Share

cover art for HealthTalk-podcasten

HealthTalk-podcasten

Nyheter om helse i Norge

Hans Anderssen og Lars Brock Nilsen er vertskap for HealthTalk-podcasten, en podcast som gir mening til den raskt skiftende verden av legemidler og helsepolitikk. Abonner og lytt.

Latest episode

  • Sykehusinnkjøp-toppene Bente Hayes og Tommy Juhl Nielsen - Slik sikrer vi gode innkjøp og sikker beredskap for legemidler

    34:59|
    Hvordan sikres forsyning av livsviktige legemidler og medisinsk utstyr til alle landets sykehus? I denne episoden av HealthTalk-podcasten møter vi toppledelsen i Sykehusinnkjøp: Administrerende direktør Bente Hayes og divisjonsdirektør for legemidler Tommy Juhl Nilsen. Episoden ble tatt opp under Sykehusinnkjøps årlige leverandørseminar på Gamle Logen i Oslo tidligere denne måneden.Beredskapssituasjonen i Norge og verden er en av temaene som blir tatt opp i podcasten. Har norske helsemyndigheter lært fra tidligere krisesituasjoner, og er de forberedte på den neste krisen? Her får du et unikt innblikk i hvordan de arbeider med norsk helseberedskap – både i dag og med tanke på fremtidige kriser.Finn flere podcast-episoder, video-intervjuer og nyhetsartikler på www.healthtalk.no. Abonner også gjerne på vår YouTube-kanal for å se flere video-podcaster med andre gjester.God lytt!

More episodes

View all episodes

  • Novartis trekker MS-legemiddel fra norsk anbud: – Et dramatisk signal

    21:54|
    I denne episoden møter vi Veronica Barrabés, administrerende direktør i Novartis Norge. Hun forklarer hvorfor Novartis har valgt å trekke sitt MS-legemiddel, Kesimpta, fra det norske offentlige anbudet.Barrabés kritiserer norske myndigheters systematiske bruk av ikke-godkjente legemidler – spesielt Rituximab – som hun mener har gjort konkurransen uforutsigbar og vanskelig for innovative legemidler. Hun advarer om at denne praksisen begrenser behandlingsmulighetene for norske MS-pasienter og gjør Norge mindre attraktivt for kliniske studier. Episoden tar opp viktige spørsmål om pris versus innovasjon, behovet for forutsigbare rammevilkår, og hva som skal til for å bygge en bærekraftig norsk helsenæring.Finn flere podcast-episoder, video-intervjuer og nyhetsartikler på www.healthtalk.no. Abonner også gjerne på vår YouTube-kanal for å se flere video-podcaster med andre gjester. God lytt!
  • Heidi Nordby Lunde (H) om krisen i norsk helsenæring og EU-samarbeid - og vi diskuterer immunterapi-drama, ny hjerte-app og ny hjertemedisin

    32:32|
    I dagens episode av HealthTalk-podcasten diskuterer vi flere aktuelle saker fra helse-Norge:Hurtiginnføringsordningen for immunterapi har fått sitt første offer. Legemiddelselskapet MSD trekker indikasjoner for Keytruda innen gallegangskreft og endometriekreft etter at konkurrerende produkter kom inn i fast-track-systemet. Dette har skapt bekymring for mindre konkurranse og færre tilgjengelige behandlingsalternativer.Norsk helsenæring står i en utfordrende situasjon, hvor ett selskap alene står for nærmere halvparten av helseeksporten. Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) peker på behovet for sterkere EU-samarbeid og tydeligere prioriteringer innen helseteknologi og forskning for å styrke norsk konkurranseevne.Bayer utfordrer Pfizers monopol på behandling av hjerteamyloidose med legemiddelet Beyonttra, som nå har fått grønt lys for en raskere metodevurdering i Norge. Dette åpner døren for priskonkurranse og raskere tilgang for norske pasienter.En ny digital plattform utviklet av Zyberia, Akershus Universitetssykehus (AHUS) og Novartis skal forbedre oppfølgingen av hjertepasienter, og gi dem tettere og mer koordinert helsehjelp etter sykehusopphold.Avslutningsvis snakker vi om REST-studien på benmargskreft, som har fått plass i europeiske behandlingsretningslinjer. Dette er første gang norsk forskning får en slik anerkjennelse, noe som ifølge fagmiljøet viser høy kvalitet på norsk klinisk forskning.Hjelp oss med å få podcasten vår til å vokse! Lik og del episodene, gi oss en god rating og abonner på podcasten der du lytter til podcast. God lytt!
  • Steinar Thoresen i NordicRWE - Slik vil helsedata påvirke fremtiden for legemidler

    30:29|
    I denne episoden av HealthTalk-podcasten forteller Steinar Thoresen, medisinsk direktør i NordicRWE, om mulighetene for bruk av helsedata i utviklingen av legemidler. Thoresen mener at «syntetiske data» kan korte ned tiden det tar å utvikle et legemiddel, som nå kan ta opptil 10-12 år. Det vil også kunne spare legemiddelindustrien for penger, og muligens også sikre billigere medisiner. Hør hele podcast-episoden for å lære mer om hvordan smart bruk av helsedata kan føre til tidligere tilgang til medisiner for pasienter, og hvordan Norge kan bli attraktive for den globale legemiddelindustrien.Finn flere podcast-episoder, video-intervjuer og nyhetsartikler på www.healthtalk.no. Abonner også på vår YouTube-kanal for å se video-podcasten med Steinar Thoresen og andre gjester. I tillegg burde du melde deg på vårt nyhetsbrev. God lytt!
  • Immunterapi skaper politisk debatt, sakstungt Beslutningsforum - og flere kaster seg inn i fedmemedisin-krigen

    35:45|
    I ukens episode av HealthTalk-podcasten diskuterer Hans, Lars og redaksjonens nyeste tilskud, Casper Lorentzen, en rekke interessante saker på helse- og legemiddelfeltet:Myndighetenes nei til en prisgunstig «fast track»-avtale på immunterapien Keytruda fra MSD har skapt politisk debatt. Nå må helseministeren svare i Stortinget, og redaksjonen diskuterer både hvorfor det ble nei og hva som kan bli konsekvensene En rekke nye legemidler blir nå godkjent i EU-landene, inkludert Norge, samtidig som en rekke legemidler får nye godkjente indikasjoner. Vi tar for oss de viktigste gjennombruddeneMandag er det klart for nytt møte i Beslutningsforum, og vi tar for oss en relativt lang saksliste som spesielt preges av behandlinger for blodkreft- og lymfekreftpasienterTil slutt forteller Casper om de siste utviklingene på fedmemedisin-fronten, med blant annet dramatiske tider for Novo Nordisks nye fedmesatsing og et nytt selskap som hopper inn i fedme-krigenGod lytt!
  • Martin Bech Holte - Slik må vi endre helsevesenet for å sikre fremtiden

    43:41|
    Det er klart for en ny episode av HealthTalk-podcasten! I denne ukens episode har vi med et ekslusivt intervju med Martin Bech Holte, samfunnsøkonom og forfatter av suksessboken «Landet som ble for rikt».Boken analyserer Norges økonomiske utvikling, spesielt etter 2013, og argumenterer for at landets store rikdom, særlig gjennom Oljefondet, har ført til økonomisk stagnasjon og utfordringer.Etter sitt innlegg på Helse og fremtid-konferansen denne uken tok Bech Holte en prat med redaktør Hans Anderssen om blant annet det rekordhøye norske sykefraværet, hvordan vi kan styrke belønningssystemet for å holde flere og få flere i jobb - og hva synes samfunnsøkonomen om innsatsen til helseminister Jan Christian Vestre?Redaksjonen diskuterer også det nylige møtet mellom DMP-sjef Trygve Ottersen og ledelsen i de største norske legemiddelselskapene. Vi får høre til nå upubliserte uttalelser fra både selskapene og DMP-direktøren, og Lars og Hans diskuterer hva møtet kan ha å si for videre samarbeid mellom legemiddelmyndigheter og legemiddelindustri.
  • Vestre og Asheim barket sammen i helsekø-debatt / Hvor lang tid tar det å innføre legemidler egentlig? /Sjeldendebatt i Stortinget + gravøl for BerGenBio

    46:40|
    HealthTalk er tilbake med ny podcast-episode! Hans og Lars diskuterer i denne sendingen siste debatt i Stortinget om helsekøene. Det norske offentlige helsevesenet har etterslep og ventelister operasjoner, og opposisjonen med Høyres nestleder Henrik Asheim barket sammen med helseminister Jan Christian Vestre fra Arbeiderpartiet nylig.Ventetider er det også på legemidler, og selv om Nye Metoders årsrapport for 2024 viser nedgang i saksbehandlingstider, diskuterer redaksjonen hvorvidt det automatisk betyr kortere ventetid på legemidler.Et konkret eksempel på legemidler som tar lang tid å innføre, epilepsimedisinen Fintepla, tok Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Bård Hoksrud nylig opp i diskusjonen med helseministeren, som pekte på behovet for et bedre samarbeid med legemiddelindustrien, spesielt når det gjelder pris.Til slutt diskuterer HealthTalk-redaksjonen de siste nedslående nyhetene fra det bergenske biotekselskapet BerGenBio, som denne uken måtte avslutte sin hovedstudie. Nå kan det se mørkt ut, men redaksjonen diskuterer hvorvidt det finnes noen muligheter fremover for selskapet.Gi oss gjerne en god rating der du lytter til podcast, og les flere nyheter på www.healthtalk.no. God lytt!