Share

cover art for Fabrikken som kickstartet den industrielle revolusjonen

Historier Som Endret Verden

Fabrikken som kickstartet den industrielle revolusjonen

Produksjonen av bomull og tekstiler var det som virkelig satte fart i den industrielle revolusjonen. Men hvordan greide England, et sted som ikke akkurat er kjent for å dyrke bomull, å bli ledende her? Og hvem var Richard Arkwright?


På besøk har vi professor, forfatter og dokumentarskaper Terje Tvedt som nylig har kommet ut med boken "Historiens hjul og vannets makt - Da England og Europa vant, og Kina og Asia tapte"


Programleder og produsent er Christian Konglund.

Musikk: Epidemic Sounds

Podkasten er produsert av Gjenklang Studio

Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 

More episodes

View all episodes

  • En reise i år 1152: Det tysk-romerske riket - kunsten å stjele en helgen

    24:26
    Nikolas kommer til det tysk-romerske riket - Europas definitive (verdslige) supermakt. Samtidig som han er her pågår det en drakamp mellom keiseren og paven. Vi skal innom stjeling av relikvier, Kristi forhud, julenissen, og hvordan man holdt seg frisk i middelalderen.Med oss for å snakke om Europa i middelalderen og reisen til munken Nikolas Bergsson har vi Svein Gullbekk, professor i numismatikk og historie ved Historisk museum og Universitetet i Oslo, og Hans Jacob Orning, professor i historie, også ved Universitetet i Oslo. De har skrevet boken "En reise til Roma - I sporene til pilegrimen Nikolas Bergsson året 1152".Programleder er Christian KonglundLyd og musikk fra Soundly og Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang.
  • En reise i år 1152: Gjennom Danmark til Hedeby

    24:02
    Hvordan var Skandinavia i middelalderen? Hvor stor forskjell var det her i forhold til landene i sør? Nikolas reiser gjennom Danmark under de danske borgerkrigene. På veien besøker vi også den tapte helgenen Sankt Kjeld.Med oss for å snakke om Europa i middelalderen og reisen til munken Nikolas Bergsson har vi Svein Gullbekk, professor i numismatikk og historie ved Historisk museum og Universitetet i Oslo, og Hans Jacob Orning, professor i historie, også ved Universitetet i Oslo. De har skrevet boken "En reise til Roma - I sporene til pilegrimen Nikolas Bergsson året 1152".Programleder er Christian KonglundLyd og musikk fra Soundly og Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang.
  • En reise i år 1152: Danmark i middelalderen – Nikolas blir pilgrim

    22:27
    Hvordan så Danmark ut i middelalderen? Nikolas kommer til Ålborg, i en periode med mye krig og stridigheter. Det er her Nikolas virkelig blir en pilegrim. Med oss for å snakke om Europa i middelalderen og reisen til munken Nikolas Bergsson har vi Svein Gullbekk, professor i numismatikk og historie ved Historisk museum og Universitetet i Oslo, og Hans Jacob Orning, professor i historie, også ved Universitetet i Oslo. De har skrevet boken "En reise til Roma - I sporene til pilegrimen Nikolas Bergsson året 1152".Programleder er Christian KonglundLyd og musikk fra Soundly og Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang.
  • En reise i år 1152: Reisen til Bergen - Stank, lidelse og storpolitikk

    23:01
    Hvordan så Bergen ut i middelalderen? Hvordan var livene til de som levde her da?For Nikolas var det nye syn og lukter; av urter og krydder, folk samlet tett i tett, store bygg, men også en annen lukt. En stank.. det var ikke et kloakksystem for de 5000 innbyggerne..Med oss for å snakke om Europa i middelalderen og reisen til munken Nikolas Bergsson har vi Svein Gullbekk, professor i numismatikk og historie ved Historisk museum og Universitetet i Oslo, og Hans Jacob Orning, professor i historie, også ved Universitetet i Oslo. De har skrevet boken "En reise til Roma - I sporene til pilegrimen Nikolas Bergsson året 1152".Programleder er Christian KonglundLyd og musikk fra Soundly og Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang.
  • En reise i år 1152: Verdens ytterste utkant - Ultima Thule

    20:19
    Hvordan så Europa ut i middelalderen? Hvordan var livene til de som levde her da? Og hvordan ville en roadtrip gjennom kontinentet vært?I sommerens serie skal vi finne ut av nettopp det. Vi starter i Island i 1152, og med en munk ved navn Nikolas Bergsson. Vi skal følge hans reise fra lille Island til store Roma..Med oss for å snakke om Europa i middelalderen og reisen til munken Nikolas Bergsson har vi Svein Gullbekk, professor i numismatikk og historie ved Historisk museum og Universitetet i Oslo, og Hans Jacob Orning, professor i historie, også ved Universitetet i Oslo. De har skrevet boken "En reise til Roma - I sporene til pilegrimen Nikolas Bergsson året 1152". Programleder er Christian KonglundLyd og musikk fra Soundly og Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang.
  • Sommerspesial!

    01:13
    Dette får du høre i sommer - To episoder hver uke.
  • Vietnamkrigens etterspill

    24:25
    Saigon faller, og USA er helt ute av Vietnam. Eller er de helt det? I denne avsluttende delen tar vi for oss krigens etterspill, Røde Khmer, Kinas syn på Vietnam, og går igjennom de ulike amerikanske presidentenes roller både under og etter krigen. Med oss for å snakke om dette har vi den som kanskje kan mest om dette i Norge: Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Vietnam: Forhandlinger og massakrer

    31:44
    Richard Nixon tar over etter LBJ og forsøker å få en slutt på krigen. Hvordan? Ved å blant annet bombe Vietnam enda mer. Det skulle ta lang tid.. I denne delen tar vi for oss den lange avslutningen på den amerikanske Vietnamkrigen. Med oss for å snakke om dette har vi den som kanskje kan mest om dette i Norge: Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. 
  • Vietnam: Tet-offensiven

    27:05
    Natten mellom 30. og 31. januar 1968, innledningen til den vietnamesiske nyttårsfeiringen (tet), startet FNL og Nord-Vietnam et storstilt angrep på Sør-Vietnam.. I denne delen går vi inn på Lyndon B. Johnsons bombing av Vietnam, og den viktige Tet-offensiven.Med oss for å snakke om dette har vi den som kanskje kan mest om dette i Norge: Stein Tønnesson, historiker og seniorforsker emeritus ved Institutt for fredsforskning.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk: Epidemic SoundsPodkasten er produsert av Gjenklang StudioFølg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts.