Share

cover art for Hva er en park?

Bysnakk

Hva er en park?

Season 1, Ep. 56

No livnar det i lundar, no lauvast det i li.

Våren er i anmarsj, og parken våkner til liv.


I byene gleder vi oss over pustende lunger i asfaltjungelen, og selv om de fleste har en mening om parkens verdi kan det være vanskelig å sette fingeren på hva som skaper en god park.

Handler det om antall kvadratmeter grønt, om parkens funksjoner og beliggenhet? Kan gode intensjoner drukne i diskusjoner om størrelse og programmering, eller er dette avgjørende for at parken skal oppfylle sitt formål?


I Bysnakk stiller vi de store spørsmålene, og i dagens episode har vi invitert et svært kompetent panel, bestående av urbanist, arkitekt og byplanlegger i Grape Arkitekter, Isabel Ruiz Lópes og Louise Fiil Hansen, partner og designdirektør i SLA.

Kanskje kan vi fastslå en gang for alle; Hva er en park?



More episodes

View all episodes

  • 14. Hvordan går det med den tredje boligsektoren?

    22:43
    Ikke alle kommer seg inn på boligmarkedet uten backing fra familien, men hvordan skal Oslo lykkes som en inkluderende by med plass til alle dersom vi ikke kan tilby nok boliger? Den tredje boligsektoren er et utfordrende lag i et allerede komplekst regnestykke, og OsloBolig er blant dem som har store ambisjoner for å løse nettopp dette. OsloBolig ble startet opp i 2022 av Oslo kommune, OBOS, Bane NOR Eiendom og Nrep, og tar sikte på at flest mulig skal kunne eie sin egen bolig. Ved å tilby deleier-løsninger og kjøpe seg inn i boligprosjekter der de, sammen med førstegangskjøpere spleiser på boligen, gir de et alternativ til folk som ellers ikke har mulighet til å eie, og anledning til å kjøpe seg gradvis opp over tid.  Men! Når boligbyggingen går tregt, hvordan går det da med den tredje boligsektor? Vi tar diskusjonen, og har invitert Tamina Sheriffdeen Rauf, fraksjonsleder for byutvikling (Arbeiderpartiet), og arbeidende styreleder i OsloBolig, Anne Helene Mortensen. 
  • 14. Hovinbyen next

    25:13
    Er det noen som føler eierskap til Hovinbyplanen? - Erling er ikke helt overbevist, men vi har som vanlig invitert to prominente gjester for å bevise det motsatte.Hovinbyen er det største byutviklingsområdet i Oslo og kan gi inntil 30 000-40 000 nye boliger og 50 000-100 000 arbeidsplasser.Ikke overraskende er det en krevende balanseøvelse å bygge by. Hvordan jobber vi videre for å omsette strategier til handling? For å diskutere fremtidens Oslo og byutvikling i stor skala har vi i dag besøk fra Jostein Øverby, enhetsleder for byutvikling indre by og Hovinbyen (PBE), og Bovild Tjønn, bydelsdirektør i Bydel Bjerke. 
  • 13. Demokratiske byrom

    22:39
    Offentlige byrom.Ofte er det slik at kommunen planlegger dem, utvikleren bygger dem og Bymiljøetaten drifter dem, -men hva er oppskriften på det beste og mest demokratiske byrommet? Studioet er fullt av bylivsentusiaster i dag, og for å svare på hvordan vi best løser dette samspillet til fordel for byen og dens essens, har vi besøk av Ellen de Vibe og Øystein Aurlien. 
  • 12. Hva kan vi lære av hvordan andre byer møter kriser?

    21:42
    Hva kan vi i Oslo lære av hvordan andre byer takler kriser? I dagens episode reiser vi verden rundt med Peter Butenschøn, arkitekt og forfatter av den nylig utgitte boken, Megalopolis. Vi ser nærmere på byvekst og sammenhengen mellom byer, og på hvordan byene, spontant eller planlagt, kan være løsningen på fremtidens utfordringer. Velkommen til Bysnakk.
  • 11. Kriminalitetsforebyggende byutvikling

    24:13
    I dagens episode snakker vi om kriminalitetsforebyggende byutvikling. Politiet har i løpet av den siste tiden blitt en mer synlig høringsinstans, -noe både politikere og utviklere har bitt seg merke i.Budskapet fra politiet er at man ikke skal bygge åsted, men er det likhetstegn mellom god byutvikling og kriminalitetsforebyggende byrom? Kan arkitektur skape kriminalitet? Dagens gjester er Kenneth Dahlgren, sosiolog og sjef for områdeutvikling og innovasjon i Aspelin Ramm, og Bengt Andersen, byforsker og forskningsleder ved AFI/OsloMet.
  • 10. Kommuneplanen. - Hvordan vil det videre arbeidet arte seg?

    23:34
    Nytt byråd for byutvikling har arvet en komplets sak i form av høringen av forslag til kommuneplanens nye arealdel. Det har kommet rekordmange innspill etter en lang høringsperiode, og det har vært mye debatt. Hvordan vil det videre arbeidet arte seg? Det er duket for (nok en) nerde-episode, og vi har invitert byråd for byutvikling James Stove Lorentzen, og Charlotte Helleland, partner i DARK Arkitekter.
  • 9. Exit bilfritt byliv

    21:28
     De færreste ønsker å kjøre bil over alt, men for mange er det en forutsetning for at hverdagen skal gå opp. Vi har besøk fra Magnus Birkelund (FRP) og Herman Søndenaa (MDG) for å se på effektene av satsningen på bilfritt byliv, og for å diskutere om vi nå er i ferd med å reversere disse endringene. Hva er bilens rolle i byutviklingen, og hvilke kvaliteter skal erstatte bilveien dersom byen faktisk skal bli bedre?
  • 8. Kopimaskinarkitektur

    24:52
    Kopimaskin-arkitektur. Noen vil ha det og ønsker seg de klassiske bygårdene tilbake på tegnebrettene, mens andre bejubler variasjon for variasjonens skyld. Arkitekturdebatten er høylytt, men det (nesten) alle er enige om, er at grå fasader uten personlighet har fått for nok plass. Debatten handler ofte om stygt og pent, men når Bysnakk melder seg på dykker vi dypere i stedstiplasning, kvalitetskriterier, og de mekanismene som får prege både byform og byggform. Vi diskuterer hvor skoen trykker når så mange prosjekter ender opp med å likne hverandre, verktøyene som finnes for å gi arkitekturen en tidlig ambisjon, og i hvilken grad arkitekten og utvikleren har handlingsrom til å gjennomføre. Med oss i studioet har vi nyordets far, mediepersonlighet og høyrepolitiker, Arve Juritzen, og Tanja Lie, daglig leder av Lie Øyen arkitekter og leder av Rådet for byarkitektur.
  • 7. 2024 – Et annus horribilis?

    25:35
    Endelig! Bysnakk med Maren og Erling er tilbake.Et nytt år, med nye muligheter. Eller... Er det bare nye kriser vi har i vente? Vi tar temperaturen på 2024 og har invitert to svært kompetente gjester for å fylle bingoblokka med spådommer for året som kommer. Dagens gjester er Nejra Macic, sjefsøkonom ved Prognosesenteret med ansvar for BAE-markedene, og en av Norges fremste akademikere, Iver B. Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt. Hva har skjer i økonomien vår? Hvordan påvirker det byutviklingen? Blir Trump president igjen? Får vi en ny EU-debatt? De gode spørsmålene står på rad og rekke når Bysnakk er tilbake på lufta, og selv om ingen har svarene ennå, blir du kanskje litt klokere allikevel.