Share

cover art for Og så sto han der alene

Den politiske situasjonen

Og så sto han der alene

Ap skal styre landet alene, men blir det med Støre ved roret hele veien til valget?

Det er blitt fremstilt som en sannhet og en selvfølge at dersom Senterpartiet forlater regjeringen så vil det interne opprøret mot Ap-leder Jonas Gahr Støre legge seg. Regjeringen tåler ikke to sånne sjokk oppå hverandre. Men hva hvis velgerne svarer på Spexiten med å sende Sp opp og Ap ned?

Vi og de fleste i de urbane og liberale boblene er mektig imponert over Støres prinsippfasthet og støtter gjerne trosskapet til EU og EØS fra dypet av våre hjerter. Det er ikke sikkert folk flest land og strand er helt enige …

Men altså: Etter strømpakken fra Støre fredag fremstår det enda mer vanskelig for Sp å argumentere overbevisende for hvorfor de måtte bryte på grunn av tre ukontroversielle direktiver. Med fastpris og momskutt og løfter om stans i videre tilknytning til det europeiske kraftmarkedet, bør regjeringen ha vunnet kampen om strømvelgerne. Eller?

More episodes

View all episodes

  • Koko-toll og rå makt

    30:40|
    Vi går mot en resesjon, mener finansredaktør i DN, Terje Erikstad. Hva er det Donald Trump holder på med egentlig, og hvilke konsekvenser kan det få?Det økonomiske er politisk, og særlig nå om dagen. En manns psyke, ideer og humør kan bestemme om du har jobb i morgen. Maktspilleren Trump herjer med toll på varer, fordi han kan. Og markedene kjører berg- og dalbane.Men kan det være vi er vitne til Trump-klassikeren «ut og opp med et brøl» for så å lande i alle fall litt bedre enn før? At han snur i tide til å få verden på rett kjøl?Det tror ikke Terje Erikstad. Usikkerheten som allerede er skapt har bitt seg fast og vil fortsette å gjøre skade i lang tid fremover, mener han.
  • Sp sliter etter skilsmissen

    39:55|
    Plutselig er det ansvarlige styringspolitikere med internasjonalt sinnelag og lang erfaring, folk vil ha. Vedum og kompani hadde nok håpet på økt oppslutning, da partiet takket for seg i regjering 30. januar. Sånn gikk det ikke. Alt EU-snakket i Vedums landsmøtetale forrige helg, kan leses i dette lyset. Men blir det et desperat slag i luften? For EU-saken vil komme opp også på Ap-landsmøtet som starter torsdag. Enkelte lokallag vil nemlig ha tydeligere ja-standpunkt. Men ledelsen i partiet vil – i likhet med Høyres – ikke ha noen medlemskapsdebatt.
  • USA på vei bort fra Europa

    29:25|
    Visepresidenten og forsvarsministeren tekster om åpen forakt for Europa.  Europa forsøker å ruste opp i rekordfart i tilfelle USA ikke lenger vil forsvare oss. Men hva er det mulig å få til på kort tid, og hva er prat og hva er virkelighet i alt som kommer fra Washington for tiden? Med kommentator Sverre Strandhagen og politisk redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Trump og verdensøkonomien

    42:25|
    Donald Trump innfører tollmurer og børsene i USA har gått på en smell.Han har lovet lavere priser, nye jobber og lavere renter, og han vil svekke dollarkursen. Samtidig øker USAs statsgjeld og på toppen skal det komme digre skattekutt. Er det egentlig noen plan bak Donald Trumps økonomiske politikk? DNs finansredaktør Terje Erikstad og politisk redaktør Frithjof Jacobsen gjør et forsøk på å dissekere Donald Trumps kamp for å bli verdens mektigste.
  • Jens Stoltenberg om reformregjeringen over alle reformregjeringer

    56:43|
    Det er 25 år siden Jens Stoltenberg ble statsminister for første gang. Regjeringen han ledet endret norsk politikk og samfunnsliv på en rekke områder, men ble nådeløst straffet av velgerne. Hør Stoltenberg fortelle om ungdommelige pågangsmot, politisk reformiver og et sviende valgnederlag som han trodde var slutten på sin egen politiske karriere. Programleder er Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv.
  • Norge i en kaotisk verden

    39:02|
    Handelskrig, tollmurer, trusler, usikre sikkerhetsgarantier, Ukraina i spill. Donald Trump har rystet verden de siste ukene. Hvordan håndterer Norge og Europa alt dette? Og hva kan bli konsekvensene. Høyres Ine Eriksen Søreide er en av norges mest erfarne og kunnskapsrike utenriks. og sikkerhetspolitikere. og er denne ukens gjest i Den politiske situasjonen. Programleder: Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i DN.
  • Verden skjelver

    39:56|
    Er Ukraina fortapt? Er USA i ferd med å bryte båndene til Europa? Finnes det noen lyspunkter i all usikkerheten? Hør utenriksminister Espen Barth Eides analyse av de intense ukene vi har lagt bak oss, og hans tanker om det som venter. Programleder Frithjof Jacobsen, politisk redaktør DN.
  • På tide å investere i Europa?

    27:48|
    På grunn av omstendigheter utenfor vår kontroll har vi ikke fått laget en episode av Den politiske situasjonen denne uken. Derfor sender vi ukens episode av vår søsterpodkast Finansredaksjonen som erstatning. En episode det er vel verdt å få med seg.Trumps «elefant i glasshus»-taktikk de første ukene av sin presidenttid, har fått investorene til å se mot Europa og europeiske aksjemarkeder.Europa har gått fra «not» til «hot». Det er kortversjonen av hva som har skjedd de siste ukene. Trumps trusler om toll, samt rare uttalelser om at USA ikke trenger å betale gjelden sin og at det hadde vært fint om dollaren svekkes, i tillegg til hans bromance med Vladimir Putin, har fått investorene til å se mot Europa. Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen. Er det på tide å flytte sparepengene fra amerikanske fond til europeiske? I episoden snakker vi også om hvor sannsynlig det er at Trumps politikk kan føre til finanskrise. Hør episoden her. Les også kommentaren Bård Bjerkholt skrev om temaet:Les også: Investorene vedder på EuropaOg børskommentaren Thor Christian Jensen skrev: Les også: Endelig noen som elsker det Trump gjør
  • Kriseforståelsen øker i Europa – det er på tide

    30:31|
    De siste dagene har vist at USA vil ikke lenger ha rollen som den viktigste sikkerhetsgarantisten for Ukraina og Europa. Det sender forsvarsaksjene i været. I denne ukens episode av Finansredaksjonen, som også sendes i podkasten Den politiske situasjonen, snakker vi om Trump-administrasjonen sjokk-uttalelser de siste dagene og hvilken effekt de har hatt på markedene. München-konferansen i helgen ble av den dramatiske sorten. Troen på at USA og Europa er gode allierte er blitt svekket og det blir stilt spørsmål om USA vil oppfylle sine forpliktelser i henhold til Natos artikkel fem. Det som fikk størst effekt på aksjemarkedet var den amerikanske kritikken av at Europa gjør for lite for å bygge opp sitt eget forsvar. Det sendte europeiske forsvarsaksjer til værs mandag. En begrensning på økt våpenproduksjon i statlig regi er kravet til å holde statsgjelden nede for EU-landene. Det er en begrensning USA kun har et teoretisk forhold til.  EUs Ursula von der Leyer foreslår å holde forsvarsutgifter utenfor EUs gjeldskrav. Utstedelse av statsobligasjoner for å produsere mer våpen, kan skape et nytt finansielt investeringsprodukt, sier finansredaktør Terje Erikstad.