Share

cover art for Episode 22: Livet på internatet

Sanser og samspill

Episode 22: Livet på internatet

Season 1, Ep. 22

Ungdommene på internatet ved Signo grunn- og videregående skole, plukker opp tråden fra Ben i forrige episode (Episode 21: Veien til voksenlivet). Episoden starter med at Elin spør Huda, Tora, Emilie og Diana om filmprosjektet de har vært med på, og i denne episoden får du elevenes perspektiv. Filmen er på tegnspråk, handler om at man ikke skal lyve og er en moderne versjon av historien om gutten som ropte "Ulv, ulv!" Filmen byr på både læring og latter! Du kan se den på YouTube. Jentene deler egne opplevelser, forteller om hvordan de valgte tema og om prosessen underveis. Alle fire, og Elin selv, har bidratt foran og bak kamera – fra start til slutt. Til sist deler jentene litt om hvordan det er å bo på internat, og hvordan de fyller fritiden med aktiviteter, tegnspråk og gode venner.

Medvirkende i denne episoden: Diana H. Melles, Emilie A. R. Neteland, Huda A. Yuusuf, Tora L. Lofthaug (Stemme: Åsne Svimbil Mørken) og Elin Dehli (Stemme: Ann Malén Opsahl).

Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).

More episodes

View all episodes

  • 28. Episode 28: Forkjemperen Helen Keller

    23:28||Season 1, Ep. 28
    Mange kjenner til "mirakeljenta" som nektet å la seg definere av eget sansetap. I denne episoden utforsker Ragnhild og Åsne livet og arven etter Helen Keller. Hva skapte Helen Keller? Hvem var hun – egentlig – og hvorfor snakker vi fortsatt om henne i dag? Ragnhild, rådgiver og doktorgradsstipendiat, skal forske på stemme og stemmens rolle hos personer med medfødt døvblindhet og deres kommunikasjonspartnere. Hun lar seg fascinere av hvordan Helen Kellers stemme fikk en hel verden til å lytte. Ikke bare var hun en forkjemper i eget liv, hun utviklet seg til å bli en talsperson og rettighetsforkjemper på tvers av kjønn, funksjonsnivå og klasse. Vi får høre om den unike relasjonen til læreren Anne Sullivan, hvordan Helens historie også krysser norsk jord, gjennom inspirasjonen fra Ragnhild Kåta og møtet med Signo – og ikke minst: hennes radikale stemme i samfunnsdebatten.Har du lyst til å vite mer om forskningsprosjektet til Ragnhild? Klikk her for å lese mer.Medvirkende i denne episoden: Ragnhild Dalheim og Åsne Svimbil Mørken.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 27. Episode 27: Kommunikasjonskurs for voksne

    25:24||Season 1, Ep. 27
    Denne episoden handler om inkludering, språk og livsmestring i form av kommunikasjonskurs for voksne, et tilbud ved Signo kompetansesenter rettet mot voksne døve, hørselshemmede og døvblinde personer. Liss Berit og Ingunn forteller at mange av kursdeltakerne opplever språklig isolasjon og har begrenset tilgang til et tegnspråkmiljø i sin hverdag. Kursene går over en uke og inkluderer både deltakerne og deres ledsagere, og for mange betyr uka gjensynsglede med gamle kjente. Kursene har vært arrangert siden 1994, og deltakerne blomstrer når de får være del av et miljø der deres språk og historie blir sett og forstått. Et viktig mål er å styrke deltakernes kommunikasjonsevner, gi tilgang til et språkmiljø og oppdatering på nye tegn og begreper i utviklingen av norsk tegnspråk. Samtidig får ledsagere nyttige verktøy og opplæring, slik at kommunikasjonen også kan styrkes på hjemmebane.Medvirkende i denne episoden: Liss Berit Gjelsås, Ingunn Freberg-Thomsen og Heidi E. Kittelsen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 26. Episode 26: Tegnspråk på deltid

    20:47||Season 1, Ep. 26
    I denne episoden møter Anette to av lærerne ved deltidsopplæringen på Signo kompetansesenter. Nina og Annicken deler av sine erfaringer med å tilrettelegge for elever som har hørselsnedsettelse i kombinasjon med ulike funksjonsnedsettelser. Med små elevgrupper og sterkt fokus på individuell tilrettelegging, skapes et trygt og rikt språkmiljø der tegnspråk og kommunikasjon står i sentrum. Gjennom fleksibilitet, samarbeid og spesialutviklet undervisningsmateriell møter de barnas behov. Barna kommer til Signo noen uker i året og får mulighet til å lære, utvikle seg og delta i et fellesskap de ofte savner i hjemkommunene. Episoden gir innblikk i hvordan tålmodighet, struktur og relasjonsbygging gjør en forskjell – og hvordan barna raskt finner trygghet og tilhørighet i dette alternative opplæringstilbudet.Medvirkende i denne episoden: Annicken Lauritzen, Nina Carlsson og Anette Moen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 25. Episode 25: Funksjonsnedsettelse, seksualitet og samliv

    27:42||Season 1, Ep. 25
    Hvordan snakker vi om egentlig om seksualitet, samliv og funksjonsnedsettelser – og hvorfor oppleves det ofte som litt vanskelig? Hva gjør du når tjenestemottakere ikke kjenner til ord som "sex" og "onani"? Hvordan gir vi ansatte nok trygghet og kunnskap til å ta disse samtalene? Og hvordan kan vi sikre at alle får tilgang til god seksualundervisning? I denne episoden tar Åsne en ærlig og viktig prat med Line og Cathrine, som begge brenner for å gjøre temaet lettere å snakke om og mer tilgjengelig. De deler erfaringer fra arbeid i Signo Vivo og habiliteringstjenesten, og gir oss innsikt i hvorfor seksualitet også er en del av god helse – uansett funksjonsnivå. Vi får høre om kurs, nettverk og et nytt e-læringsprosjekt rettet mot personer med utviklingshemming, og hvorfor tegnspråk og tydelig kommunikasjon er helt avgjørende. En åpen og inspirerende samtale som vi håper kan bidra til at seksualitet sees som en naturlig del av omsorgsarbeidet.Medvirkende i denne episoden: Cathrine Pande Wølner, Line Renholt og Åsne Svimbil Mørken.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 24. Episode 24: Musikk er en god følelse

    18:05||Season 1, Ep. 24
    Ragnhild og Jon møtes på nytt i studio, men denne gangen er det Linda og hennes opplevelser som musiker Ragnhild ønsker å høre mer om. Linda er blind, hører litt, og hun synger og spiller trommer i bandet Maximus. Maximus er et unikt musikktilbud for personer med hørselshemming og døvblindhet i Signo – startet av Jon for over 35 år siden. Jon og Linda har kjent hverandre i mange år! Hver torsdag er det musikkøvelse sammen med de andre i bandet. "Jo, det er en god følelse", svarer Linda når Ragnhild spør hvorfor hun tenker at musikk er viktig for henne. Linda finner mye glede i sang og musikk og lager også egne sanger. De kan handle om hva som helst som er viktig, gøy eller godt, og i repertoaret finner vi både "Tenkesangen", "Toyota" og "Fiskeboller i hvit saus"! Neste konsert på lista er julekonserten i Tomaskirken i desember.Medvirkende i denne episoden: Linda Engen, Jon Rosslund, Tove Skatvedt og Ragnhild Dalheim.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 23. Episode 23: Fra norsk talespråk til tegnspråk – og alt midt imellom

    20:08||Season 1, Ep. 23
    Tegnspråket var motivasjonen – menneskemøtene drivkraften. Hilde gikk egentlig med en drøm om å lære tegnspråk fra hun var ganske liten. Hvordan noen kunne si alfabetet med hendene fascinerte henne. Etter over 20 år som lærer i ordinær skole, valgte hun å bytte arbeidsplass. Med et nysgjerrig og åpent sinn gledet hun seg til å starte i ny jobb på Signo grunn- og videregående skole, uten å helt vite hva hun gikk til. Elevgruppen er mangfoldig, det samme er kommunikasjonsmetodene. I dag jobber Hilde primært med barn og unge med døvblindhet og er tettere på elevene sine enn noen gang. "En ganske annen verden", forteller hun, og hun stortrives. Som mattelærer var hun aldri bare opptatt av fasitsvaret, men også veien fram. Blikket for detaljer har hun fortsatt med seg, akkurat som hun i dag er opptatt av alle mulighetene og veien fram – elevenes liv.  Medvirkende i denne episoden: Hilde Henriksen og Anette Moen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 21. Episode 21: Veien til voksenlivet

    24:44||Season 1, Ep. 21
    På internatet ved Signo grunn- og videregående skole er det lov å drømme stort, være med på å definere rammene og utfordre reglene. På internatet skal man bli rustet til å delta i samfunnet. Ungdommene får mye selvstendighetstrening på veien til voksenlivet. Det handler om alt fra å vaske egne klær og lage middag til sosialt samspill – alt i et tegnspråklig miljø. Åsne har satt seg ned i studio sammen med Ben som jobber på internatet, og de snakker om hans arbeidshverdag som voksen og profesjonell sparringspartner. Ben forteller også om skoleprosjektet "Elia lyver", en film laget av ungdommene og de ansatte på internatet. Prosjektet har gått over to år, og resultatet er en både lærerik og underholdende film, fylt med humor og med et viktig budskap i bunn – en moderne versjon og twist på historien om "Gutten som ropte ulv, ulv!" Se den på YouTube.Medvirkende i denne episoden: Benjamin Soeur og Åsne Svimbil Mørken.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 20. Episode 20: Hvorfor forsker vi?

    24:57||Season 1, Ep. 20
    Hvorfor er det så viktig at vi aldri slutter å være nysgjerrige? Hvorfor – og hvordan – forsker vi? Anette snakker med Lill-Johanne og Sigrun, begge rådgivere i opplæringsfeltet – og forskere. I et pågående prosjekt undersøker de hvordan kommunikasjon og samhandling foregår blant elever som har Down syndrom og hørselsnedsettelse. Av litteratur finnes det side opp og side ned, om både det ene og det andre, men knapt noe om kombinasjonen av de to, kan de fortelle. Hvorfor er det sånn? Faktisk så mange som mellom 30 til 70 prosent med Down syndrom har en eller annen form for hørselshemming, varig eller forbigående! Nettopp forståelse og kunnskap om effektene av ulike kombinasjoner er del av kjernekompetansen ved Signo kompetansesenter. Som landsdekkende kompetansesenter for smale og lavfrekvente målgrupper har vi en sjelden breddeerfaring – og med det et ekstra ansvar for å systematisere, dokumentere og dele de erfaringene vi har. Når vi forsker, så graver vi ikke etter én sannhet, men er alltid ute etter det gode diskusjonsgrunnlaget.Medvirkende i denne episoden: Lill-Johanne Eilertsen, Sigrun Slettner og Anette Moen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).