Share

cover art for 468. Skrattets historia

Historiepodden

468. Skrattets historia

Frans Hals var en av de holländska mästarna. Under första halvan av 1600-talet spottade han ur sig porträtt av mycket hög kvalité. ”Den skrattande kavaljeren” från 1624 är sannolikt hans mest kända porträtt.


Det är ett försiktigt leende va? Men känslan man lämnas med är att snart kommer vår kavaljer inte kunna hålla sig. Ett bubblande skratt är på väg att smita ut.


Skratt, humor och allmän munterhet ges för litet utrymme i vår historieskrivning. Den filosofiska traditionen att fokusera på svårmodet tillsammans med den källkritiska svårigheten att komma åt en undflyende folklig kultur är säkert delvis skyldiga till detta.


Vi har i alla fall i det här avsnittet försökt komma åt de där härliga, pinsamma och rakt igenom mänskliga känslorna. Vi börjar i den förcivilisatoriska människan och slutar i 1800-talets vett- och etikettsböcker. Mycket nöje!


——


Läslista:


  • Österberg, Eva, Folk förr: historiska essäer, Atlantis, Stockholm, 1995
  • Ekenstam, Claes, Kroppens idéhistoria: disciplinering och karaktärsdaning i Sverige 1700-1950, 2. tr., 2006
  • Bergeå, Nils, Världshistoriens märkligaste experiment, Bokförlaget Semic, Sundbyberg, 2020
  • Bäckström, Stina ”Filosofins relation till skrattet är komplicerad” Svenska Dagbladet 25 april 2018
  • Sandberg, Thorsten ”Visst skämtades det på medeltiden” Populär historia 25 maj 1998


More episodes

View all episodes

  • 477. Svindlande skojare

    01:13:36
    Nu blir det bluff och båg, knep och duperingar, lurendrejeri och rena rama fejkandet. Med ett antal exempel från 1800 och 1900-talet går vi igenom några svindlare som övertalade folk om att de minsann var högst pålitliga och att de av olika skäl borde överräcka pengar till dem. Häng med in i en värld där inget är som det hävdas.
  • 476. Klubbekriget

    01:08:12
    I slutet av 1500-talet råder ett kallt krig mellan den svenska kungen Sigismund och hans farbror Karl. Den yngre katoliken, Gustavs barnbarn, är Sveriges och Polens kung. Den hänsynslöse hertig Karl vill gärna göra någonting åt den situationen.Brödrafejden efter Gustav Vasa är en av svensk historias mest dramatiska och rafflande berättelser. I dess skugga finns hundratals andra lika intressanta berättelser som till stor eller liten del hänger samman med den.Som i Finland där Sigismunds överståthållare Klas Fleming satte. Som en annan romersk prokonsul lät han Finlands bönder bära hela bördan att försörja rytteriet. Missnöjet hade pyrt länge, i slutet av seklet skulle eldan flamma upp och snart brann det överallt.Äntligen blir det klubbekrig i Historiepodden. Vi pratar om storpolitiken, om böndernas ekonomiska situation och förfasas över hur järnmasken Klas Fleming. Mycket nöje!Läslistan:Ylikangas, Heikki & Hulden, Mats, Klubbekriget: det blodiga bondekriget i Finland 1596-97, Atlantis, Stockholm, 1999Adolfsson, Mats, Fogdemakt och bondevrede [Elektronisk resurs], Natur & Kultur, 2014Larsson, Lars-Olof, Arvet efter Gustav Vasa: berättelsen om fyra kungar och ett rike, Prisma, Stockholm, 2005Hårdstedt, Martin, Finlands svenska historia, Svenska litteratursällskapet i Finland, Helsingfors, 2023
  • Ur arkiven: Minoernas Kreta: myt & verklighet (Nr 98)

    01:11:11
    Vi kastar oss tillbaka till Minoernas Kreta för upp till mer än 4000 år sedan. Det blir en hel del tjurar och labyrinter i denna den tidigaste grekiska kulturen.
  • 475. Niodagarsdrottningen - Jane Grey

    01:10:01
    Redan före den unge kungen Edward VI avled hade intriger och maktkamp om tronen påbörjats. Utsedd tronföljare är kungens kusindotter Jane Grey, en sann protestant precis som kungen själv, men hade han inte systrar också? Jo just det, Maria, dotter till Henrik VIII är högst intresserad av sin rätt till tronen, hon är emellertid katolik. Konflikten är snart fullt utblommad!
  • Specialavsnitt: Napoleons statskupp

    56:37
    I betalt samarbete med Sony Pictures kommer här ett specialavsnitt om Napoleon. 22 november har Ridley Scotts nya storfilm NAPOLEON biopremiär och det vill vi fira genom att sätta sökljuset på hur det gick till när Napoleon Bonaparte blev Frankrikes obestridde ledare.9 november 1799 påbörjades hans Brumairekupp. Ett lika våghalsigt och som skamlöst företag. Dess framgång innebar att Frankrikes, och med det hela Europas, historia tog en ny riktning. Vi förklarar vem Napoleon var, hur han hade hade vunnit ryktbarhet och fördjupar oss i vad som skedde några dramatiska höstdagar för 224 år sedan.Glöm inte bort att stryka under 22 november i era kalendrar och boka era till biljetter till Napoleon redan idag!---Läslista:Stuart, Andrea, Joséphine: fransmännens kejsarinna, Prisma, Stockholm, 2006Lindqvist, Herman, Napoleon, [Ny utg.], Norstedt, Stockholm, 2006Harrison, Dick, Franska revolutionen, Historiska Media, Lund, 2020Zweig, Stefan, Fouché, hertig d'Otrante: en politikers porträtt, Skoglund, Stockholm, 1948
  • 474. Historiens pappor

    01:01:01
    Idag är det fars dag! Kul för alla pappor. Har du en pappa du gillar? Köp genast en bakelse.Vi har färdiga förklaringsmodeller för industrialismens genombrott eller Roms fall. Demokratins framväxt, globaliseringen och mycket mer därtill kan de flesta hyfsat historieintresserade berätta om.Men en så vardagsnära och viktig sak som hur det har varit att vara pappa i olika tider. Där är forskningen ung och dåligt spridd. Vi tänkte därför dra vårt strå till stacken och prata lite om historiska papparoller.Det blev en vild resa tillsammans med kungen, Palme, Johan Gabriel Oxenstierna och många fler därtill. Från de mycket närvarande papporna till de nästan helt frånvarande.Bor du i Gävle? Köp de sista stackars biljetterna till ”Krig och fred” som över huvud taget finns på marknaden. Adressen är: krigochfred.se—Lästlista:Berglund, Tomas, Det goda faderskapet: i svenskt 1800-tal, Carlsson, Diss. Härnösand : Mittuniversitetet, 2007,Stockholm, 2007Kyle, Gunhild ”Från patriark till pappa” i Hwang, Philip (red.), Faderskap i tid och rum, [Ny utg.], Natur och kultur, Stockholm, 2000Ekenstam, Claes, Johansson, Thomas & Kuosmanen, Jari (red.), Sprickor i fasaden: manligheter i förändring : en antologi, Gidlund, Hedemora, 2001
  • Ur arkiven: Det hemsökta huset i Hydesville (nr 277)

    01:15:08
    Vi missade förvisso Halloween, men vi vidhåller vår inaktualitet. Här kommer det gamla avsnittet från 2019 (277) om spiritismen och tron på spöken och andar som bredde ut sig under slutet på 1800-talet och början av 1900-talet. Ett par systrar lär sig kommunicera med andarna genom knackningar i väggen och blir världsstjärnor.
  • 473. Ölkällarkuppen

    01:24:27
    Det är hundra år sedan Hitler, Göring och gänget försökte ta makten i Tyskland genom att ockupera en ölkällare. Det hela hade större sannolikhet att lyckas än vad det låter. München och Bayern var 1923 i häftig polemik med Berlin, och Weimarrepubliken i allmänhet var föga omhuldad inom armén. På gatorna drog privata partiarméer fram. Valutan var i fullkomligt fritt fall, fattigdom och misär var allomfattande. I det här avsnittet går vi igenom de omständigheter av stor och liten art som bidrog till och blev konsekvenserna av ölkällarkuppen den 8-9 november i München 1923.
  • 472. Så blev Sverige rikt: ett avsnitt om sågverksindustrin

    01:07:34
    En av poddens egenheter är att vi efter tio års tid fortfarande drar oss för att göra vissa avsnitt som ligger oss särskilt varmt om hjärtat. Daniel har knappt nämnt Caesar i podden och Robin har inte tagit Ådalen i sin mun.Det finns flera sådana episoder på respektive skarv om det gamla Sverige och det moderna. Sundsvallsstrejken 1879 och Skotten i Ådalen 1931 är exempel. Båda de händelserna ägde rum på grund av det västernorrländska undret några decennier under det sena 1800-talet. Då växte exporten av sågade trävaror från Sverige explosivt.Sverige blev rikt, vissa bolagsägare byggde förmögenheter som än till denna dag påverkar vårt land, stora mängder människor proletariserades och såväl kustbygdens städer som det inland från vilket stockarna flottades förändrades i grunden.Om det handlar dagens avsnitt.—Det är inte bara flottat timmer som anländer till Sundsvall. Vi kommer till Östersund, Sundsvall och Umeå första helgen i november. Plåtar på krigochfred.se—Läslista:Montgomery, Arthur, Industrialismens genombrott i Sverige, 4. uppl., ny och omarbetad, oförändrat offsettryck av 1947 års upplaga, Almqvist & Wiksell, Stockholm, 1970Isacson, Maths & Morell, Mats (red.), Industrialismens tid: ekonomisk-historiska perspektiv på svensk industriell omvandling under 200 år, 1. uppl., SNS förl., Stockholm, 2002Fredlund, Jane, Svenska folkets bilder: gamla fotografier ur album och byrålådor med kulturhistoriska kommentarer, LT, Stockholm, 1978