Share

Hallo Liefde!

Brenda van Osch en Karine Hoenderdos behandelen vragen over de liefde


Latest episode

 • 10. Aflevering 10: Vind ik ooit een relatie?

  28:30
  Je bent 23 jaar en hebt nog nooit een relatie gehad. Onze briefschrijfster zit ermee en dat snappen we. Brenda en Karine geven hun bescheiden mening en proberen er vooral voor te zorgen dat onze briefschrijfster de moed niet opgeeft. Onze expert Jean-Pierre van der Ven legt uit hoe het zit met rode vlaggen, groene vlaggen en de gekte die je overvalt als je écht verliefd wordt. Ook duikt hij nog even in de recente geschiedenis, om onze huidige kijk op relaties wat te relativeren. Hadden we dát maar gehad in de geschiedenisles op school! Karine las een young adult boek van een schrijver die is meegegroeid met haar publiek, omdat haar publiek dat zo graag wilde.Doe een kleine goede daad en geef ons een beoordeling (bij voorkeur 5 sterren!), volg ons op Instagram en deel deze podcast onder je vrienden en familie.Hallo Liefde! is de podcast waarin Karine Hoenderdos en Brenda van Osch vragen over de liefde en het leven beantwoorden. Dat doen we aan de hand van onze eigen levenservaring, de literatuur en de onmisbare hulp van onze experts. Hallo Liefde! is goudeerlijk, soms confronterend, altijd #radicaalmild en vol liefde. Wil je ook een brief sturen? Heel graag! Schrijf naar halloliefde@gmail.com.- Onze expert uit deze aflevering is Jean-Pierre van de Ven (www.jeanpierrevandeven.nl ) - Onze sponsor is de Kennemer Boekhandel in Haarlem. Te vinden op https://libris.nl/kennemerboekhandel/contact of op Instagram.- Karine adviseert het boek “Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel”, van Francine Oomen.- In de rubriek ‘Raak’ heeft Brenda het over haar woord van het jaar. Karine mijmert over foto’s tijdens een uitvaart – en hoe die het leven tonen.- Met dank aan Ruut van der Beele. 

More episodes

View all episodes

 • 9. Aflevering 9: Kan ik niet beter alleen blijven?

  30:16
  We zijn er weer, na een break van reizen, vakantie en hard werken. Met een prachtige brief van een “single catmom to be”. Na een aantal relaties vindt onze briefschrijver het eigenlijk wel best in haar eentje. Lekker rustig zo zonder relatie, en alleen thuis met de katten is het eigenlijk ook hartstikke fijn. Maar… is het een goed idee om als dertiger al het hoofdstuk “relatie” af te sluiten in je leven? Of moet de briefschrijfster toch meer op zoek naar een relatie en daarbij haar kritische blik meer loslaten? Karine herkent het wel, er schuilt ook een kluizenaar in haar (en daar is zelfs een mooi liedje over!). Brenda heeft, net als de briefschrijfster, pas op latere leeftijd ontdekt dat het fijn is om alleen te zijn. Toch vindt ze haar leven leuker en completer mét een relatie. Onze expert Nicole Smet van The Love Company Corporation legt feilloos (maar liefdevol) de vinger op de zere plek in het betoog van de briefschrijfster. Er is wijze raad over zelfliefde, over zwart-witdenken, over kritisch zijn en over de moed om relaties aan te gaan. Luisteren dus, net zoals naar het “Totaal Ander Perspectief” van de 19-jarige student psychologie.  Doe een kleine goede daad en geef ons een beoordeling (bij voorkeur 5 sterren!), volg ons op Instagram en deel deze podcast onder je vrienden en familie.Hallo Liefde! is de podcast waarin Karine Hoenderdos en Brenda van Osch vragen over de liefde en het leven beantwoorden. Dat doen we aan de hand van onze eigen levenservaring, de literatuur en de onmisbare hulp van onze experts. Hallo Liefde! is goudeerlijk, soms confronterend, altijd #radicaalmild en vol liefde. Wil je ook een brief sturen? Heel graag! Schrijf naar halloliefde@gmail.com.- Onze expert uit deze aflevering is Nicole Smet van The Love Corporation (www.thelovecorporation.nl).- Onze sponsor is de Kennemer Boekhandel in Haarlem. Te vinden op https://libris.nl/kennemerboekhandel/contact of op Instagram.- Het mooie liedje over de kluizenaar is van Lonneke Dort: https://open.spotify.com/track/154BWtsTwLUePuhyjl8x84?si=aqH00D9FSiSmM050mI8k4A - Karine adviseert het boek “Ik ben een eiland” van Tamsin Calidas.- In de rubriek ‘Raak’ heeft Karine het over het idee om een “Woord van het jaar” te bedenken. Brenda heeft het over het interessante boek van Lammert Kamphuis: "Verslaafd aan ons eigen gelijk".- Met dank aan Ruut van der Beele.
 • 8. Aflevering 8: Geen seks in je relatie, dan maar vreemdgaan?

  23:50
  De brief van deze aflevering is prikkelend. De briefschrijfster komt tijdens het daten vaak getrouwde mannen tegen, die op zoek zijn naar een avontuurtje buiten hun relatie. Hun reden? Weinig seks. De briefschrijfster vraagt zich af of dit oké is, want ze voelt wel mee met het probleem van deze mannen. In een relatie met weinig of geen seks “ga je toch een beetje dood”, zegt ze. Brenda haalt Ester Perel aan, de Amerikaanse psychotherapeut. Die zegt dat vreemdgaan vooral ontstaat als mensen zichzelf kwijtraken in een relatie. Karine vraagt zich af wat de briefschrijfster eigenlijk in de praktijk doet met deze mannen, en hoe het zit met de verantwoordelijkheid. Een pasklaar antwoord hebben we niet, maar gelukkig is daar onze expert: Marjo Lamaker, arts en seksuoloog. Zij legt uit dat seks drie componenten kent – en welke andere oplossing de mannen kunnen kiezen in plaats van vreemdgaan. Brenda vond het Totaal Ander Perspectief bij twee vrienden, die vooral vragen hadden aan de briefschrijfster zelf. Het boek van deze keer is “Drie vrouwen”, een intrigerend non-fictieboek over de liefde. Doe een kleine goede daad en geef ons een beoordeling (bij voorkeur 5 sterren!), volg ons op Instagram en deel deze podcast onder je vrienden en familie.Hallo Liefde! is de podcast waarin Karine Hoenderdos en Brenda van Osch vragen over de liefde en het leven beantwoorden. Dat doen we aan de hand van onze eigen levenservaring, de literatuur en de onmisbare hulp van onze experts. Hallo Liefde! is goudeerlijk, soms confronterend, altijd #radicaalmild en vol liefde. Wil je ook een brief sturen? Heel graag! Schrijf naar halloliefde@gmail.com.- Onze expert uit deze aflevering is arts en seksuoloog Marjo Ramakers. Te vinden via www.Censere.nl. Extra tip: in deze aflevering van de podcast Gezond Gesprek gaat het over de meest voorkomende seksuele problemen en is Ramakers ook te gast.- Onze sponsor is de Kennemer Boekhandel in Haarlem. Te vinden op https://libris.nl/kennemerboekhandel/contact of op Instagram.- Karine adviseert het boek “Drie vrouwen”, van Lisa Tadeo. - Brenda heeft het over de Ted Talk van Esther Perel: Rethinking infidelity.- In de rubriek ‘Raak’ heeft Karine het over het Ministerie van Dutjes, oftewel “The Nap Ministry”, opgericht door kunstenaar Tricia Hersey. Het bijbehorende boek heet: “Rest is resistance”- Met dank aan Ruut van der Beele en aan de Kennemerduinen.
 • 7. Aflevering 7: Hoe herstel ik het contact met mijn broer en zus?

  28:24
  Een erg verdrietige brief dit keer. Onze briefschrijfster heeft een moeilijke jeugd gehad en is gaandeweg het contact met haar broer en zus verloren. Na de dood van haar vader zou ze het contact graag herstellen, maar bij broer en zus zit veel oud zeer. Poeh, wat kunnen familiebanden toch ingewikkeld zijn! Gelukkig sprak Brenda met de steengoede psycholoog en systeemtherapeut Roanne Helwig. Zij vertelt hoe de “verdrietige zus” kan leren surfen op de golven van rouw, en toch liefdevol beschikbaar blijven. Karine zocht het Totaal Ander Perspectief dit keer bij haar Ierse huisschilder – die een mooi Iers spreekwoord te berde bracht. Het boek van deze keer is “Films die nergens draaien”, een prachtig jeugdboek over tijdreizen, rouw en familiebanden.Doe een kleine goede daad en geef ons een beoordeling (bij voorkeur 5 sterren!), volg ons op Instagram en deel deze podcast onder je vrienden en familie.Hallo Liefde! is de podcast waarin Karine Hoenderdos en Brenda van Osch vragen over de liefde en het leven beantwoorden. Dat doen we aan de hand van onze eigen levenservaring, de literatuur en de onmisbare hulp van onze experts. Hallo Liefde! is goudeerlijk, soms confronterend, altijd #radicaalmild en vol liefde. Wil je ook een brief sturen? Heel graag! Schrijf naar halloliefde@gmail.com.- Onze expert uit deze aflevering is psycholoog en systeemtherapeut Roanne Helwig. Te vinden via Psyned.nl. - Onze sponsor is de Kennemer Boekhandel in Haarlem. Te vinden op https://libris.nl/kennemerboekhandel/contact of op Instagram.- Karine adviseert het boek “Films die nergens draaien”, van Yorick Goldewijk. - In de rubriek “Raak!” heeft Brenda het over het boek “Dokter Corrie geeft antwoord” over seksuele voorlichting voor (pre)pubers. Karine heeft het over de psychologische test van www.16personalities.com.- Met dank aan Ruut van der Beele.
 • 6. Aflevering 6: Trouwen - of niet?

  25:14
  Trouwen? Of niet?Onze briefschrijver van deze aflevering is in twijfel: moet ze trouwen met haar vriend, die niets liever zou willen? Of is het helemaal terecht dat ze twijfelt over deze stap, na een eerder huwelijk en een lange relatie? Nog nooit waren we zo uitgesproken! Karine heeft een hardgrondige hekel aan het huwelijk en sleept er zelfs een pot augurken en de dichter Willem Elschot erbij om haar gelijk te bewijzen. Brenda ziet wel de voordelen en de romantiek van het huwelijk, en ook onze expert van deze aflevering, Francisca Kramer, geeft steengoede argumenten voor het huwelijk. Meest verrassend is wel de mening van de 16-jarige Boris in onze rubriek TAP (Totaal Ander perspectief). Luisteren dus maar weer en laat weten wat je ervan vindt – daar worden we heel blij van.Doe een kleine goede daad en geef ons een beoordeling (bij voorkeur 5 sterren!), volg ons op Instagram en deel deze podcast onder je vrienden en familie.Hallo Liefde! is de podcast waarin Karine Hoenderdos en Brenda van Osch vragen over de liefde en het leven beantwoorden. Dat doen we aan de hand van onze eigen levenservaring, de literatuur en de onmisbare hulp van onze experts. Hallo Liefde! is goudeerlijk, soms confronterend, altijd #radicaalmild en vol liefde. Wil je ook een brief sturen? Heel graag! Schrijf naar halloliefde@gmail.com.- Onze expert uit deze aflevering is psycholoog Francisca Kramer. Te vinden op www.psycholooginbloemendaal.nl . - Onze sponsor is de Kennemer Boekhandel in Haarlem. Te vinden op https://libris.nl/kennemerboekhandel/contact of op Instagram.Karine adviseert de bloemlezing “Ik heb de liefde lief”, samengesteld door Willem Wilmink. - In de rubriek “Raak!” heeft Brenda het over het boek “Laat me gaan” van Menno Oosterhoff. Karine bespreekt de website www.omgyes.com, voor de vrouwelijke kijk op seksualiteit. - Met dank aan Ruut van der Beele en Boris.
 • 5. Aflevering 5: Moet je verliefdheid wel serieus nemen?

  25:02
  Je relatie gaat uit, omdat je verliefd werd op een ander. Maar na enige tijd lijkt die nieuwe liefde ook ineens te doven… Onze briefschrijver stelt daarom de terechte vraag: kan ik verliefdheid wel serieus nemen?Brenda én Karine hebben ervaring met hevige verliefdheden. Brenda durft de vergelijking met een psychose wel aan, zo van de wereld was zij. Karine is benieuwd in hoeverre de briefschrijver zich nog verbonden voelt met zijn ex. En onze expert? Dat is Anoek Gerlings, psycholoog en relatietherapeut – al bekend van onze eerste aflevering. Zij vindt dat je een relatie goed moet afsluiten voordat je aan een andere begint, zeker als de eerste relatie lang heeft geduurd. Zij adviseert onze briefschrijver om te onderzoeken wat hij zélf wil. Want ook in de liefde mag je best de regie pakken. We hebben twee nieuwe rubrieken! In Raak! Vertellen we wat ons heeft geraakt de afgelopen week. En in TAP, het Totaal Ander Perspectief, vragen we de mening van iemand die héél anders naar de brief kijkt. Deze keer geeft Micha, de “middelbare man met een mening”, advies aan onze briefschrijver.En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, hebben we ook nog een update van onze briefschrijfster uit aflevering 4. Dus waar wacht je nog op? Snel luisteren!Doe een kleine goede daad en geef ons een beoordeling (bij voorkeur 5 sterren), volg ons op Instagram en deel deze podcast onder je vrienden en familie.Hallo Liefde! is de podcast waarin Karine Hoenderdos en Brenda van Osch vragen over de liefde en het leven beantwoorden. Dat doen we aan de hand van onze eigen levenservaring, de literatuur en de onmisbare hulp van onze experts. Hallo Liefde! is goudeerlijk, soms confronterend, altijd #radicaalmild en vol liefde. Wil je ook een brief sturen? Heel graag. Schrijf naar halloliefde@gmail.com.- Onze expert uit deze aflevering is psycholoog en relatietherapeut Anoek Gerlings. Je vindt haar via anoekcoacht.nl en relatieverbeteren.nl.- Anoek adviseert het boek “Verslaafd aan liefde” van Jan Geurtz.- Onze sponsor is de Kennemer Boekhandel in Haarlem. Te vinden op https://libris.nl/kennemerboekhandel/contact of op Instagram.- Karine adviseert het boek “Last night at the Telegraph Club” van Malinda Lo.- Met dank aan Ruut van der Beele.
 • 4. Aflevering 4: Help, ik krijg deze man niet uit mijn hoofd

  25:05
  Help, ik krijg deze man niet uit mijn hoofdWat doe je als er een leuke man is, die je maar niet uit je hoofd krijgt? Onze briefschrijfster schat de kans op een relatie met deze man in op bijna nul, maar ja… toch blijft ze aan hem denken. Onze expert van deze aflevering is psycholoog Vera Zonderop haalt er de relatiedriehoek bij, en ze geeft onze briefschrijfster een liefdevol duwtje in de rug. We zijn heel benieuwd hoe dit afloopt! Doe een kleine goede daad en geef ons een beoordeling (bij voorkeur 5 sterren!), volg ons op Instagram en deel deze podcast onder je vrienden en familie.Hallo Liefde! is de podcast waarin Karine Hoenderdos en Brenda van Osch vragen over de liefde en het leven beantwoorden. Dat doen we aan de hand van onze eigen levenservaring, de literatuur en de onmisbare hulp van onze experts. Hallo Liefde! is goudeerlijk, soms confronterend, altijd #radicaalmild en vol liefde. Wil je ook een brief sturen? Heel graag! Schrijf naar halloliefde@gmail.com.- Onze expert uit deze aflevering is psycholoog Vera Zonderop. Te vinden op www.veerkrachtigeleefstijl.nl. - Onze sponsor is de Kennemer Boekhandel in Haarlem. Te vinden op https://libris.nl/kennemerboekhandel/contact of op Instagram.Karine adviseert het boek en de film ‘The bridges of Madison County” van Robert James Waller en Brenda moet denken aan het boek “Liefde, als dat het is” van Marijke Schermer. - Met dank aan Ruut van der Beele.