Rørsla

Share

Kunden har alltid rett. Hva når han klapser deg på rumpa?

Ingvild Alstad var 18 år da hun opplevde å bli seksuelt trakassert på jobben første gang. Undersøkelser fra SSB viser at 17 prosent av unge kvinner utsettes for uønska seksuell oppmerksomhet på jobben en gang i måneden eller mer. Tallene viser også at de fleste som trakasserer ikke er kolleger, men pasienter, klienter eller kunder. Hva skjer når det er kunden som trakasserer?

More Episodes

 • Da barnevernet flyttet inn hos babyen

  25:38
  Hva skjer når barnevernet bestemmer at et nyfødt barn ikke lenger kan være hos sine egne foreldre? Rørsla forteller historien om en baby det hastet å finne hjelp til, om foreldre som så gjerne ville, men ikke kunne, og et forslag som skulle komme til å endre alt.
 • Nora er en «quiet quitter»: – Jeg er ikke lat

  15:45
  Trenden som tok helt av på sosiale medier for et år sida, går ut på at du skal gjøre kun det som forventes av deg på jobb - ikke mer enn det som står i stillingsbeskrivelsen din. Nå er det stadig flere som omfavner «quiet quitting»-trenden i Norge. Betyr det at norske, unge arbeidstakere er litt late, eller er dette fenomenet et symptom på noe større? Og passer quiet quitting i det hele tatt inn her? Klipp i denne episoden er hentet fra NRK. Musikk foruten kjenningsmelodi: Kammerin Hunt + memz
 • I fengsel for å starte arbeiderforening: Historien om Marcus Thrane

  28:27
  Marcus Thrane ble spionert på, dømt for opprør og til og med stempla som mislykka av arbeiderne selv. Men så - 60 år etter sin død, blir levningene hans frakta fra USA til Norge av Arbeiderparti-regjeringa. Han blir hylla som en helt for norsk arbeiderbevegelse. Hva skjedde?  Bli med inn i denne ofte glemte delen av norsk historie.
 • Hvorfor ble det streik?

  16:02
  Arbeidsfolk sier de er forbanna, LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier de er i klassekamp og beskylder NHO for løgn, mens NHO på den andre sida mener at LO burde ha vært fornøyde med forslaget de la på bordet, som for øvrig ble lekket til media. Hva handler dette om? Hvorfor er partene så uenige? Få hele forklaringa her i Rørsla, med journalist Torgny Hasås i studio.
 • – Jeg er Martine, 37 år og midt i puberteten

  20:32
  Boredekksarbeider Martine Green kjente allerede i 8-årsalderen at det var noe som ikke stemte. Når hun kikka ned på kroppen sin, så passa den ikke med slik hun følte seg. 37 år gammel stod hun fram som kvinne på jobb. Rørsla var med henne ut på plattformen, seks måneder etter at hun starta på kjønnsbekreftende behandling. – Hvis dette kan hjelpe en person til å leve som sitt autentiske jeg, så er det verdt det, forteller Martine.
 • Restaurantkjøkkenet som sjokkerte: – De utnytta kokkene smiler jo (2:2)

  27:04
  Rett før jul i 2014 får Arbeidstilsynet i Stavanger et tips som skal lede dem til den populære restauranten Yummy India - tipset utløste en samla politiaksjon mot restauranten, hvor det blir avdekka arbeidsforhold som av erfarne kontrollører blir beskrevet som de verste de har sett. Innehaverne av restauranten - et indisk ektepar, pågripes og blir tiltalt for tvangsarbeid og menneskehandel av fire indiske kokker. Men rettsrundene som følger skal by på overraskelser. Andre del av historien om Yummy India-saken.
 • Restaurantkjøkkenet som sjokkerte: – Taket var bare 1.60 (1:2)

  25:20
  Rett før jul i 2014 får Arbeidstilsynet i Stavanger et tips som skal lede dem til en populær indisk restaurant i sentrum. Tipset utløste en samla politiaksjon mot restauranten, hvor det blir avdekka arbeidsforhold som av erfarne kontrollører blir beskrevet som de verste de har sett. Kokkene stod krumbøyde og lagde mat i opptil 12 timer i strekk, hver eneste dag. Dette er første del av historien om Yummy India-saken.
 • Rune har venta 13 år på millionerstatning

  23:13
  Alt startet med ulykken. Rune Sundmoen skader seg for livet, da han i 2010 faller ned fra et stillas. Han tror yrkesskadeforsikringen skal redde ham. Men så kommer det et brev fra Danmark: Forsikringsselskapet er konkurs. Over 300 nordmenn står utenfor alle sikkerhetsordninger på grunn av et stort hull i norsk lov, som ikke fanger dem opp. Til sammen har de erstatningskrav på mange millioner, men får ikke en krone. Dette er historien om Alpha-saken.
 • Etter sabotasjen: Er det trygt å jobbe med gass?

  13:51
  Rørledningene som frakter gass langs havbunnen er laget for å tåle alt. Da Nord Stream, den største av dem, eksploderte i fjor høst, gikk alarmen. 50 meter av rørledninga var sprengt bort, trolig utsatt for sabotasje fra Russland. Samtidig ble ukjente droner observert nærmere og nærmere anlegg på norsk sokkel. Norsk gass var plutselig en del av et storpolitisk spill, med krigen i Europa som bakteppe. I dag er norsk gassvirksomhet fortsatt et mål for sabotasje, ifølge sikkerhetseksperter. Hvor trygt er det å jobbe med gass nå?