Genopodden

 • 50. 50 Kjøtt og kjøttkvalitet

  29:55
  Rasmus og Oda har fått låne plass til et studio i Nortura sine nye kontorlokaler i Oslo sentrum. Teamet for episoden er nemlig kjøtt og kjøttkvalitet. Hvordan ser en kokk og en slakter på nettopp denne råvaren. Hva slags holdning ser de hos forbrukerne. Er de bevisste på kvalitet og opprinnelse?Med seg i studio har Genopodden fått med seg to gjester som tenker, smaker og jobber med kjøtt det meste av tid. Birger Frimo er kjedesjef for Nortura Proff. Birger har et brennende engasjement for gode matopplevelser, og er ikke overraskende utdannet kokk. Birger Frimo har vært i Nortura siden 2011, og har nå byttet kokkekniv med tastatur og jobber også med teamet sitt på produktutvikling.Den andre gjesten er Daniel Slakter, som driver restauranten Varemottaket, som han har åpnet som en forlengelse av Annis pølsemakeri i Oslobukta, slakteri- og delikatessebutikkeni. Anni driver butikken Anni's på Ringebu, og Daniel driver to butikker i Oslo, med Annis i Mathallen i tillegg til den i Bjørvika.Daniel er butikkslakter, som betyr at han foredler kjøtt, etter at det kommer i butikk.Både Daniel og Birger har god innsikt i forbrukertrender og etterspørsel. Hva er egentlig kjøttkvailitet? Og betyr det noe at kua blir okse når vi snakker om kjøtt? Og hva vil egentlig vi forbrukere ha? Dette er en prat til å bli sulten av.
 • 49. 49 Fra en GS-test til eliteokse

  37:36
  Det finnes knapt en stoltere NRF-produsent enn når produsenten kan presentere en eliteokse fra gården. Det å få kunne bidra til en av de 50 eliteoksene som årlig jobber på Store Ree, og som bidrar videre til norsk og internasjonal melkeproduksjon. Men hvordan blir disse oksene plukket ut? Denne gangen har programlederne Rasmus Lang-Ree og Oda Christensen tatt turen til kalveisolatet på Sletten, og har invitert med seg to gode kollegaer i studiet på pauserommet i fjøset. Hallstein Holen er Stasjonsveterinær på Øyer testingstasjon og Hans Storlien er leder for Marked Norge. Sammen vet de det meste om hvordan Geno velger ut kalvene, både okse- og kvigekalvene fra det ganske land.I tillegg har Oda tatt en prat med produsent Tommy Skretting fra Varhaug, som har levert intet mindre enn to eliteokser nå. Både Elgane-P-ET og Vestre-P kommer fra Skretting Ku Da. Dette måtte vi høre litt mer om.
 • 48. 48 Tyr og Geno

  26:23
  De to organisasjonene Geno og Tyr har i begge sine årsmøter tatt opp en viktig sak for fremtiden for de to organisasjonene. Programleder Rasmus Lang-Ree har invitert de to styrelederne i nettopp Tyr og Geno, Erling Gresseth og Vegard Smenes til en prat i studio. Studio denne gangen var satt opp på et hotell i Gardermoen rett etter Tyr sitt årsmøte var avsluttet. Styrelederne er begge veldig fornøyd med hvordan samarbeidet mellom de to har fungert i de siste årene. Det er gode samarbeid med fokus på de beste løsningene for storfebonden. Saken som har vært oppe på begges årsmøter har vært spørsmålet om man i de to organisasjonene ser muligheten for et enda tettere samarbeid, og om årsmøtene ønsket å bruke ressurser på å kartlegge hvilke muligheter som ligger i det. Og ikke minst hvilke fordeler og ulemper dette kan innebære. Kan de to organisasjonene slå seg sammen? Eller skal det løses på en annen måte? Styrelederne svarer ut hvorfor er dette tatt opp som en mulighet, og Rasmus stiller også spørsmålet om hva dette kan gi av gevinst til storfebonden. Hvilke likheter og ulikheter går Tyr og Geno inn med i slik prosess? Hva er utfordringene? Smenes og Gresseth kommer inn på flere viktige deler av prosessen som både må løftes frem og diskuteres. Begge har en god tro på å finne en god løsning for begge organisasjoner, uansett hvilke forslag som vil komme frem.Det blir spennende å følge dette fremover!
 • 47. 47 Verdien i data fra Kukontrollen

  29:55
  På Deichmanske Bibliotek i Bjørvika har Rasmus og Oda invitert Anne Cathrine Whist, direktør for produksjon, produktutvikling og forskning i TINE SA og Anne Guro Larsgard, som er avlsforsker i Geno til en part om et viktig verktøy for norsk landbruk; Kukontrollen. Sammen har de to full oversikt over hvor stor verdien Kukontrollen/datainnsamlingssystemet er for norsk mjølkeproduksjon.Verdiene skapes gjennom:Avlsmessig framgang på NRFForskningsresultater på mange ulike felt som kommer den norske bonden til godeGrunnlag for dokumentasjon av produktkvalitet, helsestatus, produksjonsnivå mmGrunnlag for rådgivningMen hva betyr dette for deg som produsent? Og hva betyr det for for resten av verdikjeden? Hva ligger i dette gode samarbeidet? Og kan vi se inn i glasskula?
 • 46. 46 Avlsplanen som verktøy

  28:27
  -Jeg vil lære meg hvordan jeg bedre kan bruke Geno avlsplan, slik at jeg kan bedre min besetning, sa produsent Anders Sæleset fra Nordheimsund, da han tok kontakt med Genopodden. Han er ikke alene om ønsket om å lære hvordan man bedre kan benytte avlsplanen for å sørge for de beste valgene i produksjonen, og tok Genopodden tok selvsagt den gode oppfordringen fra Sæleset.Hans Storlien fra Geno tok turen til Nordheimsund og tok en prat med Anders Sæleset. I podcaststudioet på Hamar har Rasmus og Oda har fått besøk av kollegene Anne Guro Larsgard og Hanna Retzius Storlien. Anne Guro og Hanna er begge avlsforskere og har full kontroll på avlsplanens alle fordeler.Geno avlsplan er et webbasert verktøy for å lage avlsplan i melkekubesetninger. Verktøyet dekker behovet både til den som på en enkel måte vil lage sin egen standard avlsplan, og for den som i større grad vil påvirke valgene selv. Dette er en episode som bokstavelig talt er verdt å høre på.
 • 45. 45 Inn i det nye året og videre

  28:32
  Det var vanskelig å måtte begrense oss da vi skulle sette opp spørsmålene til årets første pod-gjester. For hva er det som kommer til å skje i det året vi akkurat nå har satt tåspissene innpå? Og hva med veien enda lengre fram. Politisk redaktør i Nationen, Anne Ekornholmen, og Ola Hedstein i Rethink Food, lot seg ikke skremme, og stilte i studioet med skarpe blikk.For hva skjer med økonomien i landbruket? Vil bondeopprøret ebbe ut? Forstår vi forbrukere hvor heldige vi er med den norske matproduksjonen?Hva kommer vi til å spise fremover? Hva er rollen for Bondelaget? For bonde- og småbrukarlaget? Hvilke sårbarheter ser vi i dag og i framtid? Puh... Du vil høre Ola og Annes svar på disse spørsmålene, og flere til! For en start på årets Genopodder! Godt nytt år!
 • 44. 44 Norsk ost i verdenstoppen

  47:49
  Det går mot Genopoddens siste episode for året, og da er det naturlig å snakke om en liten matfaglig sensasjon; nemlig norsk ost! I studio har vå fått inn to osteeksperter. Begge har de lang erfaring i som ostedommere, og de deler det vi ikke kan kalle noe annet enn stor kjærlighet til norske oster. Katharina Sandberg Lund er en entusiastisk formidler av alt som har med OST å gjøre. Hun er utdannet servitør og har ledet Norges- og Oslo Servitørlaug; arrangert og vært dommer i OsloCup for servitørlærlinger og hadde i en årrekke ansvaret for de største ostediskene i landet. Hun har de siste årene vært leder i OsteAkademiet, hos OsteCompagniet i TINE. OsteAkademiet holder ostekurs for dagligvarehandelen over hele landet. Har også vært dommer under NM i Norsk Gardsost de siste årene og dommer i World Cheese Awards, også kalt verdensmesterskapet i ost. Der har også Siri Helen Winther, en plass som dommer. Siri Helen er grunder og driver Winther Artisan Food & Restaurant og Wither Ysteri. Hun har en helt spesiell kjærlighet til ost. Hun har i hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvareprodusenter. Det er godt at vi har disse to som skal svare på alle spørsmålene vi har om norske oster, eller ost generelt. For hva er egentlig ost? Hva er de norske Hva har skjedd med Norge som ostenasjon? Hva betyr kvalitet på grunnproduktet? Dette er og mere til vil du få svar på i denne episoden av Genopodden. Som en ekstra bonus har Oda fått være utegående reporter på Øvre Gangstad gård på Inderøy. Her lager de nemlig verdens beste ost, Nidelven Blå, på Gangstad Gårdsysteri. Noe Maren og Ole Morten Gangstad kan fortelle mer om. Og hvordan kan det ha seg at en liten gård i Trøndelag har endt opp på alles lepper - bokstavlig talt...?
 • 43. 43 Pulsen på Storfe 2023

  17:25
  Oda har vært vandrende pod-reporter i gangene under Storfe 2023. Hva synes deltakerne om konferansen? Hva har vært det viktigste? Og hva tar de med seg hjem fra to dager sammen med andre storfeprodusenter og bransjefolk?Og hva med arrangørene? Er de fornøyd? Er de klare for neste Storfe-konferanse i 2026?I denne episoden hører du Vegard Smenes, styreleder i Geno, Kristin Malonæs, direktør i Geno, Ingunn Nævdal, i programkomiteen for Geno, melkeprodusent og Tine rådgiver Ragnhild Sjurgard, melkeprdusentene Jan Erik og Lena Lisjordet, styreleder i TYR, Erling Gresseth og leder for hovedkomiteen for Storfe 2023, Rune Lostuen.
 • 42. 42 Metan og metanhemmere

  35:17
  Med god hjelp fra gjestene våre i studio, Heidi Skreden og Eli Hveem Krogsti, skal vi svare på disse spørsmålene og noen flere. Heidi Skreden er spesialrådgiver for fag og forskning i TINE og Eli Hveem Krogsti er prosjektleder for prosjektene for fòreffektivitet og metan i Geno. Sammen innehar de det meste av kompetanse innenfor nettopp metan og metanreduksjon. I tillegg har Oda tatt en prat med mjølkeprodusentene Torunn og Hans Petter Aurstad, som til gangs har stilt opp for prosjektene. På Kjos gård har de både fòrkar, metanmåler og tester ut metanhemmere i fòret. Hva slags spørsmål får de rundt testingene? Hva lurer andre mjølkeprodusenter på? Og hva lurer den vanlige forbrukeren på?
loading...