Share

cover art for Katharina Nuttall om filmmusik & surret från hennes kylskåp

Hemma hos Strage

Katharina Nuttall om filmmusik & surret från hennes kylskåp

Hon var den enda syntharen i den norska småstaden Mysen. Hon skulle bli fotbollsproffs men flyttade till Stockholm där hon inledde en karriär som skådespelare för att sedan sadla om och bli musiker. Hon har gjort fyra soloalbum som spänner mellan dramatisk gothrock och drömsk electronica. Numera är Katharina Nuttall mest känd som filmkompositör. I fjol förtjusades många av hennes soundtrack till dokumentären "Kungen" om Carl XVI Gustaf. Nu hälsar hon på hemma hos Strage för att prata om 1800-talspoesi, om antika synthar, om sin monumentala cover av Depeche Modes "Stripped", om att sampla sitt kylskåp och om att stå stadigt som träden genom alla årstider. Katharina Nuttall spelar också upp favoritlåtar av artister som Wendy Carlos, Laurie Anderson, Hildur Guðnadóttir och Radiohead.

More episodes

View all episodes

  • The Nomads om garagerock

    01:07:18|
    De första svenskar som lyckades exportera garagerock – flera år innan Union Carbide, Hives och Hellacopters gjorde succé – var The Nomads. De träffades på Vasalundsskolan i Solna där Niklas "Nix" Vahlberg blev imponerad av Hans Östlund som var så cool att han redan spelade i ett band (Sewer Rats). Niklas var glad över att äntligen få en vän som gillade punk. När Ramones spelade på Jarlateatern 1977 hade han inte haft någon att gå med. Niklas snälla morfar skjutsade dit honom så att han i alla fall kunde stå utanför och beundra publiken. "Bara det var fascinerande", minns Niklas hemma hos Strage där han och Hans Östlund berättar om sina 44 slamriga år i The Nomads. De pratar bland annat om att sälja sin första singel på pubar i Solna, om att upptäcka sextiotalets underjordiska garagerock, om att få fans i England och Frankrike i mitten av åttiotalet, om att turnera med Ramones och Iggy Pop, om USA-satsningen 1994 (då de gjorde ett klubbgig i Seattle samma kväll som Nirvana fyllde en arena och alla stans coola rockband såg Nomads i stället), om att kompa den psykedeliske pionjären Roky Erikson, om nollnolltalets garagerockrevival och om att dödsstäda skivsamlingar.
  • Desmond Child om discons sista dagar

    01:26:54|
    Avsnitt nummer 200 av "Hemma hos Strage" gästas av Desmond Child, den legendariske hitmakaren som bland annat skrivit Alice Coopers "Poison", Kiss "I was made for lovin' you", Chers "Just like Jesse James", Joan Jetts "I hate myself for loving you", Ricky Martins "Livin' la vida loca" och Bon Jovis alla slagdängor. Desmond berättar om sin kubanska mor och hennes glamourösa systrar som dejtade Fulgencio Batista och Fidel Castro, om att mobbas i skolan men räddas av Mickey Rourke, om att komma ut ur garderoben utan att någon bryr sig, om discons sista dagar, om att få sin bil demolerad av Meat Loaf, om att hånas av stjärnan som han gjort förmögen (Gene Simmons), om idolerna Laura Nyro och Barbra Streisand och om när Steven Tyler från Aerosmith såg en snygg tjej i en bar och upptäckte att det var Vince Neil från Mötley Crüe – vilket inspirerade hitten som Desmond skrev åt dem: "Dude looks like a lady".
  • Emrik Larsson om funk

    01:14:20|
    Emrik Larsson växte upp i ett borgerligt hem i Mölndal. Hans föräldrar skickade honom som utbytesstudent till Rochester i början av åttiotalet med förhoppningen att han skulle bli företagsledare. När han kom hem hade han blonderat hår och ring i näsan. Det enda han ville var att skejta och lyssna på funk. Snart startade han och lillebror Torsten gruppen Stonefunkers som blev ökända som Sveriges röjigaste partyband. Tillsammans med sina vänner i Union Carbide Productions ingick de en pakt om "berusning till varje pris". Många i bandets närhet fick betala ett högt pris men Emrik lyckades bli nykter på nollnolltalet och inledde en solokarriär.Hemma hos Strage pratar han bland annat om när han smugglade skateboards till Norge där rullbrädor var olagliga, om att fylla 60, om sin nya sommarlåt "Holiday", om att sjunga refrängen i den skabrösa Ro-Cee-klassikern "Gettin' all da babes", om den eviga kärleken till funken, om att hans blonderade dreads numera ingår i Mölndals stadsmuseums samlingar och om hur hans 14-åriga dotter nyligen fått honom att upptäcka death metal. Som en speciell bonus bjuder han på lite Cannibal Corpse-inspirerat growlande!
  • Sharon Van Etten & The Attachment Theory om rädslan för att jamma

    01:04:27|
    Sharon Van Etten växte upp i New Jersey och jobbade på McDonalds, International House of Pancakes, en pizzeria, en korvkiosk, ett donutcafé och ett skivbolag innan hon gav ut sitt första album 2009. Under tiotalet nådde hon en allt större publik med sin folkrockiga indie och i vintras kom sjunde albumet "Sharon Van Etten & The Attachment Theory", som också var en sorts debut för bandet med samma namn. Hemma hos Strage pratar Sharon Van Etten och basisten Devra Hoff om hur bandnamnet inspirerats av Sharons psykologistudier, om kärleken till Siouxsie & The Banshees och annan goth, om rädslan för att jamma, om vilka basfrekvenser som föredras av katter, om att turnera med och få goda råd av Nick Cave, om hur Devra växte upp i en South Park-liknande håla i Colorado (där gothtjejer räddade henne från att mobbas), om varför Sharon kallar sig Sharon Van Halen på Instagram och om hur det var att spela på The Roadhouse i den tredje säsongen av "Twin Peaks".
  • Hackedepicciotto om Berlin

    01:05:00|
    Nyligen hoppade Alexander Hacke av Einstürzende Neubauten, gruppen där han spelat gitarr och bas i 44 år. Innan det plötsliga beslutet hälsade han och hustrun Danielle de Picciotto på hemma hos Strage för att prata om sitt projekt Hackedepicciotto som gör egensinnig avantgarderock. Danielle flyttade från New York till Berlin i slutet av åttiotalet och grundade 1989, med sin dåvarande pojkvän, den stora technofesten Love Parade. Sedan började hon skriva elektronisk musik med Gudrun Gut (medlem i Mania D, Malaria och den allra första upplagan av Einstürzende Neubauten) samtidigt som hon gjorde karriär som konstnär och filmare. Danielle lärde känna Alexander Hacke i slutet av åttiotalet men det dröjde tills 2001 innan de blev ett par. I podden pratar Alexander bland annat om att använda kassettbandspelare som primitiva samplers, om att som 15-åring bli medlem i Einstürzende Neubauten, om sin första flickvän Christiane F (känd från filmen "Vi barn från Bahnhof Zoo"), om en vodkadränkt konsert i Pilsen som slutade med att Neubauten utvisades från Tjeckoslovakien, om första turnén i Japan där de blev otippade tonårsidoler (och bombarderades med gosedjur och trosor), om att producera Miranda Sex Garden och svenska Mobile Whorehouse och om det myller av instrument som han utforskar tillsammans med Danielle.
  • Nektar om att rocka i gymnasiet

    01:02:02|
    Nektar bildades hösten 2023, när Ilean Arvman Nelson just börjat gymnasiet och skolkade från ett svenskprov för att skriva en låt på svenska. Han spelade upp den för sin kompis Isak Zander som blev trummis i Nektar, där även basisten Elliot Axelsson Olsson, gitarristen Leo Larsson och keyboardisten Zion Merking ingår. I fjol blev Nektars debutalbum "Magnolia" en stor kritikerframgång och bandet utnämndes till "årets genombrott" av tidningen Gaffas läsare. Nu hälsar Ilean Arvman Nelson och Zion Merking på hemma hos Strage för att prata om texter som inspirerats av att gå hem tidigt från klassfester, om att ta hand om unga fans som kollapsar, om låten som de tycker är den bästa som skrivits på svenska (Solens "Fjärran stränder"), om sina barndomsminnen av Kents "Tigerdrottningen" och om när Strage nyligen skrev upp dem på gästlistan till Kent-efterfesten på Berns där de, efter att ha nekats av vakterna, fick smugglas in via köksingången.
  • Mogwai om mangel

    57:03|
    För att fira sitt 30-årsjubileum ger det skotska postrockbandet Mogwai ut sitt elfte album "The bad fire" och hälsar på hemma hos Strage. Gitarristen (och den sporadiske sångaren) Stuart Braithwaite plus keyboardisten Barry Burns pratar bland annat om hur de skapar sitt sinnesutvidgande mangel (som på senaste skivan flyter i en mer elektronisk riktning), om kärleken till The Cure, om att sniffa Tipp-Ex, om att misslyckas som musiklärare, om att hämta sitt bandnamn från filmen "Gremlins", om att träffa Lionel Ritchie, om att klä sig så avslappnat att de misstas för roadies och om vad som inspirerade låttitlar som "Hardcore will never die but you will" och "Stupid prick gets chased by the police and loses his slut girlfriend".
  • Yukimi om soul & sushi

    01:01:13|
    Med sitt electronicaband Little Dragon har Yukimi Nagano haft stora framgångar i England och USA (där de fick en Grammynominering 2015). Efter sju fullängdare är hon nu aktuell med sitt första soloalbum "For you" där hon går i en souligare och jazzigare riktning. Hemma hos Strage pratar hon bland annat om att växa upp i Göteborg, om att få sparken från sitt första jobb som förskollärare, om sina japansk-amerikanska rötter, om att inspireras av enkelheten i en bluesklassiker från 1931, om dålig svensk sushi, om magiska svampar och om att samarbeta med stjärnor som Damon Albarn, De La Soul och Faith Evans.
  • Ordo Rosarius Equilibrio om handbojor

    01:07:50|
    I ljusskygga genrer som neofolk, martial industrial och apocalyptic pop är Ordo Rosarius Equilibrio ett av de största namnen. Duon låg länge på det legendariska Linköpingsbolaget Cold Meat Industry vars historia berättas i den nya dokumentären "Soul in flames" av Claudio Marino. Nu hälsar Tomas Pettersson och Rose-Marie Larsen på hemma hos Strage för att prata om tarot och magi, om att turnera och censureras i Kina, om rånet på Coop i Kärrtorp som fick dem att flytta till Boden, om att namedroppas av Nikanor Teratologen, om att läsa Marx i högklackat för asfulla greker, om att anklagas för att vara satanistiska fascister, om när konservativa neofolkfans blev arga på att Tomas bar klänning och läppstift, om det kommande albumet "Polishing mirrors" och om hur de fått sin kärlek att blomstra ända sedan en kompis handbojade ihop dem på Rose-Maries födelsedagskalas 1999.