Share

HealthTalk-podcasten

Nyheter om helse, sykdom og medisiner


Latest episode

 • SV sikrer flertall for blåreseptanbud, CAR-T-trøbbel og uenighet om hemmelige priser

  19:42
  I denne episoden snakker vi om hvordan SV, som uttalt har vært imot blåresep-anbud, nå har sikret regjeringen flertall for den omdiskuterte anbudsordningen. Vi skal også snakke om kapasitetsutfordringer for behandling med CAR-T-celleterapi. Og vi må også innom diskusjonen om konfidensielle priser på legemidler som staten kjøper inn.

More episodes

View all episodes

 • Ny podcast: Hvorfor blir immunterapi mot kreft kanskje snart hurtiginnført?

  24:07
  I siste episode av HealthTalk-podcasten diskuterer redaksjonen bakgrunnen for at fremtidige indikasjonsutvidelser for immunterapier kan bli hurtig innført. Vi snakker også fjerning av blåresept-sladd og CRISPR-medisin.
 • Norsk legemiddelstatistikk er oppblåst

  21:38
  Vi snakker med adm.dir i Farmastat Christian Gilhuus-Moe om legemiddelmarkedet i Norge. Her er noen høydepunkter: De offisielle tallene viser at det selges legemidler for 40 milliarder kroner årlig. Men disse tallene er alt for høye fordi de ikke tar hensyn til de betydelige rabattene som legemiddelselskapene gir myndigheteneDe tre apotekkjedene styrker seg på nettapotek og utfordrer nettapoteket Farmasiet Novo Nordisk er Norges største legemiddelselskap og diabeteslegemidlet Ozempic er Norges største legemiddelSalget av fedmelegemidler vil fortsette å vokse
 • Anbud på blåreseptlegemidler og vinn eller forsvinn for Ultimovacs

  26:05
  Regjeringens vil innføre anbud på blåreseptlegemidler. Det skyldes at folketrygdens utgifter til slik legemidler vokser ganske kraftig. Nesten 3 millioner nordmenn bruker blåreseptlegemidler og i 2022 brukte fellesskapet 12,3 milliarder kroner på dette som er en økning på 9 prosent fra 2021. Anbud kan gi innsparinger på opp mot 600 MNOK årlig. Vi har snakket med stortingsrepresentant Bård Hoksrud fra FrP, leder av Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev, Marte Rendalsvik Øien, politisk seniorrådgiver i Astma- og allergiforbundet, Tine Poole, styreleder i Hodepine Norge og Line Storesund Rondan som er Head of Government Affairs and Communication i GSK.Amerikanske Food and drug Administration (FDA) og legemiddelmyndighetene i to europeiske land har gitt grønt lys til at Ultimovacs kan endre studieprotokollen på sin føflekkreftstudie INITIUM. Amerikanske Food and drug Administration (FDA) og legemiddelmyndighetene i to europeiske land har gitt grønt lys til at Ultimovacs kan endre studieprotokollen på sin føflekkreftstudie. INITIUM-studien undersøker effekt og sikkerhet av UV1 i kombinasjon med de to immunterapiene Opdivo og Yervoy på nydiagnostiserte pasienter med føflekkreft med spredning. Selskapet planlegger å offentliggjøre om hovedmålet for studien er nådd i mars eller april neste år. Det kommer til å bety vinn eller forsvinn for det norske biotekselskapet.
 • ESMO oppsummert: De viktigste nyhetene fra Europas største kreftkongress

  44:50
  I dagens podcast-sending oppsummerer vi de viktigste studiene fra ESMO 2023 som gikk av stabelen 20.- 24. oktober i Madrid. HealthTalk var på kongressen og vi har fått med oss følgende kreftleger som oppsummerer ESMO: Overlege og professor Bjørn Naume på brystkreft Overlege og leder av Norsk Onkologisk Forening, Daniel Heinrich, på urologisk kreftOverlege og professor Kristina Lindemann på gynekologisk kreft Overlege Vilde Drageset Haakensen på lungekreft
 • Agnete Fredriksen i Nykode: Slik ble lille Vaccibody til biotek-kjempen Nykode

  56:19
  Fredriksen grunnla i 2007 det norske biotekselskapet Nykode, den gang kjent som Vaccibody. Med kun 20 ansatte i starten av 2020 inngikk selskapet samarbeidsavtale med amerikanske Genentech, og sikret seg med det to milliarder norske kroner på bok. I dag har selskapet over 180 ansatte i Norge og Danmark, og øyner fremtidig suksess i legemidlenes hjemland USA. Men hvordan fikk Fredriksen og kollegene til dette kunststykket? Hvilke utfordringer har oppstått på veien, og hvordan ligger Nykode an når det gjelder godkjenning av sin kreftvaksine? Dette, samt Fredriksens tanker rundt selskapets utfordringer på børsen, er tema for denne dyptgående og ekstra lange episoden av HealthTalk-podcasten. God lytt!
 • Statsbudsjettet: Hvem er vinnere og tapere?

  13:27
  Mange er misfornøyde med helsebudsjettet, men den største vinneren er paradoksalt nok et sykehus som ikke får penger via statsbudsjettet. Det er Norges største private helseforetak, Aleris. Med økende køer på de offentlige sykehusene vil flere oppsøke private sykehus.