk, dans og ulike former for scenekunst.I samtalen vil du blant annet lære mer om kunstnerisk utviklingsarbeid, som er forskningsdelen av NTNUs kunstneriske aktiviteter. Det kan innebære at en ansatt både er forsker og kunstner, og at forskningsaktivitetene skjer i og gjennom kunsten. Deltakerne vil tenke høyt rundt hvilken verdi denne spisskompetansen på kunst kan ha for kulturlivet. Du vil oppleve folk med høy kompetanse, fra kommunen, NTNU og kulturfeltet, diskutere hva som er de beste løsningene for samarbeid. Slik at du kan få mest mulig ut av å delta i det fantastiske kultur- og kunstmiljøet i Trondheim.Trond Åm, byråd for kultur, idrett og friidrett i Trondheim kommuneSara Brinch, dekan ved Fakultet for arkitektur og design, NTNUNora Bilalovic Kulset, instituttleder ved Institutt for musikk, NTNUSilje Engeness, direktør KosmoramaMarit Album Kvernmo, direktør Posten Moderne
  • «Ikke lett å glemme» – En samtale om å være pårørende til en forelder med demens

    01:26:29|
    Hilde Merete Klungerbo og Marianne Danielsen er to pårørende døtre til foreldre med demens. De har delt opplevelser, krevende problemstillinger og erfaringer med hverandre underveis, og på denne måten funnet forståelse og støtte i hverandre. Nå har de skrevet en bok om temaet.Den 22. oktober kan du høre dem bli bokbadet av Klaus Sonstad på Litteraturhuset i Trondheim.Her vil de dele sine opplevelser, krevende problemstillinger og erfaringer med publikum. Venninnene gir deg råd, fra hjerte til hjerte, om hvordan du skal greie å overleve som pårørende til en sykdom som tar fra deg et menneske du er glad i, litt etter litt.Alle følelser er lov – ingen følelser er feil.Marianne Danielsen står også bak podcasten med samme navn, «Ikke lett å glemme», og bokbadet blir tatt opp under samtalen og publisert som en egen episode.
  • Virusvarsleren – prisen for å si ifra – Stockmanndagene 2024

    59:19|
    I mars 2020 var koronapandemien på full fart inn i Norge. I flere land var sykehusene allerede fulle og helsevesenet knaket i sammenføyningene, mens smitten spredde seg tilsynelatende ukontrollert. Dødstallene steg i været. Basert på tilgjengelig forskning på viruset, fryktet Gunhild Nyborg, forsker og lege, en virusutløst massedød i Norge hvis ikke befolkning og myndigheter tok situasjonen på tilstrekkelig alvor. Hun rykket ut i Aftenposten, og Debatten på NRK, med anbefalinger om munnbind, karantene, og tøffe tiltak til situasjonen var under kontroll.Det skulle koste henne dyrt. Nyborg ble idiotforklart. Kolleger vendte seg mot henne, og varslingen fikk konsekvenser for jobben hennes. Nyborg møter Jo Skårderud, programmedarbeider ved Litteraturhuset, til samtale om å stå alene i stormen, og hvilket ansvar enkeltmennesket har når faren truer.
  • Mer makt til far – Hva er barnets beste? – Stockmanndagene 2024

    01:05:52|
    Når foreldre ikke blir enige om delt bosted ved samlivsbrudd ender barna i mer enn 80 prosent av tilfellene med mor som hovedbosted. Det gir mor rettigheter til å bestemme hvor barnet skal gå i barnehage, og hvor i landet det skal bo. Mange fedre opplever at de frarøves kontakt med barna.Nå har regjeringens Mannsutvalg kommet med flere forslag som skal styrke fedres rettigheter etter samlivsbrudd. Domstolene skal i større grad idømme delt bosted ved konflikt, og fedre skal kunne bestride mors rett til å flytte til en annen del av landet ved konflikt. Forslagene møter sterk motstand fra kvinnebevegelsen som mener forslagene kan gi voldelige menn makt over utsatte kvinner og barn. Hva er egentlig best for barna?Stockmanndagene har invitert Arne Børke, medlem i regjeringens Mannsutvalg og tidligere leder i organisasjonen Mannsforum, Maiken Sætran Lium, nestleder i Kvinnefronten, og Borgunn Ytterhus, Professor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie til debatt om en aktuell og krevende problemstilling.
  • Kan vi jobbe for fred, uten å jobbe for Putin? – Stockmanndagene 2024

    01:26:31|
    Over to år etter Russlands invasjon av Ukraina er det ingenting som tyder på at noen av sidene vil vinne en klar seier. Alle vet at krigen, med stor sannsynlighet, vil ende ved forhandlingsbordet. På tross av titusenvis av døde på begge sider, er det knapt noen som snakker om hva en forhandlingsløsning skal kunne innebære, og hvordan komme dit. Flere av de som har tatt til orde for at det internasjonale samfunnet bør jobbe for forhandlinger er blitt stemplet som medløpere for Putin-regimet.En av de som likevel snakker høyt om at fred gjennom forhandlinger må være et mål er tidligere FN-utsending og toppdiplomat Kai Eide. Stockmanndagene har invitert ham til å holde foredrag om hvordan han mener det internasjonale samfunnet og Norge bør jobbe for fred i Ukraina.Innledningen blir fulgt av samtale mellom Kai Eide og Gaute Skjervø, Utøya-overlevende og nestleder i AUF, ledet av Øyvind André Haram.
  • Stockmannforedraget: Arild Knutsen – Norsk ruspolitikk, fanget mellom hjelp og straff

    01:25:12|
    Med 370 døde til overdoser i 2023 er Norge blant landene med flest narkotikarelaterte dødsfall i Europa. Overdosetallene er et av flere tegn på at narkotikapolitikken ikke fungerer. Bruken av kokain skyter i været blant unge, og gjengkriminalitet drevet frem av inntekter fra narkotikasalg er økende. Likevel virker politikerne handlingslammet. I flere år har ruspolitikken vært fanget mellom ønsket om å hjelpe de som sliter med rusproblemer, og ønsket om å avskrekke narkotikabruk gjennom et strafferegime.Stockmanndagene har invitert Arild Knutsen, leder i Foreningen for human ruspolitikk og Norges ledende ruspolitiske aktivist til å holde årets Stockmannforedrag. Han skal snakke om sine levde erfaringer med norsk ruspolitikk og veien videre.Foredraget følges opp med ruspolitisk debatt mellom: Arild Knutsen, leder i Foreningen for human ruspolitikk, Lars Sandlund, ungdomspolitiker for Senterpartiet i Trøndelag og Jonas Ali Ghanizadeh, TikTok-influenser og fylkespolitiker for MDG, mfl.
  • Barnefri – Har vi en fødekrise? – Stockmanndagene 2024

    01:14:58|
    Forventet antall barn per kvinne i Norge har sunket fra to til 1,4 i løpet av 15 år. I media trygler ministre kvinner om å få flere barn, og lover økonomiske tiltak for småbarnsforeldre. Men er det penger som er problemet? Lone Frank, forfatter og vitenskapsjournalist i danske Weekendavisen argumenterer for at det er langt mer kompliserte årsaker til at fødselsraten faller. Hennes innledning blir etterfulgt av en debatt hvor vi blant annet møter fagfolk som jobber for å snu den fallende fødetrenden. Er de fallende fødetallene et samfunnsproblem, eller en privatsak? Hvem har skylda? Og hvorfor er det så mange som blir sinte på kvinner som velger å leve som frivillig barnløse?Stockmanndagene har invitert Lone Frank, forfatter og vitenskapsjournalist i danske Weekendavisen til å utforske temaet. Hun møter Guro Korsnes Kristensen, professor i kjønns-, likestilling og mangfoldsstudier ved NTNU, og Maren Grøthe, politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet til samtale.
  • Hvordan snakker vi sammen når krigen herjer? – Stockmanndagene 2024

    01:30:39|
    Krigen mellom Israel og Hamas er katastrofal for både for den palestinske og israelske befolkningen. Også her hjemme merkes ringvirkningene. Vår felles samtale har brutt sammen.Den lille jødiske minoriteten i Norge opplever at de blir ansvarliggjort for Israels krigshandlinger og er mer utrygge enn noen gang siden annen verdenskrig. Skoler avlyser markering av Krystallnatten fordi temaet oppleves for “polarisert.” Samtidig opplever ungdom og folk med bakgrunn fra Midtøsten at deres fortvilte og ærlige engasjement for Palestina stemples som antisemittisme og støtte til terror. Hvordan snakker vi med hverandre når krigen herjer? Hvor går grensene for hva man kan si i kampens hete?Litteraturhuset inviterer til samtale mellom engasjerte aktører. Vi møter Linda Noor, leder i tenketanken Minotenk, Martin Bodd fra Mosaisk Trossamfund, Kathy Barolsky, medlem av Jødiske Stemmer for Rettferdig Fred og førsteemanuensis i drama og teater ved NTNU, Asher Serussi, medlem i Med Israel for fred (MIFF) og forstander i Det jødiske samfunn i Trondheim (DJST).Arrangementet er særlig rettet inn mot elever i videregående skole i Trøndelag, og vi samarbeider med lokale samfunnsfagslærere slik at mange unge får anledning til å delta i denne viktige samtalen. Det vil settes av godt med tid til spørsmål og dialog med publikum.
  • Arven etter Assange – Er institusjonene som skal beskytte journalister og varslere sterke nok? – Stockmanndagene 2024

    01:17:14|
    Etter å ha sittet innesperret i årevis og truet med 175 års fengsel for å ha lekket informasjon om amerikanske krigsforbrytelser, ble journalist og redaktør for Wikileaks, Julian Assange, sluppet fri i vår. Hva kan vi lære av Assange-saken? Endte den som en seier for varslere og modige journalister? Eller er det de som ønsker å kneble varslerne som vant? Hvordan håndterte institusjonene som skal verne om varslere og ytringsfrihet prosessen mot Julian Assange? Og hva blir de langsiktige konsekvensene av “Assange” saken?Stockmanndagene har invitert Gisle Selnes, professor og forfatter av boka “Forfølgelsen av Julian Assange”, og Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen, til debatt om temaet.