Share

cover art for 33. Fenomenfredag: Vad blir det för väder?

SMHI-podden

33. Fenomenfredag: Vad blir det för väder?

Ep. 33

”Vad blir det för väder?” - hur ofta har du inte sagt det? Men vad menar egentligen meteorologerna när de säger att det blir växlande molnighet? Och vad är skillnaden mellan halvklart väder och lätt molnigt? Meteorologerna Linnea Rehn Wittskog och Max Schildt reder i säsongsfinalen av Fenomenfredag ut begreppen så att vi verkligen vet vad det blir för väder framöver. Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.

More episodes

View all episodes

 • 32. 32. Klimatforskarna svarar på allmänhetens frågor

  39:30
  Har du undrat om golfströmmen kommer att stanna? Eller om vi klarar att minska våra utsläpp i tid? I det här avsnittet besvarar några av Sveriges främsta klimatexperter frågor om alltifrån hur skidsäsongen förändras, till vad man som individ kan göra för att minska sina klimatutsläpp, samt hur oroliga vi bör vara för metanutsläpp när permafrosten tinar.Avsnittet spelades in i samband med att SMHI medarrangerade Swedish Climate Symposium 2024, forskningskonferensen som samlade nästan 400 deltagare i mitten av maj. Medverkande forskare är: Berit Arheimer (SMHI), Mathias Fridahl (Linköpings universitet), Gustaf Hugelius (Bolincenter), Gustav Strandberg (SMHI), Erik Kjellström (SMHI), Kimberly Nicholas (BECC, Lunds universitet), Rasmus Einarsson (Sveriges Lantbruksuniversitet) och Torben Koenigk (SMHI). 
 • 31. 31. Fenomenfredag: Åska

  11:00
  Ett (hej)dundrade avsnitt av Fenomenfredag där meteorologen Marie Staerk berättar vad som egentligen händer när det åskar. Hon svarar också på frågor kring hur stort ett åskmoln är, hur mycket det åskar i Sverige och om det alltid blixtrar när det åskar. Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.
 • 30. 30. Fenomenfredag: Regnbåge

  09:18
  Det här poddavsnittet går i regnbågens alla färger! Men vilka färger har regnbågen, är det alltid samma färger och varför är det just de färgerna? Meteorologen Linus Karlsson berättar i det här avsnittet mer om färgerna, men också om hur regnbågen bildas och när det är som mest troligt att se den. Han svarar naturligtvis även på den fråga vi alla ställer oss: kommer vi hitta skatten där vid regnbågens slut? Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.
 • 29. 29. Fenomenfredag: Nattlysande moln

  08:47
  Hur magiskt låter det inte med nattlysande moln? Det är alltså moln som skimrar i vitt och blått på natten! Meteorologen Emma Härenstam berättar i det här avsnittet om hur det kommer sig att vissa moln lyser på natten, hur högt upp dessa moln befinner sig, när på året de är som vanligast och varför hon tycker de kan kallas för rymdmoln. Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.
 • 28. 28. Fenomenfredag: Årstider

  13:45
  Häng med på en resa genom de olika årstiderna! Från vinterns iskalla morgnar till sommarens varma kvällar. Från höstens färgsprakande träd till våren då allt vaknar till liv igen. Varje årstid har sin charm och i det här avsnittet berättar meteorologen Linnea Rehn Wittskog om varför vi i Sverige har 4 årstider, när en viss årstid börjar, när den slutar och vad som karaktäriserar varje årstid. Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.
 • 27. 27. Fenomenfredag: Varifrån får våra vattendrag sitt vatten?

  09:07
  När du går där längs strandkanten och blickar ut över vattnet kan det kännas så självklart att din favoritsjö finns just där. Men har du funderat på hur den här sjön egentligen fyllts på med vatten? I det här avsnittet av SMHI-podden dyker vi tillsammans med hydrologen Kristin Röja ner i våra vattendrag. Kristin förklarar hur vattnets kretslopp fungerar, hur våra vattendrag fylls på med vatten och hur lätt (eller svårt) det är att nya vattendrag skapas. Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.
 • 26. 26. Fenomenfredag: Halo

  11:03
  I det här avsnittet plockar vi upp tråden från förra veckan där meteorologen Linus Karlsson nämnde att halo är hans favoritfenomen. Ordet halo härstammar från grekiskan och betyder cirkel, och det är ett väderfenomen som oftast uppträder på himlen. Hur och när halofenomen uppstår, vad som är skillnaden mellan olika typer av halos och vad tummen och lillfingret har med det hela att göra – ja det pratas det om i detta avsnitt av SMHI-podden! Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.
 • 25. 25. Fenomenfredag: Optiska fenomen

  09:31
  Regnbåge, halo, hägring och norrsken är några av de fenomen vi fascineras mest av och som alla tillhör kategorin optiska fenomen. I det här avsnittet av SMHI-podden tar vi hjälp av meteorologen Linus Karlsson och tittar närmare på vad ett optiskt fenomen är och hur det uppstår. Han ger också en hint om vilket som är hans favoritfenomen. Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.