Share

cover art for Bokpodkast: Martin Luther King og den amerikanske rasismens historie

Morgenbladets podkaster

Bokpodkast: Martin Luther King og den amerikanske rasismens historie

I disse dager utkommer det en monumental biografi om Martin Luther King i norsk oversettelse. Det er en bok om fortiden, men den fortiden griper i enorm grad inn i nåtiden. Den amerikanske rasismens historie forstås av mange som nøkkelen til denne høstens presidentvalg. Og Martin Luther King er den mest sentrale enkeltpersonen i historien om kampen mot nettopp den rasismen. I denne ukens utgave av Morgenbladets bokpodkast skal vi snakke om Jonathan Eigs King-biografi og noen andre bøker om rasismen mot svarte amerikanere. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.

More episodes

View all episodes

  • KULTUR: Stavanger på 80-tallet eller Sarpsborg på 00-tallet? 'Lykkeland' vs. 'Kids in Crime'

    29:47|
    TV2s Kids in Crime,  foregår i Sarpsborg ved årtusenskiftet. NRKs Lykkeland, som viser deg Stavanger den gang skulderputene var store og håret voluminøst. Hvem av disse klarer best å vekke fortiden til live? Det er duket til en episk kamp mellom Vestlandet og Østfold i dagens episode. Og hvordan føles det egentlig å se sitt eget oppvekststed skildret på film- og tv-skjermen? Elises anbefaling: Romanen Brian av Jeremy CooperAksels anbefaling: Kids in Crime og Distant Ruptures av Christopher "CF" Forgues.
  • BØKER: De som skriver «jeg» i kjendisenes bøker

    31:20|
    «Min historie». «Med egne ord». Dette er vanlige undertitler på veldig vanlige bøker i bokhandelen. Ofte prydes disse omslagene av et stort bilde av et velkjent fjes, en kjendis. Og på den plassen der forfatterens navn pleier å stå, står kjendisens. Men mange av disse bøkene er ikke skrevet av dette kjente mennesket, det er ghostwritere eller skyggeforfattere som har sittet ved tastaturet. Dette er en gammel, men merkelig underbelyst praksis som står sentralt i produksjonen av bøker i Norge i dag. I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om skyggeforfattere. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • POLITIKK OG ØKONOMI: Bør vi slakte oljefond-sparegrisen for å hjelpe Ukraina?

    27:13|
    Stortinget vil gi mer penger til Ukraina enn regjeringen hadde planer om. Det betyr mye for Ukraina, men også for hvordan vi styrer økonomien i Norge. Aslak og Maria snakker om krittstreker, press-virknings-beregninger, økonomiske modeller, og en 25 år gammel Frp-plan som først nå ser ut til å bli virkelighet.
  • KULTUR: Du, og Joe Rogan, er media nå!

    22:02|
    Etter presidentvalget i USA er det ett mantra som går igjen: De gamle mediene har tapt. De sosiale mediene, bestående av uavhengige bro-podkaster, sjokkerende ungdomstrender på Tiktok og konspirasjonsvideoer på Youtube, er nå kulturens egentlige informasjonsstrømmer. "Legacy media" står bare på utsiden og kikker inn. Så blir spørsmålet: hvordan skal vi egentlig forstå og formidle denne nye medie verdenen?Elises anbefaling: Peak TV på NRKAksels anbefaling: The Shadow Land
  • BØKER: Yahya Hassans familie tar ordet

    28:34|
    Det har gått 11 år siden den unge dansk-palestinske poeten Yahya Hassan ga ut en diktsamling som kastet om på dansk offentlighet og hans eget liv. Hassan var en naturkraft som debuterte som 18-åring og døde da han var 24. Denne uken utkommer en bok som har et omslag som ligner Hassans debutbok. På svart bakgrunn står det denne gangen "Familien Hassan", der det en gang sto "Yahya Hassan". Vi snakker om denne svært gode, men også problematiske utgivelsen.
  • Om falske samer og hule unnskyldninger

    25:51|
    Samepolitikken har alt: gamle overgrep, gjensidig mistro og noen av samtidens mest betente arealkonflikter. Legg til en fersk debatt om Sp-kjendisen Sandra Borch er falsk eller ekte same. Og en Carl I. Hagen som ikke vil si unnskyld. Og det er ikke mye luft igjen i rommet til Norges øvrige nasjonale minoriteter. Men vi skal snakke om dem også, i denne utgaven av Morgenbladets podcast om politikk og økonomi.
  • Det norske krigsfilmmaskineriet

    32:53|
    I 2008 hadde krigsfilmen Max Manus premiere. Filmen endte opp med å selge over en million kinobilletter. Siden da har det kommet rundt 15 norske spillefilmer og tv-serier med handling lagt til andre verdenskrig. Denne høsten byr på to ferske tilskudd: Nr. 24 og Quislings siste dager. Hvilken rolle og funksjon har egentlig disse filmene? Og hvorfor er det så vanskelig å snakke om dem som nettopp filmer? Aksels anbefaling: The Moon and Serpent Bumber Book of Magic av Alan Moore og Steve Moore
  • Bokpodkast: Amerikansk retorikk-spesial

    29:39|
    Han forstår oss. Han sier det som det er. Han stilte opp på alle podkastene. En valgseier som den Donald Trump maktet tidligere denne uken har nødvendigvis mange forklaringer som er både gyldige og sanne samtidig. Men en ting som går igjen blant dem som stemte på ham og dem som forsøker å forstå hvorfor disse var i flertall, er dette: Donald Trump fremstår mer ekte enn andre politikere, selv når det han sier stort sett er løgn. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast lager vi oss en liten retorikk-spesial. Og vi sneier innom litteraturforskningen for noen tanker om hva som kjennetegner Trumps måte å snakke på. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • Skal vi spise eller mate de rike?

    26:36|
    Mye er usikkert rundt den nye Trump-æraen. Men en ting er sikkert: Han vil slippe de rike fri. Er det det vi bør gjøre i Norge også?