Share

cover art for #21 “God grunn til å være håpefull om fremtidens lungekreftbehandling”

Fremtidens helse

#21 “God grunn til å være håpefull om fremtidens lungekreftbehandling”

Season 1, Ep. 21

- Vi har sannsynligvis bare sett starten innen immunterapi, sier Odd Terje Brustugun, overlege ved Drammen sykehus og leder i Norsk lungekreftgruppe. Kreftlegen mener det er god grunn til å være håpefull om fremtidens lungekreftbehandling, og tror vi særlig vil se en utvikling innen immunterapi og målrettet behandling. Hør hva som ligger bak Brustuguns engasjement for lungekreft - og hvordan det har vært å jobbe som lege under pandemien. (På grunn av de spesielle omstendighetene er opptaket gjort via videolink på hjemmekontor, noe som vil kunne prege lydkvaliteten.)
More episodes

View all episodes

 • 8. S2E8 Hva er gode mestringsstrategier når synet forsvinner?

  26:45
  Én av ti av nordmenn opplever at synet svikter i løpet av livet. Hvordan påvirker det livet ditt når du ser dårlig? Arild Hagen fikk synsfeltutfall etter tre slag, og forteller hva som har vært god hjelp for ham. Forskningssjef Inga-Britt Kjellevold Haugen i Norges Blindeforbund gir en oversikt over vanlige utfordringer for dem som mister synet, og deres pårørende.
 • 7. S2E7 Hvilke muligheter gir genterapi til å behandle sykdommer?

  28:09
  Genterapi kan gi muligheter til å behandle og kurere sykdommer på en måte som tidligere ikke var mulig. Sigrid Bratlie, molekylærbiolog og spesialrådgiver om bioteknologi, snakker om hvordan genterapi vil påvirke helsetjenesten. Martin Smedstad har en sjelden, arvelig øyesykdom og forteller om sin leting etter behandling.
 • 6. S2E6 Hvordan påvirker tarmfloraen din helse?

  34:04
  1,5 kilo av deg er tarmbakterier. Forsker og spesialist i fordøyelsessykdommer, Johannes Roksund Hov, forteller om hvordan tarmbakterier kan påvirke risiko for sykdommer og effekt av behandling. Hvordan oppstår tarmfloraen? Hvorfor transplanterer vi avføring? Hva er en god tarmflora, og hva kan jeg gjøre for å ta vare på den?
 • 5. S2E5 Hvorfor lever stigmaene rundt HIV?

  27:41
  40 år etter at vi oppdaget HIV-viruset er det fortsatt mange smittede i Norge som holder skjult at de lever med HIV. Lite kunnskap om sykdommen gjør at fordommene opprettholdes. En ung kvinne forteller om hvordan det er å leve med HIV og hvorfor hun ikke er åpen overfor omgangskretsen om det. Overlege Åse Haugstvedt ved Olafiaklinikken beskriver dagens behandling, som gir ingen smitterisiko.
 • 4. S2E4 Hvordan kan vi best forebygge demens?

  31:23
  Demens er en av sykdommene nordmenn frykter mest. I dag finnes ingen behandling. Professor og spesialist i psykiatri, Geir Selbæk, sitter i en kommisjon i tidsskriftet The Lancet, som har identifisert 12 ulike risikofaktorer for demens. Selbæk forteller om tidlige symptomer, i hvilken grad man selv kan forebygge utvikling av demens, hva pårørende kan gjøre, tabuer rundt demens og utfordringer for helsetjenesten i årene som kommer.
 • 3. S2E3 Hvordan kan flere pasienter få tilgang til kliniske studier?

  24:39
  Å delta i en klinisk studie kan gi pasienter med alvorlig sykdom en ny sjanse hvis de står uten flere behandlingsmuligheter. Hvorfor er det så få som vet om denne muligheten? Tone Skår, en av initiativtakerne til nettstedet MEDhjelper, forteller om hvorfor man bør og hvordan man kan bli med i en klinisk studie. Kari Tunstrøm er i dag kreftfri etter å ha deltatt i en klinisk studie, og forteller om sine vurderinger og erfaringer med dette. 
 • 2. S2E2 På hvilken måte blir helsetilbudet bedre med kunstig intelligens?

  29:29
  Hvordan får vi praktisk nytte av kunstig intelligens i helsevesenet? Professor Morten Goodwin gjester denne episoden, som handler om hva kunstig intelligens kan løse av utfordringer. Hvor smart er egentlig kunstig intelligens? Tør vi stole på data-drevne beslutninger? Goodwin forteller om bruk av kunstig intelligens i helsetjenesten i dag, og hvordan sykehus og forskere kan utnytte potensialet i årene som kommer.
 • 1. S2E1 Hvilke vaksiner vil vi trenge i fremtiden?

  30:32
  På rekordtid fikk verden vaksiner mot SARS-CoV-2-viruset. Hvordan skal vi verne oss mot fremtidens ukjente virus? Vaksineforsker Gunnveig Grødeland forteller hvordan vaksiner virker, hvordan hun og kolleger nå forsker på én vaksine mot både covid-19 og influensa, hva verden gjør for å overvåke det ukjente “virus X” og hvilke infeksjoner det nå haster å utvikle vaksine mot. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • 22. #22 Is Norway prepared for the personalised future of healthcare?

  30:59
  Is Norway prepared for the personalised future of healthcare? What will it take for Norway to succeed? Bogi Eliasen, Director of Health, Copenhagen Institute for Futures Studies, believes Norway has a huge potential in implementing personalised medicine, as long as Norway put the individual in the center, make sure it has a public health benefit, and make sure that it’s commercially viable. (Due to the special circumstances, this recording was done via video link, which could affect the sound quality.)