Share

cover art for Organisationen: Nema Problema

Ideella samtal

Organisationen: Nema Problema

Season 1, Ep. 2

I detta avsnitt pratar vi med Ville från den ideella organisationen Nema Problema som arbetar för att skapa möten mellan nya och etablerade i Sverige. Vi pratar om hur man som organisation kan göra för att engagera fler och Ville ger många bra tips på hur man kan gå tillväga för att nå nya målgrupper

More episodes

View all episodes

 • 8. Ideellt engagemang i kris

  36:25
  Eva Blomqvist, generalsekreterare Bilkåren och Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset, samtalar med Tjarls Metzmaa om ideellt engagemang i kris. Ett stort engagemang väcks hos människor i kris – vilka strukturer behöver finnas på plats för att ta hand om och behålla engagemanget? Hur kan civilsamhället bereda plats för nya former av engagemang? Vilken roll spelar samverkan mellan det offentliga och civilsamhället och vilka förutsättningar finns för ett starkt ideellt engagemang i framtiden? Om detta och mycket mer handlar detta nya avsnitt av Volontärbyråns podd Ideella samtal.
 • 7. Lärdomar från pandemin

  40:07
  I detta avsnitt av Ideella samtal pratar vi om hur pandemin påverkat engagemanget och hur engagemanget kommer se ut framöver. Vi får möta Lisa Pettersson, volontärsamordnare på Uppsala Stadsmission samt Jamshid Masori, nationell volontärsamordnare för Kompis Sverige. Båda delar med sig av sina erfarenheter och spanar på vad som kommer vara viktigt för organisationer som vill engagera människor framöver.Tjarls Metzmaa från Civilsamhällespodden och Styrelsepost.se leder samtalet.
 • 6. Så motverkar ideellt engagemang ofrivillig ensamhet

  44:45
  I detta avsnitt samtalar vi om ofrivillig ensamhet och om hur ideella organisationer hjälper personer som lider av sin ensamhet. Podden handlar också om hur man själv genom att engagera sig kan vaccinera sig mot sin ensamhet. I podden hör du Calle Norling och Maria Sandegård, från Volontärbyrån, samtala om detta viktiga ämne.
 • 5. Så kan vi motverka hat och hot mot ideella

  32:10
  I detta avsnitt talar vi om hat och hot mot ideella tillsammans med Hanna Kroksson som är generalsekreterare för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer och Marcin de Kaminski, chef för säkerhet och innovation på Civil Right Defenders. Hanna berättar LSU:s undersökningar om hat och hot samt om att människorättsorganisationer och hbtq-rörelsen upplevt ett ökat hat och hot. Marcin ger även sin syn på utvecklingen och ger ideella organisationer några handfast tips och strategier för att förebygga hat och hot. Samtalet leds av Vanja Lundberg Höglund på Volontärbyrån.
 • 4. Så påverkades det ideella engagemanget av pandemin

  35:58
  I detta avsnitt talar vi om pandemins effekter på det ideella engagemanget. I podden samtalar Johan Dahlén Strömgren med Sara Stigzelius, nationell samordnare medlemsfrågor på Rädda Barnen, om hur de ser att Rädda Barnen påverkats av pandemin och hur engagemanget kommer utvecklas framåt. I podden talar även Johan med Anna Snell från Volontärbyrån om erfarenheter utifrån Volontärbarometern 2021.
 • 3. Volontärerna: Emelie och Johanna

  36:13
  I detta avsnitt möter vi två volontärer, Emelie och Johanna som är ideellt engagerade i två olika organisationer. De berättar om vad som inspirerat dem att engagera sig ideellt, vad engagemanget betyder för dem och ger tips på vad de tycker är bra att tänka på när man som organisation söker nya frivilliga.
 • 1. Forskaren: Johan von Essen

  28:35
  I detta avsnitt möter vi Johan von Essen. Johan är professor vid Ersta Sköndal Bräcke högskola och forskar på civilsamhället och ideellt engagemang. Johan ger oss en bild av hur det ideella engagemanget ser ut idag och vi pratar om hur det förändrats och om och på vilket sätt engagemanget kan se annorlunda ut mellan olika åldersgrupper.