Share

cover art for Anders Kristensen tar med seg erfaringene videre

SEILmagasinet podcast

Anders Kristensen tar med seg erfaringene videre

Season 6, Ep. 15

Etter ti år i KNS er Kristensen gammel nok til å besitte et tonn erfaring, men ung nok til å yte kraft og entusiasme i ny jobb. Før han tiltrår sjefsjobben i Dansk Sejlunion 1. september skal han avvikle Færderseilas, VM i shorthanded og i Soling. Han håper i den tiden han har vært i KNS at foreningen er blitt mer relevant som en del av norsk idrett. KNS´s nye anlegg på Killingen er et prosjekt Anders Kristensen er særlig fornøyd med. Han har også en spennende nyhet på lur, som han håper vil være klar til å publiseres i løpet av april.

More episodes

View all episodes

  • 14. Bror og Sivert With i SailGP

    21:19||Season 7, Ep. 14
    Bror With startet sin karriere i internasjonal seiling da han var barnevakt på Bermuda for Fredrik Lóóf som seilte America's Cup for svenske Artemis Racing. Laget fikk øynene opp for Brors initiativ og arbeidslyst og belønte ham med en plass på laget. Senere har han jobbet med flere team i SailGP og har nå en ledende posisjon i teamet til det tyske laget. Sivert har fulgt i Brors fotspor og etter en tid hos Artemis Technoligies i Belfast skal han nå jobbe sammen med storebror for tyskerne. Denne helgen er det en ny runde i SailGP med de to nordmenn i viktige posisjoner.
  • 14. Samler på Draker

    18:37||Season 7, Ep. 14
    Knut Chr. Hallan var gutt i 1963 da Kronprins Konstantin av Hellas stilte opp i Dragon Gold Cup på Hankø i sin nydelige trebåt. Da bestemte han seg for at han én gang i livet skulle ha sin egen Drake i mahogny. Nå har han ikke bare én, men et antall båter som sammen med andre Draker er samlet i Son, i det som nå beskrives av entusiastene beskriver som Drakenes Riksanlegg. Med i intervjuet er også Dan Richard Isdahl-Eng, en annen Drakeskipper som er ivrig i miljøet året rundt. Hallan selv skal i sommer ta en av sine båter til regatta for klassiske trebåter i Flensburg og håper på besøk fra Danmark og Sverige til Hankø Race Week og Son.
  • 13. Det startet med seiling

    17:32||Season 7, Ep. 13
    Flere år før Erling Kagge sammen med Børge Ousland var den første som nådde Nordpolen på ski, uten assistanse, var han med den kjente seileren, Warren Brown fra Bermuda på tokt rundt sør amerika og helt syd til Antarktis. Kagge var også med Brown i Fastnet Race i 1985. Senere har det blir mindre seiling inntil han i 2023 sammen med blant andre Thorleif Thorleifsson og Børge Ousland nådde den avsidesliggende Kvitøya, vest for Svalbard, og var en av tre som var de første til å traversere øya fra øst til vest. Nå er barna store og forlaget hans solgt, og Erling Kagge kan planlegge de neste 30 årene av sitt liv. Da håper han seiling igjen skal få plass i livet og han drømmer om en liten og rask båt som skal ta ham på nye turer.
  • 13. Thomas Nilsson om Wheather Routing

    29:03||Season 7, Ep. 13
    Både Skagen Race, NM shorthanded, Færdern og Shetland Race har nå lagt inn wheater routing i sitt respittystem. Thomas Nilsson forklarer hvordan det virker og hvordan det har gjort respittseiling mer rettferdiǵ enn det var.
  • 12. Pippip Ferner vil redde havet

    14:12||Season 7, Ep. 12
    Pippip Ferner kommer fra en seilerfamilie som har livnært seg i klesbransjen. Selv tilbragte hun barndommen mer i fjæra enn i seilbåten, og hun skjønte fort at skulle det bli noe fart på garderoben måtte hun lage klærne selv. Derfor begynte hun å samle plast og annet avfall i strandkanten og ellers på sin vei til og fra til å fra atelieret der hun lager klær i tillegg til de mest fantasifulle undervannsskapninger. Pippip har en grenseløs energi og skulle helst se at døgnet hadde 36 timer. Nå må nattesøvnen vike for engasjementet for et renere hav. - Båtfolket må skjerpe seg, sier hun. Selv om ødelagte vinterpresenninger kan bli til de fineste ballkjoler, er det bedre om de er godt forankret i båten som skal vernes i vintermånedene. Løsrevne plastkanner hører ikke hjemme fritt i naturen, og så må folk være flinkere til å feste fenderne til båtene sine, sier Pippip. Når vi velger å presentere Pippip Ferner på kvinnedagen er det for å vise at feminin mote godt kan kombineres med idealisme og hard jobbing for miljøet.
  • 11. Juan K - mannen bak den radikale Crazy Coyote

    25:18||Season 7, Ep. 11
    Konstruktør Juan Kouyoumdjian var 25 år gammel da han skapte furore med 50 foteren Crazy Coyote, presentert som medlem av de franske Admirals Cup laget i 1999. Juan K hadde studert IMS-reglen, og funnet ut at en tykk mast uten stag ga lavt måltall, men arrangøren stoppet den franske båten fra deltakelse i den prestisjetunge regattaen for nasjonslag, det uoffisielle VM for havseilere, Dermed trakk den franske sponsoren seg, noe som førte til begynnelsen på slutten, både for Admirals Cup og for IMS regelen. Juan K forteller også om optimalisering av Starbåten, suksess med Swanbåter og tre vinnerbåter i Volvo Ocean Race, og nå er designkontoret hans også på vei inn i superyachtmarkedet.
  • 11. Sigurd Boasson og Rune Wiborg, Transquadra ga mersmak

    27:41||Season 7, Ep. 11
    De to Stavangerseilerne har nettopp gjennomført den andre etappen i Transquadra seilasen, fra Madeira til Martinique, og med en solid 9. plass i bagasjen, sender de nå båten med skip til Frankrike. Der skal båten ligge i La Rochelle der Boasson og Wiborg planlegger trening og kappseiling i det franske miljøet der det er mange impulser å hente. Nordmennene føler seg velkomne hos franskmennene som er villige til å dele erfaring og kunnskaper. Hva som blir neste trinn for Stavangerlaget er det ennå tidlig å si noe om, men en ny Transquadraseilas er absolutt fristende. Og i det fjerne står drømmen om en dag å stille til start i en regatta for Classe40 i konkurranse med de virkelig proffe.
  • 9. Peter Gustafsson tilbake

    20:41||Season 7, Ep. 9
    Gustafsson har vært borte fra skandinaviske seilaser i flere år. Isteden har han vært med på 600 regattaene Sydney-Hobart, Carib 600, Fastnet og Middle Sea Race med sin J/111. Når har han en ny J/99 og etter Spi Quest regattaen i Bretagne ved påsketider setter han kursen hjemover og har satt flere norske seilaser på terminlisten til sommeren. Færder- og Hollænderseilasen står på programmet. Kanskje lar han seg også friste av NM i shorthanded som i år blir en del av Skagen Race, ettersom Gustafsson primært vil satse doublehanded i sin nye båt
  • 8. Russell Coutts om SailGP

    35:26||Season 7, Ep. 8
    Verdensstjernen med fem seire i America's Cup er Seilmagasinets lørdagsgjest. Han forteller at SeilGP har blitt en større suksess en hva han hade turt håpe på, og han nå ønsker gradvis utvidelse til 16 lag som skal seile i to puljer. Flere av lagene er nå selvfinansierte og prisen for å komme med i sirkuset er USD 15 millioner. I tillegg koster det cirka syv millioner årlig å drive et lag. Åpent for de beste seilerneMens man tidligere har snakket mye om rene nasjonale lag er man i SailGP åpen for at bare halve laget må representere lagets nasjon. Coutts er svært stolt over sønnen Mattias som ble verdensmester i Moth tidligere i år, blant annet i konkurranse med norske Nicolai Jacobsen. Disse har alle muligheter, sier Coutts som vil at de beste seilerne skal få sjansen i SailGP uansett nasjonal tilhørighet. Han tror ikke det blir et konkurranseforhold mellom SailGP og America's Cup. - Det er god plass til begge, sier han. Stor tro på Jacobsens «Vantage» prosjektCoutts, som har vært rådgiver i utviklingen av Nicolai Jacobsens data sience program «Vantage» som har tror vil ha stor fremtid som analyseverktøy for seilerne.