Share

cover art for Katharina Nuttall om filmmusik & surret från hennes kylskåp

Hemma hos Strage

Katharina Nuttall om filmmusik & surret från hennes kylskåp

Hon var den enda syntharen i den norska småstaden Mysen. Hon skulle bli fotbollsproffs men flyttade till Stockholm där hon inledde en karriär som skådespelare för att sedan sadla om och bli musiker. Hon har gjort fyra soloalbum som spänner mellan dramatisk gothrock och drömsk electronica. Numera är Katharina Nuttall mest känd som filmkompositör. I fjol förtjusades många av hennes soundtrack till dokumentären "Kungen" om Carl XVI Gustaf. Nu hälsar hon på hemma hos Strage för att prata om 1800-talspoesi, om antika synthar, om sin monumentala cover av Depeche Modes "Stripped", om att sampla sitt kylskåp och om att stå stadigt som träden genom alla årstider. Katharina Nuttall spelar också upp favoritlåtar av artister som Wendy Carlos, Laurie Anderson, Hildur Guðnadóttir och Radiohead.

More episodes

View all episodes

  • Maja Francis om kärlek, kitsch & kaos

    58:07|
    Hon är snart 40 och kan inte köra bil. Hon kan inte läsa böcker eftersom hon har svårt att koncentrera sig. Hon är svartsjuk och jämför sig själv med sina killars ex. Hon är sen och har hål i strumpbyxorna. Men du kommer i alla fall inte att ha tråkigt med henne, lovar hon i sin hitlåt "Hello cowboy", och det gäller förhoppningsvis även när hon medverkar i Strages podd. Här berättar Maja Francis om att växa upp i Ängelholm där hennes far drev skivbutiken Änglavax och försåg henne med klassisk rock från en tidig ålder. Hon pratar också om att känna sig som en manic pixie dream girl, om psykisk ohälsa, om samarbetena med First Aid Kit och Veronica Maggio och om hon har den deppiga musiken i sina gener på grund av sin farmor Thory Bernhards (som sjöng "Vildandens sång", en av de sorgligaste låtar som gjorts på svenska).
  • The Plan om musik & metafysik

    01:19:48|
    Sedan 2001 leder Theodor Jensen gruppen The Plan som är aktuella med sitt första album på sex år. Hemma hos Strage får han många frågor om gruppen han spelade i på nittio- och nollnolltalet: Broder Daniel. Han minns bland annat hur de blev vräkta från sin replokal efter att ha lånat svindyra gitarrer av ett Status Quo-coverband, hur skeptisk Henrik Berggren var mot Theodors bakgrund som klassisk gitarrist och hur det gick till när Broder Daniel fullständigt kollapsade på Emmabodafestivalen 1997. Det blir också diskussioner om Jimi Hendrix, John Coltrane, metafysik, Theos planerade electronic body music-skiva (på tyska) och huruvida döden är en social konstruktion.
  • Peo Thyrén om Noice & Gustavsberg

    01:11:51|
    För 50 år sedan bildade en tolvårig Peo Thyrén ett band med sina kompisar i Gustavsberg. Han och trummisen Robert Klasen spelar fortfarande i Noice där de sedan länge är de enda originalmedlemmarna. Peo Thyrén är aktuell med en uppdaterad utgåva av sin självbiografi "Från Noice till nu" och med en jubileumsturné under våren. Hemma hos Strage berättar han om att växa upp i en socialdemokratisk utopi, om när han gick på audition för att få rollen som Emil i Lönneberga, om att dyrka Magnus Uggla och sedan spränga hans porttelefon eftersom han svikit punken, om att spela live i östtysk tv (i kommunistiska ungdomsförbundet Freie Deutsche Jugends eget program), om Noice-medlemmarna Hasse Carlssons och Freddie Hanssons tragiska öden, om sin tid i sleaze metal-gruppen Easy Action och tuggummipoppiga Sha-Boom, om att skriva texten till "Dansa i neon", om att bli frälst och om hur regissören Staffan Hildebrand försökte få Hasse Carlsson att spela huvudrollen i filmen "G": "Det kom löften som: 'Hasse, jag ska se till att du får träffa David Bowie. Vi ska filma när du går ner i tunnelbanan i Stockholm och sen går du upp ur tunnelbanan i New York och där står Bowie och väntar på dig.' Det var det fetaste som gick att locka med. Jag sa att det var bullshit."
  • Anna Järvinen om synth & synestesi

    01:08:47|
    Anna Järvinen är musiker, författare och konstnär. Hon är aktuell med sin andra bok "Otrygg" där hon skriver om att hantera en dement mor som en gång var "Helsingfors svar på Jackie Kennedy". Hemma hos Strage pratar Anna Järvinen också om sitt senaste album "Sex", om synestesi (hon ser musik som färger), om blyghet, om att komma till Sverige som sexåring, om att vara synthare i förorten Skarpäng (där kompisarna bara gillade gammeldans), om att skriva examensarbete i lingvistik om dialogen i "Hannah och hennes systrar" och om sitt indieband Granada som i slutet av nittiotalet förutspåddes att bli det nya Cardigans.
  • Per Hagman om eurodisco

    01:08:13|
    Han är den svenska litteraturens främsta dandy. Han är Sveriges äldsta tonåring och yngsta pensionär. Han är eleganten från vidderna. Han är allas älskare och ingens älskling och han är den andra icke-musiker som gästar "Hemma hos Strage" efter Bret Easton Ellis – en författare som han jämfördes med på nittiotalet. I podden berättar Per om sina egna musikaliska projekt: The Cure-coverbandet The Funeral Party hemma i Skövde, schlagerbidraget "Louise" som han i gymnasiet skrev med den blivande mellokungen Thomas G:son, samt trion The Sabrina i vilken han med Andreas Tilliander och Johan Skugge uppfann genren euroclash (en fusion av eurodisco och electroclash). Per pratar också om nya boken "Johannes och du", om kärleken till Soft Cell, Duran Duran och Eddie Meduza och om att bli trakasserad av elitistiska house-dj:er.
  • Mapei om kulturchocker & tajts

    01:10:49|
    1992 flyttade den nioåriga Jacqueline Mapei Cummings från Rhode Island till Segersjö i Tumba. Hon fick en kulturchock. "Tänk dig att du varit i Providence i farliga områden där alla skriker och det är bara kaos. Det är ammunition i luften. Stress. Alla har press på sig att lyckas med den amerikanska drömmen. Sedan kommer man till Segersjö och det är... tyst och eftertänksamt. Allt är så lugnt att det känns som om man har PTSD efter kaoset. Det är som att vara på ett jättefint psykhem."I de tidiga tonåren började Mapei att rappa. Hon fick ett genombrott med den skruvade klubblåten "Video vixens" 2006 men ville göra mer vanlig pop och försvann från rampljuset. 2013 gjorde hon comeback med "Don't wait" som blev en stor internationell hit. Hon uppträdde hos David Letterman, turnerade med John Legend och spåddes en lysande framtid efter debutalbumet "Hey hey". Då drog hon sig tillbaka igen och återvände först 2019 med "Sensory overload". Två år senare startade hon supergruppen MOR, tillsammans med Fredrik Okazaki och Thomas Rusiak, som gav ut det hyllade albumet "Babydolls" innan hon plötsligt hoppade av. Strage beskriver henne som "den svenska popmusikens runaway bride" och hon lovar att inte försvinna den här gången. Mapei pratar också om att längta efter MTV-glamour i ett politiskt radikalt hem, om att som tolvåring turnera med eurodiscoduon Cool James & Black Teacher, om att måla graffiti och om att ibland bara vilja vara en tjej som köper tajts i Kista galleria.
  • Moto Boy & Jennie Abrahamson om Lana Del Rey

    01:01:01|
    I december hyllas Strages idol Lana Del Rey med konserten "Dark paradise" i Berwaldhallen i Stockholm. De svenska artisterna Moto Boy och Jennie Abrahamson tolkar hennes låtar i samarbete med Radiokören, ledd av dirigenten Hans Ek. Eftersom Strage lyssnat massor på både Moto Boy och Jennie Abrahamsson bjuder han förstås hem dem till sig för ett samtal om Lana Del Rey. Och för första gången spelas bara en artist i ett helt "Hemma hos Strage"-avsnitt. Moto Boy och Jennie Abrahamsson hinner också berätta om sina vikariat i The Cardigans respektive Shout Out Louds, om det går att dricka alkohol i samband med konserter och om varför man som Lana Del Rey-fan ibland, när folk inte förstår hennes storhet, känner sig som om man förklarar Schopenhauers filosofi för chimpanser.
  • Los Bitchos om tequila & tomtar

    01:05:09|
    Gitarristen Serra Petale kommer från Australien, basisten Josefine Jonsson växte upp utanför Norrköping, keyboardisten Augustina Ruiz föddes i Uruguay och trummisen Nic Crawshaw är britt. Tillsammans kallar de sig Los Bitchos! De blev kompisar i London 2017 genom sitt intresse för peruansk cumbiamusik och instrumental surfrock från sextiotalet. Alex Kapranos från Franz Ferdinand producerade deras första låtar och den streamade spelning som de genomförde under pandemin blev viral. När debutalbumet "Let the festivities begin!" släpptes 2022 hyllade kritiker Los Bitchos instrumentala cocktailgrooves. Hemma hos Strage pratar Serra Petale och Josefin Jonsson bland annat om kärleken till tequila, Abba och Tarantino, om hyllningslåten som de skrev till Lindsay Lohan, om det är en slump att de lånade ett typsnitt från omslaget till skräcksoundtracket "Vampyros lesbos", om hur Josefin lärde sig rida stående på två hästar samtidigt, om nya albumet "Talkie talkie" och om varför de gjorde en cover av den svenska julvisan "Tomtarnas julafton" (även känd "Midnatt råder").
  • D-A-D om att lyssna med hjärtat

    01:00:47|
    Första "Hemma hos Strage"-avsnittet med en dansk artist gästas av Jesper Binzer, sångare och gitarrist i D-A-D! Han har ett råd till alla som likt Strage tycker att det är svårt att förstå danska: "Ha inte ångest! Lyssna med hjärtat!" D-A-D bildades som Disneyland After Dark 1982 men räknar sitt födelseår som 1984 eftersom det var då Jespers lillebror Jacob Binzer blev gitarrist. Hans gudabenådade solo i hitsingeln "Sleeping my day away" är ett av skälen till att Strage tycker att det är den bästa skandinaviska rocklåten någonsin. I podden pratar Jesper Binzer bland annat om om när han var liten och ville bli skomakare, om att se Johnny Ramone på Burger King i Köpenhamn, om att träffa Ringo Starr och flippa ut totalt, om D-A-D:s 13:e album "Speed of darkness" och om när de gjorde en hemlig spelning i Göteborg och det kom två personer.