Share

cover art for Høydepunkter ASCO 2021: Lungekreft

HealthTalk-podcasten

Høydepunkter ASCO 2021: Lungekreft

Season 2, Ep. 7

Onkologene Åslaug Helland og Bjørn Henning Grønberg går i dette intervjuet gjennom og diskuterer de viktigste lungekreftstudiene under årets ASCO.

More episodes

View all episodes

  • – Beslutningssystemet må være så robust at vi sjelden må gjøre unntak

    30:48
    Forslaget som åpner for en «ny sjanse» for pasienter der legemidler har blitt nedstemt av Beslutningsforum har vekket betydelig interesse. – Men det er enda viktigere at vårt beslutningssystem er så robust at vi sjelden trenger å gjøre unntak, sier helseøkonom Fredrik Holmboe. Holmboe, som er samfunnsøkonom og helseøkonom i legemiddelfirmaet Abbvie, kom med uttalelsen i siste episode av HealthTalk-podcasten. Holmboe var invitert inn for å diskutere arbeidet med ny prioriteringsmelding.
  • Ultimovacs avslører: Så effektiv må kreftvaksinen være mot føflekkreft

    28:20
    Ultimovacs står på terskelen til et potensielt medisinsk gjennombrudd med de kommende fase 2-resultatene fra INITIUM-studien med UV1-vaksinen mot føflekkreft. Nå avslører selskapet hvor mye kreftvaksinen må forsinke kreftprogresjonen for at den skal anses som effektiv og klinisk relevant. Om du vil se videoen til podcasten kan du finne den her.Det er også laget en artikkel om podcasten. Den finner du på www.healthtalk.noKort tid etter at denne podcasten ble lagt ut, kom en pressemelding fra Ultimovacs som forteller: Kombinasjonsbehandlingen av UV1-vaksinen til Ultimovacs med de to immunterapiene ipilimumab og nivolumab viste lignende kliniske fordeler som behandling med bare immunterapiene. Det betyr at INITIUM-studien ikke er signifikant. – Overrasket og skuffet, sier Ultimovacs-direktør Carlos De Sousa. 
  • Mer enn vondt i hodet - En prat om migrene med nevrolog Anne Hege Aamodt

    28:14
    Migrene er kun én av 200 ulike hodepine-lidelser som kan ramme nordmenn. Men hva kjennetegner sykdommen? Hvilke behandlingsmuligheter finnes? Og hvordan kan fremtiden se ut for migrenepasientene? Nevrolog Anne Hege Aamodt gir oss innsikt i denne episoden.
  • Hva koster fedme og overvekt Norge?: Samfunnsøkonom Erland Skogli fra Menon Economics

    38:07
    I denne episoden av HealthTalk-podcasten med tema «Fedme og overvekt» har redaktør Hans Anderssen besøk i studio av Erland Skogli, samfunnsøkonom og partner i Menon Economics. I episoden diskuteres de samfunnsøkonomiske konsekvensene av fedme og overvekt.
  • Fedmeekspert roper varsko om forebygging: – Politikerne eier ikke ryggrad

    26:36
    TEMA: FEDME OG OVERVEKT: Professor og seksjonsoverlege Jøran Hjelmesæth er gjest i denne episoden av HealthTalk-podcasten. Der snakker han blant annet om fedme- og overvektsutviklingen i Norge, forebygging, slankemedisiner og løsninger på fedmegåten.
  • Mari-Mette har slitt med fedme og overvekt i en årrekke - slik vil hun løse fedmegåten

    29:32
    I en ny serie av podcaster og artikler skal HealthTalk dykke ned i temaet «Fedme og overvekt». I denne episoden snakker vi med Mari-Mette Graff, leder i Landsforeningen for overvektige. Mari-Mette brukte mat som trøst gjennom en oppvekst preget av mobbing. Senere i voksenlivet slet hun med alvorlig fedme. – Du er ekstremt synlig. Samtidig blir du som menneske nærmest usynlig, sier hun.
  • Bør yrkesaktive prioriteres for nye medisiner?

    33:50
     I dagens episode har vi med oss Jens Torup Østby i studio. Han er Director, Market Access & Governmental Affairs i Bristol Myers Squibb. Vi snakker om prioriteringsmeldingen som regjeringen skal legge frem i 2025. Her er det knyttet ekstra spenning til om regjeringen ønsker prioriteringsregler som trekker inn helsetiltakenes effekter på verdiskaping i samfunnet. Enkelt sagt vil slike regler bety prioritering av pasientgrupper som kan bidra til verdiskapingen, men med risiko for at andre grupper taper. Dette kan beskrives som omfordelingseffekter. At helsetiltakenes bidrag til verdiskaping i samfunnet skal telle ved prioritering er i strid med gjeldende prioriteringsmelding. Dersom produksjonseffekter tillegges vekt ved prioritering, vil pasientgrupper som ikke kan bli mer arbeidsføre, få relativt sett lavere prioritet.Når regjeringen nå skal vurdere om verdiskaping skal hensyntas ved prioriteringer, er det såkalt Kaldor-Hicks-forbedringer det er snakk om. Det er en omfordeling av goder slik at de som opplever økt velferd, hypotetisk sett kunne kompensert de som fikk redusert velferd. En forutsetning er at den samlede velferden øker som følge av omfordelingen og er god samfunnsøkonomi. Økt produksjon gir blant annet økte skatteinntekter og reduksjon i offentlige velferdsutgifter. Det er disse «friske midlene» som kan være aktuelle for omfordeling. Allikevel kan tiltaket være kontroversielt, fordi det er vanskelig å kompensere den tapende part. Nylig har Jens Torup Østby sammen med professor Ivar Sønbø Kristiansen skrevet en artikkel i Tidskrift for den norske Legeforening der de kommer med konkrete løsninger. Her er andre artikler av Torup Østby som utdyper debatten:Blir gode leveår mindre verdt? og Bør arbeidsevne vektlegges i metodevurderinger? (dagensmedisin.no)Også i denne episoden:Velferdsstaten står overfor store utfordringer med en aldrende befolkning, lav produktivitetsvekst og en høy andel som lever på offentlige overføringer i arbeidsfør alder. Helsepersonellkommisjonen påpekte i tillegg at personell vil være en begrensende faktor for et bærekraftig helsevesen. Er det mulig å prioritere slik at alle får det bedre?Hva er dagens prioriteringsprinsipper Hva er et liv verd?Har Norge råd til de nye dyre legemidlene
  • Prioriteteringsmeldingen og hurtiginnføring av immuterapi

    25:17
    Regjeringen skulle i løpet av 2024 legge frem en ny prioriteringsmelding. Nå kommer den i 2025. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol inviterte 30 organisasjoner og etater for å få innspill til meldingsarbeidet. Der var vi - men kom det frem noe nytt? Beslutningsforum har over flere år fått krass kritikk for at det tar for lang tid å innføre nye legemidler i spesialisthelsetjenesten. Flaskehalsen er først og fremst Legemiddelverkets metodevurderinger. For å få ned saksbehandlingstiden har Beslutningsforum vedtatt et forenklet innføringssystem for PD-1 og PD-L1 hemmere, en type immunterapi som hjelper immunsystemet med å bekjempe kreftceller. Men ordningen møter kraftig kritikk fra Legemiddelindustrien
  • De viktigste legemiddelsakene i 2023 og forventninger for 2024

    32:41
    Hei og velkommen til den siste episoden av HealthTalk-podcasten for dette året. I dagens episode tar vi et dypdykk i de mest betydningsfulle legemiddel- og legemiddelpolitiske sakene som har preget 2023. Vi vil også rette blikket mot fremtiden og utforske hva som kan forventes å bli de mest sentrale og diskuterte temaene i legemiddelindustrien i det kommende året. Bli med oss mens vi reflekterer over årets høydepunkter og ser fremover mot de nye mulighetene og utfordringene som 2024 bringer med seg.