Share

Morgenbladets podkaster
KULTUR: Det Sophie Elise-industrielle kompleks
Den nye NRK-serien Rekviem for Selina tar for seg tittelkarakterens vei fra en utstøtt tenåring i gokk, avdeling Nord-Norge til statusen som landets mest berømte – og forhatte – påvirker. Hovedpersonen Selina Isabelle er tydelig inspirert av Sophie Elise Isachsen, og Isachsen har også vært manuskonsulent på serien, som skildrer den norske rosabloggingens gullalder. Betyr det at vi endelig har fått en norsk serie som tar påvirkere på alvor? Eller er dette bare enda en brikke i det Sophie Elise-industrielle komplekset?
Aksels anbefaling: Boken Industry of Magic & Light av David KeenanElises anbefaling: Dokumentaren In from the cold? A portrait of Richard Burton (1988), som er tilgjengelig på strømmetjenesten Netflix.
Og Elises e-postadresse, skulle du ha et kulturelt spørsmål du ønsker å få svar på: ed@morgenbladet.no (Generelle tilbakemeldinger er også svært velkomne!)
Relevante artikler for episoden: Vilde Imelands skildring av bloggerens ferd mot den helproffe påvirkerbransjen:https://www.morgenbladet.no/kultur/reportasje/2021/11/12/vixen-awards-bloggerens-ferd-mot-den-helproffe-pavirkerbransjen/
Anders Firing Lundes tekst om Sophie Elise som den lidende kunstneren:https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2025/02/22/sophie-elise-har-overtatt-rollen-til-den-lidende-kunstneren/
More episodes
View all episodes
KULTUR: Hva vi sier om klær – og hva klærne sier om oss
37:30|Ukens episode tar for seg forbindelsen mellom det ytre og det indre, om forholdet mellom det vi har på oss og det vi måtte ha av meninger om verden og oss selv. Hvorfor er det så vanskelig å si noe presist og klokt om klær og tilbehør? Og hvor frie er vi egentlig til å kle oss slik vi vil eller ønsker i dag?Verk og artikler nevnt i episoden:Elises intervju med brilledesigner Alain Mikli: https://www.morgenbladet.no/kultur/2025/04/22/brilleinnfatningen-din-er-veldig-vanlig-det-ser-ut-som-om-du-er-et-null/Elises intervju med den britiske motejournalisten og forfatteren Charlie Porter: https://www.morgenbladet.no/kultur/2023/12/29/hvordan-kle-seg-til-et-lykkeligere-jeg/NRKs sak om klesstil på videregående skoler i Oslo: https://www.nrk.no/norge/xl/hvordan-gar-elevene-pa-vgs-kledd-_-har-klaer-noe-a-si-for-a-passe-inn_-1.17354616Boken The Language of Fashion av Roland BarthesFilmen Bob & Carol & Ted & Alice (1969) Regi: Paul MazurskyAksels anbefaling: Sesong to av tv-serien The Rehearsal (Tilgjengelig på strømmetjenesten Max)Elises anbefaling: Utstillingen Revefeber! Pelsdyrnæringa gjennom 100 år på Vest-Telemark Museum. Mer info her: https://www.visittelemark.no/vest-telemark-museum/informasjon/produkt/revefeber-ei-utstilling-om-pelsdyrnaeringa-gjennom-100-ar-p7843283BØKER: Helle Helle og Ritter Sport-litteraturen
32:41|Den nordiske forfatteren med det soleklart kuleste navnet og noen av de flotteste romantitlene, er klar med en ny bok. Men hva er det Helle Helle egentlig gjør i de korte, rare fortellingene sine? Og er hun en nordisk dronning eller bare en litt for knapp representant for ideen om det litterære isfjellet – der mesteparten av meningen skal befinne seg under overflaten? Det skal vi diskutere i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.POLITIKK: KrF fanger tidsånden. Men ikke velgere.
26:41|KrF har tidsånden på sin side, men ikke velgerne. Dette hardt prøvede minipartiet kan likevel bestemme hvem som blir Norges neste statsminister. Vi skal snakke om KrFs kamp for å få flere velgere. Og den tverrpolitiske kampen for å få flere barn i Norge. For her er det en sammenheng.KULTUR: Hvem eller hva drepte hørespillet?
32:19|Denne påsken er det premiere på lyddramaet «Ding-dong, du er død!» på NRK Radio. Vi har lyttet, og i denne episoden tar vi – kritiker og kommentator Aksel Kielland og kulturjournalist Elise Dybvig – for oss hva det vil si å høre på en historie. Som jo ikke skulle føles så uvanlig, all den tid vi i dag er storforbrukere av lydbøker og podkaster. Eller?Verk og artikler nevnt i episoden:Kommentaren «Hvem drepte Radioteatret? Det er det mest gåtefulle dramaet NRK serverer denne påsken, skriver Arne Borge». https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2025/04/11/har-radioteatrets-forsok-pa-toysekrim-nadd-bunnen-na/Aksels hørespill-anbefalinger:Fugue StateThe Lovecraft InvestigationsTanisThe Black TapesModes of Thought in Anterran LiteratureDe dödas rösterElises anbefaling:Barne-tv-programmet Clangers (eller «Romlingane» som det het på norsk). Kan blant annet sees på Youtube. For eksempel dette klippet: https://www.youtube.com/watch?v=A3JDdN2FDcABØKER: Hvem skrev Bibelen?
27:21|Påsken er særlig forbundet med to typer litteratur. I denne podkasten er vi like blendende inkompetente i møte med begge. Vi har likevel hatt lyst til å avlegge en av dem et amatørbesøk, og vi kan berolige kriminallitteraturen med at det ikke er den som må tåle vårt dilettantiske blikk denne gangen. Det må derimot Bibelen – hvor fortellingene om denne høytidens opphav er å finne. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast svinger vi innom noen av tekstene som forteller påskens historie og en bok som handler om hvem som kan ha skrevet dissse tekstene. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.POLITIKK: Står verden til over påske?
34:37|Toll, trumpisme og et mulig krakk. Vi kaller inn forsterkninger for å forstå den ekstreme verdenssituasjonen: Martin Gedde-Dahl, ekspert på Trumps ideologer.Det republikanske partiet, under Donald Trump har blitt det nye amerikanske arbeiderpartiet. Er det den beste måten å forstå den kaotiske verdensrevolusjonen Trump har satt i gang? Han gjennomfører jo bare en ekstrem utgave av politikken som fagforeningsledere og venstresideaktivister i anti-globaliseringsbevegelsen kjempet for på 1990-tallet. Eller er alt dette bare kaos fra Trumps underbevissthet?Vi analyserer en verdensøkonomi som kanskje er på vei ut i et økonomisk krakk.KULTUR: Hva er kulturell kapital i 2025?
33:33|Hvordan blir overgangsalderen skildret på film og tv? Og hva skjedde egentlig med situasjonskomedien? Denne uken besvarer vi innsendte spørsmål. Aksel kommer i tillegg med rettelser, utdypninger og oppdateringer.Verk og artikler nevnt i episoden:Den britiske tv-serien The Change (2023-), laget av komikeren Bridget Christie. (Ikke tilgjengelig i Norge)Miranda Julys roman All fours (2024)Boken Hva har oljen gjort med oss (2015) av Nils Asle Bergsgard og Anders VassendenBØKER: Bøkene bak Trump-regimet
29:38|Den fordomsfulle vil kanskje tenke at bøker ikke er noe som engasjerer medlemmene av Donald Trumps presidentadministrasjon i nevneverdig grad. Men slik er det ikke. Tvert imot er denne administrasjonen fylt av forfattere og skribenter. I denne ukens Morgenbladet har vi viet bokseksjonen til et raust knippe lesninger, eller «anmeldelser», av slike bøker. Det skal vi også snakke litt om i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.POLITIKK: Arbeiderpartiet rir Trumps tollangrep
27:44|Vinden kan snu svært fort! Det er ikke lenge siden stormene på verdensøkonomiens hav så ut til å roe seg. Nå er vi midt i en orkan utløst av Trumps tollangrep. Men ting snur også fort andre områder. Det er ikke lenge siden Arbeiderpartiet var skipet alle rotter så ut til å forlate. Nå er alle seil heist og de rir på stormen.