Share

Bysnakk

Podkast om framtidens byer


Latest episode

 • 2. Hvordan skaper vi gode nabolag?

  27:22
  Vi lader opp til Oslo Urban Week, og i dagens Bysnakk tar vi for oss de gode nabolagene: Mekanismene, rammene og folkene som skaper dem.Helene Gallis har lenge vært en ledende skikkelse innen stedsutvikling, og jobber nå som prosjektutvikler i FoU og faglig leder for medvirkning og sosial bærekraft i Fragment. Samsaya Sharma er artist, låtskriver, mangfoldsleder og nabolagsentusiast. - To gode naboer vi har invitert til oss for å snakke om hvordan man skaper sosiale omgivelser vi trives i og ønsker å leve i.NB! Samsaya kan du se som programleder, sammen med Emil Paaske, under Oslo Urban Week-arrangementet, Chrisetunity Unpluged, allerede 12.September. 

More episodes

View all episodes

 • 1. Kommuneplanen

  24:41
  Kommuneplanen blir høstens snakkis og engasjerer bredt i næringskjeden av byutviklere, men har den blitt et dokument man trenger juridisk embedseksamen for å forstå? - Vi tar for oss intensjonen, innholdet og utfordringene, og har, for sikkerhets skyld, invitert to advokater til et dypdykk i planens juridiske implikasjoner. Dagens gjester er Henrik Taubøll, advokat og partner i advokatfirmaet Haavind, og Anne Sofie Bjørkholt, advokat og partner i advokatfirmaet BAHR. Vel overstått sommer, og velkommen tilbake til (nok en nerde-episode av) Bysnakk
 • 61. Høyhusplanen - er den for puslete?

  25:03
  Høyt ruver de og skeptiske vi er.Høyhusplanen forventes politisk behandlet i august, og imens har Bysnakk invitert "halve rådhuset", representert ved byutviklingsutvalgets Line Oma (AP) og Haakon Riekleles (V), for å diskutere hva som skurrer, og hva som fungerer i planen.Hvor mye bør defineres og hvordan skal vi utnytte byen på best mulig måte? Får vi de gode prosjektene på de riktige stedene med en strategi slik den ser ut i dag?Svaret får du kanskje i dagens episode av Bysnakk.
 • 60. T-banen

  26:13
  T-banen! Den brer seg over byen vår og bringer folk fra utkanten til sentrum, fra jobben til marka, og omvendt. For mange representerer T’en storbyen, men er den fremdeles en god løsning for utvikling i nåtiden? Skal byen spres utover, slik vi har gjort siden 60-tallet?Professor Carlos Moreno argumenterer for at byen, fremfor å være et nettverk av tilbud, bundet sammen av infrastruktur og mobilitetsløsninger, skal være et nettverk av landsbyer der man kan dekke alle sine behov innenfor en radius av 15minutter gange, eller på sykkel. -En modell som har fått mye oppmerksomhet etter covid-pandemien. 15-minuttersbyen gir kanskje god og effektiv livsførsel, men er den egentlig overførbar til Oslo?Erlend Grøner Krogstad har skrevet boken T-banen, Sporene som skapte storbyen, og sammen med Ola Skar, fagsjef for areal og transport i Ruter, diskuterer vi T-banens rolle i fortiden, nåtiden og fremtiden.
 • 59. Bestumkilen

  23:21
  Bestumkilen er kanskje indrefileten i Skøyenplanen og en av de siste siste virkelig flotte, uutviklede tomtene som kommunen eier. I dag er den parkeringsplass for private båter og utilgjengelig for store deler av byens befolkning, men hva kan man gjøre for at den skal komme alle til gode? Båtfolket har sterke interesser i å beholde den, men for andre står grøntområder, nærhet til sjøen, bolig og skole høyt på ønskelisten. Vi har invitert Marit Vea, nestleder i Venstres bystyregruppe, og Esbjörn Kjell i DARK arkitekter for å diskutere biler, båter og best mulig utvikling av Bestumkilen.
 • 58. Hvordan kan byen brukes til de største arrangementene?

  21:37
  Mai er sesongstart for feiring og fest, og byen yrer av liv. Aldri før har vi planlagt for flere arrangementer enn i 2023, men de største arrangementene legges sjeldent til Norge og nordmenn reiser utenlands for å oppleve store artister og stadionkonserter. Arrangementene bringer med seg store økonomiske ringvirkninger, men hva må være på plass før Beyonce, eller Coldplay legger turnéen til Norge? Kan Oslo få startetappen i Tour de France? Peer Osmundsvaag i All things Live, og Christian Lunde fra Visit Oslo har begge svært god kunnskap om bransjen, og de kjenner både mulighetene og utfordringene godt. I dag besøker de Bysnakk for å diskutere eventbyen Oslo.
 • 57. Kontorbygget - En driver i byutviklingen?

  26:34
  Under fjorårets Oslo Urban Week fikk vi presentert Sweco og Aspelin Ramms sommerstudentprosjekt, hvor seks studenter undersøkte kontorbyggenes rolle i nabolagene de befinner seg i, og hvilke funksjoner de kan tilby utover å være et vanlig kontor. Kontorbyggets rolle som driver i byutviklingen har vært -og er en stor snakkis, men har noen tatt disse funnene til seg? Har kontorbygget blitt en bedre nabo? Heidi Krohn Olsen er daglig leder i Krohnark, har fulgt med i timen, og vil fylle sine nye kontorer med liv gjennom hele døgnet. Sammen med masterstudent i by -og regionalplanlegging ved NMBU, Una Mørch-Thoresen plukker vi opp tråden og ser nærmere på den funksjonsblandede byen og fremtidens arbeidsplass.