Share

cover art for AVSNITT 105! EXKLUSIVT MÖTE: KONSTEN ATT LÄKA SIG SJÄLV – Holistiska psykologen Nicole LePera om hur kropp och själ kan hänga ihop

Hälsorevolutionen

AVSNITT 105! EXKLUSIVT MÖTE: KONSTEN ATT LÄKA SIG SJÄLV – Holistiska psykologen Nicole LePera om hur kropp och själ kan hänga ihop

Season 5, Ep. 105

EXTRA LÅNGT SPECIALAVSNITT! Nicole LePera är verksam inom holistisk psykologi, och utbildad vid Cornell University i USA. Med utgångspunkt i sitt instagramkonto @the.holistic.psychologist, har LePera spridit sin filosofi till miljoner människor världen över. Nyss kom hennes bok Läk dig själv (engelsk titel: How to do the work) ut på svenska och vi fick ett exklusivt möte! Dr Nicole menar att gamla trauman kan påverka ens kropp och själ och att man genom en serie konkreta steg kan läka sig själv – lämna destruktiva tankar och handlingar, som äter ens glädje och fysiska hälsa. 

Veckans planta är svartkål och ni får även Marias recept på Cavolo Nero al limone et aglio.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.



More episodes

View all episodes

  • 206. AVSNITT 206: SJÄLVLEDARSKAP & SJÄLVMEDKÄNSLA

    52:33
    Snabba förändringar, tidspress och höga krav gör att många av oss går runt med ständigt höga kortisolnivåer. Hur kan vi lära oss att planera tiden bättre och få in återhämtning så att vi orkar må bra och prestera i längden? Hur ökar man motståndskraften och minskar stressen? Veckans gäst är Karin Otterbjörk, organisationskonsult och tidigare chef, nu aktuell med boken "Palla trycket: Leda sig själv och andra till ett hållbart självledarskap". Du får konkreta verktyg och tips, kopplade till de tre fundamenten i självledarskap:självkännedomriktning och målsjälvreglering och vanor.Dessutom hyllar vi kanelen, veckans blodsockerbalanserande krydda och du får ett recept på hälsopannkakor med kanel och päron.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 205. AVSNITT 205: MATEN SOM MOTAR CANCERN

    53:23
    Maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer, det vet vi från en rad forskningsstudier. Veckans gäst Anna Ottosson, jobbar med cancerrehabilitering och är legitimerad dietist med över 25 års erfarenhet. Nu har hon skrivit boken "Kraften i maten" för den som vill veta mer om de senaste rönen, fylld med tips, recept, konkreta verktyg och råd som vilar på Världscancerfondens kostrekommendationer.Varje år får över 70,000 människor ett cancerbesked. Bakom varje besked står en drabbad människa och anhöriga, familj, vänner, arbetskamrater. Alla frågar sig: "vad kan vi göra nu?" Och den som fått diagnosen tänker: "Hur skall jag leva för att få bästa chansen att klara mig?En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 204. AVSNITT 204 – del 2: DET NYA LIVET – DEN FJÄRDE TRIMESTERN

    45:17
    Veckans gäster, Opokua Britton Cavaco, sjuksköterska och doula, har tillsammans med Maria Borda, antropolog, skrivit boken ”När livet börjar”. Vad kan vi göra för att skapa en starkare postpartumkultur? Hur kan vi hjälpas år att stötta den nyblivna mamman under "den fjärde semestern" – de första tre månaderna efter förlossningen? Något som varit självklart sedan urminnes tider i många kulturer, medans det i Sverige handlar mycket om att snabbt lämna BB och snabbt komma på benen. "Se det gärna som en förlängning av graviditeten", säger Opokua och Maria.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 204. AVSNITT 204 – DEL 1: DEN VIKTIGA FÖRSTA TIDEN EFTER FÖRLOSSNINGEN

    20:34
    I detta uppsnack berättar Carina om livet som nybliven småbarnsmamma med mjölkstockning och kolikbebis och Maria om sömnlösa nätter med en bebis som fick RS-virus.Den första tiden i livet – den mest fantastiska och mest sköra tiden kanske i våra liv – både för barnet och för föräldrar.... Över hela jorden är den födande kvinnan omgiven av andra människor den här perioden. Men i vår kultur lämnar man BB och kommer ofta hem, två ensamma föräldrar, som med första barnet knappt har någon aning om vad som ska ske....I nästa del möter du veckans gäster, Opokua Britton Cavaco, sjuksköterska och doula, som tillsammans med antropologen Maria Borda har skrivit boken ”När livet börjar”. Den handlar om vad vi kan göra för att skapa en starkare postpartumkultur.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 203. AVSNITT 203: LÖPARGLÄDJE – SÅ KOMMER DU IGÅNG MED VÅRJOGGEN!

    50:22
    Maria springer till arabisk musik och Carina joggar till Daft punk och the Killers. Veckans gäst är advokaten Helena Bjälkemo som delar sitt härliga löparliv på Instagram. I det här extra energifyllda avsnittet lär vi oss ordet "gogga", men framförallt får vi massor av konkreta inspirerande tips på hur man kan komma igång med vårlöpningen. Vinsterna är många. Utmaningen är att ta det i sin takt och att försöka göra det till en vana.Vi får även recept på en energirik bulletproof coffee med kollagen och kardemumma.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 202. AVSNITT 202: NYA MATTRENDER MED RENÉE VOLTAIRE

    38:43
    "Matglad och nyfiken." Så beskriver hon sig själv, veckans gäst, matpionjören och entreprenören Renée Voltaire. Hon har varit passionerat intresserad av mat ända sedan hon var liten, och nästa år firar hennes företag 20 år. Mottot är "peace, love and sustainable food" och att verka för hållbarhet i alla led. Samtidigt som den konventionella livsmedelsindustrin blir allt bättre på att utveckla snabbmat, som trycker på vårt nervsystem och får oss att längta efter än mer sött eller fetter som skadar oss, så kommer det också en våg av hälsoinnovationer på matfronten. Välkommen till ett spännande avsnitt om hur våra matvanor har förändrats.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 201. AVSNITT 201 – DEL 2: MOT DÖDEN – Filosofen Patrick Linden i ett livsbejakande samtal

    32:51
    Dags för del 2 av veckans dubbelavsnitt: möt vår spännande gäst, filosofen Patrick Linden, aktuell med boken "Mot döden – en radikalt livsbejakande filosofi" (Volante) Boken bygger på de populära kurser som Patrick hållit under flera år vid New York University, till exempel kursen "Death, longevity and values".Hur gamla kan vi bli? Vad är ett gott liv? Och måste vi ens acceptera att vi ska dö? Det är frågor som vi ställer oss i detta hisnande avsnitt. Häng med! Och stort tack för att du lyssnar!En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 201. AVSNITT 201 – DEL 1: MOT DÖDEN – Maria och Carinas tankar inför veckans spännande möte

    23:27
    Detta är uppsnacket, del 1 av veckans dubbelavsnitt – i del 2 möter du veckans spännande gäst, filosofen Patrick Linden, aktuell med boken "Mot döden – en radikalt livsbejakande filosofi" (Volante) Boken bygger på de populära kurser som Patrick hållit under flera år vid New York University, till exempel kursen "Death, longevity and values".Maria och Carina värmer upp genom att prata om sina attityder till åldrande och döden.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 200. AVSNITT 200: WARRIOR DIET – KRIGARDIETEN, SÅ FUNKAR DEN!

    52:06
    I dagens samhälle har vi ofta tillgång till mat och snacks dygnet runt. Kroppen är inte gjord för det, och hinner inte vila och reparera sig.När Maria nyligen intervjuade långlevnadsforskaren David Sinclair vid Harvard Universitet i USA, världens främste långlevnadsforskare, menade han att det främsta man kan göra för att förlänga livet är att minska sitt matfönster. Det innebär oftast att man förlänger nattens fasta, antingen innan man lägger sig genom att äta middag tidigt, eller vänta med dagens första måltid. En del går längre och äter enligt krigar-dieten, "Warrior diet". Vad är det och varför kan det vara bra?Veckans gäst är Sebastian Lindberg, hälsocoach och personlig tränare (för bland annat Carina) som bara äter en gång om dagen under ett matfönster på 2–4 timmar. Han är också vegan. Vi får veta hur Sebastian lägger upp sina måltider och hur han upplever att hans kropp och välmående har påverkats.Veckans växt och recept: Sparris. Du får även ett blodsockerbalanserande recept med äggröra, sparris och citronsalsa som passar perfekt när man ska bryta sin fast.aEn podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.