Share

cover art for Om moderne hjerneforskning

Hjernepodden

Om moderne hjerneforskning

Season 3

Hjerneforskningen i dag er noe helt annet enn før. Fysikkprofessor Gaute Einevoll bruker matematiske modeller for å forklare hva biologprofessor Marianne Fyhn måler i sine muse-eksperimenter. Tverrfaglig samarbeid åpner vinduer til å forstå «normalhjernen», noe som er helt nødvendig for å forstå hjernens sykdommer. Er du glad i matematikk og fysikk, vurder å bli hjerneforsker, sier de to.


More episodes

View all episodes

  • Hvordan kan man omprogrammere hjernen?

    30:32
    Det dannes motorveier i hjernen når vi gjentar handlinger og tankemønstre ofte nok. Når vi vil ende en dårlig vane er vi nødt til å gå opp nye stier i hjernen så mange ganger at det danner seg nye spor. Dette krever en innsats, men som alltid når man skal lære noe nytt så gjelder det å fortsette å øve, selv om faller tilbake i gamle spor med jevne mellomrom. Gjest: Lege og forsker Marte Roa SyvertsenProgramleder: Pia PedersenProdusert for Hjernerådet av Tid og Lyst AS 
  • Hvordan påvirker anabole steroider hjernen?

    33:32
    Det er flest menn som bruker anabole steroider, og det brukes ofte for å styrke et dårlig kroppsbilde. Stoffet kom til Norge på begynnelsen av 90- tallet, og det er først nå man kan begynne å se på hva langvarig bruk av dette stoffet gjør med hjernen. Gjest: Forsker Astrid Bjørnebekk Programleder: Pia PedersenProdusert for Hjernerådet av Tid og Lyst AS 
  • Hva er avhengighet, og hvordan behandler man det best?

    36:23
    Avhengighet kommer i mange former. Når man skal forsøke å håndtere avhengighet som skaper problemer i livet, er det nødvendigvis ikke så nyttig å fokusere på det man er avhengig av. Synet vi har på avhengigheten er med å definere behandlingsmetoden, så heller enn å moralisere bør man se på hva som ligger bak avhengigheten. Gjester: Psykiater Jørgen Bramness og psykolog Espen ArnevikProgramleder: Pia PedersenProdusert for Hjernerådet av Tid og Lyst AS 
  • Dårlig søvn er dyrt – for deg og for samfunnet

    28:19
    Søvnproblemer knyttet til insomni koster Norge 10-20 milliarder kroner hvert år, sier Børge Sivertsen, forsker og seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet. Søvnproblemene øker stadig. Før trodde man at sykefraværet var det som betydde mest for kostnadene knyttet til søvnvansker. Det riktige er at folks dårlige funksjon på jobb og manglende konsentrasjon skaper flest problemer og er dyrest. Det er ingen forskjeller på vinter og sommer når det gjelder søvnvansker. Folk sover like lenge/ like kort og har de samme problemene året rundt!
  • Få bedre skjermtid – og bedre søvn!

    29:07
    Det er ikke bare det blå lyset fra skjermene som påvirker søvnen, sier Mari Hysing. Hun er professor ved Universitet i Bergen, psykolog og søvnforsker. Innholdet av det du ser, om det gjør deg veldig engasjert eller bekymrer deg, hvor nær skjermen er opp mot ansiktet, totalbruk av skjerm gjennom dagen m. m. Alt det påvirker søvnen. Mari fokuserer på det positive: Hva kan jeg gjøre med skjermbruken min, slik at jeg selv har det bra?!
  • Alkohol påvirker søvnen

    29:12
    Får man sove bedre av et glass rødvin før man legger seg, slik det ofte sies? Lars Lien er psykiater og styreleder i Norsk psykiatrisk forening. Han forsker på søvn og rus. Halvparten av dem som har et alkoholproblem, sliter med søvnen. Hvis man behandler søvnen, kan det være lettere å behandle avhengigheten, mener Lars. Et glass rødvin får deg nok til å sove fortere, men søvnen blir ofte dårligere og lettere.  
  • Når selve søvnen er syk

    32:50
    Mennesker med uimotståelig søvntrang på dagtid møter ofte fordommer. Folk kan tro de er late. Men narkolepsi er en sykdom der «bryteren» i hjernen for våkenhet og søvn ikke funker. Selve søvnen er syk. Marie Morstad Sagen lever med narkolepsi og er åpen om det. Nevrolog Stine Knudsen Heier forteller hva sykdommen er. 
  • Hodet verker – umulig å sove!

    34:34
    Får man migrene fordi man sover dårlig? Eller er det migrenen som fører til dårlig søvn? Svaret er ikke entydig, sier hodepineekspert og nevrolog Aud Nome Dueland. Temaet om søvn og hodepine får nå større oppmerksomhet. En god natts søvn, er forutsetningen for en god dag, understreker Aud overfor sine hodepine- og migrenepasienter.
  • Rastløse bein tar nattesøvnen

    30:55
    500 000 nordmenn har Rastløse bein eller Restless Legs (RLS), 100 000 i sterk grad. Likevel er RLS lite kjent blant helsepersonell. Det kan ta årevis før pasienter får rett diagnose. For Erling Gulbrandsen tok det 30 år. Han forteller om hvordan denne nevrologiske lidelsen har virket inn på søvnen hans. Nevrolog Einar Kinge orienterer om behandling og medisiner. Han er blant de i landet som kjenner RLS best.