Share
Bysnakk
Back to the Future - Kvadraturen
Snart braker det løs, og høydepunktene står i kø for en av Oslos historiske bydeler, Kvadraturen.
Vi befinner oss i et galleri av byggeskikk fra de siste 400 årene, med mange kvaliteter som er viktige å bevare, og en bygningsmasse med store behov for å kunne tilpasses fremtiden.
Hvordan skal dette regnestykket gå opp, og hva trenger Kvadraturen for at noe skal skje der?
Vi tar dere med, «back to the future» i en OUW-spesial, -og med på reisen er Byantikvar Ellen Hole, og Emelie Tornberg, leder av Områdeforum Kvadraturen, og leder av vertskapet for årets Urban Week.
Oslo Urban Week går av stabelen allerede neste uke, så sku opp volumet og start oppladningen til årets største byutviklingsbegivenhet.
Velkommen til Bysnakk. Velkommen til Kvadraturen.
More episodes
View all episodes
23. Live at Kulturarenakonferansen
28:26||Season 2, Ep. 23Vi gjør et tilbakeblikk til årets Kulturarenakonferanse, og publiserer for første gang, Bysnakk Live on Tape.Gjester er Siri Løining (Konsept- og utviklingssjef Møller Eiendom) og Stian Schjelderup (Schjelderup Trondahl arkitekter). Kultur og byutvikling handler ofte om verdiskapning i et større bilde, og vi benytter sjansen til å dykke dypere i forholdet mellom kulturbransjen og næringsliv, politikere, eiendomsbesittere og -utviklere. Velkommen til Bysnakk. ROM FOR KULTUR - Kulturarenakonferansen 2024 ble arrangert av Kulturrom, Kulturalliansen, NOKU, Norsk musikkråd, Noregs Ungdomslag, Norske Kulturarrangører og Norske kulturhus22. Boligkrise
23:47||Season 2, Ep. 22Utbygging av et lite område på Montebello ble nylig behandlet i byutviklingsutvalget og skapte stor splittelse, når klagekompetansen tilsynelatende fikk gjenklang hos høyresiden i utvalget. Erling står i kryssilden denne uken, og polariseringen mellom øst og vest ble stor, når blant annet høydene i prosjektet skulle diskuteres. Klarer vi å bygge oss ut av en boligkrise om vi skal lytte til NIMBIene (not in my backyard)? Vi spør leder av byutviklingsutvalget, Haakon Riekeles og fraksjonsleder, Tamina Sheriffdeen Rauf. Velkommen til Bysnakk21. De som bygget Fjordbyen
31:07||Season 2, Ep. 21Mange mennesker har hatt stor betydning for realiseringen av Fjordbyens suksess, men to personer har kanskje vært spesielt viktige. Stein Kolstø, arkitekt og fjordbygeneral i PBE gjennom mange år, og Anne Sigrid Hamran, også arkitekt og tidligere havnesjef for Oslo havn. De startet begge planleggingen parallelt, og har fulgt hverandre -og utviklingen fra start. Nå har begge gått av med pensjon, og store utfordringer, motstridende interesser og tidkrevende prosesser står igjen som et synlig godt samarbeid, og en enorm transformasjon for Oslos sjøfront. Til glede for politikere, utbyggere, byutviklere, beboere og tilreisende. Vi ønsker velkommen til en reise i fjordby-historien. Velkommen til Bysnakk.19. Trenger vi en ny arkitekturpolitikk?
24:22||Season 2, Ep. 19Trenger vi en ny arkitekturpolitikk? Byarkitekten i Bergen skal legges ned i løpet av året, på tross av at etaten og veilederen, Arkitektur + står seg godt som en kilde til inspirasjon, for mange som jobber med bystrategier og arkitektur i resten av Norge. I mars opprettet Plan- og bygningsetaten en ny seksjon for arkitektur og urbanisme, men hvordan skal gode intensjoner gjennomføres? Hva skal til for å sikre strategisk utvikling? I dagens episode snakker vi om hvordan man snakker om arkitektur, og om MDGs forslag til ny arkitekturpolitikk for Oslo. Gjester i studioet er Sigrid Z. Heiberg (MDG) og tidligere president i NAL, Adnan Harambasic.18. Bugulvskuratering
23:50||Season 2, Ep. 18Bysnakk er endelig tilbake, og vi starter sesongen med en episode som kan ta deg gjennom helgen og kanskje inspirere til en tur ut i byen. Sommeren er ikke over!Et buzzword for de innvidde og et viktig og element i byutviklingen, Det handler om attraktivitet, trygghet, økonomi og x-faktor, når bygulvet skal planlegges, men kan det bli for kuratert? Vi har besøk fra Marit Elisabeth Jensen, bygulvskurator i Stor-Oslo Eiendom, og Tomas Cook, Utviklingsansvarlig hos Arkitekturtriennalen og forfatter bak en mye omtalt masteroppgave om samme tema. Lar vi oss lure, eller mister byen litt av sin sjel når bygulvet planlegges for nøye?17. Kunstens rolle i byutviklingen
23:29||Season 2, Ep. 17Kunst som fag, som opplevelse, som pynt, verktøy og støy. Kunst i byen påvirker oss og preger vår opplevelse av et rom, men kan vi egentlig måle verdien av dette? -Kunst skal ikke nødvendigvis være et lydig uttrykk, så hvordan kan utsmykking av offentlige rom kurateres på en måte som gir kunstneren sitt spillerom og samtidig ivaretar bestillerens interesser og ønsker om forutsigbarhet? Vi har besøk fra Truls Ramberg, kurator hos kunstseksjonen i KORO, og Marthe Hem, grafittikunstkurator, blant annet ved forrige ukes grafitti jam, Møllergata forever. I dagens episode tar vi en nærmere kikk på gatekunst og kunstens rolle i byutviklingen. Velkommen til Bysnakk.16. Mangler vi en felles visjon for Oslo S-området?
31:03||Season 2, Ep. 16Et svært sentralt tema for tur. Pun intended. Vi skal snakke om Oslo S-området. - Et område i rivende utvikling og Norges viktigste knutepunkt, men også en gordisk bylivsknute, som i mange år har vist seg vanskelig å løse. Området preges av kompleks infrastruktur og et lappeteppe av byreparasjoner, og har historisk henvendt seg hovedsakelig mot vest. Men - om inntrykket av et helhetlig, hyggelig område skal realiseres, må man slå hodene sammen når både transport, forestående utvikling, og bygulv skal løses, best mulig. Bysnakk tar selvfølgelig utfordringen, og vi har som alltid med oss to prominente hoder fra kjernen av problemstillingen. Daglig leder i Bane NOR eiendom, Jon-Erik Lunøe, og daglig leder i Galleri Oslo Utvikling, Sverre Landmark tar diskusjonen: Mangler Oslo en felles visjon for dette området?15. Hvordan går det med den tredje boligsektoren?
22:43||Season 2, Ep. 15Ikke alle kommer seg inn på boligmarkedet uten backing fra familien, men hvordan skal Oslo lykkes som en inkluderende by med plass til alle dersom vi ikke kan tilby nok boliger? Den tredje boligsektoren er et utfordrende lag i et allerede komplekst regnestykke, og OsloBolig er blant dem som har store ambisjoner for å løse nettopp dette. OsloBolig ble startet opp i 2022 av Oslo kommune, OBOS, Bane NOR Eiendom og Nrep, og tar sikte på at flest mulig skal kunne eie sin egen bolig. Ved å tilby deleier-løsninger og kjøpe seg inn i boligprosjekter der de, sammen med førstegangskjøpere spleiser på boligen, gir de et alternativ til folk som ellers ikke har mulighet til å eie, og anledning til å kjøpe seg gradvis opp over tid. Men! Når boligbyggingen går tregt, hvordan går det da med den tredje boligsektor? Vi tar diskusjonen, og har invitert Tamina Sheriffdeen Rauf, fraksjonsleder for byutvikling (Arbeiderpartiet), og arbeidende styreleder i OsloBolig, Anne Helene Mortensen.