Share

cover art for 132. Friterad älgtunga, cava, blomkålssoppa och andra läckerheter

Edward Bloms smörgåsbord

132. Friterad älgtunga, cava, blomkålssoppa och andra läckerheter

Vad man kan göra av sin nyskjutna älg, utöver att fritera dess tunga? undrar en jagande lyssnare som gjort och inmundigat just friterad älgtunga. Gastronomerna Mats Ryd och Edward Blom har förstås massvis av idéer om vilka övriga styckningsdelar på en älg man inte får missa – såsom mule, bräss, testiklar och tarmar. Edward föreslår rentav att man gör köttmjöl av alltsammans och blandar ner i sin färs. (Att man kan äta älgens hjärna och hur den smakar lärde ni er förstås redan i avsnitt 69: https://shows.acast.com/edwardblom/episodes/69.vinjuteravalghjarna)

Dessförinnan har en annan lyssnare inspirerat Mats till att som hastigast berätta den i Sverige så populära cavans historia, och av bara farten kommer han och Edward även in på cavans kusiner: sekt och franciacorta (och ja, även på dess moder, den ädla champagnen, och dess styvsyskon, den mindre ädla prosecco) och huruvida man får säga ”champagnemetoden” eller inte.

Sedan glider samtalet, faktiskt apropå ännu en lyssnarfråga, in på Elblingdruvan och vad som är grejen med den (och med Müller Thurgau).

Hur man äter skaldjur på antingen amerikanskt avslappnat eller franskt klassiskt vis är nästa diskussionsämne, apropå en av flera nyöppnade havsmatsrestauranger i Stockholm. Edward tipsar om en härlig gastronomisk utflykt till krabbornas, de friterade ostronens (och grodlårens!) samt plastmuggdrinkarnas förlovade värld på City Island i Bronx i New York City, och Mats drömmer sig tillbaka till de ”lobster rolls” han ätit i New England.

Från hummerkött i bröd är steget inte långt till en diskussion om annat man kan stoppa i brödet – nämligen korv. Edward berättar om föregångare till korvbröden, såväl ätbara som icke ätbara.

Edward och Mats ger även tips på massvis av relativt enkla, snabblagade och goda vardagsrätter som man kan sno ihop av ingredienser man åtminstone ibland kan tänkas ha hemma – som exempelvis omelett, smörrebröd och blomkålssoppa! Det visar sig att Edwards barn kräver att få popcorn med sensorisk profil – och Mats slår ett slag för sin bordsugn.

 

 

Cavasorterna som det tipsades om:

• Vilarnau Brut Nature Organic (7731) 139:-

• Loxarel i flera olika varianter, t ex: A Pèl rosé (7959) 139:-

• Agustí Torelló i olika varianter (just den sort Mats nämner finns f n inte på Systembolaget)

More episodes

View all episodes

 • 131. Rödvin tröstar gastronomerna under oxveckstid

  47:46
  När den glada inledningsjingeln ljudit berättar Mats att han skaffat mustasch, vilket föranleder initierade samtal om mustascher i populär- och finkulturen, exempelvis Fröken Fleggmans och von Heidenstams, och diverse 90-talsminnen av Killinggänget (ja, även Edward har några obskyra sådana).Men dessförinnan delar Mats med sig av tips från sina måltider på grekiska restauranger, apropå familjen Bloms under året förestående resa till Kalamata, och med sina drömmar om allt gott han ska få äta i Singapore.Efter mustascherna går samtalet över till matbluffar, och hur illa det är när livsmedelsprodukter fuskigt säljs in som ”västerbottniska” när de tillverkas i Småland, som ”hembakat” när brödet är från industrin, som ”lakrits” när de inte innehåller lakrits, eller att det som kallas ”kalvfond” visar sig vara kycklingbuljong. Edward drömmer – som vanligt – om Sydtyskland och att ha en julstuga i för-Alperna.De tu gastronomerna har ytterst svårt att förstå hur någon kan klara av oxveckorna under januari med träning, avhållsamhet och annat asketiskt leverne; det är ju i januari behovet av rött vin kan vara som störst. Apropå en lyssnarfråga tipsar de om flera röda viner som passar till vardagsmåltider (se listan nedan).Edward reder ut varför det trots allt var en bra idé att bjuda in den franske presidenten till pytt-i-panna med bearnaisesås (det visade sig att den danska motsvarigheten biksemad ofta serveras just så) vid en studentsittning, och delar med sig av sina bästa karnevals- och fastlagstips.Viner som rekommenderas i detta avsnitt:• Château Haut-Moulin, Vieilles Vignes (5631001)• Ruppertsberger Pinot Noir (297401)• Perequita (257401)• Alta Cima (7158701)Siffrorna inom parentes syftar på artikelnumret hos Systembolaget.
 • 130. Bonusavsnitt: Höstmys, novent, advent och jul – och maträtter att lära sig till perfektion

  49:58
  Detta avsnitt spelades in tidigare i höstas, men publiceras först nu. Bättre sent än aldrig, eller hur?!Edward och Mats rör sig denna gång i ett furiöst tempo, från höstmys med mustiga köttgrytor via adventsbestyr till julmatstillagningen – och de hinner med att nämna rekordmånga drycker; dubbelvarm äppeljuice med calvados och kryddor, läskbubbel, julöl och grön absint är bara några exempel av många. (Fast vid närmare eftertanke var det kanske inte rekordantal, utan normal poddstandard.)Mats undrar varför han inte skaffade barn tidigare och konstaterar att far-dotter-kärleken är något verkligt speciellt. Apropå en lyssnarfråga går gastronomerna igenom ett antal rätter man kommer långt med att kunna laga till perfektion – som köttbullar, inkokt lax, Sjötunga Walewska och chokladmousse. Så rasar de lite lagom mot alla som tjuvstartar julfirandet, men talar desto ömmare om alla härliga (matlagnings)bestyr man kan ägna sig åt före jul. Dessutom delar de tu med sig av goda råd vad gäller kylda respektive rumstempererade viner.Avslutningsvis önskar de alla god jul, och hoppas på ett gott nytt år och ett kärt återhörande med alla lyssnare!P S I samtalet berättar Edward om en julölsprovning för privatpersoner som han skulle hålla i december. Den är avslutad, sedan detta spelades in – så håll utkik efter liknande tillfällen i framtiden!@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@Varmda dyrckerErbjuder dubbelvärmeLamb’s Woolglöggglühwein
 • 129. Rödbetsmartini och annan ukrainsk mat och dryck när det lackar

  46:50
  Edward och Mats är tillbaka i sin poddkanal, med nya berättelser och insikter om godsaker och kulturhistoria. Mats är som vanligt värst, och kan den gång berätta att han deltagit i en slags ”Laver Cup”, fast med vinflaskor istället för tennisracketar. Detta för samtalet osökt vidare till poddparets åsikter om Socialstyrelsens skärpta rekommendationer för alkoholbruk, liksom en redogörelse för Edwards alltmer eskalerande turer med sin mobiltelefon.Dagens stora tema är ukrainsk mat och dryck, och med hjälp av bland annat kokboken ”Cmak; vårt ukrainska kök” berättar de tu om Ukrainas kulinariska traditioner, allt från borsjtj och bröd via syrad grädde, kvass, fläsk och Kievkyckling och Vorschmack. Mats redogör för landets vinproduktionshistoria och Edward smuttar på en rödbetsmartini – blandad av Gunilla – medan han förklarar varför det blir galet att säga ”dumplings” när man menar klimp, degknyten eller kokta piroger. Båda drömmer de om att en vacker och fredlig dag kunna fara till Kiev för att njuta av allt detta på plats.En glad lyssnare får veta vad det är för skillnad mellan köttbullar, färsbiffar och järpar – och dessutom vankas många råd om vad man redan nu bör förbereda inför advent och jul. Det är exempelvis hög eller mycket hög tid att ysta ostar och göra korv!Skicka gärna respons och frågor till: podden@edwardblom.se
 • 128. Livsnjutarrekommendation: 1800-tal och Normandie

  45:14
  Detta avsnitt handlar till största del om mat och dryck (nej, alla poddavsnitt gör faktiskt inte det!) och till mindre del även om alla de fester, ordenstillställningar och finsmakarmiddagar som de tu småbarnsfäderna kanske drömmer om att ordna men tyvärr inte hinner med och tvingas försaka (till exempel ett hundraårskalas för Edwards hus). Kanske kan poddsamtalen om mat och dryck fungera som eskapism, för alla oss som fastnat i samtidens ofattbara elände?!Mats avslöjar för lyssnarna vad han nyss hittade i Edwards kyl och tipsar om en av sina favorit-förrätter, apropå den ukrainska vodka de testar, Edward berättar om några färska fine dining-upplevelser och tillsammans minns de när de en gång testade löjrom i podden och blev instängda i en vin- och ostkyl.En så kallad Livsnjutarorden har skrivit till podden för att få tips på vad de skulle kunna hitta på till nästa träff, och får underbara uppslag. Edward föreslår ett 1800-talstema, och Mats tipsar om allt gott som kommer från Normandie och som lämpar sig synnerligen väl för en sådan orden: som skaldjur, gräddig hare, pressad anka och ostar. Inte minst slår han ett slag för Pommeau de Normandie, för livsnjutare och i restaurangernas avsmakningsmenyer.På temat ”misshandlade maträtter” talar gastronomerna om hur det alls är möjligt att laga coq au vin på kyckling (istället för tupp) och vilket starkt psyke som krävs för att läsa innehållsförteckningarna för butikernas skagenröra. För första gången nämns ”flugsvamp” i podden – och Mats får något kärleksfullt i blicken när han talar om livfulla men ändock nykokta räkor (och Edward drar sig till minnas inget mindre än friterade råkor).Skicka gärna frågor och glada tillrop till: podden@edwardblom.se
 • 127. Gastronomerna blir ”Gauffin-fryntliga”

  45:41
  Dags för ett nytt avsnitt av smörgåsbordspodden! Denna gång möts Mats Ryd och Edward Blom i den sistnämndes bibliotek, där Edward berättar om hur det var att som nygift lägga ihop sin boksamling med sin hustrus.Sensommaren uppmuntrar till berättelser om högsommaren, som Mats tillbringade med att äta hummerrullar i Montauk på Long Island i New York och Edward på Lådbilslandet.På dryckesbordet står denna gång en minst femtioårig, minst sagt patinerad flaska som varit med om många och synnerligen vindlande turer mellan olika ägare i en vin- och sprithandlarfamilj – från Råå och Snälleröd till Provence och tillbaka igen. Innehållet är den legendariska Gauffins dubbelblandning, som de tu gastronomerna äntligen får inmundiga tillsammans – med löksill och en och annan snapsvisa (även om det egentligen skulle ha varit faster Magda Perssons lökströmming, a k a Brantevikssill, som serverades till).Edward redogör för vad han vet om apotekaren Gustaf Reinhold Gauffin (1799–1890) och dennes långa liv och gärning, och berättar även kräftskiveminnen från sina tonår. Apropå dubbelblandningen kommer samtalet även in på andra kryddlikörer, såsom grön chartreuse och allash, samt på ukrainsk vodka. Hastigt och lustigt blir gastronomerna så kallat ”Gauffinfryntliga”, men hinner även med att gå igenom vilka drycker som lämpar sig rumstempererade.Skicka gärna in frågor och feedback till podden! Adressen är: podden [snabel-a] edwardblom [punkt] se
 • 126. Smultronlemonad och kypargrogg för er i hängmattan

  01:08:17
  Det var över ett år sedan sist, men här har ni dem igen: Edward Blom och Mats Ryd dyker upp i era högtalare med ett efterlängtat poddsamtal! Tyvärr påstår dessa åldrande småbarnsfäder att deras hjärnor har krympt, så att de blivit mindre intelligenta och mer virriga, men å andra sidan också mer omhändertagande – och nu vill de ta väl hand om alla poddlyssnare som saknat när de tu gastronomerna går loss i njutningsmedlens förlovade världar.Först av allt förklarar Edward varför han nyligen grillade och åt en svan (möjligen borde han ha långkokat den till någon sorts cygne bourguignon istället). Både Edward och Mats har koll på svanätandets kulturhistoria och svanarnas tradition som skåderätt på de barocka bankettborden, och av bara farten handlar det också om hur diverse småvilt, stör, val och tumlare historiskt har räknats som kungliga egendomar. Edward talar sig varm för den synnerligen initierade kultboken ”Klädvett och klädetikett: en skrift för män i sällskapslivet vilken dessutom upptar något om akademisk dräkt, prästdräkt, uniformer och utmärkelser” av Micael Stehr, och fantiserar om att få spela in podden från fängelset i framtiden på grund av han *råkat* göra reklam för sin högtidssnaps.Mats tar sig en kypargrogg och Edward en Gröna hissen medan de går loss på dagens stora tema: läsk och groggar. Nu får ni veta vilket land som har högst läskkonsumtion per capita i världen, varför Berzelius borde få Nobelpriset i kemi postumt och varför det heter Champis. Eftersom Edward har ett långt förflutet som bryggerihistoriker berättar han om 1800-talets citronbrus, banancider, smultronlemonad, godtemplarmjöd och waltmeisterlemonad. Mats har ett recept på sockerdricka och avslöjar att han samlar på semiantika läskedrycksetiketter, och Edward sjunger Pommac-reklam.Nästan sömlöst glider de från läskeblask över till groggar, allt från Ragnar och Lennart till Syttende Mai Tai och tikidrinkar – bland annat får ni veta vilka som är deras favoritgroggar. Mats redogör för en lunch (nästan) utan slut och Edward om sina problem att leva upp till myten om sig själv inför unga tyska studenter på besök i Sommarstockholm. Podden är bara tillbaka högst sporadiskt, men skicka gärna frågor och diverse önskemål till oss! Adressen är podden@edwardblom.seP S Lyssna gärna till Edwards första publika medieinsats som bryggerihistoriker och läskciceron i Vetenskapsradion (sändes första gången 2004): https://sverigesradio.se/artikel/379624
 • 125. Familjeliv – toppat med klickar av kaviar

  01:06:03
  Nu är det äntligen åter dags för den glada jingeln till ”Edward Bloms smörgåsbord” att tona fram igen!Mats Ryd och Edward Blom gör en efterlängtad poddinspelning. Delvis för att vi alla, både avsändare och mottagare, väl saknar vårt kära smörgåsbord av högt och lågt i njutningarnas värld – men också för att Mats och Edward kände att poddande var något de skulle kunna göra för att uppmuntra lyssnarna till att fortsätta stödja alla människor som drabbas av kriget i Ukraina.Reklamintäkterna av detta avsnitt går oavkortade till UNHCR, och vi uppmanar alla som läser detta att skicka pengar till valfri insamlingsorganisation (se förslag i listan nedan).I övrigt är det ett poddsamtal i gammal god smörgåsbordsstil. Vi får höra senaste nytt ur de oftast glada gastronomernas vardag, vilket på sistone inneburit såväl barnkalas och inskolning på förskolan som gemensam akvavitvandring och bokreleasefest. De konstaterar att familjegemenskap är det bästa livet har att bjuda, men att det gärna får toppas med några klickar kaviar också. Mats får anledning att uppdatera det estniska ordspråket om att alla sjukdomar som inte kan botas medelst tjära, bastu eller surkål är obotliga med att lägga till även suröl, och Edward berättar om hur han skapar landskapsrätter till Restaurang Kvarnen i Stockholm. Och så får vi veta vad som egentligen hände på Den Gyldene Freden efter poddinspelningen i höstas.Det nya verket ”Edward Bloms etikettbok”, som ju till icke ringa del bygger på etikettfrågor som tidigare behandlats inte minst i podden, behandlas, särskilt med avseende på etikettens myter (exempelvis de virriga regler som kommit att utvecklas för kavaj och ”mörk kostym”).En tre år (!) gammal lyssnarfråga om vilka som är poddarnas favoritkokböcker dyker upp, vilket leder till ett inspirerande samtal om allt från receptsamlingar av Gustafva Björklund och August Escoffier till Tore Wretmans kallskänka Karin Chädström, Fergus Henderson, Mathias Dahlgren, Heston Blumenthal och Lisa Förare Winbladh.Landets bästa inköpsställen, om det finns några, för griskötts-styckningsdetaljen secreto iberico och Lancashireost, efterlyses, och så drömmer Edward och Mats om när de ska få provsmaka Gauffins dubbelblandning.P S Som sagt, vi vill uppmana alla poddlyssnare att skänka pengar till insamlingar för Ukraina, exempelvis UNHCR:https://sverigeforunhcr.se/stod-oss/gava-ukrainaFörutom UNHCR vill Edward lyfta fram katolska Caritas vars arbete på fältet ligger honom varmt om hjärtat: www.caritas.se/vara-engagemang/engagemang-i-varlden/solidaritet-med-ukraina  och redaktören Gunilla vill tipsa om A Demand for Action, se: www.ademandforaction.com samt detta inlägg om ett barnhem i Ukraina.
 • 124. Grande finale med gravöl (och en massa andra drycker)

  01:05:12
  Dags att dricka gravöl för podden, men även en hel del andra drycker. Mycket alkoholromantik blir det, som sig bör, i det allra sista avsnittet av ”Edward Bloms smörgåsbord” som även det spelats in på krogen Den Gyldene freden i Gamla stan.De tu gastronomerna spekulerar om den framtida skafferipodd som Mats Ryd skulle kunna göra tillsammans med Carl Jan Granqvist, med nattchampagne, kaviar och en bubbelpool med anklever – men de diskuterar också mer världsliga ting, som Bermudasshorts, Hawaiiskjortor och Sandefjordssåsens ursprung.Edward visar först hur hemmastadd han är i moderna populärkulturfenomen såsom mukbang och TikTok, för att sedan djupdyka ner i den svenska kulturhistoriens allra ädlaste lager. I förra avsnittet avhandlades Den Gyldene fredens äldre historia; här fortsätter han att berätta om Evert Taubes nära koppling till krogen. Mecenater, grosshandlare, vissångare och andra kulturpersonligheter defilerar i samtalet, och Mats och Edward passar även på att apropå lyssnarfrågor slå fast hur man får till en fluffig och tjock béarnaisesås samt utfordrar hela släkten med gås!Den som inte lyssnat på alla 124 poddavsnitt (egentligen fler, om man räknar in alla halvor!) vi producerat under fyra år får här en behändig sammanfattning av dem alla i några punkter: som att det är viktigt att alltid använda smör och grädde, att worchestershiresås passar till allt och att man inte bör ta höga bostadslån om det innebär att man måste köpa tristare ostar. Mats talar om vilka ”De tre b:na” är, och Edward kommer strax in på sina många egna minnen av Freden, från ”de gyllene timmarna” när det var halva priset på mat och dryck till punschkvällar, dryckeslag och trubaduraftnar med sång och citrinchen.Alltsammans avslutas med ett långt samtal om Gauffins dubbelblandning samt med att Mats och Edward stilenligt sjunger ”Så lunka vi så småningom”. Skål – och tack för allt, kära lyssnare!