Share

cover art for Georgias vei videre: EU eller Russland?

Historier Som Endret Verden

Georgias vei videre: EU eller Russland?

Georgia har hatt valg der regjeringspartiet Georgisk drøm ble utropt som vinner, mens opposisjonspartier hevder at valget ble stjålet. Det har vært mange såkalte skjebnevalg i år, men så definitivt også i Georgia. Hva blir veien videre? Mot EU og NATO, eller nærmere bånd til Russland?


Med oss i dag for å snakke om Georgia har vi Helge Blakkisrud, førsteamanuensis i russiske områdestudier ved Universitetet i Oslo.


Programleder og produsent er Christian Konglund.

Musikk: Epidemic Sounds

Podkasten er produsert av Gjenklang Studio

Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 

More episodes

View all episodes

  • Roanoke, den forsvunne kolonien: Den britiske koloniseringen av Nord-Amerika begynner

    36:47|
    I 1590 seilte et skip inn til øya Roanoke i dagens Nord-Carolina. De skulle besøke britenes første koloni i Nord-Amerika, men da de kom frem så oppdaget de at den var forlatt, og alle kolonistene hadde forsvunnet. De ga seg imidlertidig ikke, og koloniene som fulgte skulle ende opp med å bli det vi i dag kaller USA. I denne episoden skal vi innom Roanoke, Jamestown, statlig ansatte pirater, og hvordan kristendommen hadde en finger med i spillet. Dagens gjest er Sjur Atle Furali, førstelektor ved Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk: Epidemic Sounds Produsert av Gjenklang Studio
  • Romerriket - Bygget på slaveri?

    27:59|
    Rundt år 100 e.vt. jobbet 700 slaver fast med å vedlikeholde byen Romas akvedukter. Da Romerriket var på sin høyde var det minst 5 millioner slaver i imperiet.. Med oss for å snakke om slaveriets historie har vi Hanne Østhus, førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Oslo.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Slaveriets historie - fra Mesopotamia til Antikkens Hellas

    32:15|
    Fra det gamle Mesopotamia til Romerriket, fra vikingene i Skandinavia til det islamske kalifatet - har en del av økonomien, samfunnsstrukturen og politikken vært sentrert rundt det samme: slaveri. Med oss for å snakke om slaveriets historie har vi Hanne Østhus, førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Katarene: Et korstog i Europa

    29:40|
    Hvis man reiser rundt helt sør i Frankrike, i området kjent som Languedoc, passerer man mange gamle slott i det idylliske landskapet. Noen i god forfatning, som Carcassonne, og noen i ruiner, som Montségur. For 800 år siden ble de som levde her ikke bare ofre for et folkemord - men også Kirkens første korstog mot med-kristne: Katarene. Dagens gjest er Eirik Brazier, historiker og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • På terskelen til bronsealderen - Klokkebegerkulturen

    22:13|
    I yngre steinalder, for 4400 år siden, fantes det en kultur som har fått navnet klokkebegerkulturen. De var dyktige til å lage ting av kobber, og reiste store avstander - fra Spania i sør, til Irland i vest, og kanskje Norge i nord.. Men hvorfor? Og hvordan? Dagens gjest er Knut Ivar Austvoll, førsteamanuensis i arkeologi ved Universitetet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Neolitisk tid - Et innblikk i yngre steinalder i Nord-Europa

    26:26|
    Hvordan så Nord-Europa ut for mellom 6000 og 4000 år siden? Hvordan var livet til de som levde da? Dette er en periode hvor det skjer store omveltninger av forskjellige samfunnsgrupper og viktige teknologiske fremskritt som jordbruket dukker opp. I denne episoden snakker vi om de ulike kulturene, tidsaldere, og hvordan vi vet det vi vet om denne tiden. Dagens gjest er Knut Ivar Austvoll, førsteamanuensis i arkeologi ved Universitetet i Oslo. Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Legevitenskapens historie, del 2

    20:09|
    I forrige episode var vi igjennom tuberkulose, pest, miasma og de ulike "humorene". I denne episoden starter vi i 1918 da den sannsynligvis dødeligste pandemien verden har sett begynte å spredte seg... Denne episoden ble først publisert 13. april, 2023. Med oss for å snakke om legevitenskapen de siste 200 årene har vi Ole Georg Moseng, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent er Christian KonglundMusikk: Epidemic SoundsProdusert av Gjenklang Studio
  • Legevitenskapens historie, del 1

    31:06|
    På begynnelsen av 1800-tallet mente man at sykdom kom på grunn av en ubalanse i kroppen eller i naturen. Det hadde man ment i århundrer. For i kroppen var det ulike humorer, altså kroppsvæsker, som måtte holdes i sjakk, og hvis man hadde for mye sangevinsk humor for eksempel, så måtte man tappes for blod. 200 år senere har vi vaksiner, og kan svelge en pille hvis man føler seg litt uggen. Hvordan kom vi hit? Denne episoden ble første gang sendt 13. april 2003. Med oss for å snakke om legevitenskapen de siste 200 årene har vi Ole Georg Moseng, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent er Christian KonglundMusikk: Epidemic SoundsProdusert av Gjenklang Studio
  • Et imperies fall - Konspirasjonene rundt Karl XIIs død

    31:04|
    Hvem drepte Karl XII? Hans egen svigerbror? En innleid engelskmann? Eller en knapp? Og hvorfor er dette fortsatt et hett tema? I denne episoden utforsker vi konspirasjonene om hvordan Krigerkongen gikk av dage og tok med seg hele det svenske imperiet i samme slengen. Dette er tredje og siste del. Dagens gjest er Magne Rannestad, tidligere kommandant og nå guide på Fredriksten festning.Programleder og produsent er Simon LynauMusikk: Epidemic Sounds og Simon LynauPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.