Share

cover art for Georgia: Krig, konflikt og splittende politikk

Historier Som Endret Verden

Georgia: Krig, konflikt og splittende politikk

I Kaukasus ligger Georgia. Kjent for sin vin, sin kultur, og at det er Stalins fødeland. Det er også kjent for flere kriger, væpnede konflikter og utbryterstater etter Sovjetunionens fall - konflikter som absolutt ikke er løst den dag i dag.


Med oss i dag for å snakke om Georgia etter Sovjetunionens fall har vi Helge Blakkisrud, førsteamanuensis i russiske områdestudier ved Universitetet i Oslo.


Programleder og produsent er Christian Konglund.

Musikk: Epidemic Sounds

Podkasten er produsert av Gjenklang Studio

Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 

More episodes

View all episodes

  • Krigerkongens siste marsj

    27:14|
    Karl den 12. av Sverige og hans hær har beleiret Fredriksten festning og kjempet seg langsomt fremover mot murene. Om dagen bombarderte de, mens de om natten gravde nye løpegraver for å komme enda nærmere nordmennene. Svenskene var langt, langt flere enn de på festningen, men planen er klar - og det skal mye til for at det ikke ender med seier til krigerkongen..Dette er andre del av tre episoder.Dagens gjest er Magne Rannestad, tidligere kommandant og nå guide på Fredriksten festning.Programleder og produsent er Simon LynauMusikk: Epidemic Sounds og Simon LynauPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Krigerkongen som ville ta Norge - Brenningen av Halden

    40:19|
    Karl den 12. av Sverige har sitt blikk rettet mot Norge. Under hans personlige styring av hæren invaderte han og hans "karolinere" Norge to ganger. I 1718 kom svenskene med den største, med et todelt angrep - ett mot Trøndelag og ett mot Fredriksten festning i Halden. Det har aldri siden vært en større svensk hær i et fientlig land noensinne. Men alt starter to år før, i 1716. Han var under press fra alle kanter, så hvorfor invaderte han Norge? Og hvorfor akkurat Halden? Fredriksten festning var ikke bare en grensefestning, den var også Norges største, og Karl den 12. sitt mål. Dette er første del av tre episoder. Dagens gjest er Magne Rannestad, tidligere kommandant og nå guide på Fredriksten festning.Programleder og produsent er Simon LynauMusikk: Epidemic Sounds og Simon LynauPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Karolinernes dødsmarsj - En iskald retrett

    32:22|
    Den mektige svenske hæren ankommer Trondheim etter flere ukers forsinkelser. Har de norske troppene fått rustet opp forsvaret av byen i tide? Eller vil de bli overkjørt og knust av den karolinske hæren?Dette er del 1 av 2. Dagens gjest er Frode Lindegjerdet, historiker og formidler ved Forsvarsmuseet Rustkammeret i Trondheim. Programleder og produsent er Simon Lynau.Musikk: Epidemic Sounds og Simon LynauPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Karolinernes dødsmarsj - Veien til Trøndelag

    38:42|
    Året er 1718, og Karl den 12. av Sverige har sitt blikk rettet mot Norge. Sverige hadde i over hundre år hatt sin "Stormaktstid" med sitt Østersjøimperium. Med sin moderne hær og dyktige hærførere hadde de slått fra seg både mot Russland, Baltikum, Danmark og ulike tyske fyrstedømmer. Karl den 12. tok personlig styring av hæren, "Karolinerne", og invaderte Norge i 1716. Etter å ha marsjert gjennom store deler av Østlandet og beleiret Akershus festning måtte de trekke seg tilbake. To år senere var han tilbake.. og nå - koste hva det koste ville - skulle ikke bare Østlandet tas, men også Trøndelag..Dagens gjest er Frode Lindegjerdet, historiker og formidler ved Forsvarsmuseet Rustkammeret i Trondheim. Programleder og produsent er Simon Lynau.Musikk: Epidemic Sounds og Simon LynauPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Vilhelm "Erobreren" FitzRobert - del 2: Slaget om England

    37:49|
    Dette er andre og siste del. Denne episoden ble først publisert 10. mars 2022. Når Edvard Bekjenneren dør uten en åpenbar arving griper den anglo-saksiske Harold Godwinson sjansen og tar tronen. Det liker ikke to andre som også mente de hadde krav på tronen: Den norske vikingkongen Harald Hardråde, og Vilhelm Erobreren, som begge samler skip og soldater. Slaget om England er nå på vei..Ukens gjest er Peter Sigurdsson Lunga, førsteamanuensis i historie med doktorgrad i engelsk middelalderhistorie. Programleder og produsent er Christian Konglund. Musikk: Epidemic SoundsFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden 
  • Vilhelm "Erobreren" FitzRobert - del 1: Bastarden

    46:27|
    Dette er første av to deler. Denne episoden ble først publisert 10. mars 2022.Rundt år 1000 evt. har Vikinger i rundt to hundre år gjort seg til kjenne rundt om i Europa, og snudd opp ned på maktbalansen som var. Blant annet var store deler av England enten direkte eller indirekte under skandinavisk påvirkning. Det er en kontinuerlig maktkamp for hvem som skal stå øverst. Midt i dette kaoset blir en gutt født i det gamle viking-fyrstedømmet Normandie - Vilhelm FitzRobert, også kalt Bastarden. Og bare 7 år gammel dør hans far, og den lille gutten arver tronen. En liten gutt som skal forandre England for alltid. Ukens gjest er Peter Sigurdsson Lunga, førsteamanuensis i historie med doktorgrad i engelsk middelalderhistorie. Programleder og produsent er Christian Konglund. Musikk: Epidemic SoundsFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden 
  • Vichy: Jødehatet og ettermælet

    26:27|
    Nazi-Tyskland krevde under krigen at de okkuperte områdene deporterte jøder til arbeidsleirer. Det franske politiet arresterer da i løpet av to dager 13 000 franske jøder - 4000 av dem var barn. Tyskerne sier at "dere trenger ikke å sende barn", men Pierre Laval insisterte på at også barn skulle bli sendt til Nazi-Tyskland og den sikre død..Vichy-regimet er et såpass komplekst stykke historie at vi rett og slett bruker fire episoder på det.I denne avsluttende episoden ser vi på antisemittismen og fremmedhatet under Vichy, hva som skjedde med lederne, og hvilken rolle Vichy har fått etter krigen.Med oss for å snakke om Vichy-regimet har vi Geir Uvsløkk, professor i fransk ved Universitet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Vichy: Den ytre motstandsbevegelsen, og Operation Torch

    28:17|
    Våpenstillstandsavtalen er signert, og Hitler lover at han ikke skal benytte seg av den franske marinens skip i sin krig mot Storbritannia. Britene stiller seg det betimelige spørsmålet: "Kan vi stole på Hitler...?" Resultatet ble da at britene bomber de franske skipene som lå til kai i Algerie i fillebiter..Vichy-regimet er et såpass komplekst stykke historie at vi rett og slett bruker fire episoder på det.I denne episoden, tredje av fire deler, ser vi på den britiske bombingen av Mers el Kébir, den ytre motstandsbevegelsen, general Leclerc, samt Operation Torch.. Med oss for å snakke om Vichy-regimet har vi Geir Uvsløkk, professor i fransk ved Universitet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Vichy: 1940 - Tyskerne invaderer, og Vichy blir til

    26:40|
    Frankrike stoler blindt på Maginon-linjen sin og er opptatt, som de fleste andre land på denne tiden, med indre politisk bråk. Det de ikke regner med er å bli valset over av tyskerne på et blunk den 10. mai 1940...Vichy-regimet er et såpass komplekst stykke historie at vi rett og slett bruker fire episoder på det.I denne episoden, andre av tre deler, ser vi på Frankrike fra invasjonen i 1940, de to sonene, og ser på hvordan et regime som Vichy kunne få oppslutning i egne rekker.Med oss for å snakke om Vichy-regimet har vi Geir Uvsløkk, professor i fransk ved Universitet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.