Edward Bloms smörgåsbord

Share

113. När livet och döden kommer emellan

Den här gången blir det ett minst sagt annorlunda avsnitt, om hur livet och döden gripit in i Mats Ryds och Edward Bloms liv på sistone.

När Edward berättar om sin bäste vän Martin Melin och hans plötsliga bortgång nyligen står det klart vilken otroligt viktig vänskap de två hade, i flera decennier, och hur betydande Martin varit för att forma Edwards personlighet. Edward har beskrivit honom som ”provokatör, pedant, etikettexpert, humorist, upptågsmakare, vetenskapsman, festfixare, samtalspartner – men framför allt vän”, och i poddsamtalet med Mats lyfter Edward fram anekdoter och händelser som visar vilken estet och gentleman som gått ur tiden. 

”Världen blir en tråkigare plats”, konstaterar Mats om hur det känns när viktiga vänner dör i förtid.

Själv har han just varit med om något av det mest omtumlande en människa kan uppleva, nämligen förlossningen av sin egen dotter. Mats hyllar personalen på BB Stockholm och all landets BB-avdelningar samt först och främst sin dotters mor för deras insatser, och går helt in i den nya fadersrollen när han förvånat berättar om sina beskyddarinstinkter. Dagens fråga kommer från Mats själv, handlar om förnamnsval, och får ett glädjande svar!

Den mer erfarne trebarnsfadern Edward citerar nöjt Mona Sahlins gamla talskrivare – och de båda gastronomerna konstaterar att dekadenta middagar och årgångsviner visserligen må vara ett livselixir, men att vänner och familj rentav toppar sådana njutningar när det gäller vad som är viktigast här i världen.

Skicka gärna lyssnarfrågor och diverse respons till oss! Adressen är: podden@edwardblom.se

Sponsra gärna podden (d v s våra kostnader för inspelningarna/tekniken)! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom


More Episodes

10/8/2021

124. Grande finale med gravöl (och en massa andra drycker)

Dags att dricka gravöl för podden, men även en hel del andra drycker. Mycket alkoholromantik blir det, som sig bör, i det allra sista avsnittet av ”Edward Bloms smörgåsbord” som även det spelats in på krogen Den Gyldene freden i Gamla stan.De tu gastronomerna spekulerar om den framtida skafferipodd som Mats Ryd skulle kunna göra tillsammans med Carl Jan Granqvist, med nattchampagne, kaviar och en bubbelpool med anklever – men de diskuterar också mer världsliga ting, som Bermudasshorts, Hawaiiskjortor och Sandefjordssåsens ursprung.Edward visar först hur hemmastadd han är i moderna populärkulturfenomen såsom mukbang och TikTok, för att sedan djupdyka ner i den svenska kulturhistoriens allra ädlaste lager. I förra avsnittet avhandlades Den Gyldene fredens äldre historia; här fortsätter han att berätta om Evert Taubes nära koppling till krogen. Mecenater, grosshandlare, vissångare och andra kulturpersonligheter defilerar i samtalet, och Mats och Edward passar även på att apropå lyssnarfrågor slå fast hur man får till en fluffig och tjock béarnaisesås samt utfordrar hela släkten med gås!Den som inte lyssnat på alla 124 poddavsnitt (egentligen fler, om man räknar in alla halvor!) vi producerat under fyra år får här en behändig sammanfattning av dem alla i några punkter: som att det är viktigt att alltid använda smör och grädde, att worchestershiresås passar till allt och att man inte bör ta höga bostadslån om det innebär att man måste köpa tristare ostar. Mats talar om vilka ”De tre b:na” är, och Edward kommer strax in på sina många egna minnen av Freden, från ”de gyllene timmarna” när det var halva priset på mat och dryck till punschkvällar, dryckeslag och trubaduraftnar med sång och citrinchen.Alltsammans avslutas med ett långt samtal om Gauffins dubbelblandning samt med att Mats och Edward stilenligt sjunger ”Så lunka vi så småningom”. Skål – och tack för allt, kära lyssnare!
9/23/2021

123. Grande finale med en faslig björn på Freden

Allting har en ände, utom korven som har två. Omgivna av ”grosshandlare” och mahognygroggar på krogarnas krog, Den Gyldene Freden i Gamla stan (snudd på helig mark för alla gamla kroggubbar och -gummor) levererar Edward Blom och Mats Ryd vad som sorgligt nog är det näst sista avsnittet ur den allra sista inspelningen av podden. Så ta fram bingobrickorna (https://www.edwardblom.se/2020/11/26/bingobricka-till-podden) en sista gång!Här förklarar Edward vad det kan vara som han prioriterar framför att fortsätta poddandet, innan han och kollegan Mats djupdyker ner i Gyldene Fredens snart trehundraåriga historia. Det visar sig att Coronapandemin haft åtminstone en positiv effekt – nämligen att ”Freden” åter blivit en krog för stockholmare, snarare än för utländska turister. Tillsammans mumsar de båda gastronomerna på godbitarna från menyn: löksill, böckling, tuppleverpastej, köttbullar, saltsill och mycket annat.Mats berättar att hans cavabarsstamhak har öppnat en proseccofilial, att han bävar för inbrott i vinförrådet och om sin syn på den senaste Michelinstjärneutdelningen. Edward konstaterar än en gång att ”ingenting står mellan Mats och hans njutningar” samt att de tu ändå har något skild syn på sådana, åtminstone vad gäller öl.Kanske är det dags för Edward att äntra en politisk karriär?! Här levererar han med emfas, apropå en lyssnarfråga, en programförklaring för vad han skulle vilja göra som kulturminister – bland annat pläderar han för klassisk bildning och mer Dante, Shakespeare och Goethe samt opera i skolorna.En annan lyssnare undrar hur man bäst införskaffar störrom, vilket får Mats att minnas hur han ätit iransk kaviar så att den sprutat ur öronen.Edward berättar om sin sommar-semester i Oberfranken i allmänhet och i Bamberg i synnerhet, inklusive en lovsång till de bayerska ölträdgårdarna med lekplatser och skummande öl under skuggiga kastanjeträd.Dessutom blir det skönsång! Carl Michael Bellman och Evert Taube är båda en synnerligen viktig del av Gyldene Fredens historia – Edward berättar varför, och sjunger dessutom några strofer. Tidigare i programmet: Fredmans Sång no 19: ”Ack döden är en faslig björn”.Nästa vecka kommer det absolut sista avsnittet av podden för denna gång!P S Kaviarförsäljningen som Mats vill slå ett slag för i programmet finns här: https://gastrovin.se/royalcaviar
6/24/2021

122. ”Stekpannorna ska skaka!”

Äntligen är det dags för Edward Blom och Mats Ryd att smaka på de dyrbara dropparna som var den fiktive gestalten Eduardo von Eldfalks drömdryck. Den lyssnare som skänkt podden en flaska Château d’Yquem noterar förhoppningsvis att dess innehåll hamnat i rätt strupar, så mycket glädje och eufori som den vållar!Mats tar dessutom fram ett av sina många skramlande Trangiakök, så att de kan avnjuta nystekt anklever till sitt exklusiva dessertvin. De tu – som i hel- och halvvaccinerat tillstånd kan träffas, hemma i Edwards trädgård – kappas om att beskriva den njutning som uppstår och den vilda blick som uppstår av åsynen av eld och sprit i skön förening. ”Det finns ingen som startat krig efter att ha druckit Chateau d’Yquem”, konstaterar Mats belåtet.Dags för en lyssnarfråga. Hur ska man kunna lära sig etikettvett om någon inte lär en det? Ja, det kan man undrar, och därför talar Edward om hur man sprider sin etikettvisdom omkring sig (som att man bör kunna tala om för sin äkta hälft att det inte går an att slänga strumpor på golvet hursomhelst).En annan lyssnare vill veta allt om hur man steker och grillar kött, och har helt klart vänt sig till rätt personer – för här flödar råden om hur man ska handskas med värme (”maxvärme eller avstängt” är det som gäller), att stekpannorna bör skaka på spisen, hur man ska krydda sitt kött, varför kött verkligen inte alltid ska vara rumstempererat före stekning och hur man gör när gästerna inte sitter vid bordet när köttet är perfekt färdigstekt. Kort sagt: oundgänglig lyssning inför sommarens grillning!Maila oss: podden@edwardblom.seSponsra oss: https://play.acast.com/s/edwardblom