Share

cover art for Hvordan ble vi så friske? - Legevitenskapen del 1

Historier Som Endret Verden

Hvordan ble vi så friske? - Legevitenskapen del 1

På begynnelsen av 1800-tallet mente man at sykdom kom på grunn av en ubalanse i kroppen eller i naturen. Det hadde man ment i århundrer. For i kroppen var det ulike humorer, altså kroppsvæsker, som måtte holdes i sjakk, og hvis man hadde for mye sangevinsk humor for eksempel, så måtte man tappes for blod. 200 år senere har vi vaksiner, og kan svelge en pille hvis man føler seg litt uggen. Hvordan kom vi hit?



Med oss for å snakke om legevitenskapen de siste 200 årene har vi Ole Georg Moseng, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Programleder og produsent er Christian Konglund

Musikk: Epidemic Sounds

Produsert av Gjenklang Studio

More episodes

View all episodes

  • Vichy: Jødehatet og ettermælet

    26:27|
    Nazi-Tyskland krevde under krigen at de okkuperte områdene deporterte jøder til arbeidsleirer. Det franske politiet arresterer da i løpet av to dager 13 000 franske jøder - 4000 av dem var barn. Tyskerne sier at "dere trenger ikke å sende barn", men Pierre Laval insisterte på at også barn skulle bli sendt til Nazi-Tyskland og den sikre død..Vichy-regimet er et såpass komplekst stykke historie at vi rett og slett bruker fire episoder på det.I denne avsluttende episoden ser vi på antisemittismen og fremmedhatet under Vichy, hva som skjedde med lederne, og hvilken rolle Vichy har fått etter krigen.Med oss for å snakke om Vichy-regimet har vi Geir Uvsløkk, professor i fransk ved Universitet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Vichy: Den ytre motstandsbevegelsen, og Operation Torch

    28:17|
    Våpenstillstandsavtalen er signert, og Hitler lover at han ikke skal benytte seg av den franske marinens skip i sin krig mot Storbritannia. Britene stiller seg det betimelige spørsmålet: "Kan vi stole på Hitler...?" Resultatet ble da at britene bomber de franske skipene som lå til kai i Algerie i fillebiter..Vichy-regimet er et såpass komplekst stykke historie at vi rett og slett bruker fire episoder på det.I denne episoden, tredje av fire deler, ser vi på den britiske bombingen av Mers el Kébir, den ytre motstandsbevegelsen, general Leclerc, samt Operation Torch.. Med oss for å snakke om Vichy-regimet har vi Geir Uvsløkk, professor i fransk ved Universitet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Vichy: 1940 - Tyskerne invaderer, og Vichy blir til

    26:40|
    Frankrike stoler blindt på Maginon-linjen sin og er opptatt, som de fleste andre land på denne tiden, med indre politisk bråk. Det de ikke regner med er å bli valset over av tyskerne på et blunk den 10. mai 1940...Vichy-regimet er et såpass komplekst stykke historie at vi rett og slett bruker fire episoder på det.I denne episoden, andre av tre deler, ser vi på Frankrike fra invasjonen i 1940, de to sonene, og ser på hvordan et regime som Vichy kunne få oppslutning i egne rekker.Med oss for å snakke om Vichy-regimet har vi Geir Uvsløkk, professor i fransk ved Universitet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • God Saturnalia!

    04:41|
    God jul fra oss i Gjenklang! Kontentum ved SoundlyMusikk og alt annet ved Christian Konglund
  • Vichy-regimet: Frankrike i mellomkrigstiden

    28:53|
    Frankrike hadde akkurat vært igjennom én verdenskrig, som hadde rasert Europa, før en ny truer på horisonten.Vichy-regimet er et såpass komplekst stykke historie at vi rett og slett bruker fire episoder på det. I denne episoden, første av tre deler, ser vi på Frankrike i mellomkrigstiden, introduserer Marskalk Pétain.. og ser på hvordan et regime som Vichy kunne oppstå.Med oss i dag for å snakke om Vichy-regimet har vi Geir Uvsløkk, professor i fransk ved Universitet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Hva skjedde med Syria?

    35:06|
    Denne episoden ble først publisert 15. desember 2022. Etter første verdenskrig delte Storbritannia og England Midtøsten mellom seg, og Syria kom under fransk kontroll. Et område med ulike folkeslag og religioner, og store indre stridigheter. Ta det og legg til fransk vanstyre, og senere en kald krig, og du har oppskriften på et ustabilt land... Vi tar en nærmere titt på Syria opp til Hafez al-Assad tok makten i 1970.Ukens gjest er professor og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage. Programleder og produsent er Christian Konglund. Likte du denne episoden vil du kanskje like noen av våre tidligere episoder:"Sargon av Akkad" eller "Imperiene - Det osmanske riket" Musikk: Epidemic Sounds og Soundly.
  • Sumererne i Mesopotamia

    38:42|
    Denne episoden ble først gang publisert i 2. juni, 2022. I det gamle Mesopotamia, landet mellom de to elvene, vokste det for 5000 år siden frem byer. Store byer med opptil 50 000 innbyggere. De som bodde her kalte seg sumerere. De hadde greid å temme elvene Eufrat og Tigris, og bygde diker og kanaler og forvandlet slik et lite gjestmildt land til et svært fruktbart jordbruksområde. Her fant de opp hjulet, tallsystemet vi fortsatt bruker i dag, og det første skriftspråket. Ukens gjest er Terje Tvedt - professor, dokumentarskaper og forfatter av blant annet "Verdenshistorie - med fortiden som speil".Programleder og produsent er Christian Konglund.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic Sounds
  • Georgias vei videre: EU eller Russland?

    33:29|
    Georgia har hatt valg der regjeringspartiet Georgisk drøm ble utropt som vinner, mens opposisjonspartier hevder at valget ble stjålet. Det har vært mange såkalte skjebnevalg i år, men så definitivt også i Georgia. Hva blir veien videre? Mot EU og NATO, eller nærmere bånd til Russland? Med oss i dag for å snakke om Georgia har vi Helge Blakkisrud, førsteamanuensis i russiske områdestudier ved Universitetet i Oslo.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Georgia: Krig, konflikt og splittende politikk

    41:30|
    I Kaukasus ligger Georgia. Kjent for sin vin, sin kultur, og at det er Stalins fødeland. Det er også kjent for flere kriger, væpnede konflikter og utbryterstater etter Sovjetunionens fall - konflikter som absolutt ikke er løst den dag i dag. Med oss i dag for å snakke om Georgia etter Sovjetunionens fall har vi Helge Blakkisrud, førsteamanuensis i russiske områdestudier ved Universitetet i Oslo.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.