Share

cover art for Medisinsk revolusjon, episode 7: Hvorfor kommer revolusjonen så sent til norske pasienter?

HealthTalk-podcasten

Medisinsk revolusjon, episode 7: Hvorfor kommer revolusjonen så sent til norske pasienter?

I årene som kommer vil stadig flere avanserte legemidler få markedsførings- godkjenning av det europeiske legemiddelbyrået EMA. Men vil Beslutningsforum innføre disse og hvor lang tid kommer det i så fall til å ta?

Behandlingsmulighetene som er tilgjengelig i dag og i den nære fremtid setter den norske velferdsmodellen, det politiske systemet, helsevesenet og ikke minst norske kreftleger på prøve.


For den medisinske utviklingen går raskere og koster mer enn selv et av verdens rikeste land ser ut til å ha mulighet til å betale for - eller har vilje til å si ja til.

Tiden det tar å få nye behandlingsmetoder godkjent av Beslutningsforum oppleves som svært krevende av behandlende leger, pasienter og de pårørende.

Hvorfor er betalingsvilligheten for nye behandlingsmetoder lavere hos norske myndigheter enn for eksempel hos myndighetene i Danmark, England og Sverige. Og hva kan gjøres for at norske pasienter skal få raskere tilgang til nye legemidler? Hvilke dilemmaer stilles norske behandlende kreftleger overfor når medisinen finnens, men ikke kan tilbys pasienten. Og kan norske kreftleger ha tillit til beslutningssystemet for legemidler? Dette er noen problemstillinger som denne videopoden vil belyse.  

More episodes

View all episodes

  • ESMO-spesial fra Barcelona med Andreas Stensvold (Sykehuset Østfold) og Anne Hansen Ree (Ahus)

    36:49|
    HealthTalk-podcasten er tilbake med en ny episode.I episoden, spilt inn på ESMO-kongressen i Barcelona, har vi besøk av to sentrale gjester: Andreas Stensvold, onkolog og fagdirektør ved Sykehuset Østfold, og Anne Hansen Ree, professor og overlege ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus.I episoden snakker vi blant annet om:– Stensvold kommenterer åpent på myndighetenes planer om anbud på ikke-godkjente legemidler– Hansen Ree har store planer for utvidelse av Metimmox-studien - men hvor skal pengene komme fra? – Onkologenes tanker om viktigheten av kongressen og studiene som blir presentertHvis du ønsker å lytte til episoden også uten video, kan du finne podcast-episoden der du vanligvis hører på podcast. God lytt!
  • Alvorlige hodepinesykdommer: Hvordan skal vi hjelpe pasientene?

    43:04|
    I forbindelse med den internasjonale migrenedagen 12. september publiserer HealthTalk-podcasten i dag hele opptaket fra hodepine-møtet «Ensomme smerteskrik» fra Arendalsuka i august. Hvordan rigger vi hodepinebehandling og -omsorg for de med klasehodepine og andre hodepinesykdommer? Til debatten på Arendalsuka invitererte Hodepine Norge, NorHead og HealthTalk både forskere, leger, pasient og politikere til Hjerneteltet for å finne svarene.Medvirkende i episodenHans Anderssen (debattleder), redaktør, HealthTalkFredrik Thorsen, pasient diagnostisert med klasehodepine og andre hodepine-sykdommerTone Wilhelmsen Trøen, stortingsrepresentant, HøyreTove Elise Madland, stortingsrepresentant, ArbeiderpartietErling Tronvik, forskningsleder, NorHead - Norsk senter for hodepineforskningChristoffer Bugge, samfunnsøkonom / Senior Manager, Oslo EconomicsMarte Kvittum Tangen, leder, Norsk forening for allmennmedisinLaila Bratterud Mathisen, generalsekretær, Hodepine Norge
  • Nykode-kutt etter studiesvikt - CAR-T på Haukeland - Trøbbel for immunterapi-kombo - og vi reiser snart til ESMO!

    33:10|
    Det er kun én uke til ESMO - Europas største kreftkongress - går av stabelen i Barcelona. Hans og Lars gleder seg, men først må de snakke om dramatiske Nykode-nyheter, positive CAR-T-nyheter - og hvorfor sliter immunterapi-kombinasjoner egentlig i Beslutningsforum?Vil du vite mer om sakene som HealthTalk-redaksjonen diskuterer i denne podcasten? Da finner du de på www.healthtalk.no. God lytt!
  • HES - Ikke overse denne diagnosen!

    22:53|
    ANNONSØRINNHOLD: Overlege og hematolog Eirik Tjønnfjord mener de fleste fastleger ser én pasient i uken – uten å vite at vedkommende har HES. I en ny annonsør-podcast fra GSK oppfordrer han til å lete aktivt for å fange opp denne pasientgruppen.PM-NO-MPL-AUDI-240001 juni 2024
  • DNB-analytiker Geir Hiller Holom: Slik vil norsk biotek-bransje se ut i fremtiden

    51:14|
    I ukens episode snakker Hans og DNB-analytiker Geir Hiller Holom om hvordan norsk biotekbransje har utviklet seg i løpet av det siste halvåret - og hvordan vil fremtiden se ut? I tillegg snakker Lars og Hans om Beslutningsforums siste møte. Redaksjonen mener blant annet at et vedtak om immunterapien Keytruda skiller seg ut som en prinsipielt viktig sak som kan få videre konsekvenser. Vil du se podcasten vår i videoutgave, eller har du lyst til å lese våre saker? Da bør du gå inn på www.healthtalk.no og følge oss i sosiale medier. God lytt!
  • Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide er dagens gjest - og hva skjer nå i Nykode?

    30:11|
    HealthTalk-podcasten har i denne episoden storfint besøk av av Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia, foreningen i NHO for kunnskaps- og teknologivirksomheter. Men først prater vi litt om Nykode-studien som har blitt stoppet tidlig.Etter en liten innledning, der Lars og Hans tar for seg tirsdagens store nyhet fra Nykode, samt oppdaterte kvartalstall fra flere av de norske biotek-selskapene, inntar Abelia-sjef Øsytein Eriksen Søreide podcast-studioet. Han og redaktør Hans Anderssen prater blant annet om:Hvordan skal man bygge en stor norsk eksportrettet helsenæring?Høyt sykefravær og helseutgifter:  Ingen andre næringer med like høyt sykefravær som helse- og sosialtjenestene. Hva kan være årsakene til høyt sykefravær, og finnes det mulige løsninger gjennom innovasjon?Hva er Norges omstillingsutfordringer og helsenæringens rolle?Liker du podcasten vår? Da hadde vi satt pris på om du gir oss tommel opp, fem stjerner eller andre former for tilbakemelding i den podcast-plattformen du bruker. God lytt!
  • ARENDALSUKA-podcast - Terje Rootwelt og Ulrich Spreng i Beslutningsforum og Helse Sør-Øst

    33:57|
    I denne episoden av HealthTalk-podcasten, spilt inn i Lille Hjerneteltet på Arendalsuka, har Hans og Lars besøk av administrerende direktør i Helse Sør Øst og leder i Beslutningsforum, Terje Rootwelt, og fagdirektør og leder i Bestillerforum, Ulrich Spreng. Vi diskuterer de viktigste debattene fra Arendalsuka, ventetidsløftet, hvordan det er å stå i stormen når legemidler ikke får ja i Beslutningsforum, og hva som må gjøres for å sikre norske pasienter raskere tilgang på legemidler fremover. Alle våre saker og video-intervjuer fra Arendalsuka kan du finne på www.healthtalk.no.
  • Klart for lobbyfest i Arendal - siste spiker i Ultimovacs-kista - kliniske studier sparer staten for flere hundre millioner kroner

    34:17|
    Det er straks klart for årets utgave av Arendalsuka, og redaksjonen diskuterer konseptet: Er det en demokratifest eller en lobbyfest? Vi må også innom seneste fadese for Ultimovacs, og hvordan kliniske studier kan være økonomisk fordelaktige for staten.Er du til stede på Arendalsuka, og vil tipse oss om et arrangement eller en annen god sak? Send oss en e-post på tips@healthtalk.no.
  • Hvem blir den nye DMP-direktøren? Og hvem har egentlig skylden for de lange ventetidene på legemidler?

    42:45|
    Rett før sommerferien bygget det seg opp en politisk krise eller et opprør blant opposisjonspolitikerne på Stortinget, etter at VG og Health Talk rapporterte om de lange ventetidene på legemidler i Beslutningsforum. SV og FrP sa de ville legge ned Beslutningsforum. Høyre gikk som vanlig mer forsiktig i dørene og foreslo at særnorske krav til dokumentasjon ved godkjenning av legemidler identifiseres og vurderes fjernet og at det bør vurderes om andre enn Direktoratet for medisinske produkter (DMP) kan foreta metodevurderingen. Den nye helseministeren, Jan Christian Vestre, forsøkte å gjenvinne politisk kontroll ved å innkalle helsetoppene fra legemiddelindustrien, DMP og Beslutningsforum til et dialogmøte for å finne tiltak som kan redusere ventetidene. Men vil dette gi resultater? – Det blir ikke lett når Beslutningsforum og Legemiddelindustrien ikke engang er enige om hvor lang tid det tar å innføre nye legemidler og hvem som har ansvaret for de lange ventetidene, sier HealthTalk-redaktør Hans Anderssen.Direktør Audun Hågå i DMP går snart av med pensjon. Hvem er aktuelle kandidater til å overta denne viktige stillingen? I vår podcast spekulerer vi blant annet i om disse får en telefon fra helseministeren: Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H)LMI-sjef Leif Rune SkymoenAssisterende helsedirektør og coronageneral Espen Rostrup Nakstad. Vi tror også at to toppledere i Helse- og omsorgsdepartementet kan være aktuelle: Departementsråd Katrine Lofthus og Ekspedisjonssjef Line VoldVi har også flere andre spennende navn på listen men vil gjerne få innspill fra våre lyttere og lesere om hvem dere tror kan være aktuelle kandidater.