Share

Hälsorevolutionen
AVSNITT 222: SOMMARFAVORIT! MÖT VÄRLDSKÄNDA TRAUMALÄKAREN GABOR MATÉ
Hyllat avsnitt i repris! Ibland har vi förmånen att möta världsstjärnor och en av dem är den världskända kanadensiska läkaren Gabor Mate, överlevare från förintelsen som har använt sin läkargärning till att förstå hur djup psykisk press sätter starka fysiska spår i kroppen. Vi har alldeles för länge hanterat kropp och själ som om det var två olika saker. Men vi är ett vi människor. Gabor Mates syn på de starka sambanden mellan stress och sjukdom, har hjälpt oss att flytta fram förståelsen för varandras trauman och ta människans behov av att få läka ihop i både kropp och själ på allvar.
Tidigare i år släpptes Gabor Matés bok på svenska: ”MYTEN OM DET NORMALA – att läka trauma och sjukdom i en toxisk kultur” @mondialforlag
Trots alla framsteg inom medicin och sjukvård ökar kroniska sjukdomar lavinartat i västvärlden, och allt fler unga lider av mental ohälsa. Hur går det ihop?
I det här samtalet pratar Gabor Maté även om:
•”The good die young” – Är det farligt att vara för snäll och omtänksam?
•”Om du lever i ett dysfunktionellt förhållande med en neurotisk partner, tänk inte att du kan göra om honom/henne. Du behöver välja mellan din partner eller dig själv.”
•”Du behöver inte vara perfekt”, uppmanar han alla föräldrar. ”Var nyfiken och fråga vad som stressar barnen, men tänk inte att du ska fixa allt.”
@halsorevolutionen_podcast En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast Sweden. Klippare: Andreas Carlson.
More episodes
View all episodes
HELGREPRIS! HÄNG MED TILL CARINAS NICE!
14:09||Season 10Yoga, vandringar och vila. Häng med till Carinas Nice, på franska rivieran dit hon flyttade på deltid för snart två år sedan. Hur hamnade hon här? Hur kan en vanlig dag se ut? Och vad är det som är så speciellt med Nice?En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.HELGREPRIS! HÄNG MED TILL MARIAS ROM
20:17||Season 10Lediga dagar är en möjlighet att ta en poddpromenad och drömma sig bort. Idag tänkte vi ta med er till Rom, där Maria har bott i 2.5 år.Rom är så mycket. En historia som lever i alla hörn. Slösande kultur i kyrkor, på museer, gallerier. Mat och dryck, med de bästa råvarorna och fantastiska viner. Gatulivet! Det här är en stad som lever på varje gata. La Dolce Vita-vackra kläder, människor, arkitektur... Jag har knappt träffat någon som inte blev förtjust i Rom när de kom hit. Maria guidar och ger er sina bästa Romtips.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.273. AVSNITT 273: TÄNK INTE - GÖR BARA! BÄSTA TRÄNINGSTIPSEN NÄR MAN ABSOLUT INTE ORKAR ...
40:45||Season 10, Ep. 273Hur får man till en hållbar träningsrutin för att bygga sig starkare? Man kan sjösätta världens bästa träningsprogram, komma igång och så kommer LIVET rullande. Kämpigt, stormigt, kaosigt, ibland sorgset och extremt tungt. Hur håller man i sin träningsrutin då? När man inte alls har lust att träna, för att man mår dåligt psykiskt eller känner sig helt slut?Veckans gäst, Louise Sondlo Zapata, är en erkänd träningsprofil, pt och kampsportare som vet hur det känns när livet rasar. I detta avsnitt får ni hennes bästa träningstips och i nästa avsnitt pratar vi ännu mer om kampsport och om hur hon förlorade sin man, Waldo, som även var hennes tränare.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.272. AVSNITT 272: DETOX, HUR FUNKAR DET?
44:18||Season 10, Ep. 272Den här veckan tittar vi lite närmare på hur kroppen rensar ut och hanterar gifter. Njurarna är tillsammans med lever och huden kroppens reningscentral. Vad sker i njurarna? 1 av 10 har någon form av kronisk njursjukdom, de flesta utan att känna till det. Varför är njurarna så känsliga? Kan man speeda på rening med hjälp av ett av alla populära detoxprogram? "Nej, det finns inget vetenskapligt stöd för att juicer eller detoxdieter ger en förbättring av njurhälsan," säger vår gäst, doktor Peter Stenvinkel professor i nefrologi på Karolinska Sjukhuset.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.BONUS! CHECK IN: MARIA OCH CARINA OM LÄGET I LIVET OCH KROPPEN JUST NU
20:30||Season 10Maria befinner sig i ett regnigt Italien efter en period med mycket jobb, en tung begravning och ett nytt träningsprogram: "Jag vet inte var jag är någonstans. Var jag bor i kroppen ... Jag får inte fatt i mig själv."Carina är i Stockholm, småförkyld men glad efter känslofyllda kulturella veckor med dubbla Kentkonserter följt av Folkoperan och Trollflöjten. Nu håller hon på och slutkorrar sin roman som handlar om ensamhet och att våga tro på kärlekens kraft.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.271. AVSNITT 271: JOBBA HEMMA ELLER PÅ KONTORET – HUR SKAPAR VI EN MER HÄLSOSAM ARBETSPLATS?
01:03:48||Season 10, Ep. 271Veckans gäst Helene Lidström är arbetsplatsstrateg och föreläsare, expert på att skapa arbetsplatser som får medarbetare att må bra och prestera väl.Hur mår vi av att jobba i öppna kontorslandskap? Vad händer när allt fler vill jobba hemma? Finns det en bra modell för hur många dagar man ska vara på plats? När är det bra med digitala möten och inte? Och hur tar man hänsyn till olika individers behov?Dagens arbetsgivare har blivit alltmer medvetna om hur arbetsmiljön inte bara kan skada oss, utan hur en bra arbetsmiljö kan leda till lägre stress och medarbetare som är mer motiverade. Veckans planta är banan och du får ett recept på havrekakor med banan.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.260. AVSNITT 270 – DEL 2: LISENS LÄKANDE ÖRTSKOLA! VAD HJÄLPER MOT VAD?
27:57||Season 10, Ep. 260ÖRTSKOLAN! Pepparmynta, havre, rosmarin, basilika ... Lär dig ännu mer om hur olika växter kan stärka och lindra olika åkommor.Veckans gäst är Lisen Sundgren, växtspecialist, herbalist, författare, natur- och skogsterapiguide, meditationslärare och diplomerad kostrådgivare. Nu är hon aktuell med sin åttonde bok, ”Viol, sömntuta och andra lugnande örter: Läkeväxter för återhämtning, minskad stress och god sömn” (Bonnier fakta). Ett spännande samtal om naturens läkekonst.Varför behöver vi örter idag? Vilken roll har de spelat för människan? I en tid när stress och oro tär på många av oss kan traditionella läkeväxter bidra till en effektiv, skonsam och sinnlig väg till hälsa. Med en lugnande effekt på ett stressat nervsystem kan de ge god sömn och bättre matsmältning, och kontakten med växterna stillar i sig ett oroligt sinne.Lyssna gärna på del 1, det första introducerande avsnittet som vi släppte med Lisen.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.270. AVSNITT 270 – DEL 1: NATURENS KRAFT – LÄKANDE ÖRTER FÖR ÅTERHÄMTNING
38:28||Season 10, Ep. 270Veckans gäst är Lisen Sundgren, växtspecialist, herbalist, författare, natur- och skogsterapiguide, meditationslärare och diplomerad kostrådgivare. Nu är hon aktuell med sin åttonde bok, ”Viol, sömntuta och andra lugnande örter: Läkeväxter för återhämtning, minskad stress och god sömn” (Bonnier fakta). Ett spännande samtal om naturens läkekonst.Varför behöver vi örter idag? Vilken roll har de spelat för människan? "Det är en fantastisk känsla att gå ut och plocka sina egna örter och sedan vara varsam med hela processen. Att umgås med örter gör oss till bättre människor. Gränsen mellan mat och medicin har suddats ut," säger Lisen som har med några av sina favoriter i poddstudion.I en tid när stress och oro tär på många av oss kan traditionella läkeväxter bidra till en effektiv, skonsam och sinnlig väg till hälsa. Med en lugnande effekt på ett stressat nervsystem kan de ge god sömn och bättre matsmältning, och kontakten med växterna stillar i sig ett oroligt sinne.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.269. AVSNITT 269: HUR KAN VI BRYTA DEN FARLIGA STRESSEN FÖR KVINNOR MITT I LIVET?
44:05||Season 10, Ep. 269Vårt förra uppskattade avsnitt handlade om myterna kring klimakteriet och varför det kan vara farligt med östrogenbrist. Lyssna gärna på det först om du missade. I det här avsnittet fortsätter vi prata om stress och kvinnohälsa med doktor Hilde Löfqvist, gynekolog och författare till nya "Klimakterieboken" (Pia & Co.)Varför drabbas fler kvinnor av stressrelaterade sjukdomar? Hur är stressen kopplad till hormoner och klimakteriet? Vad gör stressen med oss? Och vad kan vi göra åt den."Stressen betyder oerhört mycket för kvinnans hälsa. Många kvinnor är utmattade. Vi har så mycket att göra, multitaskar och tänker för lite på oss själva. Alla stressar. Det leder till att vi inte kommer till någon vilofas. På sikt är det ödesdigert för att stressen leder till en ökad risk för högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, demens och diabetes."En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.