Litteraturhuset Fredrikstad

6/2/2020

Én bok – én stemme: Den lille prinsen

I serienÉn bok – én stemmefra Litteraturhuset Fredrikstad leser forfatter Lars Tore Bøe fra og forteller om klassiske verk i verdenslitteraturen og forfatter som står bak. En introduksjon til de store bøkene.Midt ute i den golde Sahara-ørkenen tvinges en pilot til å nødlande med sitt fly. Da dukker Den lille prinsen opp fra ingensteder og forteller piloten om planeten han kommer fra og at han har lagt ut på en reise til andre planeter for å finne en venn. Han har besøkt kongen uten undersåtter, den forfengelige mannen, drankeren, forretningsmannen, lyktetenneren og geografen. På Jorden snakket han med blomster, mennesker og dyr. Den lille prinsen er en fortelling om vennskap og kjærlighet, om skjønnhet og om sorg.Den lille prinsen(fransk:Le Petit Prince) er en barnebok fra 1943, skrevet og illustrert av denfranskeforfatterenAntoine de Saint-Exupéry. Boka regnes som en klassiker, og oppfattes både som ei barnebok og som etiskfabel for alle aldre.Antoine de Saint-Exupéryvar enfranskaristokrat,forfatter, poet, ogflyger. Han mottok flere av Frankrikes fremste litterære priser og fikk også den amerikanske nasjonale bokprisen. Han er best husket for sin lange novelleDen lille prinsen(Le Petit Prince) der han særlig viser sinhumanistiskefilosofi. Den populærebarnebokaDen lille prinsen, utgitt med forfatterens egnetegningeri 1943, leses også, eller kanskje især, av voksne. Boka har blitt oversatt til ei lang rekke språk, og kom på norsk iInger Hagerups oversettelse i 1962. Senere har den også blitt oversatt av Henning Hagerup.
5/21/2020

Axel Jensen og Fredrikstadbohemen

Forfatteren Axel Jensens liv ble et fantastisk, kaotisk og myteomspunnet eventyr, og Torgrim Eggen har som den første samlet trådene til dette enestående kunstnerlivet. Axel Jensen er regnet som en av de helt store forfatterne i etterkrigstiden. Han bodde en betydelig periode av sitt liv i Fredrikstad, hvor han ble en del av «Fredrikstad-bohemen», en gruppering av kunstnere som kretset rundt det kreative og kjente Plus-miljøet i Gamlebyen på 1960- og 1970-tallet.Vi får høre om Axel Jensens kaotiske tid og vennekrets i Fredrikstad, og ikke minst de mange kvinnene i hans liv. Trekantdramaet med Leonard Cohen og Marianne Ihlen er velkjent.– Axel var ”tall, dark and handsome”, han var spennende, sexy og annerledes. Og han skrev bøker, han kunne masse, hadde lest masse, hadde gjort masse. Det var som å være med en trollmann. Jeg ble kapret og bergtatt. Men det var mye flukt og mye var vanskelig, sa Marianne Ihlen til NRK før hun døde i 2016.Om boken:AXELer den første uautoriserte biografien om dette enestående kunstnerlivet.AXELforteller om hvilke ideer og begivenheter som skapte ham, og om Axels eget bidrag til å skape den verdenen vi har rundt oss i dag.Axel var den siste av sitt slag. Nei, den eneste.Axel Jensen (1932-2003) var arvingen til et kjøttimperium som vendte ryggen til pølsene og i stedet ble opprører, eventyrer, sjømann og forfatter. En fluktvei, kalte han det. Han oppfattet seg som en outsider, både i den velstående familien og i skolemiljøet på Oslos vestkant, men han forble også en outsider i det litterære Norge – selv om han regnes som en av etterkrigstidens mest sentrale og nyskapende forfattere.Jensens liv ble et fantastisk, kaotisk og myteomspunnet eventyr som ofte gikk i ett med hans egne bøker. I livet og som forfatter var han en nomade og en kosmopolitt. «Hjem» var et fremmedord for Axel. Han var rusmisbruker, voldelig, en lystløgner, kronisk upålitelig i pengesaker og fullstendig uegnet som ektemann og far.
5/6/2020

Hvordan bli en skandinavisk feminist med Marta Breen

Den prisbelønte forfatteren Marta Breen har reist rundt i verden og holdt foredrag om feminisme. På reisene har hun lagt merke til at det knytter seg mye usikkerhet til begrepet, både internasjonalt og her hjemme i Norge. Mange tør knapt å ta ordetfeminismei sin munn.Marta Breen tar for seg ulike likestillingsdebatter hun har deltatt i. Hun oppklarer myter og misforståelser rundt feminisme og oppsummerer hovedbudskapet fra sine tidligere tekster. Samtidig gir hun deg noen tips om hvordan man kan oppnå mest mulig likestilling i livet og i kjærligheten.Du møter henne i samtale med oversetter og redaktør Kjell Jørgen Holbye.Marta Breen er sakprosaforfatter og journalist. Hun har bakgrunn fra RadioOrakel, hun har vært freelancejournalist i blant annet NRK og Dagbladet. Breen har skrevet en rekke bøker om kvinner i kulturlivet, kjønnsroller og feminisme. Hun debuterte som forfatter i 2006 med boken Piker, vin og sang, i den setter hun fokus på norske kvinnelige musikkartister og musikkgrupper opp gjennom historien.Hun har etter dette utgitt en rekke bøker. For å nevne noen: biografien omRadka Toneff,Født feministogOm muser og menn.Bestselgerne60 damer du skulle ha møttogKvinner i kamper to av bøkene hun har gitt ut i samarbeid med illustratør Jenny Jordahl.Kvinner i kampble også en internasjonal storselger og er utgitt i 27 land.Breen er tidligere leder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.