Share

cover art for 38 Verdien av NRF

Genopodden

38 Verdien av NRF

Season 3, Ep. 38

Hva betyr egentlig avlspoengene? Hva er verdien av genetikken som vi jobber med i Geno, og avlsverdiene som helse, fruktbarhet og ytelse? NRF-kua er et resultat av et kontinuerlig avlsarbeid med å avle fram ei ku som er best mulig tilpasset norske mjølkeprodusenters behov. Avlsframgangen hos NRF har aldri vært høyere enn den er nå. Og hva betyr dette for deg som mjølkeprodusent?

I studio har vi denne gangen fått besøk av mjølkeprodusent Lars Egil Lauten og avlsforsker Sigbjørn Eikje fra Geno.

More episodes

View all episodes

 • 46. 46 Avlsplanen som verktøy

  28:27
  -Jeg vil lære meg hvordan jeg bedre kan bruke Geno avlsplan, slik at jeg kan bedre min besetning, sa produsent Anders Sæleset fra Nordheimsund, da han tok kontakt med Genopodden. Han er ikke alene om ønsket om å lære hvordan man bedre kan benytte avlsplanen for å sørge for de beste valgene i produksjonen, og tok Genopodden tok selvsagt den gode oppfordringen fra Sæleset.Hans Storlien fra Geno tok turen til Nordheimsund og tok en prat med Anders Sæleset. I podcaststudioet på Hamar har Rasmus og Oda har fått besøk av kollegene Anne Guro Larsgard og Hanna Retzius Storlien. Anne Guro og Hanna er begge avlsforskere og har full kontroll på avlsplanens alle fordeler.Geno avlsplan er et webbasert verktøy for å lage avlsplan i melkekubesetninger. Verktøyet dekker behovet både til den som på en enkel måte vil lage sin egen standard avlsplan, og for den som i større grad vil påvirke valgene selv. Dette er en episode som bokstavelig talt er verdt å høre på.
 • 45. 45 Inn i det nye året og videre

  28:32
  Det var vanskelig å måtte begrense oss da vi skulle sette opp spørsmålene til årets første pod-gjester. For hva er det som kommer til å skje i det året vi akkurat nå har satt tåspissene innpå? Og hva med veien enda lengre fram. Politisk redaktør i Nationen, Anne Ekornholmen, og Ola Hedstein i Rethink Food, lot seg ikke skremme, og stilte i studioet med skarpe blikk.For hva skjer med økonomien i landbruket? Vil bondeopprøret ebbe ut? Forstår vi forbrukere hvor heldige vi er med den norske matproduksjonen?Hva kommer vi til å spise fremover? Hva er rollen for Bondelaget? For bonde- og småbrukarlaget? Hvilke sårbarheter ser vi i dag og i framtid? Puh... Du vil høre Ola og Annes svar på disse spørsmålene, og flere til! For en start på årets Genopodder! Godt nytt år!
 • 44. 44 Norsk ost i verdenstoppen

  47:49
  Det går mot Genopoddens siste episode for året, og da er det naturlig å snakke om en liten matfaglig sensasjon; nemlig norsk ost! I studio har vå fått inn to osteeksperter. Begge har de lang erfaring i som ostedommere, og de deler det vi ikke kan kalle noe annet enn stor kjærlighet til norske oster. Katharina Sandberg Lund er en entusiastisk formidler av alt som har med OST å gjøre. Hun er utdannet servitør og har ledet Norges- og Oslo Servitørlaug; arrangert og vært dommer i OsloCup for servitørlærlinger og hadde i en årrekke ansvaret for de største ostediskene i landet. Hun har de siste årene vært leder i OsteAkademiet, hos OsteCompagniet i TINE. OsteAkademiet holder ostekurs for dagligvarehandelen over hele landet. Har også vært dommer under NM i Norsk Gardsost de siste årene og dommer i World Cheese Awards, også kalt verdensmesterskapet i ost. Der har også Siri Helen Winther, en plass som dommer. Siri Helen er grunder og driver Winther Artisan Food & Restaurant og Wither Ysteri. Hun har en helt spesiell kjærlighet til ost. Hun har i hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvareprodusenter. Det er godt at vi har disse to som skal svare på alle spørsmålene vi har om norske oster, eller ost generelt. For hva er egentlig ost? Hva er de norske Hva har skjedd med Norge som ostenasjon? Hva betyr kvalitet på grunnproduktet? Dette er og mere til vil du få svar på i denne episoden av Genopodden. Som en ekstra bonus har Oda fått være utegående reporter på Øvre Gangstad gård på Inderøy. Her lager de nemlig verdens beste ost, Nidelven Blå, på Gangstad Gårdsysteri. Noe Maren og Ole Morten Gangstad kan fortelle mer om. Og hvordan kan det ha seg at en liten gård i Trøndelag har endt opp på alles lepper - bokstavlig talt...?
 • 43. 43 Pulsen på Storfe 2023

  17:25
  Oda har vært vandrende pod-reporter i gangene under Storfe 2023. Hva synes deltakerne om konferansen? Hva har vært det viktigste? Og hva tar de med seg hjem fra to dager sammen med andre storfeprodusenter og bransjefolk?Og hva med arrangørene? Er de fornøyd? Er de klare for neste Storfe-konferanse i 2026?I denne episoden hører du Vegard Smenes, styreleder i Geno, Kristin Malonæs, direktør i Geno, Ingunn Nævdal, i programkomiteen for Geno, melkeprodusent og Tine rådgiver Ragnhild Sjurgard, melkeprdusentene Jan Erik og Lena Lisjordet, styreleder i TYR, Erling Gresseth og leder for hovedkomiteen for Storfe 2023, Rune Lostuen.
 • 42. 42 Metan og metanhemmere

  35:17
  Med god hjelp fra gjestene våre i studio, Heidi Skreden og Eli Hveem Krogsti, skal vi svare på disse spørsmålene og noen flere. Heidi Skreden er spesialrådgiver for fag og forskning i TINE og Eli Hveem Krogsti er prosjektleder for prosjektene for fòreffektivitet og metan i Geno. Sammen innehar de det meste av kompetanse innenfor nettopp metan og metanreduksjon. I tillegg har Oda tatt en prat med mjølkeprodusentene Torunn og Hans Petter Aurstad, som til gangs har stilt opp for prosjektene. På Kjos gård har de både fòrkar, metanmåler og tester ut metanhemmere i fòret. Hva slags spørsmål får de rundt testingene? Hva lurer andre mjølkeprodusenter på? Og hva lurer den vanlige forbrukeren på?
 • 41. 41 Kjøtt, folk og bonden

  28:41
  Det er et mylder der ute av informasjon. Det er ikke enkelt å finne ut av hva som er riktig eller hvilke rapporter eller hva slags forskning man skal stole på og lene seg til. Vi har fått besøk fra MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, for å ta en prat om nettopp hvor vanskelig det kan være i debatten og hvorfor den kan bli polarisert. Hvem er egentlig den norske forbruker? Og kan vi putte hen i bås? Hvordan kan vi enes om veien videre? Er det riktig forskning som det baseres på, i både kostholdsråd og bærekraft? Dette er bare noen av de mange spørsmålene som Anne og Katrine fra MatPrat svarer på i denne episoden av Genopodden.
 • 40. 40 Husdyrproduksjon i lys av klimautfordringene

  25:42
  Laila Aass er Dr. Scient og forsker ved NMBU, Norges miljø-og biovitenskapelige universitet. Hun har jobbet mye med forskning på både avl og kjøttkvalitet samt potensial for reduksjon av klimagasser fra drøvtyggere gjennom husdyravl – og utvikling av gårdsmodeller for klimagassutslipp. Under Storfe 2023 har hun holdt innlegg sammen med Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse, hvor de har snakket om teamet "Avl og husdyrproduksjon i 
lys av klimautfordringene". Hvordan ser faktisk matproduksjonen vår ut? Hvilke forhold se våre gjester når det gjelder økonomi, utvikling og spørsmål knyttet til verdikjeden for norsk husdyrproduksjon? Vi tar praten her i Genopodden!
 • 39 Med blikket mot fremtiden

  24:33
  Genopodden fikk invitere Arne Bardalen sammen med Geno sin styreleder, Vegard Smenes, til en prat under konferansen Storfe 2023. Arne Bardalen, Spesialrådgiver i NIBIO, er en nestor i forskningen for norsk matproduksjon. Han åpnet Storfe 2023 med en samtale med vår mat- og landbruksminister, Geir Pollestad, med det store spørsmålet "Kan vi gi norske storfeprodusenter tro på ei framtid i norsk matproduksjon, når dagens fokus er at drøvtyggernes død er løsningen på klimakrisen?" I denne podepisoden tar Arne Bardalen og Vegard Smenes pulsen på fremtiden for norsk matproduksjon, med et særlig blikk på husdyrhold. Hva betyr egentlig bærekraft i landbruket? Og hva er løsningen for norsk matproduksjon? Er det positive briller eller negative briller som skal bæres?