Share

cover art for Ny brystkreftbehandling gjør lite skade på hjertehelsen

HealthTalk-podcasten

Ny brystkreftbehandling gjør lite skade på hjertehelsen

Season 2, Ep. 3

Vi har snakket med to av de sentrale forskerne bak studien kardio-radiolog Siri Lagethon Heck og kardio-onklog Geeta Gulati, begge fra Akershus universitetssykehus og her utdyper de studiens funn.

More episodes

View all episodes

  • Kunstig intelligens (AI) kan hjelpe kreftpasienter - CEO Torbjørn Furuseth i DoMore Diagnostics

    39:54
    Gjennom kunstig intelligens og maskinlæring leverer norske DoMore Diagnostics teknologi som kan forutsi kreftpasienters risiko for gode og dårlige utfall, og dermed sikre bedre diagnostisering og behandling av pasientene i fremtiden. Administrerende direktør Torbjørn Furuseth er gjest i denne episoden av HealthTalk-podcasten, der vi blant annet snakker om teknologien, AI og kunstig intelligens som helseverktøy og femtidsplanene til selskapet. Likte du denne podcast-episoden? Lik gjerne videoen og abonner på vår podcast i den kanalen du hører på podcast. Og gi oss gjerne en god rating!
  • Usikre tider for norske kreftvaksiner; Ber Novo Nordisk «ta sitt samfunnsansvar»; Svensk fedmeapp har kommet til Norge

    31:53
    Vil kreftvaksineteknologien bli viktig i fremtidens kreftbehandling? To viktige kreftvaksiner har i år levert skuffende resultater. For en måned siden feilet Ultimovacs studien i føflekkreft, og i forrige uke ble det klart at amerikanske Gritstone Bios persontilpassede kreftvaksinestudie for tykktarmskreft også feilet. Det sentrale spørsmålet er hvordan dette vil påvirke tilliten til andre kreftvaksineselskaper - som blant andre Nykode. Utenlandske pakninger av diabetesmedisinen Ozempic kostet Folketrygden flere hundre millioner kroner i 2023. Nå ber Direktoratet for medisinske produkter Novo Nordisk prioritere produksjon av semaglutid-produkter for diabetespasienter.Appen Yazen, som posisjonerer seg som Sveriges ledende leverandør av medisinsk fedmebehandling, har tiltrukket seg rundt 12 000 brukere. Nylig har også nær 100 norske pasienter begynt å benytte seg av appen.Her er lenker til sakene i HealthTalk:https://bit.ly/4cQaDithttps://bit.ly/3xCsrxGhttps://bit.ly/3VTgX2Ihttps://bit.ly/3UeJRsZ
  • MS i Norge - Sykdommen, årsakene og dagens og fremtidens behandling

    49:30
    Multippel sklerose rammer omtrent 1,8 millioner mennesker over hele verden. 12 000 nordmenn har sykdommen. Hvert år får 550 nordmenn denne diagnosen. Dette plasserer Norge blant de landene med høyest forekomst av MS i verden. I dette programmet skal vi kaste lys over hvorfor det er slik og behandlingsmulighetene. Selv om det ikke finnes noen kur, finnes det behandlinger som kan bremse sykdommen. Men: En nylig oppdagelse har tent håpet om en revolusjonerende ny tilnærming: Kan en vaksine mot et svært vanlig virus være nøkkelen til endelig å overvinne MS? For å snakke om dette har vi med oss noen av Norges ledende eksperter . - Øivind Torkildsen Professor og overlege fra Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus, - Cecilia Simonsen Overlege og forsker fra Vestre Viken- Magne Wang FredriksenGeneralsekretær i MS-forbundetProgrammet er inndelt i følgende avsnitt:Del 1 - Hva er MS, hvordan utvikler sykdommen seg, og hvorfor ser vi en veldig høy forekomst av MS i Norge?Del 2 - Dagens behandling av MSDel 3 - Fremtidige studier og langtidsdataDel 4 - Nye behandlinger og forskningsfremsteg
  • – Beslutningssystemet må være så robust at vi sjelden må gjøre unntak

    30:48
    Forslaget som åpner for en «ny sjanse» for pasienter der legemidler har blitt nedstemt av Beslutningsforum har vekket betydelig interesse. – Men det er enda viktigere at vårt beslutningssystem er så robust at vi sjelden trenger å gjøre unntak, sier helseøkonom Fredrik Holmboe. Holmboe, som er samfunnsøkonom og helseøkonom i legemiddelfirmaet Abbvie, kom med uttalelsen i siste episode av HealthTalk-podcasten. Holmboe var invitert inn for å diskutere arbeidet med ny prioriteringsmelding.
  • Ultimovacs avslører: Så effektiv må kreftvaksinen være mot føflekkreft

    28:20
    Ultimovacs står på terskelen til et potensielt medisinsk gjennombrudd med de kommende fase 2-resultatene fra INITIUM-studien med UV1-vaksinen mot føflekkreft. Nå avslører selskapet hvor mye kreftvaksinen må forsinke kreftprogresjonen for at den skal anses som effektiv og klinisk relevant. Om du vil se videoen til podcasten kan du finne den her.Det er også laget en artikkel om podcasten. Den finner du på www.healthtalk.noKort tid etter at denne podcasten ble lagt ut, kom en pressemelding fra Ultimovacs som forteller: Kombinasjonsbehandlingen av UV1-vaksinen til Ultimovacs med de to immunterapiene ipilimumab og nivolumab viste lignende kliniske fordeler som behandling med bare immunterapiene. Det betyr at INITIUM-studien ikke er signifikant. – Overrasket og skuffet, sier Ultimovacs-direktør Carlos De Sousa. 
  • Mer enn vondt i hodet - En prat om migrene med nevrolog Anne Hege Aamodt

    28:14
    Migrene er kun én av 200 ulike hodepine-lidelser som kan ramme nordmenn. Men hva kjennetegner sykdommen? Hvilke behandlingsmuligheter finnes? Og hvordan kan fremtiden se ut for migrenepasientene? Nevrolog Anne Hege Aamodt gir oss innsikt i denne episoden.
  • Hva koster fedme og overvekt Norge?: Samfunnsøkonom Erland Skogli fra Menon Economics

    38:07
    I denne episoden av HealthTalk-podcasten med tema «Fedme og overvekt» har redaktør Hans Anderssen besøk i studio av Erland Skogli, samfunnsøkonom og partner i Menon Economics. I episoden diskuteres de samfunnsøkonomiske konsekvensene av fedme og overvekt.
  • Fedmeekspert roper varsko om forebygging: – Politikerne eier ikke ryggrad

    26:36
    TEMA: FEDME OG OVERVEKT: Professor og seksjonsoverlege Jøran Hjelmesæth er gjest i denne episoden av HealthTalk-podcasten. Der snakker han blant annet om fedme- og overvektsutviklingen i Norge, forebygging, slankemedisiner og løsninger på fedmegåten.
  • Mari-Mette har slitt med fedme og overvekt i en årrekke - slik vil hun løse fedmegåten

    29:32
    I en ny serie av podcaster og artikler skal HealthTalk dykke ned i temaet «Fedme og overvekt». I denne episoden snakker vi med Mari-Mette Graff, leder i Landsforeningen for overvektige. Mari-Mette brukte mat som trøst gjennom en oppvekst preget av mobbing. Senere i voksenlivet slet hun med alvorlig fedme. – Du er ekstremt synlig. Samtidig blir du som menneske nærmest usynlig, sier hun.