Share

Vanepodden
53.Goda sömnvanor
Vill du sova bättre? I detta avsnitt utgår vi från sömnråden på Stressforsningsinstitutets webbsida och ger några exempel på hur man kan skapa vanor utifrån dessa råd.
Vår verksamhet fokuserar på att stödja individer och företag i att utveckla långsiktiga och hållbara hälsosamma vanor. Genom skräddarsydda coachingprogram erbjuder vi en personlig strategi för att hjälpa dig nå dina mål och upprätthålla dem på lång sikt.
För företag tillhandahåller vi effektiva hälsoprogram som innefattar individuell coaching för varje medarbetare. Genom att stödja medarbetarna i att utveckla och bibehålla hälsosamma vanor strävar vi efter att förbättra deras välbefinnande och prestation på arbetsplatsen.
Besök vår hemsida för att lära dig mer om våra föreläsningar, personlig träning och skräddarsydda coachingprogram på www.varaktigavanor.se. För information om våra företagslösningar, besök www.patricfriberg.se. Vi ser fram emot att stödja dig på din resa mot en hälsosammare framtid.
More episodes
View all episodes
107. 107.Vanestrategi när livet kommer emellan.
12:34||Ep. 107SammanfattningI detta soloavsnitt utforskar Patric en mycket vanlig utmaning: Hur behåller man nya goda vanor när livet plötsligt blir stressigt eller oförutsägbart? Många har upplevt hur lätt det är att trilla tillbaka till gamla mönster när något oväntat händer. Patric diskuterar varför det blir så – och viktigast av allt – hur man kan förebygga det.Nyckelbudskapet är att nya vanor måste vara:så enkla,så roliga ochså belönande som möjligt.Ju mindre ansträngning och uppoffring den nya vanan kräver, desto större är chansen att den håller – även i tuffa tider.HöjdpunkterHur stress och press triggar gamla invanda beteenden.Vikten av att sätta låga ribbor i början.Belöningens roll i att förstärka nya vanor.Tankesättet: Designa vanor för de dagar då allt känns svårare – inte bara när du har motivation och energi.TakeawaysAnticipera utmaningar innan de kommer – designa dina vanor för motstånd.Testa att göra dina vanor så attraktiva att du vill göra dem, även under stress.Kom ihåg: det är normalt att falla tillbaka – det viktiga är att snabbt komma tillbaka igen.Vi erbjuder personliga skräddarsydda coachingprogram så att du kan finna de mest effektiva vanorna för att nå- och upprätthålla dina mål. För företag erbjuder vi mycket effektiva hälsoprogram där varje medarbetare blir coachad att utveckla effektiva vanor som leder till och bibehåller hans eller hennes hälsomål. För föreläsningar, coachingprogram och upplägg för företag och organisationer: www.patricfriberg.se106. 106.Få bättre resultat! Testa vanecoaching!
23:13||Ep. 106I detta avsnitt berättar Patric och Jenny om hur vanecoaching går till – från första mötet till uppföljning och långsiktig förändring.Patric, som har över 24 års erfarenhet från hälsobranschen och coachning, beskriver hur en nulägesanalys ofta inleder arbetet. De diskuterar också hur mål sätts, varför små och konkreta vanor är viktigare än stora ambitioner, och hur man anpassar metodiken för att den ska vara hållbar över lång tid.De tar upp vanliga hinder som kan uppstå, som att vilja ha snabba resultat eller att känna skuld vid misslyckanden, och hur en flexibel, vänlig inställning till förändring är nyckeln till att lyckas.Shownotes:Vad är vanecoaching och hur ser ett första möte ut?Hur man gör en nulägesanalys och sätter realistiska målVarför små, hållbara vanor slår stora ryckVanliga utmaningar som perfektionism, skuldkänslor och överambitionVikten av att se vanebygge som ett långsiktigt projekt – inte en tillfällig utmaningHur uppföljning och justeringar sker under en 16-veckorsperiodNär vanecoaching passar – och när det inte gör detVill du ha stöd?Är du intresserad av vanecoaching? Både företag och privatpersoner är välkomna att boka ett gratis samtal för att utforska möjligheterna.Vi erbjuder personliga skräddarsydda coachingprogram så att du kan finna de mest effektiva vanorna för att nå- och upprätthålla dina mål. För företag erbjuder vi mycket effektiva hälsoprogram där varje medarbetare blir coachad att utveckla effektiva vanor som leder till och bibehåller hans eller hennes hälsomål. För föreläsningar, coachingprogram och upplägg för företag och organisationer: www.patricfriberg.se105.Några vanliga frågor om vanor.
24:39|I detta jubileumsavsnitt firar Patric och Jenny två år med Vanepodden genom att besvara några av de allra vanligaste frågorna om vanor.De går igenom myter, missförstånd och forskningsbaserade svar på:✔ Hur lång tid det egentligen tar att skapa en vana✔ Hur man bryter dåliga vanor✔ Hur man håller motivationen uppe✔ Vad man gör om man misslyckas✔ Vilken vana som är bäst att börja medPatric och Jenny blandar personliga erfarenheter med konkreta tips och vetenskapligt stöd. Avsnittet är perfekt för både nya och gamla lyssnare som vill förstå grunderna i vanebygge – och undvika de vanligaste fällorna.Shownotes:Hur många repetitioner krävs för att en vana ska fastna?Varför 21-dagarsmyten inte stämmerAtt bryta dåliga vanor – utlösare, belöningar och alternativMotivationens roll – och varför du inte kan lita på denHur du återhämtar dig efter ett bakslagTvå principer för att välja rätt vana att börja medExempel på grundvanor som ger energi till fler beteendenVeckans utmaning:Välj en enkel vana du kan stapla på något du redan gör – och följ upp varje dag i en vecka!Vi vill höra från dig!Har du en vana du vill lyckas med, eller en fråga vi ska ta upp? Mejla oss så kanske vi svarar i ett avsnitt!Vi erbjuder personliga skräddarsydda coachingprogram så att du kan finna de mest effektiva vanorna för att nå- och upprätthålla dina mål. För företag erbjuder vi mycket effektiva hälsoprogram där varje medarbetare blir coachad att utveckla effektiva vanor som leder till och bibehåller hans eller hennes hälsomål. För föreläsningar, coachingprogram och upplägg för företag och organisationer: www.patricfriberg.se104. 104.Två verktyg för mindre stress och mer koll.
23:28||Ep. 104I detta avsnitt pratar Patric och Jenny om hur du genom enkla system och vanor kan minska vardagsstressen – och samtidigt få bättre koll på allt du behöver göra.De delar sina personliga system för att fånga upp och organisera uppgifter, idéer och lösa tankar – allt från jobbmöten och mejl till boktips och filmidéer. Genom att konsekvent skriva ner (eller spela in) det som annars snurrar i huvudet, och följa upp det dagligen, kan du sänka stressnivån och minska risken att missa viktiga saker.De pratar också om vanliga fallgropar, hur du hittar ett sätt som passar dig, och varför konsekvens är nyckeln till att lyckas.Shownotes:Hur du fångar alla uppgifter och idéer direkt när de dyker uppVikten av att ha en uppföljningsrutin varje dagExempel på system: anteckningar, inspelningar, dagliga checklistor och kalendrarHur små grejer (som boktips) också kan skapa stress om de inte hanterasHur du hanterar större uppgifter och bokar tid för dem i kalendernSkillnaden mellan kalenderuppgifter och flexibla listorBelöningen: lättnad, kontroll och minskad stressVeckans utmaning:Testa att under två veckor vara 100 % konsekvent med att fånga upp allt du behöver göra – och följ upp det dagligen. Känn efter vilken effekt det har på din stressnivå.Vi erbjuder personliga skräddarsydda coachingprogram så att du kan finna de mest effektiva vanorna för att nå- och upprätthålla dina mål. För företag erbjuder vi mycket effektiva hälsoprogram där varje medarbetare blir coachad att utveckla effektiva vanor som leder till och bibehåller hans eller hennes hälsomål. För föreläsningar, coachingprogram och upplägg för företag och organisationer: www.patricfriberg.se103. 103.Motivationens baksida.
18:03||Ep. 103Sammanfattning:I det här avsnittet utforskar vi den mindre belysta sidan av motivation – att den inte alltid är vår bästa vän. Jenny och Patric pratar om hur motivation ofta framställs som något positivt och eftersträvansvärt, men också hur en stark motivationsvåg kan leda till överambition och därmed till bakslag. De diskuterar skillnaden mellan motivation och disciplin, och hur vi ibland sätter ribban för högt när vi är i ett euforiskt startläge, som exempelvis vid nyårslöften. Avsnittet innehåller även konkreta förslag på vad vi kan luta oss mot när motivationen sviker – och varför vanebaserad förändring håller bättre i längden.Shownotes:Vad menar vi egentligen med motivation?Skillnaden mellan motivation och disciplinNär motivation blir ett hinder: överambitionens fallgropNyårslöften och andra starka startögonblickHur motivation fluktuerar – och vad vi gör när den dalarVikten av att inte lägga hela vanebygget i motivationskorgenVad du kan använda istället: små steg, låg ribba och hållbara strategierHur du bygger vanor som håller även när motivationen är lågVi erbjuder personliga skräddarsydda coachingprogram så att du kan finna de mest effektiva vanorna för att nå- och upprätthålla dina mål. För företag erbjuder vi mycket effektiva hälsoprogram där varje medarbetare blir coachad att utveckla effektiva vanor som leder till och bibehåller hans eller hennes hälsomål. För föreläsningar, coachingprogram och upplägg för företag och organisationer: www.patricfriberg.se102. 102.Smarta input för daglig utveckling!
13:29||Ep. 102Sammanfattning:I detta avsnitt pratar Patric och Jenny om hur du kan integrera daglig kunskapsinhämtning i ditt liv för att utvecklas både personligt och professionellt. De delar sina bästa strategier för att regelbundet ta in ny information utan att det känns överväldigande.De diskuterar:✔ Hur små dagliga vanor kan ge stor effekt över tid✔ Att läsa eller lyssna på facklitteratur i minst 10 minuter om dagen✔ Fördelarna med poddar och ljudböcker – och hur du kan använda dem smart✔ Hur du kan kombinera lärande med vardagliga sysslor och träning✔ Vikten av att vara källkritisk och ibland exponera sig för oväntade ämnenGenom att skapa enkla rutiner kan du kontinuerligt fylla på med ny kunskap och utvecklas i den riktning du önskar!Shownotes:Ämne: Att bygga in lärande och självutveckling i vardagenMedverkande: Patric Friberg & Jenny WestmanHuvudpunkter:Små dagliga vanor för att ta in ny kunskapFördelarna med att lyssna på poddar och ljudböckerHur man kan kombinera lärande med pendling, träning och hushållsarbeteAtt vara källkritisk och medveten om informationskällorHur du kan skapa triggers och rutiner för att hålla igång vananVeckans utmaning: Testa att lägga in 10 minuters läsning eller lyssning varje dag under en vecka – och se vilken effekt det har på ditt lärande!Vi erbjuder personliga skräddarsydda coachingprogram så att du kan finna de mest effektiva vanorna för att nå- och upprätthålla dina mål. För företag erbjuder vi mycket effektiva hälsoprogram där varje medarbetare blir coachad att utveckla effektiva vanor som leder till och bibehåller hans eller hennes hälsomål. För föreläsningar, coachingprogram och upplägg för företag och organisationer: www.patricfriberg.se101. 101.Vanor för minimalism.
23:53||Ep. 101Sammanfattning:I detta avsnitt diskuterar Patric och Jenny minimalism – både som inredningsstil och livsstilsfilosofi. De pratar om hur ett mer avskalat liv kan ge mer frihet, mindre stress och bättre överblick.Patric berättar om sina erfarenheter av att använda Marie Kondos metod, medan Jenny delar sina tankar om att skapa struktur utan att nödvändigtvis sträva efter total minimalism. De utforskar också hur man kan applicera minimalistiska principer i sin vardag genom att:✔ Rensa ut saker som inte tillför glädje eller används✔ Skapa mer luft i schemat genom att välja bort stressande aktiviteter✔ Prioritera kvalitet framför kvantitet – både i hemmet och i fritidenGenom att tänka minimalistiskt kan man skapa mer tid för det som verkligen betyder något!Shownotes:Ämne: Minimalism – Hur du förenklar ditt hem och livMedverkande: Patric Friberg & Jenny WestmanHuvudpunkter:Vad är minimalism och varför kan det skapa mer frihet?Marie Kondos metod och hur den kan hjälpa dig rensa ut sakerSkillnaden mellan att sortera ut och sortera in det som verkligen betyder någotHur man kan applicera minimalistiska principer i sitt schema och fritidBalansen mellan att ha ett aktivt liv och att ge sig själv utrymme för återhämtningVeckans utmaning: Välj en kategori i ditt hem eller schema och rensa bort det som inte längre ger dig glädje eller värde!Vi erbjuder personliga skräddarsydda coachingprogram så att du kan finna de mest effektiva vanorna för att nå- och upprätthålla dina mål. För företag erbjuder vi mycket effektiva hälsoprogram där varje medarbetare blir coachad att utveckla effektiva vanor som leder till och bibehåller hans eller hennes hälsomål. För föreläsningar, coachingprogram och upplägg för företag och organisationer: www.patricfriberg.se100. 100.Så blir du av med ditt kvällsätande!
16:41||Ep. 100Sammanfattning:I detta jubileumsavsnitt av Vanepodden firar Patric och Jenny sitt 100:e avsnitt genom att ta upp ett vanligt problem: kvällsätande. De diskuterar varför vi ofta faller för frestelser på kvällen och hur man kan förändra den vanan.De tar upp vanliga orsaker till kvällsätande, som att äta för lite under dagen, trötthet eller känslomässigt ätande. Sedan går de igenom konkreta strategier för att bryta vanan, bland annat genom att:✔ Äta mer tidigare på dagen för att undvika extrema hungerkänslor på kvällen✔ Byta ut kvällsätande mot en annan aktivitet✔ Se till att bara ha nyttigare alternativ hemma✔ Använda periodisk fasta eller andra självbegränsande metoder för att kontrollera ätfönstretGenom att förstå sina egna triggers och skapa bättre rutiner kan man gradvis minska kvällsätandet och få en mer balanserad kosthållning.99. 99.Säger du ja för ofta? -Eller nej?
17:58||Ep. 99Sammanfattning:I detta avsnitt diskuterar Patric och Jenny balansen mellan att säga ja och nej i livet. Inspirerade av filmen Yes Man pratar de om hur vissa säger ja till för mycket och blir överbelastade, medan andra säger nej och går miste om möjligheter.Jenny delar sina erfarenheter av att ha sagt nej för mycket tidigare och hur han förändrade sin vana. Patric berättar om hur struktur och vanor kan frigöra tid för mer spontanitet. De tar också upp strategier för att hantera arbetsrelaterade förfrågningar och hur man kan skapa en bättre balans mellan stress och återhämtning.Shownotes:Ämne: Att hitta balansen mellan att säga ja och nejHuvudpunkter:Yes Man och vikten av att våga säga jaNär det är rätt att säga nej för att undvika överbelastningPersonliga erfarenheter av att förändra sina vanorStrategier för att hantera arbetsrelaterade förfrågningarHur bättre vanor kan skapa utrymme för mer spontanitetVeckans utmaning: Reflektera över om du säger ja eller nej för ofta. Behöver du justera balansen?Vi erbjuder personliga skräddarsydda coachingprogram så att du kan finna de mest effektiva vanorna för att nå- och upprätthålla dina mål. För företag erbjuder vi mycket effektiva hälsoprogram där varje medarbetare blir coachad att utveckla effektiva vanor som leder till och bibehåller hans eller hennes hälsomål. För föreläsningar, coachingprogram och upplägg för företag och organisationer: www.patricfriberg.se