Share

cover art for AVSNITT 207: BLI VÄN MED DIN SÖMN – Henrik Ståhls bästa tips

Hälsorevolutionen

AVSNITT 207: BLI VÄN MED DIN SÖMN – Henrik Ståhls bästa tips

Season 8, Ep. 207

Veckans gäst är skådespelaren, författaren och dramatikern Henrik Ståhl, poddaren bakom succépodden "Somna med Henrik", där han med sin lugna stämma guidar lyssnare från vaket till sovande tillstånd. Hör honom berätta om varför han blev en röst i natten, varför han slutade dricka alkohol, tränar intensivt och om bästa knepen för hur vi kan sova bättre, bland annat genom att inte koppla det lika mycket till prestation. "Jag vill vara som en kompis som sover över hos en och bara pratar och pratar ... det är som en meditation för mig att spela in avsnitten."

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

More episodes

View all episodes

  • SOMMARPÄRLOR: DEL 2 – TRÄNA FASCIAN UTOMHUS

    05:40
    Vi fortsätter med Hälsorevolutionens sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. I denna andra sommarpärla tittar vi närmare på fascian, det vill säga kroppens största känsloorgan, som kan vara extra tacksam att ta hand om på sommaren för att få kraft, lugn och pepp. Både Maria och Carina rekommenderar yoga, eller annan stretchträning utomhus, följt av ett härligt dopp.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 211. AVSNITT 211: ANTIDEPRESSIVA, BRA FÖR ALLA? LÄKAREN OM FORSKNINGEN, EFFEKTEN OCH NEDTRAPPNINGEN

    46:21
    En av tio svenskar tar antidepressiv medicin – kanske du själv eller någon i din närhet – och 60 procent har ätit dem i minst 9 år, enligt siffror från Socialstyrelsen 2019. Den som söker vård för nedstämdhet och oro går ofta hem med ett recept på SSRI i fickan, övertygad om att medicinen ska korrigera en kemisk obalans i hjärnan. Men så är inte alltid fallet.En del psykiatriker anser, baserat på forskning, att patienter börjar medicinera för sent, och slutar för snabbt. Andra att evidensen inte är tillräckligt stark för att medicinen fungerar i längden. Hur känns det att bli deprimerad och hur behandlar vi depression idag? Hur många får allvarliga biverkningar? Hur påverkas barn av att ta antidepressiv medicin? Och hur svårt är det egentligen att sluta?Veckans gäst är Andre Marx, läkare, specialist i allmänmedicin och författare till boken "Älskade hatade antidepp" (Mondial)Åren 2020–2023 var han ansvarig läkare på Nedtrappningsmottagningen i Björkhagen, där han hjälpte patienter att trappa ner och sluta med antidepressiva mediciner.Veckans ört är gurkmeja och du får ett recept på solsoppa.OBS! Tala alltid med din läkare om din medicinering. En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 210. HELGBONUS! AVSNITT 210: MARIAS OCH CARINAS SOMMARDRÖMMAR

    34:32
    Jobbstressen, träningen, avkopplingen, grillfesterna, alkoholen, relationerna, släkten, resorna, platserna där du kan landa. Hur hittar man en sommarbalans som gör att man mår så bra som möjligt utan att drunkna i olika förväntningar och måsten? Maria och Carina diskuterar sina förhoppningar och farhågor att navigera runt, för att uppfylla sina sommardrömmar.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 209. AVSNITT 209: VAGUSNERVEN – Kroppens största förbindelselänk

    36:24
    Veckans gäst är forskaren Kerstin Uvnäs Moberg, läkare och professor i fysiologi, som har vigt sitt liv åt att missionera kring kvinnors hälsa och välbefinnande. Sedan många år undervisar hon läkarstudenter i hur vagusnerven, den största förbindelselänken som binder ihop hjärna och mage, påverkar hjärtrytm och i stort sett alla funktioner på en rad olika sätt. Ja, detta avsnitt är önskat av många er lyssnare. Äntligen ska vi fördjupa oss i vagusnervens betydelse och vad man kan göra för att stärka den – sjunga, chanta, gurgla, bada kallt och mycket mer.Kerstin är en mycket uppskattad föreläsare världen över, dessutom fyrabarnsmor och författare, aktuell med nya boken ”Medfödd – Om förmågan att vara förälder och oxytocinets effekter”. Missa inte heller det maffiga avsnitt om oxytocin, överregleraren till vagusnerven, som vi spelade in nyligen. En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • HÄLSOREVOLUTIONENS SOMMARPÄRLOR – DEL 1

    06:43
    Premiär för Hälsorevolutionens sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. Denna första sommarpärla tittar vi närmare på Zon 2, det vill säga lågintensiv träning, som enligt ny forskning är extra stärkande för mitokondrierna, cellernas energifabriker.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 208. AVSNITT 208: MÖT CARINAS MEDIUM – Frida hjälper människor att komma i kontakt med döda anhöriga

    01:05:32
    Carinas självbiografiska roman "Vi ses på andra sidan" handlar om hennes väg genom sorgen och hur hon tar hjälp av en rad terapeuter och coacher, däribland veckans gäst, Frida Westerdahl, medium och andlig rådgivare. "Jag var nyfiken på att utforska det mediala rummet. Frida hjälpte mig att förlösa gråten och komma i kontakt med Anders efter hans död. Känslan var oerhört stark. Jag spelade in alla våra samtal för att försöka förstå och återge det så exakt som möjligt". Sedan boken kom ut har hundratals läsare hört av sig och skickat meddelanden och många av dem har frågat om Frida för att få hjälp att läka sorg och försöka nå anhöriga som inte längre finns i livet. Intresset för spiritualitet och att hitta en andlig väg i livet har blivit allt större. Vad ska man tro på? Det är förstås upp till var och en. Tron på änglar och andevärlden är stark inom många kulturer, till exempel blåzonerna och forskning visar att den som går i kyrkan lever längre. Andlig tro sätter även igång den läkande substansen oxytocin.I veckans avsnitt öppnar vi dörren till detta gränsland. Frida berättar hur hon hittade sitt kall och hur hon som medium kan hjälpa till att kanalisera, vägleda och förmedla kontakt med de döda.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 206. AVSNITT 206: SJÄLVLEDARSKAP & SJÄLVMEDKÄNSLA

    52:33
    Snabba förändringar, tidspress och höga krav gör att många av oss går runt med ständigt höga kortisolnivåer. Hur kan vi lära oss att planera tiden bättre och få in återhämtning så att vi orkar må bra och prestera i längden? Hur ökar man motståndskraften och minskar stressen? Veckans gäst är Karin Otterbjörk, organisationskonsult och tidigare chef, nu aktuell med boken "Palla trycket: Leda sig själv och andra till ett hållbart självledarskap". Du får konkreta verktyg och tips, kopplade till de tre fundamenten i självledarskap:självkännedomriktning och målsjälvreglering och vanor.Dessutom hyllar vi kanelen, veckans blodsockerbalanserande krydda och du får ett recept på hälsopannkakor med kanel och päron.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 205. AVSNITT 205: MATEN SOM MOTAR CANCERN

    53:23
    Maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer, det vet vi från en rad forskningsstudier. Veckans gäst Anna Ottosson, jobbar med cancerrehabilitering och är legitimerad dietist med över 25 års erfarenhet. Nu har hon skrivit boken "Kraften i maten" för den som vill veta mer om de senaste rönen, fylld med tips, recept, konkreta verktyg och råd som vilar på Världscancerfondens kostrekommendationer.Varje år får över 70,000 människor ett cancerbesked. Bakom varje besked står en drabbad människa och anhöriga, familj, vänner, arbetskamrater. Alla frågar sig: "vad kan vi göra nu?" Och den som fått diagnosen tänker: "Hur skall jag leva för att få bästa chansen att klara mig?En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.