Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen

  • 94. #JP094: Bærekraftig mobilitet med Johan Gjærum

    49:44
    På en dag der Sveinung kom seg til kontoret ved en kombinasjon av jogging og el-sparkesykkel, tar vi en prat med Johan Gjærum, leder for strategi- og bærekraftsteamet til Ruter. Vi snakker om hvorfor Ruter snakker om bærekraftig bevegelsesfrihet heller enn bærekraftig mobilitet. Den mest bærekraftige reisen er jo den som ikke tas, men hvordan fungerer det i lys av forretningsmodellen til et selskap som Ruter, som tjener mer penger jo mer vi reiser? Vi dypdykker i teknologiske løsninger fra selvkjørende kjøretøy til AI-styrte rutesystemer, vi diskuterer hvorvidt det er individet eller systemet som er viktigst, og Sveinung spør om kompostering er en del av scopet til Ruter. Lars Jacob erklærer sin kjærlighet til trikken samtidig som han omtaler busser som "et sant lite helvete". Vi spør oss om Ruter burde drifte co-working-kontoret på Lørenskog, Johan foreslår at han kan få kjøpe seg nye joggesko på kollektivtransporten til jobb, Sveinung synes at Silicon Valley underleverer og vi snakker radikal innovasjon for mobilitetsløsninger og ikke-mobilitetsløsninger.
  • 93. #JP093: Men hva skjer når reguleringene endelig kommer?

    38:34
    En ting vi har hørt næringslivsledere si i mange år er "La oss vente og se om reguleringene kommer". For hvorfor drive grønn innovasjon hvis det ikke er pålagt? Og nå lever vi en tid hvor det oppleves som det kommer bølge på bølge med reguleringer. I denne episoden snakker vi oss gjennom en rekke av disse utviklingstrekkene. Vi snakker om den nylige EU-bestemmelsen som gjør det ulovlig å kaste usolgt tøy. Vi kommer inn på de mange bærekraftsrelaterte reguleringene i Frankrike, fra engangsplast til matsvinn, og fra "right to repair" til det splitter nye forbudet mot korte innenriksflyvninger. Vi snakker åpenhetslov og miljøinformasjonslov. Vi mimrer tilbake til røykeloven og tiden da Sveinung hadde hår. Lars Jacob forteller om brødskiver med leverpostei på den gamle rockebaren Garage i Bergen, og enda eldre minner fra da røykeloven traff Ålesund sentrum sent på 90-tallet. Vi kikker i spåkulen med hensyn til hvilke andre miljøreguleringer som kan komme fremover, ler godt opptil flere ganger, og innrømmer gladelig at vi ikke kan så mye om juss.
  • 92. #JP092: Rekrutteringsrådet spesial om bærekraftig rekruttering med Sverre Haugen og Ida Charlotte Fehn

    42:04
    I denne spesialepisoden reposter vi en episode av podcastserien "Rekrutteringsrådet" i regi av MeyerHaugen. Tema for samtalen er bærekraftig rekruttering, og vertene Ida Charlotte Fehn og Sverre Haugen utfordrer oss til å grave oss ned i hva bærekraft har med rekruttering å gjøre. Vi går inn i tematikken fra ulike vinkler. Vi spør oss om hvor bærekraftskompetansen finnes og hvordan identifisere den. Vi snakker om bedriftenes utfordring med å knytte til seg unge folk med bærekraftskompetanse og hvordan markedet for kompetanse endrer seg. Vi snakker også om bærekraftsutfordringer og -muligheter i rekrutteringsbransjen, og hva de samfunnsmessige fotavtrykkene til den bransjen kan være. Vi åpner opp om våre egne rekrutteringserfaringer og Sveinung forteller om marerittroller folk vil ha ham til å ta på seg. Vi er enige om at kombinasjonen høy lønn og mye frihet er bra.
  • 91. #JP091: Bærekraftige bygg og livslang læring med Lars Erik Lund

    46:33
    Vi huket tak i vår gamle venn, Lars Erik Lund - konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke, for en prat om bærekraftige bygg. Dette er en oppfølger til sist han besøkte oss, i episode #062 om mangfold, inkludering og verdiskaping. Vi snakker om Veidekkes arbeid med bærekraft over mange år, hvilke business case de ser i bærekraft og hvordan dette har endret seg over tid. Vi snakker om bærekraftige byggeplasser, det nye selskapet Veidekke Sirkulær og ulike modeller for salg av spunt (!). Sveinung reflekterer over å ha observert ombyggingen av det gamle Merino-bygget som pleide å huse NHH-lesesaler og -auditorier, og spør seg om vi noensinne kan få en ekte bærekraftig byggebransje. Lars Erik løfter blikket mot 2050, Lars Jacob drømmer om å treffe Lars Erik i en bar, vi snakker innovasjon og eksperimentering, og Lars Erik forteller om de flinke folkene på byggeplassen som impromptu eksperimenterer med grønnere løsninger. Mot slutten av samtalen kommer vi inn på Lars Eriks erfaringer som deltaker på Executive-programmet vårt "Sustainable Business Strategy". Vi spør oss hvordan siviløkonomutdanningen bør endres, Lars Erik forteller om gledene ved å være del av et Executive-program-fellesskap i bærekraftig business, Lars Jacob spør seg hva han egentlig drev med da han studerte til å bli siv.øk, og Sveinung har et svar på det spørsmålet. I samtalen om livslang læring kommer vi også inn på Lars Eriks andre roller i næringslivet, for eksempel i hans nye rolle som styreleder i UN Global Compact Norge.
  • 90. #JP090: Hva skjer om de som ikke sorterer må betale?

    53:48
    Den nylige publiseringen av forskningsartikkelen vår "Resource Accounting for a Circular Economy" danner grunnlag for en samtale om hvorvidt regnskap kan redde verden, og hva som skal til for å lykkes med mer sirkulær ressurshåndtering hos avfallsselskapene. Vi forteller om seks års forsknings- og innovasjonssamarbeid med avfallshåndteringsselskapet BIR, og om hvordan vi brukte utrullingen av den såkalte "Pay As You Throw"-forretningsmodellen i Bergen og omegn som utgangspunkt for et naturlig eksperiment på kildesorteringen til husholdninger på vestlandet. Vi snakker om digitalisering og RFID-brikker, paracet og øksedrap, eneggede tvillinger og Super Mario Bros-aktige avfallssug-løsninger. Sveinung utfordres til kommunequiz, Lars Jacob verner seg mot kommunereformkritikk, vi snakker oss gjennom den eksperimentelle metoden, og forskjellen på kontrollerte felteksperimenter og naturlige eksperimenter, og vi banner fra oss allerede i episodens første minutt. Vi anbefaler øldrikking, snakker om avfallshåndtering på fotballstadioner og nikker tilbake til gamle gjester som Anders Waage Nilsen, Mari Larsen Sæther og Erik Osmundsen.
  • 89. #JP089: Bærekraft i breddeidrett og toppidrett med Dag Vidar Hanstad

    52:09
    I episoden #JP030: Idrett og bærekraft, fortalte vi om et besøk til Norges Idrettshøgskole, hvor vi deltok på et seminar om idrett og bærekraft i regi av Professor Dag Vidar Hanstad. I denne samtalen med Dag Vidar, følger vi opp og snakker om bærekraft i både bredde- og toppidrett. Mange husker nok Dag Vidar som toppspiller i håndball, og han er nå professor i sport management. Vi snakker om den nylige boken hans, Idrett og bærekraft, og hvordan han jobber med studenter på idrettsfeltet for å gi dem kompetanse på bærekraft. Vi reiser fra Søre Ål til VM i Qatar, vi hopper fra doping i idretten til kjønnsbalanse, Sveinung gjør seg morsom på bekostning av skiidretten, og Lars Jacob forteller om erfaringer fra barnefotballcup i regi av IL Sandviken. Vi trekker linjene fra mega-sportevents og Norseman Triathlon til håndball i gamle dager. Vi stiller lange spørsmål og tenker høyt, vi trekker ut idrettslerretet enda mer enn før, og gleder oss til forskningsprosjektet vårt i fotballen, som rulles i gang i disse dager.
  • 88. #JP088: Kraften i forretningsmodellen

    54:56
    Vi blir aldri ferdig med å snakke forretningsmodeller, så da en Executive-student ba oss grave dypere i forretningsmodellen, kastet vi oss med hodet først inn i studio. Vi forklarer hva vi mener med at forretningsmodeller er aktivitetssystemer som går langt utenfor bedriftens grenser. Vi snakker om og spoiler mye av handlingen til "The Playlist" - Netflix-serien om Spotify, og vi ser hele serien som en historie om forretningsmodellinnovasjon. Vi snakker VHS-filmer og tilbakespolingsgebyrer, vi snakker om forretningsmodeller i den sirkulære økonomien, og forretningsmodeller i pornobransjen. Sveinung mobber Lars Jacob for å dosere over bøker han ikke har lest. Vi jazzer over forretningsmodellklassikere fra Amit, Zott og Massa, og Sveinung prøver å oversette "someone's gotta pay someone for something" til sunnmørsdialekt. Det snakkes på pen vestkantøstlandsk, det nerdes over forretningsmodelldefinisjoner, og vi ler mye og lenge.
  • 87. #JP087: Et sirkulært økosystem for fashion med Sara Mahdavi

    59:11
    Sirkulærøkonomien er i ferd med å få fotfeste i klesindustrien, og i denne episoden snakker vi med Sara Mahdavi, gründeren bak Repasdo. Hun og kollegene forsøker å bygge en plattform som muliggjør mer sirkulær klesproduksjon, -forbruk og -gjenbruk. Teknologen Sara forteller om den faglige bakgrunnen som har satt henne i stand til å bygge en slik plattform. Vi snakker om hva slags økosystem og allianser som er nødvendige for å få sirkulær fashion til å bli en virkelighet. Lars Jacob drømmer om å starte #Bærekraftseventyr-merchbutikk, vi snakker om sirkularitet i lær og skinn, og vi kommer flere ganger inn på skalerbarheten til en plattform av denne typen. Sara forteller om Sisters in Business og klesreparasjon, vi snakker om små svenske klesmerker, Sveinung fremsnakker Innlandet, og utfordrer Sara til en investorpitch.
  • 86. #JP086: Greenpod spesial med Liv Hege Seglsten

    01:13:02
    Vi reposter en episode av Greenpod-serien, hvor vi var gjester hos vår gamle venn Liv Hege Seglsten, som er sjef for forretningsutvikling i Greenstat. Episoden var del av en trilogi av episoder om bærekraftige forretningsmodeller, så vi følte oss hjemme fra første stund. Vi snakker om bærekraftige og ubærekraftige forretningsmodeller, vi tar en langt tilbakeblikk på veien fra ansvarlige forretningsmodeller til bærekraftige forretningsmodeller, og vi går inn i dette med like deler optimisme og pessimisme. Liv Hege og Sveinung diskuterer hvorvidt det er sært å være veganer og ta bussen, Lars Jacob gir et dystert blikk på slaveøkonomien, vi snakker om hvorfor forretningsmodellblikket er så viktig for bærekraftsfolk, og vi diskuterer lederens rolle i bærekraftig forretningsmodellinnovasjon. Liv Hege har nærlest vår gamle bok "Ansvarlig og lønnsom", vi snakker problemformulering, toget fra London til Paris, etikkens plass i bærekraften, leter etter lysglimt i nåtidens økonomi, og Lars Jacob gir fjelltips i Møre og Romsdal.