Share

cover art for KULTUR: Hva er ryggraden i filmkulturen i 2025?

Morgenbladets podkaster

KULTUR: Hva er ryggraden i filmkulturen i 2025?

Filmkulturen er ikke hva den en gang var, men det har man kunnet si på mange tidspunkter i filmhistorien. Kinobransjen har fortsatt ikke hentet seg inn igjen etter pandemien – mange analytikere spår at den aldri vil det – og filmkritikken og filmjournalistikken har blitt kraftig marginalisert sammenlignet med for 15-20 år siden. Én endring som dog synes definerende for epoken vi nå er inne i, er at film har blitt mindre av en kollektiv aktivitet. I denne episoden skal vi se nærmere på hva som utgjør ryggraden i filmkulturen anno 2025 og hva slags type kollektive opplevelser vi har i dag.


Verk og artikler nevnt i episoden:

NRKs Filmmagasinet om videokassetter: https://tv.nrk.no/serie/filmmagasinet/sesong/1982/episode/FFIL00000182

Appen Letterboxd


Anbefalinger:

Elise: Filmen You hide me (1970) Regi: Nii Kwate Owoo Tilgjengelig på strømmetjenesten Mubi

Aksel: A. S. Hamrahs gjennomgang av Oscar-filmene på N+1 og Last Week in End Times Cinema-nyhetsbrevet

More episodes

View all episodes

  • BØKER: Helle Helle og Ritter Sport-litteraturen

    32:41|
    Den nordiske forfatteren med det soleklart kuleste navnet og noen av de flotteste romantitlene, er klar med en ny bok. Men hva er det Helle Helle egentlig gjør i de korte, rare fortellingene sine? Og er hun en nordisk dronning eller bare en litt for knapp representant for ideen om det litterære isfjellet – der mesteparten av meningen skal befinne seg under overflaten? Det skal vi diskutere i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • POLITIKK: KrF fanger tidsånden. Men ikke velgere.

    26:41|
    KrF har tidsånden på sin side, men ikke velgerne. Dette hardt prøvede minipartiet kan likevel bestemme hvem som blir Norges neste statsminister. Vi skal snakke om KrFs kamp for å få flere velgere. Og den tverrpolitiske kampen for å få flere barn i Norge. For her er det en sammenheng.
  • KULTUR: Hvem eller hva drepte hørespillet?

    32:19|
    Denne påsken er det premiere på lyddramaet «Ding-dong, du er død!» på NRK Radio. Vi har lyttet, og i denne episoden tar vi – kritiker og kommentator Aksel Kielland og kulturjournalist Elise Dybvig – for oss hva det vil si å høre på en historie. Som jo ikke skulle føles så uvanlig, all den tid vi i dag er storforbrukere av lydbøker og podkaster. Eller?Verk og artikler nevnt i episoden:Kommentaren «Hvem drepte Radioteatret? Det er det mest gåtefulle dramaet NRK serverer denne påsken, skriver Arne Borge». https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2025/04/11/har-radioteatrets-forsok-pa-toysekrim-nadd-bunnen-na/Aksels hørespill-anbefalinger:Fugue StateThe Lovecraft InvestigationsTanisThe Black TapesModes of Thought in Anterran LiteratureDe dödas rösterElises anbefaling:Barne-tv-programmet Clangers (eller «Romlingane» som det het på norsk). Kan blant annet sees på Youtube. For eksempel dette klippet: https://www.youtube.com/watch?v=A3JDdN2FDcA
  • BØKER: Hvem skrev Bibelen?

    27:21|
    Påsken er særlig forbundet med to typer litteratur. I denne podkasten er vi like blendende inkompetente i møte med begge. Vi har likevel hatt lyst til å avlegge en av dem et amatørbesøk, og vi kan berolige kriminallitteraturen med at det ikke er den som må tåle vårt dilettantiske blikk denne gangen. Det må derimot Bibelen – hvor fortellingene om denne høytidens opphav er å finne. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast svinger vi innom noen av tekstene som forteller påskens historie og en bok som handler om hvem som kan ha skrevet dissse tekstene. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • POLITIKK: Står verden til over påske?

    34:37|
    Toll, trumpisme og et mulig krakk. Vi kaller inn forsterkninger for å forstå den ekstreme verdenssituasjonen: Martin Gedde-Dahl, ekspert på Trumps ideologer.Det republikanske partiet, under Donald Trump har blitt det nye amerikanske arbeiderpartiet. Er det den beste måten å forstå den kaotiske verdensrevolusjonen Trump har satt i gang? Han gjennomfører jo bare en ekstrem utgave av politikken som fagforeningsledere og venstresideaktivister i anti-globaliseringsbevegelsen kjempet for på 1990-tallet. Eller er alt dette bare kaos fra Trumps underbevissthet?Vi analyserer en verdensøkonomi som kanskje er på vei ut i et økonomisk krakk.
  • KULTUR: Hva er kulturell kapital i 2025?

    33:33|
    Hvordan blir overgangsalderen skildret på film og tv? Og hva skjedde egentlig med situasjonskomedien? Denne uken besvarer vi innsendte spørsmål. Aksel kommer i tillegg med rettelser, utdypninger og oppdateringer.Verk og artikler nevnt i episoden:Den britiske tv-serien The Change (2023-), laget av komikeren Bridget Christie. (Ikke tilgjengelig i Norge)Miranda Julys roman All fours (2024)Boken Hva har oljen gjort med oss (2015) av Nils Asle Bergsgard og Anders Vassenden
  • BØKER: Bøkene bak Trump-regimet

    29:38|
    Den fordomsfulle vil kanskje tenke at bøker ikke er noe som engasjerer medlemmene av Donald Trumps presidentadministrasjon i nevneverdig grad. Men slik er det ikke. Tvert imot er denne administrasjonen fylt av forfattere og skribenter. I denne ukens Morgenbladet har vi viet bokseksjonen til et raust knippe lesninger, eller «anmeldelser», av slike bøker. Det skal vi også snakke litt om i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
  • POLITIKK: Arbeiderpartiet rir Trumps tollangrep

    27:44|
    Vinden kan snu svært fort! Det er ikke lenge siden stormene på verdensøkonomiens hav så ut til å roe seg. Nå er vi midt i en orkan utløst av Trumps tollangrep. Men ting snur også fort andre områder. Det er ikke lenge siden Arbeiderpartiet var skipet alle rotter så ut til å forlate. Nå er alle seil heist og de rir på stormen.
  • KULTUR: Snehvit og de passive prinsessene

    36:25|
    Når Hollywood lanserer sine største og dyreste filmer, gjør de det med brask og bram – i alle fall pleier de å gjøre det. Da Disney nylig hadde premiere sin nyinnspilling av Snehvit, var imidlertid markedsføringen såpass forsiktig og halvhjertet at de fikk følelsen av at de angret på at de i det hele tatt hadde laget filmen. Live action-versjonen av Snehvit og de syv dvergene fra 1937 har vært preget av problemer siden før innspillingen startet. Vi snakker om filmens kontroverser, filmens innhold og hva den sier om Disneys (og vårt eget) forhold til prinsesser.Har du spørsmål du vil vi skal diskutere? Send til: ed@morgenbladet.noAksels anbefaling: Pim & Francie, Amnesia: The Lost Films of Francis D. Longfellow og Amnesia Supplementary Newsletter No. 2 av Al Columbia.Elises anbefaling: Teksten “Hvor er alle mine hvite venner” av Hannah Wozene Kvam, publisert på Scenekunst.no: https://scenekunst.no/artikler/hvor-er-alle-mine-hvite-vennerVerk nevnt i episoden:The Story of Film av Mark CousinsTatt av vinden (1939) Regi: Victor FlemingTrollmannen fra Oz (1939) Regi: Victor FlemingWicked (2024) Regi: Jon M. Chu