Share

cover art for 81. Vila vid denna källa

Edward Bloms smörgåsbord

81. Vila vid denna källa

Denna gång inleder Edward Blom och Mats Ryd med att konstatera vilka fantastiska, lantliga, kulturhistorhistoriskt intressanta miljöer det går att hitta i Storstockholms absoluta närhet, exempelvis Stora skuggan på Norra Djurgården och Gömmarskogen i Huddinge.

Kvittrande skor, vad som är värst av böngroddar och ärtskott samt borttappade plånböcker är några av de inledande samtalsämnen. Mats avslöjar, apropå förlagda saker, ett av sina standardbustrick när han jobbade på nattklubb i Göteborg för många år sedan, och Edward sjunger längtansfullt om Paris’ takåsar.

Gökottans kulturhistoria är ett av poddepisodens teman, och från morgonsupar och picknick vid soluppgången glider samtalet över på något minst lika intressant – nämligen de heliga källornas kulturhistoria. Eftersom podden publiceras i anslutning till Trefaldighetshelgen blir i synnerhet trefaldighetskällor, men även hästkällor i skogen och källor dit folk åker för att hämta dricksvatten i PET-flaskor, föremål för de båda livsnjutarnas intresse – och Mats föreslår en stillsam semester med provningar av källvatten denna sommar.

Episodens stora tema är svensexor och möhippor, och dessas kulturhistoria, och här får både Mats och Edward hålla tillbaka för att inte dra alltför många anekdoter från mer eller mindre vansinniga tillställningar de varit med och arrangerat – för isåfall skulle podden denna gång bli flera timmar lång. Men några glada minnen blir det, och några där olika grader av förnedringsinslag förmedlas, och Edward kommer även in på de historiska föregångarna samt den tyska Polterabend-traditionen. Att möhippan hade kunnat komma att kallas ”mösexa” eller ”fjällkolifej” berättar han också, och så får vi veta varför möhippor varit öppna pinsamma tillställningar medan svensexor varit mer hemlighetsfulla och slutna.

Mats ger tips på hur man kan inmundiga Pimm’s och längtar efter att ha trädgårdspartaj, och Edward avslöjar att han köpte sin villa enbart för att kunna spela krocket och att han optimerar sin gräsmatta därefter. Sedan deklamerar han en försommardikt – på tyska!More episodes

View all episodes

 • 135. Poddprat i midsommartid

  49:50
  Sommarsolstånd och midsommartid – vad passar bättre än att ha en podd att lyssna till, medan man totar ihop sin matjessilltårta och snoppar sina jordgubbar?!Mats fyllde nyligen ett halvt sekel – vilket skett med ett ”firande-utan-slut” i glada vänners lag, vilket i sin tur lett till en del repor i lacken vid programmets inspelning. Edward å sin sida har fått prova en rad inhemska, det vill säga svenska, viner – vilka visade sig vara av förvånande hög kvalitet. Tillsammans gläds de åt den stundande gårdsförsäljningen, trots regeringsförslagets alla knasigheter, och drömmer om att det ska finnas en cigarrförskola och varför inte förutom en harrypottersk Diagongränd kanske även en Diakongränd (dit stockholmare kan gå för att skämmas). (Förhoppningsvis förstår ni det där om ni lyssnar på podden?!)Glädjande nog fortsätter den spännande följetongen om svampketchup och champinjonsoja, vilket kanske leder till glada sommarexperiment i Hagdahls anda!Edward rekommenderar ”Kokbok för bakfulla” av Oskar Ekman, en bok där han själv medverkar som intervjuperson apropå sin ungdoms rus. Vidare berättar han om varför Tyskland minsann är ett grönsaksland, och inte bara på grund av sin rika sparriskultur. Dessutom tipsar han om andra tyska typiska rätter en Tysklandsresenär inte får missa, som: Blaue Forelle, Labskaus, Zwiebelkuche, Rote Grütze, Weincreme och mycket annat (kanske några drycker också!).Avslutningsvis blir det lite tal om den svenskaste av matkulturer, nämligen midsommarsillen, och så sjunger Edward en glunt (om bakrus)!Skicka gärna frågor och olika glada tillrop till: podden@edwardblom.se
 • 134. Om läskande drycker i försommarvärmen

  49:03
  Denna gång berättar Mats Ryd och Edward Blom om hur de ägnar sig åt trädgårdsbestyr, såsom att gulla med sina dahlior respektive magnolior. Edward skildrar hur hans familj likt ystra ungkalvar på grönbete nyligen begav sig till Prag och Berlin, och om den vackra tågresan från den ena metropolen till den andra längs med Moldau och Elbe.Mats i sin tur tar upp den moderna cocktailkulturens födelse i New Orleans, vilket osökt leder de tu gastronomerna in på ämnet hur man bäst kombinerar öl och mat. Den ljusa lagern förblir en rejäl vattendelare dememellan, men får om inte annat Mats att tala om ”den jordkällarkylda lyckan” (även om Edward mest tycker den smakar vatten).Engelsk och fransk cider avhandlas också, liksom kaffe i termos och huruvida det blir bättre eller ej av att bära på riktigt ingrodda smaker (som från en termos). Smakar ingrott kaffe mest finkel, eller är det en trivsam smak? Och vad kan man göra med gammal frityrolja? Edward berättar vidare vad som hänt eller snarare inte hänt med TV-serien ”Edward Bloms gästabud”, och så kommer de in på den heta politiska potatisen ”gårdsförsäljning”. Ja, av alkohol! Dessutom avslöjar Edward att han drömmer om en alternativ karriär som svartklubbsföreståndare (eller något sådant).Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är podden@edwardblom.se
 • 133. Gastronomerna röker pipa (eller drar i alla fall romantiska ungdomsminnen om piprökning)

  42:44
  Våren är här på allvar, med snö och sommarvärme och lite kyla och gröna gräsmattor och syrensprickning om vartannat, så vad passar bättre än att lyssna till ett nytt poddavsnitt med Mats Ryd och Edward Blom!?!Denna gång berättar den sistnämnde om sin familjeresa till Grekland och om sin nyvunna faiblesse för medelhavskost. Eftersom de båda gastronomerna anser att det grekiska köket är gravt underskattat berättar de för oss om spädgris och andra godsaker därifrån. Edward avslöjar dessutom vilken faktor som styr vilka destinationer han och familjen hamnar på (ledtråd för den som vill gissa: det handlar inte i första hand om mat och dryck).Redaktionen har konsulterat en amerikansk hot dog-professor, dock ännu utan framgång i form av ett svar, och utvecklar temat med handskar och korv i kombination.Edward berättar vidare hur det kommer sig att det går åt så mycket parmesanost i hans hushåll, och apropå en lyssnarfråga får vi ta del av både Edwards och Mats bästa och allra mest nördiga erfarenheter av piprökning, inklusive ett reseminne från Diagongränden … eller nåja, från en specialbutik för piptobak och andra gentlemannavaror han besökte för flera år sedan vid Harvard University.Sist men inte minst får vi tack vare en lyssnare veta precis allt alla bör känna till om svampketchup!Skriv gärna till poddredaktionen, med frågor eller glada tillrop eller något annat: podden@edwardblom.se
 • 132. Friterad älgtunga, cava, blomkålssoppa och andra läckerheter

  47:46
  Vad man kan göra av sin nyskjutna älg, utöver att fritera dess tunga? undrar en jagande lyssnare som gjort och inmundigat just friterad älgtunga. Gastronomerna Mats Ryd och Edward Blom har förstås massvis av idéer om vilka övriga styckningsdelar på en älg man inte får missa – såsom mule, bräss, testiklar och tarmar. Edward föreslår rentav att man gör köttmjöl av alltsammans och blandar ner i sin färs. (Att man kan äta älgens hjärna och hur den smakar lärde ni er förstås redan i avsnitt 69: https://shows.acast.com/edwardblom/episodes/69.vinjuteravalghjarna)Dessförinnan har en annan lyssnare inspirerat Mats till att som hastigast berätta den i Sverige så populära cavans historia, och av bara farten kommer han och Edward även in på cavans kusiner: sekt och franciacorta (och ja, även på dess moder, den ädla champagnen, och dess styvsyskon, den mindre ädla prosecco) och huruvida man får säga ”champagnemetoden” eller inte.Sedan glider samtalet, faktiskt apropå ännu en lyssnarfråga, in på Elblingdruvan och vad som är grejen med den (och med Müller Thurgau).Hur man äter skaldjur på antingen amerikanskt avslappnat eller franskt klassiskt vis är nästa diskussionsämne, apropå en av flera nyöppnade havsmatsrestauranger i Stockholm. Edward tipsar om en härlig gastronomisk utflykt till krabbornas, de friterade ostronens (och grodlårens!) samt plastmuggdrinkarnas förlovade värld på City Island i Bronx i New York City, och Mats drömmer sig tillbaka till de ”lobster rolls” han ätit i New England.Från hummerkött i bröd är steget inte långt till en diskussion om annat man kan stoppa i brödet – nämligen korv. Edward berättar om föregångare till korvbröden, såväl ätbara som icke ätbara.Edward och Mats ger även tips på massvis av relativt enkla, snabblagade och goda vardagsrätter som man kan sno ihop av ingredienser man åtminstone ibland kan tänkas ha hemma – som exempelvis omelett, smörrebröd och blomkålssoppa! Det visar sig att Edwards barn kräver att få popcorn med sensorisk profil – och Mats slår ett slag för sin bordsugn.  Cavasorterna som det tipsades om:• Vilarnau Brut Nature Organic (7731) 139:-• Loxarel i flera olika varianter, t ex: A Pèl rosé (7959) 139:-• Agustí Torelló i olika varianter (just den sort Mats nämner finns f n inte på Systembolaget)
 • 131. Rödvin tröstar gastronomerna under oxveckstid

  47:46
  När den glada inledningsjingeln ljudit berättar Mats att han skaffat mustasch, vilket föranleder initierade samtal om mustascher i populär- och finkulturen, exempelvis Fröken Fleggmans och von Heidenstams, och diverse 90-talsminnen av Killinggänget (ja, även Edward har några obskyra sådana).Men dessförinnan delar Mats med sig av tips från sina måltider på grekiska restauranger, apropå familjen Bloms under året förestående resa till Kalamata, och med sina drömmar om allt gott han ska få äta i Singapore.Efter mustascherna går samtalet över till matbluffar, och hur illa det är när livsmedelsprodukter fuskigt säljs in som ”västerbottniska” när de tillverkas i Småland, som ”hembakat” när brödet är från industrin, som ”lakrits” när de inte innehåller lakrits, eller att det som kallas ”kalvfond” visar sig vara kycklingbuljong. Edward drömmer – som vanligt – om Sydtyskland och att ha en julstuga i för-Alperna.De tu gastronomerna har ytterst svårt att förstå hur någon kan klara av oxveckorna under januari med träning, avhållsamhet och annat asketiskt leverne; det är ju i januari behovet av rött vin kan vara som störst. Apropå en lyssnarfråga tipsar de om flera röda viner som passar till vardagsmåltider (se listan nedan).Edward reder ut varför det trots allt var en bra idé att bjuda in den franske presidenten till pytt-i-panna med bearnaisesås (det visade sig att den danska motsvarigheten biksemad ofta serveras just så) vid en studentsittning, och delar med sig av sina bästa karnevals- och fastlagstips.Viner som rekommenderas i detta avsnitt:• Château Haut-Moulin, Vieilles Vignes (5631001)• Ruppertsberger Pinot Noir (297401)• Perequita (257401)• Alta Cima (7158701)Siffrorna inom parentes syftar på artikelnumret hos Systembolaget.
 • 130. Bonusavsnitt: Höstmys, novent, advent och jul – och maträtter att lära sig till perfektion

  49:58
  Detta avsnitt spelades in tidigare i höstas, men publiceras först nu. Bättre sent än aldrig, eller hur?!Edward och Mats rör sig denna gång i ett furiöst tempo, från höstmys med mustiga köttgrytor via adventsbestyr till julmatstillagningen – och de hinner med att nämna rekordmånga drycker; dubbelvarm äppeljuice med calvados och kryddor, läskbubbel, julöl och grön absint är bara några exempel av många. (Fast vid närmare eftertanke var det kanske inte rekordantal, utan normal poddstandard.)Mats undrar varför han inte skaffade barn tidigare och konstaterar att far-dotter-kärleken är något verkligt speciellt. Apropå en lyssnarfråga går gastronomerna igenom ett antal rätter man kommer långt med att kunna laga till perfektion – som köttbullar, inkokt lax, Sjötunga Walewska och chokladmousse. Så rasar de lite lagom mot alla som tjuvstartar julfirandet, men talar desto ömmare om alla härliga (matlagnings)bestyr man kan ägna sig åt före jul. Dessutom delar de tu med sig av goda råd vad gäller kylda respektive rumstempererade viner.Avslutningsvis önskar de alla god jul, och hoppas på ett gott nytt år och ett kärt återhörande med alla lyssnare!P S I samtalet berättar Edward om en julölsprovning för privatpersoner som han skulle hålla i december. Den är avslutad, sedan detta spelades in – så håll utkik efter liknande tillfällen i framtiden!@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@Varmda dyrckerErbjuder dubbelvärmeLamb’s Woolglöggglühwein
 • 129. Rödbetsmartini och annan ukrainsk mat och dryck när det lackar

  46:50
  Edward och Mats är tillbaka i sin poddkanal, med nya berättelser och insikter om godsaker och kulturhistoria. Mats är som vanligt värst, och kan den gång berätta att han deltagit i en slags ”Laver Cup”, fast med vinflaskor istället för tennisracketar. Detta för samtalet osökt vidare till poddparets åsikter om Socialstyrelsens skärpta rekommendationer för alkoholbruk, liksom en redogörelse för Edwards alltmer eskalerande turer med sin mobiltelefon.Dagens stora tema är ukrainsk mat och dryck, och med hjälp av bland annat kokboken ”Cmak; vårt ukrainska kök” berättar de tu om Ukrainas kulinariska traditioner, allt från borsjtj och bröd via syrad grädde, kvass, fläsk och Kievkyckling och Vorschmack. Mats redogör för landets vinproduktionshistoria och Edward smuttar på en rödbetsmartini – blandad av Gunilla – medan han förklarar varför det blir galet att säga ”dumplings” när man menar klimp, degknyten eller kokta piroger. Båda drömmer de om att en vacker och fredlig dag kunna fara till Kiev för att njuta av allt detta på plats.En glad lyssnare får veta vad det är för skillnad mellan köttbullar, färsbiffar och järpar – och dessutom vankas många råd om vad man redan nu bör förbereda inför advent och jul. Det är exempelvis hög eller mycket hög tid att ysta ostar och göra korv!Skicka gärna respons och frågor till: podden@edwardblom.se
 • 128. Livsnjutarrekommendation: 1800-tal och Normandie

  45:14
  Detta avsnitt handlar till största del om mat och dryck (nej, alla poddavsnitt gör faktiskt inte det!) och till mindre del även om alla de fester, ordenstillställningar och finsmakarmiddagar som de tu småbarnsfäderna kanske drömmer om att ordna men tyvärr inte hinner med och tvingas försaka (till exempel ett hundraårskalas för Edwards hus). Kanske kan poddsamtalen om mat och dryck fungera som eskapism, för alla oss som fastnat i samtidens ofattbara elände?!Mats avslöjar för lyssnarna vad han nyss hittade i Edwards kyl och tipsar om en av sina favorit-förrätter, apropå den ukrainska vodka de testar, Edward berättar om några färska fine dining-upplevelser och tillsammans minns de när de en gång testade löjrom i podden och blev instängda i en vin- och ostkyl.En så kallad Livsnjutarorden har skrivit till podden för att få tips på vad de skulle kunna hitta på till nästa träff, och får underbara uppslag. Edward föreslår ett 1800-talstema, och Mats tipsar om allt gott som kommer från Normandie och som lämpar sig synnerligen väl för en sådan orden: som skaldjur, gräddig hare, pressad anka och ostar. Inte minst slår han ett slag för Pommeau de Normandie, för livsnjutare och i restaurangernas avsmakningsmenyer.På temat ”misshandlade maträtter” talar gastronomerna om hur det alls är möjligt att laga coq au vin på kyckling (istället för tupp) och vilket starkt psyke som krävs för att läsa innehållsförteckningarna för butikernas skagenröra. För första gången nämns ”flugsvamp” i podden – och Mats får något kärleksfullt i blicken när han talar om livfulla men ändock nykokta räkor (och Edward drar sig till minnas inget mindre än friterade råkor).Skicka gärna frågor och glada tillrop till: podden@edwardblom.se
 • 127. Gastronomerna blir ”Gauffin-fryntliga”

  45:41
  Dags för ett nytt avsnitt av smörgåsbordspodden! Denna gång möts Mats Ryd och Edward Blom i den sistnämndes bibliotek, där Edward berättar om hur det var att som nygift lägga ihop sin boksamling med sin hustrus.Sensommaren uppmuntrar till berättelser om högsommaren, som Mats tillbringade med att äta hummerrullar i Montauk på Long Island i New York och Edward på Lådbilslandet.På dryckesbordet står denna gång en minst femtioårig, minst sagt patinerad flaska som varit med om många och synnerligen vindlande turer mellan olika ägare i en vin- och sprithandlarfamilj – från Råå och Snälleröd till Provence och tillbaka igen. Innehållet är den legendariska Gauffins dubbelblandning, som de tu gastronomerna äntligen får inmundiga tillsammans – med löksill och en och annan snapsvisa (även om det egentligen skulle ha varit faster Magda Perssons lökströmming, a k a Brantevikssill, som serverades till).Edward redogör för vad han vet om apotekaren Gustaf Reinhold Gauffin (1799–1890) och dennes långa liv och gärning, och berättar även kräftskiveminnen från sina tonår. Apropå dubbelblandningen kommer samtalet även in på andra kryddlikörer, såsom grön chartreuse och allash, samt på ukrainsk vodka. Hastigt och lustigt blir gastronomerna så kallat ”Gauffinfryntliga”, men hinner även med att gå igenom vilka drycker som lämpar sig rumstempererade.Skicka gärna in frågor och feedback till podden! Adressen är: podden [snabel-a] edwardblom [punkt] se