Share

cover art for Ytringsklima

Ytringsklima

av Øyvind Kvalnes

Velkommen til podkasten Ytringsklima. Her snakker vi om hvordan folk snakker sammen på jobb. Verten er filosof Øyvind Kvalnes, som er professor i organisasjonsadferd ved Handelshøyskolen BI.

Latest episode

  • Friksjon i utviklingsarbeid med Chul Christian Aamodt

    28:55|
    Styreproff og investor Chul Christian Aamodt hevder at friksjon og uenighet er avgjørende for å skape lønnsomhet. I denne episoden deler han historier om hvordan interne gnisninger bidrar til å utvikle de beste ideene. Det handler om å lære seg å like friksjonen, og se på den som nødvendig for å skape liv og bevegelse i prosesser på jobb.

More episodes

View all episodes

  • Friksjon og eventyr med Marius Røed Wang

    27:31|
    Hvordan klarte to halvstuderte røvere å skape eventyret som er Oslo Business Forum? Hvilken rolle har friksjon og uenighet spilt i utviklingen av landets viktigste konferanse for næringslivsledere? Dette snakker Marius Røed Wang om i denne episoden. Han forteller blant annet om hvor nære han og medgründer Christoffer Omberg var med å starte opp med et svakt og intetsigende navn, i stedet for det fengende og konkrete navnet som de endte opp med. Friksjon i starten var avgjørende for å komme på riktig spor, og er fremdeles viktig for å forme ideer for veien videre i organisasjonen.
  • Ytringsklima i styrerommet med Inge Hansen

    25:04|
    Inge Hansen har hatt toppleder- og styreverv i en rekke store norske organisasjoner. Her deler han sine tanker om styreleders rolle i å forme et sunt ytringsklima i styrerommet. Det handler om å bygge tillit og trygghet. Nye styremedlemmer kan kvie seg for å ta ordet i styremøtet, og kan trenge støtte fra styreleder med å komme i gang i vervet. Et styremøte kan beskrives som en eksamen for administrasjonen, sier Hansen, som har god erfaring med å vente med å ta ordet i i styresaker. Det gjør at andre styremedlemmer kommer bedre til orde, og ikke orienterer seg ut fra hva den mest erfarne i rommet allerede har sagt.
  • Samtaler og sykemeldinger med Ingrid Mjanger Thorsnes

    30:20|
    I denne episoden starter vi opp fra en historie om en leder som er frustrert over at medarbeiderne hans ikke tåler enkel og saklig kritikk. Han opplever at små påpekninger kan utløse sykemeldinger. Hvordan kan han legge opp til samtaler om feil og avvik som ikke gjør at folk blir lei seg og går i kjelleren? Dette har Ingrid Mjanger Thornes greie på. Hun hjelper organisasjoner og grupper med å bygge opp og vedlikeholde et positivt arbeidsmiljø. Vi snakker om generasjonsforskjeller og hvordan medarbeidere trenger trening i å gi og ta imot kritikk.
  • Hvordan kan vi forebygge alvorlige ulykker med Kristian Gould

    29:39|
    Kristian Gould er opptatt av hvordan vi kan forebygge alvorlige ulykker. Det kan skje både gjennom å lære av situasjoner hvor ting har gått galt, men også av å studere praksis i forkant. I begge tilfeller trengs et ytringsklima preget av tillit. Når skaden allerede har skjedd, er folk ekstra sårbare og forsiktige med å fortelle om hva de har vært med på. Da kan de oppleve at omverden er interessert i å plassere skyld og finne ut hvem som har sviktet. I slike situasjoner er det vanskelig å få ærlige svar og avdekke forløpet. Derfor er det viktig å finne andre måter å nærme seg hendelsene på, for å avdekke årsaker og ikke plassere skyld.
  • Hvordan kan vi utvikle emosjonell styrke med Kathrine Aspaas

    33:13|
    Kathrine Aspaas har skrevet og snakket om følelser i femten år. Hun er opptatt av hva som skal til for å bygge opp emosjonell styrke. Det handler om å bli fortrolig med hva som skjer på innsiden i møte med verden. Vi kan være redde for kjenne på ubehagelige følelser som misunnelse og skam. Når vi snakker om slike følelser, forstår vi at andre også kan ha det slik. Vi er ikke alene. I denne samtalen kobler vi også inn Sokrates og mottoet hans "Kjenn deg selv". Det handler ikke om å bli klar over hva som er unikt og spesielt ved akkurat meg. Tvert imot går det å bli kjent med seg selv ut på å få øynene opp for det vi har felles, det som gjør at vi alle sammen er mennesker.
  • Samarbeid i team med Benedicte Fjellanger

    33:31|
    Psykologisk trygghet i et team er noe annet enn å ha det hyggelig sammen, sier Benedicte Fjellanger i Team Agile. Det handler om å være skjerpet på (1) hvem teamer er til for og (2) hvordan man kan utvikle seg i takt med målgruppen. Da trengs det søkelys på prestasjoner, mål og leveranser. Dette kan true hyggen i teamet, men gevinsten er at det skaper grunnlag for modning og positiv utvikling. Teamleder kan bidra til den psykologisk tryggheten ved å fortelle om egne feil. Når lederen deler egne vonde historier, senkes terskelen for å være sårbar i teamet.