Share

cover art for Vad är Riktigt Bra HR, egentligen?

Riktigt Bra HR

Vad är Riktigt Bra HR, egentligen?

Season 2022, Ep. 221

Jacob Bergström och Per Gunnarsson från HR On Demand delar med sig av sina erfarenheter från mer än 50 års arbete inom HR.


Sedan 2008 har de arbetat tillsammans i rollen som rådgivare till VD och ledningsgrupp, företrädesvis imindre och medelstora bolag. Oftast saknar dessa egen HR-funktion. I mindre verksamheter tenderar de s.k. mjuka frågorna alltid bli stenhårda.


Den ende som kan ge tydliga svar och leverera facit på allt inom HR är legenden HR Harald. Han gör nu premiär här i etern. Vi låter honom ligga sist (...), men innan dess får ni ta del av till exempel nedan frågeställningar:


- Vad är HR egentligen och vilka krav ställer vi på bra HR?

- Upplevelser och historier när HR blir mindre bra

- Vilka krav ställs egentligen på HR-funktionen och vad skall man göra om man inte är HR-expert men ändå måste leda ett bolag

- Efter pandemin har vi svårt att få personal att gå tillbaka till jobbet, Hur skall vi hantera det? Göra som Elon Musk eller känna in varje individ?

- Sist men inte minst, HR Harald är alltså tillbaka i slutet av avsnittet och löser problemen på sitt alldeles eget karaktäristiska sätt :-)


Vi tror och hoppas att det här och följande avsnitt är till nytta för alla som undrar vad HR egentligen är och hur Riktigt Bra HR faktiskt kan hjälpa verksamheter att nå de resultat man vill åstadkomma. Detta trots, eller helst tack vare, alla medarbetare som behöver Anställas, Utvecklas och Avvecklas.


Vi är helt övertygade om att vi själva hade uppskattat det här avsnittet när vi själva var i början av våra yrkesliv och helt säkert under studietiden.


Häng med!

More episodes

View all episodes

 • 229. Lön för mödan - eller?

  01:10:21
  I det här avsnittet gästas podden av Daniel Edenholm, grundare av Sysarb och eftertraktad föreläsare inom området Pay Equity. Daniel är en verklig expert inom området lönekartläggning, eller kanske snarare hur man kan och bör tänka och göra för att uppnå en så stor rättvisa som möjligt avseende just lönesättning.Vi får bland annat höra lite mer om kopplingen mellan poltik, religion och lön samt hur MIA kan hjälpa till att skapa en struktur för arbetet. Modellen alltså. Vi får också lära oss lite mer om vad som händer nu när EU sätter ner foten för att få ordning på löneskillnader mellan män och kvinnor. Många företag och verksamheter kommer få det lite svettigt inom kort, kan man säga.Just detta med lönesättning och lönesamtal brukar kunna vara en källa till konflikt på alla nivåer. Och helt ärligt, de allra flesta skulle inte gå tillbaka till jobbet om det inte funkade med lön minst en gång per månad. Som vanligt modereras avsnittet av eminente Gunnar Oesterreich som trots sitt efternamn inte kan dölja att han är urgöteborgare. Jacob Bergström från HR On Demand är bisittare och sticker in med en och annan reflektion utifrån det lite bredare HR-perspektivet. Summerat ännu ett mycket bra och lärorikt samtal kring ett ämne som berör oss alla; lön för mödan. Häng med!
 • 228. Yes, it's possible!

  48:25
  Rätt inställning är helt avgörande. Häng med på ett samtal om varför erfarenhet från resebranschen kan vara till stor fördel i arbetet med People & Culture! Det här avsnittet är förmodligen särskilt intressant för dig som funderar på att börja arbeta inom HR, men helt säkert också inspirerande för dig som funderat lite mer på vad företagskultur är och vad som är viktigt för att få ett gäng människor att vilja jobba i samma riktning.Ord betyder mer än vi tror. När ett företag lyckas sätta ord på det som verkligen är en äkta och levande kultur så uppstår något verkligt starkt. Både för individen och för hela verksamheten. Yes, it's possible. Att göra karriär inom det som kallas HR, eller People & Culture, kan se olika ut. I det här avsnittet gästas vi av Josefine Widegren, Head of People & Culture på Greencarrier AB. VI får lyssna lite mer på varför hon valde att arbeta med HR och hur hon har utvecklats och kunnat utveckla verksamhet över tid. Greencarrier är ett ledande logistikföretag i vår del av världen som ofta väljer att gå sina egna vägar. Beslutet att förvärva Ostindiefararen Götheborg är ett skönt exempel på en inställning som säger det mesta. Bra på riktigt!Avsnittet modereras av Gunnar Oesterreich. Jacob Bergström från HR On Demand är värd och dagens reseledare. Många sköna skratt och som vanligt ett samtal med en hel del reflektioner kring vad som kunde gjorts annorlunda.
 • 227. Frihet, kärlek och mening.

  01:10:35
  Företagskultur berör oss alla på arbetsplatsen. Verkligen alla. Chefer och medarbetare. Och självklart kunder och samarbetspartners.Att det vi kallar och benämner företagskultur påverkar motivation och prestation är väl känt. Men hur? Och varför? Kanske har det att göra med Frihet, Kärlek och Mening? Inte så långt ifrån Autonomy, Mastery och Purpose, för er som gillar Dan Pink...I det här avsnittet gästas vi av Hans-Peter Arnborg från YesP. Med över 40 års erfarenhet har han följ utvecklingen inom området. Han konstaterar att många gamla "sanningar" gäller även idag, men att arbetet med företagskultur om möjligt kommit att bli ännu viktigare idag.I detta samtal får du ta del av mycket klokskap, frågeställningar och ett och annat snedsteg. Ibland skiter det sig, helt enkelt. :-)Avsnittet modereras av Gunnar Oesterreich. Jacob Bergström från HR On Demand är bisittare och tillsammans med Hans-Peter ett insiktsfullt samtal och resonemang om hur företagskultur påverkar prestation och resultat.PS. Eventuella inspel som kan tolkas som sanningar eller facit skall ses som inlägg i debatten och inte som sanning. För ingen av oss har svar på alla frågor.
 • 226. Att ställa krav är att bry sig.

  01:06:38
  I detta avsnitt får vi möta entreprenören och industrialisten Anders Hultmark. Avsnittet ligger primärt inom HR-området Ledarskap, Organisation & Kultur med alldeles uppenbar koppling mot Vision, Mål & Strategi. Ett slags tema kan beskrivas vara förändringsarbete, ledarskap och företagskultur. Detta är också ett samtal om engagemang, att ställa krav, tillit och att inte titta bakåt. På ett härligt och personligt sätt delar Anders här med sig av lärdomar och felbedömningar från en lång och framgångsrik karriär. En karriär som kan sägas börja "på riktigt" i rollen som en av Jan Stenbecks s.k. påläggskalvar (Lumas) inom Kinnevik. Därefter följde anställning som chef inom amerikanska familjeföretaget Mars. Anders tog därefter beslut om att lämna detta högavlönade jobb för att istället gå in i roller som operativ ägare och investerare. I den rollen har han ofta valt att investera i verksamheter som behövt genomgå stora förändringar. Inte sällan har det handlat om att vända verksamheter som haft det kämpigt i tider där nästan alla andra tvivlat. I samtliga fall handlar det om att få med sig ledning och medarbetare. Hur har han lyckats med det??Det finns många "sanningar" om vad som ligger bakom framgång i detta avsnitt. En sådan är att ordning och reda är helt nödvändigt. Att vara väl förberedd är en annan. Det är också helt nödvändigt att titta framåt och inte lägga för mycket energi åt det som redan har hänt. Och att det egentligen bara finns en sanning som gäller för alla oavsett politisk inriktning; Det är hårt arbete som ligger bakom allt kapital. Inte tvärtom.Samtalet modereras av Gunnar Oesterreich, där Jacob Bergström från HR On Demand är med som engagerad bisittare och frågeställare.
 • 225. Många bullar i luften.

  01:04:00
  Funderat på att starta företag? Här har du ett av många facit. I detta avsnitt får du möta och lyssna på entreprenören och bagardrottningen Sara Wennerström från Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge, Halland. Det blev ett fint samtal om vad som krävs för att starta ett företag, driva en verksamhet, bli arbetsgivare och att våga följa sin passion. Här delar Sara med sig av hur hon och familjen lämnade Göteborg för att starta ett företag som de inte gjort förut, i en bransch de inte visste något om på en plats där de inte kände någon...Med en bakgrund som journalist, webdesigner och senior projektledare på en kommunikationsbyrå följde alltså en karriär som bagare och entreprenör. Hur gick det till? Att framgången i mångt och mycket går att koppla till erfarenhet av musik och kultur blir rätt uppenbart. Inte minst när Sara berättar lite mer om hur hon ser på kunder som publik och att allt handlar om att skapa en upplevelse för alla som kommer i kontakt med hennes verksamheter, såväl kunder som medarbetare och samarbetspartners.Till det kommer också en erfarenhet av att det lönar sig att både vara snäll och leta efter medarbetare med den egenskapen. Sen visar det sig rätt bra att ha bra koll på HR och arbetsrätt. Särskilt när facket knackar på dörren och kräver kollektivavtal trots att anställningsvillkoren redan är bättre än kollektivavtalets...Avsnittet modereras av Gunnar Oesterreich och bisittare är Jacob Bergström, VD på HR On Demand.Häng med!
 • 224. Lagen om sådd och skörd.

  01:08:08
  Alla blir miljonärer. Men hur? Tjänstepension är för de allra flesta tjänstemän det enskilt största sparandet i livet. Ett sparande på 5-10% av bruttolönen i minst 30 år blir väldigt mycket pengar i slutändan. Du kanske själv har noterat 7-siffirga belopp i kuvertet från Pensionsmyndigheten? Hur gick det till??Ibland skiter det sig också på riktigt. Att då ha rätt försäkringsskydd är oerhört viktigt. Långsiktig sjukdom, olycksfall med arbetsoförmåga över tid eller i värsta fall dödsfall. Här är det viktigt att ha koll på vad som gäller. Efterlevandeskydd verkar vara något som 60% av alla tjänstemän inte tänkt på.... Med hjälp av rätt arbetsgivare, HR Strategi och pensionsrådgivare så går det att ordna på ett bra sätt.I det här avsnittet får vi träffa Jonas Woxberg från Max Mathiessen i ett samtal om Pensioner och Försäkringar. Jonas har ägnat största delen av sin karriär som pensionsrådgivare och berättar här lite mer om vad det innebär och varför det känns viktigt. Ur ett HR-perspektiv är Pensioner och Försäkringar en viktig del i området Ersättningar & Förmåner. Det är också en stor del av arbetet med Företagskultur och utgör absolut en viktig del i det som är arbetet med Arbetsgivarimage och det s.k. Talangerbjudandet. Det är helt enkelt ett område som framgångsrika företag har koll på när de söker och lyckas anställa rätt medarbetare.Efter att ha lyssnat på det här avsnittet så har du garanterat lite bättre koll på grunderna. Du får reda på lite mer om den arbetsrättsliga kopplingen och det ansvar du som arbetsgivare och ytterst ägare av ditt företag har över tid. Du får också lite mer kunskap om vad en pensionsrådgivare faktiskt jobbar med, att det inte finns någon som är helt oberoende och varför du och dina medarbetare behöver hjälp inom området.Avsnittet modereras av Gunnar Oesterreich och bisittare är Jacob Bergström, VD på HR On Demand.Häng med!
 • 223. En värld full av förmåner - och skatter...

  01:13:08
  Global Mobility är ett område inom HR som blir alltmer aktuellt. Att sända ut medarbetare för tjänstgöring utomlands har varit vanligt vanligt ganska länge. En ökande trend är att anställa utländsk kompetens för tjänstgöring i Sverige. Hur gör man då? Vad skall man tänka på? Vad är det som gäller? När kan det skita sig på riktigt?I det här avsnittet får vi träffa en verklig expert inom området i Anders Assarson, VD på Vialto Partners i Sverige. Om du har funderingar på vad det skulle innebära att låta en medarbetare jobba utomlands, eller rekrytera kompetens från ett annat land så får du koll på läget i det här samtalet. Vi är helt övertygade om att avsnittet är en liten guldklimp även för HR-chefer och HR-specialister som vill lära sig mer om hur det fungerar med skatter och förmåner kopplat till anställning i olika länder.Avsnittet modereras av Gunnar Oesterreich och bisittare är Jacob Bergström, VD på HR On Demand.Häng med!
 • 222. Det avgörs i sista sekunden.

  01:05:42
  I detta avsnitt får ni stifta bekantskap med Klas Rudenström som delar med sig av sina erfarenheter av vara en del av och att bygga vinnande lag. Med 8 SM-guld i handboll som både spelare och ledare i Redbergslid och Sävehof har han kommit fram till många kloka slutsatser. Som vanligt är kollegan Jacob Bergström med och samtalet leds av alltid lika intresserade och engagerade moderatorn Gunnar Oestereich.Avsnittet handlar bland annat om vikten av att sätta gemensamma mål och vara överens om både vägen dit och hur man skall färdas. Mod och tillit visar sig också vara väldigt viktiga komponenter för ett avgörande i sista sekunden. Det här avsnittet är helt säkert till stor nytta för alla som vill bli bättre i sitt ledarskap, eller åtminstone vill förstå lite mer om de förutsättningar som måste vara på plats om man förväntar sig att en grupp, ett lag eller rentav ett företag skall kunna lyckas när det verkligen gäller. Häng med!