Share
Riktigt Bra HR
Många bullar i luften.
Funderat på att starta företag? Här har du ett av många facit.
I detta avsnitt får du möta och lyssna på entreprenören och bagardrottningen Sara Wennerström från Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge, Halland. Det blev ett fint samtal om vad som krävs för att starta ett företag, driva en verksamhet, bli arbetsgivare och att våga följa sin passion. Här delar Sara med sig av hur hon och familjen lämnade Göteborg för att starta ett företag som de inte gjort förut, i en bransch de inte visste något om på en plats där de inte kände någon...
Med en bakgrund som journalist, webdesigner och senior projektledare på en kommunikationsbyrå följde alltså en karriär som bagare och entreprenör. Hur gick det till? Att framgången i mångt och mycket går att koppla till erfarenhet av musik och kultur blir rätt uppenbart. Inte minst när Sara berättar lite mer om hur hon ser på kunder som publik och att allt handlar om att skapa en upplevelse för alla som kommer i kontakt med hennes verksamheter, såväl kunder som medarbetare och samarbetspartners.
Till det kommer också en erfarenhet av att det lönar sig att både vara snäll och leta efter medarbetare med den egenskapen. Sen visar det sig rätt bra att ha bra koll på HR och arbetsrätt. Särskilt när facket knackar på dörren och kräver kollektivavtal trots att anställningsvillkoren redan är bättre än kollektivavtalets...
Avsnittet modereras av Gunnar Oesterreich och bisittare är Jacob Bergström, VD på HR On Demand.
Häng med!
More episodes
View all episodes
233. Ärlighet varar längst.
01:26:00||Season 224, Ep. 233I detta avsnitt träffar ni en mycket erfaren rekryterare och företagsledare i Susanne Hjälmered, VD på Nexer Recruit.I samtalet resonerar hon och Jacob Bergström från HR On Demand om vad rekrytering handlar om och hur det kan fungerar på lite olika sätt. De delar med sig av några erfarenheter som gör att processen blir enklare och bättre för såväl arbetsgivare som kandidater.När avsnittet spelas in (sensommaren 2024) har debatten kring personlighetstester gått relativt hett till i såväl TV som sociala medier. Den är lite grand som mycket annat i nutiden; polariserad. Här ges en mer nyanserad och pragmatisk bild från två HR-proffs om hur det kan funka i praktiken och när det skiter sig på riktigt.Varför tar det sån tid?? Trots den så ofta reciterade kompetensbristen är det ändå idag många kvalificerade kandidater som befinner sig mellan jobb. Många vittnar om mer eller mindre respektlösa rekryteringsprocesser och en känsla av att befinna sig i ingemansland - helt utan återkoppling. Särskilt jobbigt är det att bli utsatt för tester med varierande syfte och validitet. Varför och hur blev det så?I podden får ni lyssna in på hur Susanne och Jacob diskuterar vad som kan vara bra att göra i rekrytering och när det kanske inte alltid blivit så bra. Tillsammans har de decennier av erfarenhet inom professionen med 100-tals egna rekryteringar som bakgrund. Om det räcker.Som vanligt modereras avsnittet av podd-proffset Gunnar Oesterreich som ställer kloka och raka frågor. Vi kan utlova många skratt såväl som eftertänksamma tystnader. Det här är helt enkelt ännu ett inte så skitnödigt program som borde vara intressant för alla som vill ta hand om blivande medarbetare, men kanske också särskilt den som vill jobba med eller lära sig mer om just professionen Rekrytering.Häng med!232. Glad, tacksam och stolt!
01:04:14||Season 224, Ep. 232Vad skulle du själv göra om du fick ett cancerbesked när då står på toppen av karriären? Vilka tankar skulle snurra i din skalle? Hur skulle du hantera situationen? I det här avsnittet får du lyssna in lite mer på hur en coach kan äta sin egen medicin, kan man säga. Och hur det faktiskt tycks hjälpa.I samtalet med Kim Karhu får vi höra mer om hur det i ett sådant läge är betydelsefullt att göra rätt saker, att använda rätt ord och att vila i att andra människor hjälper till. Du får också en god insikt i vad vad en coach gör och varför det kan vara bra att ta hjälp även när det går bra i livet och karriären.Kim har jobbat med det vi idag kallar coachning under snart ett kvarts sekel. Han är en av landets mest erfarna coacher och jobbar som uppskattad föreläsare, ledarskapsutvecklare och självklart också som just coach. Tack vare detta har han idag inte svar på alla frågor, men en god idé om vad som hjälper oss att fatta rätt beslut även när det skiter sig. En perfekt gäst i podden, med andra ord. Som vanligt modereras samtalet eminent av Gunnar Oesterreich där han tillsammans med Jacob Bergström från HR On Demand öppnar upp frågor som det inte alltid finns självklara svar på. Men garanterat kloka funderingar och förmodligen en och annan självupplevd sanning. Det här är ännu ett avsnitt där vi delar på erfarenheter och vill bjuda in till fortsatt dialog. Varsågod och Välkommen!231. Ont i magen.
01:09:08||Season 224, Ep. 231Visste du att drygt 1.000.000 (1 miljon) svenskar har utvecklat någon form av riskbruk kopplat till alkohol, spel eller droger? Drygt 250.000 har redan utvecklat en tyngre beroendeproblematik. 20% av dina kollegor är i riskzonen. Så, ämnet i det här podd-avsnittet berör oss alla. Alla chefer kommer någon gång i sitt yrkesliv behöva hantera beroendeproblematik och missbruk inom ramen för sitt chefsskap. För att hjälpa andra, eller för att hantera sin egen situation. Alla berörs.I det här avsnittet gästas podden av Fredrik Lyrblad, grundare av Lyrblad Recovery AB. Fredrik är en erfaren egenföretagare, interimskonsult och rådgivare som nu valt att viga sitt yrkesliv åt att hjälpa människor med beroendeproblematik att hitta fram till ett mer hållbart liv. Fredrik delar med sig av gedigen kunskap och egna erfarenheter för att hjälpa andra på vägen. Han berättar öppet och ärligt om vad som orsakar beroendeproblematik och varför det inte bara räcker med att stänga av exempelvis promilleintaget. Han slår hål på några myter men bekräftar också mycket av det som vi alla vet men kanske inte alltid vill eller kan se. Som vanligt modereras avsnittet av eminente Gunnar Oesterreich som trots sitt efternamn inte kan dölja att han är urgöteborgare. Jacob Bergström från HR On Demand är som vanligt värd och bisittare. Han sticker in med en och annan reflektion utifrån det lite bredare HR-perspektivet.Detta avsnitt kommer förhoppningsvis bli obligatoriskt att lyssna på för alla som är eller vill bli chefer. Vi tror också att avsnittet är en lisa för alla som själva upplever någon form av beroendeproblematik. Det finns en väg framåt och hjälp att få.230. Vem är det som kör, egentligen?
01:11:40||Season 223, Ep. 230I det här avsnittet gästas podden av Agneta Olsson, grundare av Chair Management AB. Agneta är en modig entreprenör, eftertraktad föreläsare och en riktigt vass specialist på att hjälpa bolag(sägare) att gå från att vara ägarledda till att bli ägarstyrda. I processen händer en massa saker som både ägare, medarbetare och nya chefer måste ha koll på och reflektera över. Inte minst en ny VD som oftast är bolagets första externa VD. Det är en spännande och svår dynamik som om den hanteras rätt kan vara möjligheten för bolaget att blomma ut. Och samtidigt med risken att bolaget fullständigt vissnar om det inte funkar...Agneta delar här med sig av sin erfarenhet av att leda företag genom denna övergång. Hon betonar bland annat vikten av att förstå företagskulturen och att bygga förtroende mellan ägare och den nya VD:n. Självklart delar vi också med oss av när det skitit sig för oss själva. Och vad vi lärt oss från det.Som vanligt modereras avsnittet av eminente Gunnar Oesterreich som trots sitt efternamn inte kan dölja att han är urgöteborgare. Jacob Bergström från HR On Demand är bisittare och sticker in med en och annan reflektion utifrån det lite bredare HR-perspektivet.Det blev ännu ett mycket bra, lärorikt och insiktsfullt samtal om ett ämne som berör 99% av alla företag i Sverige. Häng med!229. Lön för mödan - eller?
01:10:21||Season 223, Ep. 229I det här avsnittet gästas podden av Daniel Edenholm, grundare av Sysarb och eftertraktad föreläsare inom området Pay Equity. Daniel är en verklig expert inom området lönekartläggning, eller kanske snarare hur man kan och bör tänka och göra för att uppnå en så stor rättvisa som möjligt avseende just lönesättning.Vi får bland annat höra lite mer om kopplingen mellan poltik, religion och lön samt hur MIA kan hjälpa till att skapa en struktur för arbetet. Modellen alltså. Vi får också lära oss lite mer om vad som händer nu när EU sätter ner foten för att få ordning på löneskillnader mellan män och kvinnor. Många företag och verksamheter kommer få det lite svettigt inom kort, kan man säga.Just detta med lönesättning och lönesamtal brukar kunna vara en källa till konflikt på alla nivåer. Och helt ärligt, de allra flesta skulle inte gå tillbaka till jobbet om det inte funkade med lön minst en gång per månad. Som vanligt modereras avsnittet av eminente Gunnar Oesterreich som trots sitt efternamn inte kan dölja att han är urgöteborgare. Jacob Bergström från HR On Demand är bisittare och sticker in med en och annan reflektion utifrån det lite bredare HR-perspektivet. Summerat ännu ett mycket bra och lärorikt samtal kring ett ämne som berör oss alla; lön för mödan. Häng med!228. Yes, it's possible!
48:25||Season 223, Ep. 228Rätt inställning är helt avgörande. Häng med på ett samtal om varför erfarenhet från resebranschen kan vara till stor fördel i arbetet med People & Culture! Det här avsnittet är förmodligen särskilt intressant för dig som funderar på att börja arbeta inom HR, men helt säkert också inspirerande för dig som funderat lite mer på vad företagskultur är och vad som är viktigt för att få ett gäng människor att vilja jobba i samma riktning.Ord betyder mer än vi tror. När ett företag lyckas sätta ord på det som verkligen är en äkta och levande kultur så uppstår något verkligt starkt. Både för individen och för hela verksamheten. Yes, it's possible. Att göra karriär inom det som kallas HR, eller People & Culture, kan se olika ut. I det här avsnittet gästas vi av Josefine Widegren, Head of People & Culture på Greencarrier AB. VI får lyssna lite mer på varför hon valde att arbeta med HR och hur hon har utvecklats och kunnat utveckla verksamhet över tid. Greencarrier är ett ledande logistikföretag i vår del av världen som ofta väljer att gå sina egna vägar. Beslutet att förvärva Ostindiefararen Götheborg är ett skönt exempel på en inställning som säger det mesta. Bra på riktigt!Avsnittet modereras av Gunnar Oesterreich. Jacob Bergström från HR On Demand är värd och dagens reseledare. Många sköna skratt och som vanligt ett samtal med en hel del reflektioner kring vad som kunde gjorts annorlunda.227. Frihet, kärlek och mening.
01:10:35||Season 223, Ep. 227Företagskultur berör oss alla på arbetsplatsen. Verkligen alla. Chefer och medarbetare. Och självklart kunder och samarbetspartners.Att det vi kallar och benämner företagskultur påverkar motivation och prestation är väl känt. Men hur? Och varför? Kanske har det att göra med Frihet, Kärlek och Mening? Inte så långt ifrån Autonomy, Mastery och Purpose, för er som gillar Dan Pink...I det här avsnittet gästas vi av Hans-Peter Arnborg från YesP. Med över 40 års erfarenhet har han följ utvecklingen inom området. Han konstaterar att många gamla "sanningar" gäller även idag, men att arbetet med företagskultur om möjligt kommit att bli ännu viktigare idag.I detta samtal får du ta del av mycket klokskap, frågeställningar och ett och annat snedsteg. Ibland skiter det sig, helt enkelt. :-)Avsnittet modereras av Gunnar Oesterreich. Jacob Bergström från HR On Demand är bisittare och tillsammans med Hans-Peter ett insiktsfullt samtal och resonemang om hur företagskultur påverkar prestation och resultat.PS. Eventuella inspel som kan tolkas som sanningar eller facit skall ses som inlägg i debatten och inte som sanning. För ingen av oss har svar på alla frågor.226. Att ställa krav är att bry sig.
01:06:38||Season 2023, Ep. 226I detta avsnitt får vi möta entreprenören och industrialisten Anders Hultmark. Avsnittet ligger primärt inom HR-området Ledarskap, Organisation & Kultur med alldeles uppenbar koppling mot Vision, Mål & Strategi. Ett slags tema kan beskrivas vara förändringsarbete, ledarskap och företagskultur. Detta är också ett samtal om engagemang, att ställa krav, tillit och att inte titta bakåt. På ett härligt och personligt sätt delar Anders här med sig av lärdomar och felbedömningar från en lång och framgångsrik karriär. En karriär som kan sägas börja "på riktigt" i rollen som en av Jan Stenbecks s.k. påläggskalvar (Lumas) inom Kinnevik. Därefter följde anställning som chef inom amerikanska familjeföretaget Mars. Anders tog därefter beslut om att lämna detta högavlönade jobb för att istället gå in i roller som operativ ägare och investerare. I den rollen har han ofta valt att investera i verksamheter som behövt genomgå stora förändringar. Inte sällan har det handlat om att vända verksamheter som haft det kämpigt i tider där nästan alla andra tvivlat. I samtliga fall handlar det om att få med sig ledning och medarbetare. Hur har han lyckats med det??Det finns många "sanningar" om vad som ligger bakom framgång i detta avsnitt. En sådan är att ordning och reda är helt nödvändigt. Att vara väl förberedd är en annan. Det är också helt nödvändigt att titta framåt och inte lägga för mycket energi åt det som redan har hänt. Och att det egentligen bara finns en sanning som gäller för alla oavsett politisk inriktning; Det är hårt arbete som ligger bakom allt kapital. Inte tvärtom.Samtalet modereras av Gunnar Oesterreich, där Jacob Bergström från HR On Demand är med som engagerad bisittare och frågeställare.