Share

cover art for 23. Fenomenfredag: Moln

SMHI-podden

23. Fenomenfredag: Moln

Ep. 23

Moln finns i mängder och de kan se väldigt olika ut. De består nästan alltid av små vattendroppar eller iskristaller eller en blandning av de två. I det här avsnittet av Fenomenfredag får meteorologen Emma Härenstam svara på frågor om det mesta som rör moln. Hon berättar bland annat om hur de bildas, varför de ser så olika ut och hur snabbt de rör sig. Du får också tips på vad du ska hålla utkik efter för att se om det blir regn. Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.

More episodes

View all episodes

 • 28. 28. Fenomenfredag: Årstider

  13:45
  Häng med på en resa genom de olika årstiderna! Från vinterns iskalla morgnar till sommarens varma kvällar. Från höstens färgsprakande träd till våren då allt vaknar till liv igen. Varje årstid har sin charm och i det här avsnittet berättar meteorologen Linnea Rehn Wittskog om varför vi i Sverige har 4 årstider, när en viss årstid börjar, när den slutar och vad som karaktäriserar varje årstid. Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.
 • 27. 27. Fenomenfredag: Varifrån får våra vattendrag sitt vatten?

  09:07
  När du går där längs strandkanten och blickar ut över vattnet kan det kännas så självklart att din favoritsjö finns just där. Men har du funderat på hur den här sjön egentligen fyllts på med vatten? I det här avsnittet av SMHI-podden dyker vi tillsammans med hydrologen Kristin Röja ner i våra vattendrag. Kristin förklarar hur vattnets kretslopp fungerar, hur våra vattendrag fylls på med vatten och hur lätt (eller svårt) det är att nya vattendrag skapas. Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.
 • 26. 26. Fenomenfredag: Halo

  11:03
  I det här avsnittet plockar vi upp tråden från förra veckan där meteorologen Linus Karlsson nämnde att halo är hans favoritfenomen. Ordet halo härstammar från grekiskan och betyder cirkel, och det är ett väderfenomen som oftast uppträder på himlen. Hur och när halofenomen uppstår, vad som är skillnaden mellan olika typer av halos och vad tummen och lillfingret har med det hela att göra – ja det pratas det om i detta avsnitt av SMHI-podden! Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.
 • 25. 25. Fenomenfredag: Optiska fenomen

  09:31
  Regnbåge, halo, hägring och norrsken är några av de fenomen vi fascineras mest av och som alla tillhör kategorin optiska fenomen. I det här avsnittet av SMHI-podden tar vi hjälp av meteorologen Linus Karlsson och tittar närmare på vad ett optiskt fenomen är och hur det uppstår. Han ger också en hint om vilket som är hans favoritfenomen. Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.
 • 24. 24. Fenomenfredag: Vårflod

  08:44
  Med våren kommer värmen, och med värmen smälter snön och isarna. Detta gör att vattenmängden i mark, sjöar och vattendrag ökar. Fenomenet kallas vårflod. Det här avsnittet av SMHI-podden gästas av Kristin Röja, hydrolog på SMHI. Vi får höra Kristin förklara vilka faktorer som behöver samverka för att en vårflod ska orsakas, vilka konsekvenser den får och hur den har förändrats om man tittar tillbaka i tiden. Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.
 • 22. 22. Fenomenfredag: Aprilväder

  09:36
  April brukar bjuda på både sommarvärme och vinterkyla – ibland på samma dag! I första avsnittet av poddserien Fenomenfredag berättar meteorologen Linnea Rehn Wittskog om det oförutsägbara aprilvädret och de hastiga väderomslag som är typiska när vintern går över till vår. Linnea djupdyker också i något som är väldigt typiskt för april, nämligen fallstrimmor (Virga). Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.SMHI-podden produceras av SMHI – Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut.
 • 4. 21. Vattensnack: Sjörika landskap bidrar till rening

  22:38
  Ett avsnitt om hur Sveriges unikt sjörika landskap bidrar till rening av kväve från avloppsvatten. Professor Arheimer berättar om när Sverige stämdes av EU för att vi räknar med sjöarnas naturliga rening i rapporteringen, och hur Sverige sedan vunnit i domstolen. Hydrolog-Niclas berättar om hur han lurat sin familj att intressera sig för sjöars omsättningstid genom ett badprojekt. Veta mer?Vill du göra en liknande badkarta som Niclas? Data finns här.Rapport där professor Arheimer beskriver den naturliga reningen i svenska sjöar finns här. SMHI-podden produceras av SMHI – Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut.E-post till redaktionen: smhi-podden@smhi.se 
 • 3. 20. Vattensnack: När vattnet tog slut

  23:29
  Både sommaren 2016 och 2018 drabbades Sverige av torka och vattenbrist. I det här avsnittet får vi berättat av SMHIs hydrologer hur Sverige påverkades. Hydrolog-Niclas berättar hur tankbilar med vatten fick köra dygnet runt till Öland under den mest kritiska perioden under 2016, och om jordbrukets tuffa år 2018. SMHIs mest erfarna hydrolog Göran Lindström (arbetat 39 år på SMHI!) sätter torkaåren i ett historiskt perspektiv. Professor Arheimer berättar om sitt nya forskningsprojekt med syfte att undersöka hur en rättvis fördelning av Sveriges vattenresurser kan se ut.OBS, Berit Arheimer säger i början att avsnittet är nummer ett i Vattensnack-serien, vilket sedan kom att ändras. Vill du veta mer?I SMHIs kunskapsbank kan du läsa mer om torka här.I SMHI-podden finns ett avsnitt av torka generellt, det kan du lyssna på här.Statistiken för slakt av djur som nämns baseras på Jordbruksverkets rapport om animalieproduktion 2018, och finns att läsa här.Göran Lindströms rapport om åtgärder för vattenbrist och torka finns att läsa här.SMHI-podden produceras av SMHI – Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut.E-post till redaktionen: smhi-podden@smhi.se