Share

cover art for AVSNITT 191: ÄR DU OCKSÅ HÖGKÄNSLIG?

Hälsorevolutionen

AVSNITT 191: ÄR DU OCKSÅ HÖGKÄNSLIG?

Season 8, Ep. 191

Denna vecka gästas vi av socionomen och författaren Åsa Vikman, som toppar listorna med nya boken ”Handbok för högkänsliga” (The Book Affair förlag). Högkänslighet är ett personlighetsdrag som cirka 30 procent av befolkningen har och som kommer med många styrkor men även utmaningar, speciellt om man inte har fått sina behov tillgodosedda under uppväxten.

Att vara en Highly Sensitive Person HSP, som det också kallas, innebär att man har en hög känslighet för intryck samtidigt som man är empatisk och intuitiv, lägger märke till saker som ofta går andra förbi, man tänker mycket och djupt och är ofta mycket kreativ. Egenskaper som är riktiga superkrafter, om man har lärt sig att hantera dem.

Åsa som har skapat plattformen @orkidebarnsverige med 160 000 följare, berättar om sin resa och hur vi lättare kan ta hand om och förstå oss själva bättre när vi konfronteras med människor, känslor, olika vardagssituationer och allt som flödar. 

Veckans härliga gröna är avokado och du får ett recept på ceviche med avokado och vårlök.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

More episodes

View all episodes

  • SOMMARPÄRLOR: DEL 4 – ENSIDIG (UNILATERAL) TRÄNING

    06:56
    Vi fortsätter med Hälsorevolutionens sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. I denna fjärde sommarpärla tittar vi närmare på ensidig träning, eller unilateral som det även kallas. I vanliga fall så tränar vi båda sidan av kroppen samtidigt, men det finns studier som visar att unilateral träning är än mer effektiv. Där vi alltså använder ett ben eller en arm åt gången.Problemet är bara att det tar lite mera tid. Dubbelt så lång tid helt enkelt, eftersom man gör en sida i taget. Å andra sidan aktiverar den här träningen fler muskler, och vi får lära oss känna efter vilken sida som är starkast och om vi har obalanser i kroppen. En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 213. AVSNITT 213: TYSTNAD – HUR KAN VI MINSKA BRUSET?

    50:29
    Vardagens buller är sex gånger högre idag än för hundra år sedan. Vi lever i ett ständigt brus och får kämpa för att hitta tysta platser. Samtidigt är vårt behov av tystnad och reflektionsträning större än någonsin och kan ge ökad mental skärpa, fysisk och själslig balans. Veckans gäst är Ulrica Norberg, en av Sveriges mest främsta yogalärare, andningscoach och författare till en rad böcker, bland annat "Andas", "Återhämtning" och "Cat Power" (tillsammans med Carina), nu aktuell med nya boken "Tystnad – Värdet av att minska bruset". Här delar hon med sig av insikterna från forskningen och de bästa teknikerna, för att hitta mer tystnad i den ständigt larmande omvärlden.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • EXTRA! 💚REPRISAVSNITT TILL MINNE AV MICHAEL MOSLEY (1957–2024)

    44:25
    EXTRAINSATT REPRIS! Med anledning av den brittiska hälsogurun Michael Mosleys plötsliga död, repriserar vi den fina intervju som Maria gjorde med Michael i höstas när han besökte Stockholm i samband med lanseringen av "Mosleys 30 bästa hälsotips" (Bonnier Fakta). Mosleys stora intresse för hälsa började med att han utvecklade diabetes-2. Maria träffade honom på ett hotell i Stockholm för att prata om hans nya bok som handlar om små hälsoinvesteringar som kan ha maximal effekt på din mentala och fysiska hälsa. Allt från morgonljus, meditation, choklad, sång och dans, till mer explosiv morgonträning. "De blev ett väldigt roligt samtal om både vardagsrutiner, proteiner och epigenetik, Michael var en stor sanningssökare men också så fnissig och kul, " minns Maria.Att äta äpplen med skal på är också ett av Michaels tips. Du får därför ett recept på Marias hälsosamma äppelpaj.Michael Mosley, 1957–2024, var läkare, vetenskapsjournalist på BBC och mannen bakom 5:2-dieten och succéböckerna 5:2-dieten –friskare, smalare, längre liv med halvfasta och Blodsockerkoll på 8 veckor. Flera av hans vetenskapsdokumentärer har visats i svensk tv, exempelvis serien "Medicin med Mosley". Han utnämndes till Medical Journalist of the Year i Storbritannien.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • SOMMARPÄRLOR: DEL 3 – DUKA FÖR MER HARMONI

    13:59
    Vi fortsätter med Hälsorevolutionens sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. I denna tredje sommarpärla njuter vi av utelivet och den vackra sommardukningen, som ger en extra dimension av välbefinnande vid måltiden. För Maria innebär sommaren "en orgie i dukningar", men hon har inte alltid varit sådan ...En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 212. AVSNITT 212: HUR MÅR DU EXISTENSIELLT?

    50:38
    Var fjärde svensk tycker att livet är meningslöst. Vad är egentligen skillnaden mellan lycka och mening? Hur vill du att livet ska se ut och vad känns rätt för dig? Hur vill du spendera den tid som blir över när du inte jobbar eller sover? Frågorna är många. Vi befinner oss i en existensiell kris, där det är alltför lätt att jaga lyckokickar på kort sikt och missa det längre perspektivet. Då kan tomheten och meningslösheten slå till.I veckans podd får vi en rad verktyg kring hur vi ska boosta vår existensiella hälsa, bland annat med självmedkänsla. Gäst är Siri Helle, författare och leg, psykolog, aktuell med nya, forskningsbaserade boken "Existensboosten" (Bonnier Fakta).En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • SOMMARPÄRLOR: DEL 2 – TRÄNA FASCIAN UTOMHUS

    05:40
    Vi fortsätter med Hälsorevolutionens sommarserie "Sommarpärlor", små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. I denna andra sommarpärla tittar vi närmare på fascian, det vill säga kroppens största känsloorgan, som kan vara extra tacksam att ta hand om på sommaren för att få kraft, lugn och pepp. Både Maria och Carina rekommenderar yoga, eller annan stretchträning utomhus, följt av ett härligt dopp.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 211. AVSNITT 211: ANTIDEPRESSIVA, BRA FÖR ALLA? LÄKAREN OM FORSKNINGEN, EFFEKTEN OCH NEDTRAPPNINGEN

    46:21
    En av tio svenskar tar antidepressiv medicin – kanske du själv eller någon i din närhet – och 60 procent har ätit dem i minst 9 år, enligt siffror från Socialstyrelsen 2019. Den som söker vård för nedstämdhet och oro går ofta hem med ett recept på SSRI i fickan, övertygad om att medicinen ska korrigera en kemisk obalans i hjärnan. Men så är inte alltid fallet.En del psykiatriker anser, baserat på forskning, att patienter börjar medicinera för sent, och slutar för snabbt. Andra att evidensen inte är tillräckligt stark för att medicinen fungerar i längden. Hur känns det att bli deprimerad och hur behandlar vi depression idag? Hur många får allvarliga biverkningar? Hur påverkas barn av att ta antidepressiv medicin? Och hur svårt är det egentligen att sluta?Veckans gäst är Andre Marx, läkare, specialist i allmänmedicin och författare till boken "Älskade hatade antidepp" (Mondial)Åren 2020–2023 var han ansvarig läkare på Nedtrappningsmottagningen i Björkhagen, där han hjälpte patienter att trappa ner och sluta med antidepressiva mediciner.Veckans ört är gurkmeja och du får ett recept på solsoppa.OBS! Tala alltid med din läkare om din medicinering. En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 210. HELGBONUS! AVSNITT 210: MARIAS OCH CARINAS SOMMARDRÖMMAR

    34:32
    Jobbstressen, träningen, avkopplingen, grillfesterna, alkoholen, relationerna, släkten, resorna, platserna där du kan landa. Hur hittar man en sommarbalans som gör att man mår så bra som möjligt utan att drunkna i olika förväntningar och måsten? Maria och Carina diskuterar sina förhoppningar och farhågor att navigera runt, för att uppfylla sina sommardrömmar.En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
  • 209. AVSNITT 209: VAGUSNERVEN – Kroppens största förbindelselänk

    36:24
    Veckans gäst är forskaren Kerstin Uvnäs Moberg, läkare och professor i fysiologi, som har vigt sitt liv åt att missionera kring kvinnors hälsa och välbefinnande. Sedan många år undervisar hon läkarstudenter i hur vagusnerven, den största förbindelselänken som binder ihop hjärna och mage, påverkar hjärtrytm och i stort sett alla funktioner på en rad olika sätt. Ja, detta avsnitt är önskat av många er lyssnare. Äntligen ska vi fördjupa oss i vagusnervens betydelse och vad man kan göra för att stärka den – sjunga, chanta, gurgla, bada kallt och mycket mer.Kerstin är en mycket uppskattad föreläsare världen över, dessutom fyrabarnsmor och författare, aktuell med nya boken ”Medfödd – Om förmågan att vara förälder och oxytocinets effekter”. Missa inte heller det maffiga avsnitt om oxytocin, överregleraren till vagusnerven, som vi spelade in nyligen. En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.