Share

cover art for Bokpodkast: Martin Luther King og den amerikanske rasismens historie

Morgenbladets podkaster

Bokpodkast: Martin Luther King og den amerikanske rasismens historie

I disse dager utkommer det en monumental biografi om Martin Luther King i norsk oversettelse. Det er en bok om fortiden, men den fortiden griper i enorm grad inn i nåtiden. Den amerikanske rasismens historie forstås av mange som nøkkelen til denne høstens presidentvalg. Og Martin Luther King er den mest sentrale enkeltpersonen i historien om kampen mot nettopp den rasismen. I denne ukens utgave av Morgenbladets bokpodkast skal vi snakke om Jonathan Eigs King-biografi og noen andre bøker om rasismen mot svarte amerikanere. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.

More episodes

View all episodes

  • En sjeldent god norsk filmhøst

    25:54|
    Hva skal til for å lage god film i Norge, og hva skal til for at folk ser dem? I ukens episode tar kritiker Aksel Kielland og Elise Dybvig for seg fire av høstens mest interessante norske filmer og ser nærmere på hva som egentlig definerer suksess når færre går på kino enn før. I tillegg tilbakeviser Elise noen vanlige misoppfatninger om den romantiske komedien.Verk og artikler nevnt i denne episoden:https://www.aftenposten.no/kultur/i/pPrnv1/nobody-wants-this-slukes-av-alle-hvorfor-romcoms-trives-paa-stroemmetjenester-som-netflixElskling (2024) Regi: Lilja IngolfsdottirDrømmer (2024) Regi: Dag Johan HaugerudArmand (2024) Regi: Halfdan Ullman TøndelInvitasjon til selvransakelse (2024) Regi: Paul TungeGuro Bruusgaard om å sitte fast i utvikling i Rushprint: https://rushprint.no/2018/03/prosessen/Lilja Ingolfsdottir i Morgenbladet i 2018: https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2018/05/04/mer-plass-til-mannen-takk/Elises intervju med Paul Tunge: https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2024/10/18/han-har-laget-11-filmer-som-ingen-har-bedt-om/Aksels anbefaling: Blurry av Dash Shaw og Tokyo These Days Vol. 3 av Taiyo Matsumoto.Elises anbefaling: Mad about the boy: The Nöel Coward Story (2023) Tilgjengelig på Filmoteket, strømmetjenesten til bibliotekene.
  • Bør vi synes synd på Bærum?

    25:57|
    Bor du i Sør-Odal er det umulig å forstå seg på rødgrønn politikk. Ap legger ned skolen, mens Sp kjemper tilbake lensmannskontoret. Bor du i Bærum, er det ingen tvil: Regjeringen skal ta rikingene. Fellesnevneren for alle er at det i år er for lite penger i kommunekassa. Med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.Lenker nevnt i episoden:https://www.nrk.no/vestland/derfor-er-det-krise-i-kommunane-1.17084264https://www.ssb.no/befolkning/befolkningsframskrivinger/statistikk/regionale-befolkningsframskrivinger/artikler/befolkningsframskrivinger-paa-kommunekart
  • Amerikansk politikk som underholdningsprodukt

    33:00|
    Hva gjør fiksjon og underholdning med hvordan vi konsumerer nyheter om amerikansk politikk? Denne høsten er det 25 år siden den amerikanske tv-serien The West Wing hadde premiere, og i denne episoden ser vi nærmere på hva den har betydd for forståelsen vår for det som skjer i virkelighetens USA. Kritiker Aksel Kielland har også gjort seg en observasjon rundt dette med å ha reklame hengende på veggen.Elises anbefaling: Kortfilmen Caprice (1986), regissert av Joanna Hogg, tilgjengelig på strømmetjenesten Mubi.Aksels anbefaling: Oppvekstskildringen Ta imot av Lars Fiske og Final cut av Charles Burns.Artikler og verk nevnt i episoden:Tv-serien The West Wing (1999-2006) Tilgjengelig på strømmetjenesten Max.Tv-serien Veep (2012-2019) Tilgjengelig på strømmetjenesten Max.Tv-serien House of cards (2013-2018) Tilgjengelig på Netflixhttps://www.npr.org/2024/08/26/nx-s1-5078412/the-west-wing-martin-sheen-melissa-fitzgerald-book-anniversaryhttps://www.theguardian.com/tv-and-radio/2024/sep/21/we-had-no-political-agenda-the-white-house-hosts-a-west-wing-tv-reunion
  • Bokpodkast: Årets nobelpris!

    44:58|
    Nobelprisen i litteratur for 2024 går til den sør-koreanske forfatteren Han Kang. Ifølge Svenska Akademien får hun prisen for sin «intensive, poetiske prosa, som konfronterer historiens traumer og blottlegger menneskets sårbarhet». Flere av Kangs romaner er oversatt til norsk og hun må kunne sies å være en nokså bredt henvendt nobelprisvinner. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast ser vi nærmere på en av disse romanene – og vi unner oss en ørliten diskusjon av noen av de mørkeste punktene i Nobelprisens historie. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • Fordumming og fornekting: Statsbudsjettet analysert

    27:43|
    Oljepenger pøses inn i statsbudsjettet mens Støre og Solberg krangler om hvem som bør faktasjekke hvem. I denne ukens podkast om politikk og økonomi handler det litt om krangelen mellom partitoppene, men mest om hvordan lommebok-frieriene fordummer ordskiftet om hvordan 2000 milliarder kroner brukes best mulig. Med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.
  • Du er (nesten) god nok som du er

    36:10|
    Tidligere i år la magasinet KK (Kvinner og klær) ned «Bli ny»-spalten, en spalte der kvinner i tiår etter tiår ble gjort «nye» av magasinets stylister. Hvorfor fungerer ikke spaltens før/etter-konsept i dag? I ukens episode snakker kritiker Aksel Kielland og kulturjournalist Elise Dybvig om hvem som bestemmer hva et attraktivt ytre er og hvordan idealutseendet har blitt erstattet av idealprosessen.Aksels anbefaling: Filmfestivalen Mirage i Oslo 9.-13. oktober og månedens film på cinemateket, I saw the tv glow.Elises anbefaling: Podkasten Things fell apart av Jon Ronson, tilgjengelig i blant annet BBC Sounds-appen eller her: https://www.bbc.co.uk/sounds/series/m0011cprVerk og artikler nevnt i episoden:Elises tekst om nedleggelsen av Bli ny-spalten:https://www.morgenbladet.no/kultur/2024/09/20/farvel-til-den-vanlige-kvinnen/KK-redaktørens leder om nedleggelsen: https://www.kk.no/meninger/takk-for-folget-bli-ny-1/81480951Dokumentar om magasinet Vogue på strømmetjenesten Disney+: In Vogue: The 90sFilmen The Substance (2024) regi: Gary MarshallFilmen The Princess Diaries (2001) regi: Coralie FargeatEssaysamlingen til New Yorker-skribent Jia Tolentino Trick mirror: Reflections on self-delusion (2019)
  • Partiprogrammer: Politisk svada – og stedet der fremtiden fødes

    26:01|
    Det skal handle om partiprogrammer i denne ukens utgave av Morgenbladets podkast om politikk og økonomi, disse bunkene med glanset ark og runde, ofte uforpliktende fraser. Men kanskje kan det vokse fremtid ut av politisk svada også?Med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.
  • En anti-guide til høstens tv-serier

    33:21|
    Hvorfor har åpningsscenen på tv-serier blitt så hektiske? Og hva forteller hektiske åpningsscener om dagens tv-landskap? I denne episoden av Morgenbladets kulturpodkast snakker journalist Elise Dybvig og kritiker Aksel Kielland om hvordan vi kan se film og tv i en verden der det nyeste ikke lenger er det viktigste.Aksels anbefaling: Filmen Megalopolis, regissert av Francis Ford Coppola, som nå går på kino.Elises anbefaling: Erotic vagrancy – Everything about Elizabeth Taylor and Richard Burton av Roger Lewis.Artikler, verk og andre greier nevnt i denne episoden:https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2023/07/07/strommetjenestene-sendte-tv-seriene-inn-i-en-ny-aera-na-er-den-over/https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2024/07/12/en-av-arets-beste-tv-serier/Våre beste år, serie på NRKDouglas is cancelled, miniserie på Sky ShowtimeThe Penguin, serie på MaxTulsa King, serie på Sky Showtime