Share

cover art for Sykehusinnkjøp-toppene Bente Hayes og Tommy Juhl Nielsen - Slik sikrer vi gode innkjøp og sikker beredskap for legemidler

HealthTalk-podcasten

Sykehusinnkjøp-toppene Bente Hayes og Tommy Juhl Nielsen - Slik sikrer vi gode innkjøp og sikker beredskap for legemidler

Hvordan sikres forsyning av livsviktige legemidler og medisinsk utstyr til alle landets sykehus? I denne episoden av HealthTalk-podcasten møter vi toppledelsen i Sykehusinnkjøp: Administrerende direktør Bente Hayes og divisjonsdirektør for legemidler Tommy Juhl Nilsen. Episoden ble tatt opp under Sykehusinnkjøps årlige leverandørseminar på Gamle Logen i Oslo tidligere denne måneden.


Beredskapssituasjonen i Norge og verden er en av temaene som blir tatt opp i podcasten. Har norske helsemyndigheter lært fra tidligere krisesituasjoner, og er de forberedte på den neste krisen? Her får du et unikt innblikk i hvordan de arbeider med norsk helseberedskap – både i dag og med tanke på fremtidige kriser.


Finn flere podcast-episoder, video-intervjuer og nyhetsartikler på www.healthtalk.no. Abonner også gjerne på vår YouTube-kanal for å se flere video-podcaster med andre gjester.


God lytt!

More episodes

View all episodes

  • Sverige og Danmark om betalingsvillighet og alternative prisavtaler på legemidler - Dorthe Bartels (Amgros) og Douglas Lundin (TLV)

    44:40|
    I denne episoden av HealthTalk-podcasten diskuterer redaktør Hans Anderssen og journalist Casper Lorentzen landskapet rundt usikkerhet i metodevurderinger og alternative prisavtaler, som ble diskutert på Sykehusinnkjøps seminar i juni. Du får høre:Dorthe Bartels fra danske Amgros og Medicinrådet om Danmarks bruk av resultatbaserte avtaler og hvordan de kan stoppe betaling dersom legemidlet ikke virker.Douglas Lundin, sjefsøkonom i svenske TLV, om Sveriges økte betalingsvillighet for sjeldne sykdommer og prinsippet om "fair share".Et norsk industripanel med Ulrika Jonsson (Novartis), Jens Østby (Bristol Myers Squibb) og Audun Ohna (Roche) deler erfaringer og frustrasjoner fra arbeidet med å få innført nye, dyre legemidler.Dette tas opp:Hvorfor Danmark har langt flere alternative avtaler enn NorgeHvordan Sverige beregner høyere betalingsvilje for sjeldne sykdommerHva som hindrer og fremmer bruk av risikodelingsavtaler i NorgeBegrepene beslutningsusikkerhet og dokumentasjonsusikkerhet – og hvordan de påvirker godkjenningUtforsk mer fra HealthTalk:– Les våre nyhetsartikler på www.healthtalk.no– Se video-podcaster og intervjuer på vår YouTube-kanal– Følg oss på LinkedIn for innsikt og analyser rettet mot helse-NorgeAbonner på HealthTalk-podcasten for ukentlige episoder med ledende helsepolitikere, eksperter og beslutningstakere. Du finner oss på Spotify, Apple Podcasts – eller der du lytter til podkast.God lytting – og god sommer!
  • Johanna Olweus: Fremtidens kreftbehandling

    27:35|
    Hvordan kan T-celler som gjenkjenner mutasjoner inne i kreftcellen kurere pasienter som i dag står uten behandlingsalternativer? I denne episoden snakker Hans Anderssen med professor Johanna Olweus – rett etter at hun holdt hovedinnlegg på EHA-kongressen i Milano – om hvorfor TCR-T kan bli neste store gjennombrudd innen immunterapi.Olweus leder et banebrytende prosjekt ved Oslo universitetssykehus og forbereder nå en fase 1-studie i Norge. I episoden får du høre:-Hva TCR-T er – og hvordan det skiller seg fra CAR-T-Hvorfor teknologien kan bli mer treffsikker og trygg-Hvordan den norske kliniske studien er bygd opp-Hva som må til for at dette skal bli en behandling på klinikk-Hvorfor dette kan bli en milepæl for kreftpasienter– Hvis dette viser seg å være trygt og effektivt, kan vi stå foran et gjennombrudd for pasienter med vanskelig behandlingsbar kreft, sier Olweus. Lytt til episoden og få innsikt i det som kan bli fremtidens kreftbehandling – utviklet i Norge.Utforsk mer fra HealthTalk:– Les våre nyhetsartikler på www.healthtalk.no– Se video-podcaster og intervjuer på vår YouTube-kanal– Følg oss på LinkedIn for innsikt og analyser rettet mot helse-NorgeAbonner på HealthTalk-podcasten for ukentlige episoder med ledende helsepolitikere, eksperter og beslutningstakere. Du finner oss på Spotify, Apple Podcasts – eller der du lytter til podkast.God lytt – og del gjerne episoden med noen som bør høre den!
  • Helsevalget 2025: Bård Hoksrud (FrP) - Vi får færre uføre med mer penger til helse og legemidler

    40:50|
    Hvordan vil FrP løse fremtidens helseutfordringer? Bård Hoksrud om prioriteringer, uføretrygd og legemiddelpolitikkI denne episoden av HealthTalk-podcasten møter vi Bård Hoksrud, Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson. Episoden er en del av vår valgserie frem mot stortingsvalget 2025, der vi snakker med de helsepolitikerne fra de største partiene i Norge.Vi spør blant annet:– Hvorfor mener FrP at prioriteringsmeldingen ble en tapt mulighet?– Hvordan bør samfunnet vekte usikkerhet og pris ved innføring av nye legemidler – særlig for sjeldne sykdommer?– Hva kan politikerne gjøre for å snu utviklingen med økende uførhet og høyt sykefravær?– Bør Norge satse på egenproduksjon av legemidler for å sikre beredskap?Hoksrud tar også et kraftig oppgjør med det han mener er manglende helhetstenkning i norsk politikk.Episoden gir et tydelig innblikk i FrPs helsepolitikk og Hoksruds personlige engasjement for å løse de store strukturelle utfordringene i helsevesenet.Utforsk mer fra HealthTalk:– Les våre nyhetsartikler på www.healthtalk.no– Se video-podcaster og intervjuer på vår YouTube-kanal– Følg oss på LinkedIn for innsikt og analyser rettet mot helse-NorgeAbonner på HealthTalk-podcasten for ukentlige episoder med ledende helsepolitikere, eksperter og beslutningstakere. Du finner oss på Spotify, Apple Podcasts – eller der du lytter til podkast.God lytt – og del gjerne episoden med noen som bør høre den!
  • EHA oppsummert: Endrer disse resultatene behandlingsstandarden i Norge?

    31:56|
    I denne episoden av HealthTalk-podcasten diskuterer vi Europas største hematologikongress – EHA 2025 i Milano – hvor vi møtte flere av Norges ledende eksperter innen blodkreft.Hans Anderssen og Lars Brock Nilsen oppsummerer høydepunktene fra kongressen og bringer deg eksklusive intervjuer med blant andre:Fredrik Schjesvold, leder ved Oslo MyelomatosesenterTobias Slørdahl, overlege ved St. Olavs hospitalStein-Erik Gullaksen, forsker ved Haukeland universitetssjukehusSigrid Skånland, forsker ved Oslo universitetssykehusHør episoden og få innsikt i:De sensasjonelle 100 % responsratene fra ny trispecifikk myelomatosebehandlingLangtidsdata fra CAR-T-studien CARTITUDE – og hva det betyr for godkjenning i NorgeComeback for sjekkpunkthemmere i myelomatose: Nye kombinasjoner viser lovende resultaterEn mulig ny behandlingsstandard for KML: Mildere bivirkninger og dypere respons med ScemblixHva som skjer i den raske utviklingen i BTK-feltet innen KLL: Tredjegenerasjons hemmere og BTK-degraderereDenne episoden gir deg viktig innsikt fra EHA med faglige vurderinger og refleksjoner fra de som står midt i forskningen og klinikken.Se videointervjuer fra EHA 2025 på vår YouTube-kanalAbonner på vårt nyhetsbrev for å få de siste sakene fra kongressen direkte i innboksen.Utforsk mer fra HealthTalk:– Les våre nyhetsartikler på www.healthtalk.no– Se video-podcaster og intervjuer på vår YouTube-kanal– Følg oss på LinkedIn for innsikt og analyser rettet mot helse-NorgeAbonner på HealthTalk-podcasten for ukentlige episoder med ledende helsepolitikere, eksperter og beslutningstakere. Finn oss på Spotify, Apple Podcasts eller der du lytter til podkast.God lytt – og del gjerne episoden med noen som bør høre den!
  • Iselin Dahlen Syversen - Slik forhandler Norge frem prisen på nye legemidler

    54:56|
    I denne episoden av HealthTalk-podcasten møter vi Iselin Dahlen Syversen, leder for avdeling for Nye metoder i divisjon legemidler i Sykehusinnkjøp. Hun forteller om prisforhandlingene mellom myndighetene og legemiddelselskapene - og "avliver" noen av mytene som man hører om Sykehusinnkjøp.I episoden diskuterer vi også:Hvordan Sykehusinnkjøp jobber for å sikre rettferdige og bærekraftige priserHva som skjer når man ikke blir enige med legemiddelindustrienHvilke nye prismodeller Norge prøver utNår det er aktuelt å bruke alternative prisavtaler – og hva som krevesOm medieoppslag og politisk press påvirker prisforhandlingeneHvordan Norge kan samarbeide nordisk og europeisk for å stå sterkere i markedetEn unik samtale om helseøkonomi, prioritering og forhandlinger for kostnadseffektive medisiner.Lytt nå og få innsikt i hvordan Norge forhandler med legemiddelindustrien bak lukkede dører.Utforsk mer fra HealthTalk:– Les våre nyhetsartikler på www.healthtalk.no– Se video-podcaster og intervjuer på vår YouTube-kanal– Følg oss på LinkedIn for innsikt og analyser rettet mot helse-NorgeAbonner på HealthTalk-podcasten for ukentlige episoder med ledende helsepolitikere, eksperter og beslutningstakere. Finn oss på Spotify, Apple Podcasts eller der du lytter til podkast.God lytt – og del gjerne episoden med noen som bør høre den!
  • Helsevalget 2025: Truls Vasvik (Ap) - Prioriteringsmeldingen, terskelverdi og helsekøer

    42:48|
    Hvordan skal Arbeiderpartiet løse helsekøkrisen? Truls Vasvik om helsekøer, prioriteringer og legemiddelpriserI denne episoden av HealthTalk-podcasten får du høre et intervju med Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet og saksordfører for den nye prioriteringsmeldingen. Vi tar pulsen på regjeringens helsepolitikk og spør:– Hvor går grensen for hva et liv skal koste i helsevesenet?– Hva skal til for å få ned helsekøene?– Bør det være åpenhet rundt legemiddelprisene?– Hva tenker Arbeiderpartiet rundt fremtidens vaksinasjonsprogram?Vasvik deler også sine meninger om hvordan Norge bør prioritere i en tid med stramme budsjetter, økte behandlingskostnader – og store forventninger fra både pasienter og helsepersonell.Utforsk mer fra HealthTalk:– Les våre nyhetsartikler på www.healthtalk.no– Se video-podcaster og intervjuer på vår YouTube-kanal– Følg oss på LinkedIn for innsikt og analyser rettet mot helse-NorgeAbonner på HealthTalk-podcasten for ukentlige episoder med ledende helsepolitikere, eksperter og beslutningstakere. Finn oss på Spotify, Apple Podcasts eller der du lytter til podkast.God lytt – og del gjerne episoden med noen som bør høre den!
  • Beslutningsforum-spesial: Blærekreft-ja, nei-beslutninger og organdonasjon

    23:36|
    I denne Beslutningsforum-spesialen av HealthTalk-podcasten diskuterer Hans og Lars de viktigste beslutningene fra maimøtet i Beslutningsforum. Du får også høre intervjuer fra Beslutningsforum-ledelsen med Terje Rootwelt og Ulrich Spreng.To nye blærekreftbehandlinger innført: I dag kunne Terje Rootwelt dele gladnyheter om at to ulike behandlinger for pasienter med blærekreft ble godkjent. Én av behandlingene blir ansett av eksperter som tiårets gjennombrudd innen blærekreft.Nei-beslutningene: Flere legemidler, blant annet for blodkreftdiagnosen AML, fikk avslag. Vi diskuterer hvorfor, og ser nærmere på felles nordisk metodevurdering og muligheten for fremtidige felles prisforhandlinger.Ny metode for organdonasjon:  En ny metode for organdonasjon har blitt evaluert og bekreftet som effektiv og trygg. Leder for Bestillerforum, Ulrich Spreng, forteller om metoden bør videreføres og om den bidrar til flere og bedre transplanterbare organer. Finn flere podcast-episoder, video-intervjuer og nyhetsartikler på www.healthtalk.no. Abonner også gjerne på vår YouTube-kanal for å se flere video-podcaster med et bredt utvalg av spennende gjesterGod lytt!
  • Kreftforeningen refser streng unntaksordning, stresstest for Beslutningsforum og Norges dyreste medisiner

    32:38|
    I denne episoden av HealthTalk-podcasten tar Hans og Lars for seg tre høyaktuelle temaer i norsk helse:Unntaksordningen for eksepsjonelle pasienter: Er det så bra som politikerne vil at vi skal tro? Kreftforeningen advarer mot at pasienter utestenges, og eksperter stiller spørsmål ved lovligheten og rettferdigheten i ordningen.Tiårets blærekreftgjennombrudd: Den revolusjonerende kombinasjonsbehandlingen Padcev + Keytruda skal vurderes i Beslutningsforum. Det store spørsmålet er om legemiddelselskapet Astellas og norske myndigheter har blitt enige om en pris som vil gi ja til innføring. De dyreste legemidlene i Norge: HealthTalk har fått innsyn i en liste fra DMP. Vi avslører topp tre, og diskuterer hva som skal til for at så dyre legemidler blir innført i Norge.Finn flere podcast-episoder, video-intervjuer og nyhetsartikler på www.healthtalk.no. Abonner også gjerne på vår YouTube-kanal for å se flere video-podcaster med et bredt utvalg av spennende gjester.Annonsør på denne episoden er Onkologiteamet i GSK. Teamet har fokus på hematologi og solide tumorer. Sjekk ut websiden deres her.God lytt!
  • Trump-krav, Lofthus-seier, Keytruda-trøbbel og fortsatt kamp om fedmemarkedet

    35:35|
    I denne episoden av HealthTalk-podcasten tar vi deg med på en reise fra Washington D.C. til norske beslutningsrom. Vi snakker om Trumps nye utspill for å presse ned legemiddelprisene i USA – og hvilke ringvirkninger det kan få for Europa og Norge.Du får også siste nytt om metodevurderingen av Keytruda mot brysthinnekreft, og hva forsinkelsene betyr for pasientene. I tillegg diskuterer vi den ferske «head-to-head»-studien som viser at Mounjaro gir større vektnedgang enn Wegovy – og hva det betyr i det raskt voksende fedmemarkedet.Til slutt får du en oppdatering på nye legemidler som kan bli godkjent i Norge, inkludert behandlinger for Duchenne, atopisk eksem og KLL.Annonsør på denne episoden er Onkologiteamet i GSK. Teamet har fokus på hematologi og solide tumorer. Sjekk ut websiden deres her.God lytt!