Share

cover art for Ayesha Wolasmal | Tusen dager med Taliban

Litteraturhuset Fredrikstad

Ayesha Wolasmal | Tusen dager med Taliban

Da Taliban erobret Kabul i august 2021, forlot verden Afghanistan. Ayesha Wolasmal ble igjen. Gjennom unik tilgang til Taliban-ledere og mennesker i hele landet forteller hun hva som skjedde etter at verdens oppmerksomhet forsvant. Hun er aktuell med boken Tusen dager med Taliban


I dette foredraget, som hun holdt på Litteraturhuset Fredrikstad 10. juni 2024, tar hun oss med til Afghanistan - og det livet kvinner og menn nå lever.


More episodes

View all episodes

  • Torbjørn Røe Isaksen: Ingen tror på nåtiden

    01:19:39|
    Torbjørn Røe Isaksen vokste opp som optimist etter Murens fall i 1989. Siden har han konvertert til pessimismen. I hans nye bok, Ingen tror på nåtiden, er en analyserende og personlig beretning der Isaksen leter etter lyspunkter i en mørk verden. I denne podkastepisoden møter du ham i samtale med daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad, Roy Cobradi Andersen. Samtalen fant sted 9. november 2023.
  • Johan Bondi | På innsiden av kirurgen

    59:59|
    Hvem er disse menneskene som står med kniven og livene våre i hendene hver eneste dag? Bli med kirurgen inn på operasjonssalen i en fascinerende og hør bekjennelsene fra det myteomspunne kirurgimiljøet. I denne podkastepisoden møter du den bokaktuelle gastrokirurgen og overlegen Johan Bondi i samtale med Ida Hegazi Høyer.Bondi er ute med boka Med kniven i hånden. En kirurgs bekjennelser.Johan Bondi er gastrokirurg og overlege ved Drammen sykehus, og reiser verden rundt med Norges Røde Kors og lærer bort livreddende akutt-kirurgi.Ida Hegazi Høyer (f. 1981) debuterte i 2012 med romanen Under verden, og etablerte seg raskt som et originalt og kritikerrost forfatterskap. I 2015 ble hun kåret til en av Norges ti mest lovende unge forfattere av Morgenbladet. Hun er blitt tildelt Bjørnson-stipendet og EU’s litteraturpris, og er oversatt til mange språk.
  • Espen Skorstad | De selvopptatte menneskene

    01:04:42|
    Donald Trump, Kim Kardashian, Elon Musk, kjendiser og influensere. De selvopptatte fyller skjermer og høyttalere døgnet rundt og gjør det meste for rette fokus på seg selv. Når er narsissisme skadelig og når er den ikke? Kan den til og med bringe verden fremover? Espen Skorstad er aktuell med boken Den fabelaktige narsissisten. I denne podkastepisoden får du høre fordraget Skorstad holdt på Litteraturhuset Fredrikstad torsdag 12. september 2024.Espen Skorstad har vokst opp i Fredrikstad. Han er spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi og har arbeidet som teknologi-gründer og organisasjonspsykolog siden 1999. Han en av grunnleggerne av cut-e og har nå etablert Fairsight, der han gjennom å kombinere moderne teknologi og vitenskapelig psykologi ønsker å gjøre rekruttering mer rettferdig.
  • Christian Strand og Peder Kjøs – Med hjertet mellom to verdener

    01:15:35|
    Å være adoptert kan føles som å bære en dobbel historie – den du kommer fra og den du har blitt en del av. For Christian Strand handler det om å navigere mellom kjærligheten til sine adoptivforeldre og nysgjerrigheten på sitt biologiske opphav. I denne podkasten møter du ham i samtale med Peder Kjøs.Gjennom alt, er det følelsen av å være ønsket og elsket, uansett hvor man kommer fra, som gir en dyp følelse av tilhørighet og mening. Christian Strand ble adoptert bort da han var tre måneder gammel. Hans norske foreldre hentet ham på et barnehjem i Indonesia. "Jeg var redd for ikke å bli elsket nok, og for at foreldrene mine kunne sende meg tilbake", skriver Christian.I sin bok Hva Hvis beskriver Christian Strand reisen tilbake for å finne sitt biologiske opphav. Han tar oss med på en dypt personlig og følelsesladet reise. Det som starter som et forsøk på å fylle hullene i sin egen historie, blir raskt en konfrontasjon med følelser han ikke var forberedt på. Han oppdager at røttene hans strekker seg dypere enn han trodde, og at de er knyttet til både smerte og kjærlighet.Samtalen fant sted på Litteraturhuset Fredrikstad 11. september 2024.
  • Kongen, loven og landet

    01:12:12|
    Han ledet det mest omfattende lovgivingsarbeidet noen gang i Norge – og skapte lovsamlingen som gjorde Norge norsk. Få andre konger har satt så dype spor etter seg som Kong Magnus Lagabøter.Høsten 2023 kom Jørn Øyrehagen Sunde med boken Kong Magnus Lagabøter, Landslova av 1274 og det Norge han skapte. I denne podcastepisoden møter du ham i samtale med Katrine Holter. Hun er førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Politihøgskolen,men er også kjent fra sin egen podkastserie, Rett og Slett.Arrangementet fant sted på Litteraturhuset Fredrikstad 14. november 2023.
  • Marte Heian-Engdal | Gazas menneskeliv

    57:47|
    Før Gaza-krigen brøt ut i oktober 2023, var den lille landstripen ved Middelhavet hjemsted for mer enn 2 millioner mennesker. Med krigen ble alle disse livene lagt i ruiner. Hvordan kunne dette skje?I september i fjor var Marte Heian-Engdal i Gaza for å gjøre research til en bok om storpolitikkens påvirkning rundt et vanlig kjøkkenbord i Gaza. Den 7. oktober ble situasjonen brutalt endret. I sin nye bok, Et Gaza-liv, følger Heian-Engdal hverdagslivet til familien Al-Rantisi gjennom generasjoner, og vever samtidig inn Gazas politiske og historiske bakteppe.I denne podcasten hører vi Marte Heian-Engdals foredrag på Litteraturhuset Fredrikstad 3. jun i 2024.
  • Ap-maktkampen: Noen av oss har snakket sammen

    01:16:41|
    En giftig partikultur, gjensidig hat og maktkamper herjet Arbeiderpartiet på 1980-tallet. Bak sto en mystisk mann. Han ble kalt «Edderkoppen». Hør partiveteran Martin Kolberg i samtale med tidligere NRK-journalist Viggo Johansen og samtaleleder Jens Olav Simensen. Gjør klar for en en podkast basert på sannhet, humør, latter – og god hukommelse.Tv-serien Makta har samlet hundretusener foran skjermene denne vinteren. I denne episoden dykker vi dypt inn i det virkelige dramaet som preget landets største parti.Her avslører tidligere partisekretær Martin Kolberg hva som egentlig skjedde i kulissene i Ap-hovedkvarteret på Youngstorvet og i regjeringskvartalet da Odvar Nordli, Gro Harlem Bruntland, Kåre Willoch og Torbjørn Jagland var statsministere i Norge.Men ikke bare det: I tillegg blir vi kjent med en av norsk politikk største mysterier. Arvid Engen var møbelhandleren fra Jessheim som i det skjulte hadde et fortrolig forhold til en rekke av toppene i arbeiderbevegelsen.Med hemmelige telefonopptak, og et nært forhold til landets ledende journalister, fikk han en av hovedrollene i 80-tallets storpolitiske thriller mellom Gro Harlem Brundtland, Reiulf Steen, Odvar Nordli og flere andre kjente Ap- og LO-topper. Men hvem var han egentlig?Hvordan kunne denne mystiske mannen med kontakter helt til topps i Arbeiderpartiet, LO og politiet få så stor betydning for den interne maktkampen i Arbeiderpartiet på 70- og 80-tallet?Opererte han på egen hånd, eller sto mektigere folk bak ham? Hvem var den ukjente mangemillionæren og hvordan ble han en hemmelige brikke i Ap?I 1989 kom NRK-journalist Viggo Johansen og Pål T. Jørgensen ut med boken Edderkoppen. Boka skapte et politisk jordskjelv, og er en av de store politiske avsløringene i etterkrigstiden. Johansen er med i sendingen.Denne samtalen er et opptak av en samtale som fant sted på Litteraturhuset Fredrikstad 19. mars 2024.Foto. Agnete Brun / NTB
  • Óscar Martínez: Alene mot verdens farligste gjenger

    01:33:17|
    Gjengkriminalitet er som en kreftsvulst som spiser opp samfunnet innenfra. I denne podkastepisoden møter vi Óscar Martínez, forfatter og internasjonalt prisbelønnet journalist fra El Salvador. Han er en av de viktigste journalistene som har dykket ned i gjengvold, migrasjon og fattigdomsproblematikk i Mellom-Amerika. Bli med på en reise inn i et samfunn paralysert av vold, drap, og politiovergrep, men også av håp og menneskelighet.Samtalen foregår på engelsk og ledes av Roy Conradi Andersen, daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad.El Salvador. Det lille landet i Mellom-Amerika, med omtrent like mange innbyggere som Norge, har blant verdens høyeste drapsrater. Sammen med Honduras og Guatemala – som til sammen utgjør det såkalte Nordtriangelet – er dette verdens mest voldelige område som ikke befinner seg i en krigssone. De fleste av landets mange drap blir begått av medlemmer av gjenger som de ekstremt voldelige Mara Salvatrucha (MS-13) og Barrio 18. Gjengene er involvert i narkotikasmugling, utpressing og grensekonflikter, og volden de påfører samfunnet er en av hovedårsakene til at tusenvis hvert år ser seg tvunget til å flykte landet og begi seg ut på den farlige ferden mot en usikker fremtid i USA.Óscar Martínez er en av Latin-Amerikas viktigste journalister når det kommer til gjengvold, migrasjon og fattigdomsproblematikk i Mellom-Amerika. Nå er han aktuell med boka «De døde og journalisten» (Camino, 2024, oversatt fra spansk av Kristian Aaser). Hvilket ansvar har journalisten i møte med kilder og ofre? Hvilken beskyttelse kan han love? Hvor langt skal han gå? Når skal han stoppe? Ved å gjennomgå tre store drapssaker han har vært med på å grave fram, borer han i disse i dag høyaktuelle problemstillingene, i en tid da journalister lever farligere enn noen gang, sosiale medier og falske nyheter truer og mediene opplever stadig større kritikk for sin dekning, for mangel på objektivitet, dybdeundersøkelser og å la seg styre av klikkveldet.Samtalen fant sted på Litteraturhuset Fredrikstad mandag 12. februar 2024.