Share

cover art for AVSNITT 206: SJÄLVLEDARSKAP & SJÄLVMEDKÄNSLA

Hälsorevolutionen

AVSNITT 206: SJÄLVLEDARSKAP & SJÄLVMEDKÄNSLA

Season 8, Ep. 206

Snabba förändringar, tidspress och höga krav gör att många av oss går runt med ständigt höga kortisolnivåer. Hur kan vi lära oss att planera tiden bättre och få in återhämtning så att vi orkar må bra och prestera i längden? Hur ökar man motståndskraften och minskar stressen? Veckans gäst är Karin Otterbjörk, organisationskonsult och tidigare chef, nu aktuell med boken "Palla trycket: Leda sig själv och andra till ett hållbart självledarskap". Du får konkreta verktyg och tips, kopplade till de tre fundamenten i självledarskap:

 • självkännedom
 • riktning och mål
 • självreglering och vanor.


Dessutom hyllar vi kanelen, veckans blodsockerbalanserande krydda och du får ett recept på hälsopannkakor med kanel och päron.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

More episodes

View all episodes

 • HÄLSOREVOLUTIONENS SOMMARPÄRLOR – DEL 1

  06:43
  Premiär för Hälsorevolutionens sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. Denna första sommarpärla tittar vi närmare på Zon 2, det vill säga lågintensiv träning, som enligt ny forskning är extra stärkande för mitokondrierna, cellernas energifabriker.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 208. AVSNITT 208: MÖT CARINAS MEDIUM – Frida hjälper människor att komma i kontakt med döda anhöriga

  01:05:32
  Carinas självbiografiska roman "Vi ses på andra sidan" handlar om hennes väg genom sorgen och hur hon tar hjälp av en rad terapeuter och coacher, däribland veckans gäst, Frida Westerdahl, medium och andlig rådgivare. "Jag var nyfiken på att utforska det mediala rummet. Frida hjälpte mig att förlösa gråten och komma i kontakt med Anders efter hans död. Känslan var oerhört stark. Jag spelade in alla våra samtal för att försöka förstå och återge det så exakt som möjligt". Sedan boken kom ut har hundratals läsare hört av sig och skickat meddelanden och många av dem har frågat om Frida för att få hjälp att läka sorg och försöka nå anhöriga som inte längre finns i livet. Intresset för spiritualitet och att hitta en andlig väg i livet har blivit allt större. Vad ska man tro på? Det är förstås upp till var och en. Tron på änglar och andevärlden är stark inom många kulturer, till exempel blåzonerna och forskning visar att den som går i kyrkan lever längre. Andlig tro sätter även igång den läkande substansen oxytocin.I veckans avsnitt öppnar vi dörren till detta gränsland. Frida berättar hur hon hittade sitt kall och hur hon som medium kan hjälpa till att kanalisera, vägleda och förmedla kontakt med de döda.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 207. AVSNITT 207: BLI VÄN MED DIN SÖMN – Henrik Ståhls bästa tips

  33:02
  Veckans gäst är skådespelaren, författaren och dramatikern Henrik Ståhl, poddaren bakom succépodden "Somna med Henrik", där han med sin lugna stämma guidar lyssnare från vaket till sovande tillstånd. Hör honom berätta om varför han blev en röst i natten, varför han slutade dricka alkohol, tränar intensivt och om bästa knepen för hur vi kan sova bättre, bland annat genom att inte koppla det lika mycket till prestation. "Jag vill vara som en kompis som sover över hos en och bara pratar och pratar ... det är som en meditation för mig att spela in avsnitten."En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 205. AVSNITT 205: MATEN SOM MOTAR CANCERN

  53:23
  Maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer, det vet vi från en rad forskningsstudier. Veckans gäst Anna Ottosson, jobbar med cancerrehabilitering och är legitimerad dietist med över 25 års erfarenhet. Nu har hon skrivit boken "Kraften i maten" för den som vill veta mer om de senaste rönen, fylld med tips, recept, konkreta verktyg och råd som vilar på Världscancerfondens kostrekommendationer.Varje år får över 70,000 människor ett cancerbesked. Bakom varje besked står en drabbad människa och anhöriga, familj, vänner, arbetskamrater. Alla frågar sig: "vad kan vi göra nu?" Och den som fått diagnosen tänker: "Hur skall jag leva för att få bästa chansen att klara mig?En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 204. AVSNITT 204 – del 2: DET NYA LIVET – DEN FJÄRDE TRIMESTERN

  45:17
  Veckans gäster, Opokua Britton Cavaco, sjuksköterska och doula, har tillsammans med Maria Borda, antropolog, skrivit boken ”När livet börjar”. Vad kan vi göra för att skapa en starkare postpartumkultur? Hur kan vi hjälpas år att stötta den nyblivna mamman under "den fjärde semestern" – de första tre månaderna efter förlossningen? Något som varit självklart sedan urminnes tider i många kulturer, medans det i Sverige handlar mycket om att snabbt lämna BB och snabbt komma på benen. "Se det gärna som en förlängning av graviditeten", säger Opokua och Maria.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 204. AVSNITT 204 – DEL 1: DEN VIKTIGA FÖRSTA TIDEN EFTER FÖRLOSSNINGEN

  20:34
  I detta uppsnack berättar Carina om livet som nybliven småbarnsmamma med mjölkstockning och kolikbebis och Maria om sömnlösa nätter med en bebis som fick RS-virus.Den första tiden i livet – den mest fantastiska och mest sköra tiden kanske i våra liv – både för barnet och för föräldrar.... Över hela jorden är den födande kvinnan omgiven av andra människor den här perioden. Men i vår kultur lämnar man BB och kommer ofta hem, två ensamma föräldrar, som med första barnet knappt har någon aning om vad som ska ske....I nästa del möter du veckans gäster, Opokua Britton Cavaco, sjuksköterska och doula, som tillsammans med antropologen Maria Borda har skrivit boken ”När livet börjar”. Den handlar om vad vi kan göra för att skapa en starkare postpartumkultur.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 203. AVSNITT 203: LÖPARGLÄDJE – SÅ KOMMER DU IGÅNG MED VÅRJOGGEN!

  50:22
  Maria springer till arabisk musik och Carina joggar till Daft punk och the Killers. Veckans gäst är advokaten Helena Bjälkemo som delar sitt härliga löparliv på Instagram. I det här extra energifyllda avsnittet lär vi oss ordet "gogga", men framförallt får vi massor av konkreta inspirerande tips på hur man kan komma igång med vårlöpningen. Vinsterna är många. Utmaningen är att ta det i sin takt och att försöka göra det till en vana.Vi får även recept på en energirik bulletproof coffee med kollagen och kardemumma.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
 • 202. AVSNITT 202: NYA MATTRENDER MED RENÉE VOLTAIRE

  38:43
  "Matglad och nyfiken." Så beskriver hon sig själv, veckans gäst, matpionjören och entreprenören Renée Voltaire. Hon har varit passionerat intresserad av mat ända sedan hon var liten, och nästa år firar hennes företag 20 år. Mottot är "peace, love and sustainable food" och att verka för hållbarhet i alla led. Samtidigt som den konventionella livsmedelsindustrin blir allt bättre på att utveckla snabbmat, som trycker på vårt nervsystem och får oss att längta efter än mer sött eller fetter som skadar oss, så kommer det också en våg av hälsoinnovationer på matfronten. Välkommen till ett spännande avsnitt om hur våra matvanor har förändrats.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.