Share

cover art for 54 Gode råd for din besetning

Genopodden

54 Gode råd for din besetning

Season 4, Ep. 54

Under årets Dyrsku i Seljord var det mange gode faglige innlegg. Et av de må vi få lov til å påstå var Hans Storliens foredrag med oppskriften for de beste valgene for melkebesetninger. Her kom Hans Storlien nærmest med en oppskrift. Hans har ansvaret for det norske markedet for Geno og har jobbet i Geno i intet mindre enn 28 år. Og er blitt litt av en populær mann å få med seg på YouTube når han presenterer de nye eliteoksene.

Rasmus Lang-Ree og Oda Christensen tok en prat med Hans, slik at de som ikke fikk med seg Hans sine gode råd direkte på Dyrskun`n også skal få oppskriften hans for å få det beste ut av din besetning.

I tillegg var vi så heldige at vi fikk med oss Kari Lise og Bjørn Dybo fra Vestfold som kan fortelle om deres erfaringer og hvordan de følger disse rådene. Kari Lise kjenner nok også flere fra hennes dagbokartikler i bladet Buskap. Vi snakker om valg, seminbruk, HMS, ny levering av GS-prøver, effektivitet, struktur ved bruk av avlsplanen, bruk av kjønnsseparert og best produksjon.

På toppen av dette prøver Oda seg på å forklare hvordan dosene med miks av kjøttfe egentlig fungerer... Om hun klarer det? Tja, det er opp til lytteren å bedømme. Hun håper på rause vurderinger.

More episodes

View all episodes

  • 63. 63 Hva er TINEs blikk fremover

    21:38||Season 4, Ep. 63
    Rolf Øyvind Thune er melkeprodusent fra Rakkestad, og har i tillegg lang erfaring fra styret i TINE. Og mer erfaring kan det se ut til å bli. Etter ti år i styret og seks år som styreleder, tar Marit Haugen ikke gjenvalg for en ny periode. Valgkomiteen i TINE SA innstiller Rolf Øyvind Thune, som nå sitter som nestleder i det samme styret, som ny styreleder. Rasmus og Oda fikk en fin prat med Rolf Øyvind i en pause under Genos årsmøte. Hvilke tanker gjør han seg om endringen i melkeforbruket? Hva skjer fremover? Hva synes han er viktig fokus for samvirket? Og hva bør den norske melkeprodusenten gjøre for å best mulig ruste seg for tider som kommer? Og har han et ønske til deg som lytter på Genopodden?
  • 62. 62 Oppsummering etter årsmøtet 2025

    08:30||Season 4, Ep. 62
    Årets årsmøtet for Geno er vel gjennomført. Genopodden har tatt en rask oppsummering sammen med Elisabeth Gjems og Anne Margrethe Solheim Stormo. Begge sitter i Genos styre. Anne Margrethe på åttende året og Elisabeth som nyinnvalgt styremedlem og nestleder.
  • 61. 61 Prisvinnere for 2024

    18:39||Season 4, Ep. 61
    Rasmus og Oda fikk litt smaken av den røde løper under årets årsmøte. Hva synes du, kler de det? De som uansett kler det er de flotte prisvinnerene som var til stede under årsmøtets middag. Her var det et skikkelig prisdryss, med Avlsstatuetten, Eksportprisen og Norturas Kjøttpris. Årets Elitekvige-prisvinner kunne dessverre være tilstede. Genos avlsstatuett for 2024 gikk til oppdretter Ole Tronn Anderssen og Renate Anderssen fra Vågå. Han mottok prisen for NRF-oksen 12387 NR Sandbu-P. Og det var rene slektstreffet under årsmøtemiddagen, for den oksen som fikk Årets Eksportpris var 12222 NR Skoien Oppdretterne Line Borgerud Skøien og Ole Hjerpaasen fra Hølen i Østfold fikk Eksportprisen for samme okse i fjor også, og den ble hedret med avlsstatuetten i 2022. Norturas pris for beste NRF-kjøttokse 2024 gikk til oppdretterne Ann Steen og Nils Asle Dolmseth i Åfjord. Prisen blir tildelt oppdretter av den norskfødte oksen som er vedtatt brukt i foregående kalenderår, som har høyest oppnådde kjøttindeks.Genos pris for beste NRF-elitekvige 2024 gikk til oppdretter Jan Sverre Moe fra Kyrksæterøra. Han skal selvsagt Genopodden ta en prat med ved en senere anledning. Vi gratulerer alle vinnerne!!
  • 60. 60 I forkant av årsmøtet 2025

    19:42||Season 4, Ep. 60
    I forbindelse med årets årsmøte i Geno har Rasmus og Oda tatt en pre-årsmøte prat med styreleder Vegard Smenes og administrerende direktør Kristin Malonæs. Hva kommer til å være deres hovedpunkter i årets årsmøte taler, og hva tror de blir fokus under de to dagene? Talene blir live steamet også, så her er det bare å være med (nesten) i årets Geno årsmøte!
  • 59. 59 Om Sperm Vital

    25:06||Season 5, Ep. 59
    Har du hørt om SpermVital? Og om du har har, hva har du hørt om det? I denne episoden av Genopodden har vi tatt praten med to av de som kjenner best til akkurat SpermVital. Hva er produktet? Når er det mest riktig å bruke det? Til å svare på dette og litt mer har vi tatt praten med Camilla Dehli Østerud som er produksjonssjef i SpermVital og hennes kollega Fride Berg Standerholen, FOU Koordinator.Visste du for eksempel at SpermVital ble startet av Geno og SINTEF allerede i 2008. Sammen har disse to selskapene utviklet en ny og revolusjonerende inseminasjonsteknologi for husdyr.Det som da var noe nytt og revolusjonerende startet i et laboratorium i lille Norge, og er nå et produkt som selges i hele verden. Er det slik at dette er et vidundermiddel for fruktbarhet? Eller er det bare en myte? Fride og Camilla har alle svarene du trenger. De to kollegaene er ofte på farten, i både inn- og utland. Interessen for produktet er nemlig både stor og økende. Og det stopper ikke der. For SpermVital er gode på å se fremover og tenke innovativt. I det siste med mixdoser av Angus med SpermVital. Som også har slått godt an i det norske markedet. Rasmus og Oda har også hørt rykter om at det testes ut et enda mer innovativt produkt, så er er det bare å spisse ørene!
  • 58. 58 Nytt år, nye muligheter

    35:35||Season 5, Ep. 58
    I årets første episode av Genopodden, har Rasmus og Oda invitert to gjester som skal ta blikket på året vi knapt er inne i.Anne Ekornholmen, politisk redaktør i Nationen, avisen som kjenner pulsen på norsk landbruk og distriktene. Anne har lang erfaring med å dekke utviklingen i næringen, og gjennom sitt arbeid gir hun stemme til både bønder og politiske aktører. Hun har et unikt perspektiv på hva som rører seg i norsk landbruk, og hva som kan forventes i året som kommer, både fra politisk og praktisk ståsted.Siv Heimdal er en av eierne av Rethink Food, en innovativ plattform som jobber for å koble bærekraft, teknologi og matproduksjon. Hun er en forkjemper for å tenke nytt rundt mat og landbruk, med fokus på hvordan vi kan produsere mat smartere og mer bærekraftig. Siv gir oss et framtidsrettet blikk på hvilke muligheter som ligger foran oss, og hva som skal til for å møte morgendagens utfordringer.Med Anne Ekornholmens journalistiske innsikt i dagens landbruk og Siv Heimdals fremtidsrettede arbeid med innovasjon og bærekraft, ser vi nærmere på hva 2025 kan bringe for norsk landbruk. Hvordan skal næringen navigere seg i det politiske landskapet? Og hvilke muligheter og utfordringer venter oss rundt neste sving? Hva tar vi med oss fra 2024? Og må Siv ta frem strengestemmen?
  • 57. 57 Et lite Geno-blikk på 2024

    31:13||Season 4, Ep. 57
    Vi har kommet til årets siste episode av Genopodden. Og Rasmus og Oda har invitert inn administrerende direktør, Kristin Malonæs, og styreleder, Vegard Smenes, som tar oss med på et tilbakeblikk på året som har gått. Vi ser tilbake på milepælene i 2024 – fra viktige investeringer som oksefjøset og digitale systemer, til hvordan Geno har forenklet prosesser med GS-systemet og forbedret produktkvalitet.Men vi ser også fremover. Hva blir viktigst for Geno i 2025? Hvordan håndterer vi konkurransen både hjemme og ute? Hva er de største utfordringene vi står overfor, og hvordan møter vi dem? Vi snakker også om hvordan vi skal forbedre distribusjonen og hva vi gjør for å møte klimautfordringene – med fokus på metan og våre mål for indeksen.Og kanskje rekker vi også en liten oppdatering om prosessen rundt TYR og Geno. Det blir en spennende samtale – så bli med!
  • 56. 56 Banebrytende resultater

    30:38||Season 4, Ep. 56
    Avlssjef i Geno, Håvard Tajet, la frem banebrytende resultat fra NRF-avlen som gir kutt i klimagassutslipp som monner på et møte på Deichmann i Oslo. I denne spesialutgaven av Genopodden tok Rasmus Lang-Ree og Oda Christensen en prat med Håvard rett etter møtet.Hva er spesielt med dataene som nå er analysert? Hvordan har Håvard og teamet jobbet. Og hvordan regnes klimaavtrykket ut? Hvordan ser det bærekraftige bildet ut for NRF-avlen, og er det en motsetning mellom bærekraftig økonomi og bærekraftig klimavennlig?Håvard er er klar på hvilke utregninger som er korrekte. Styreleder i Geno, Vegard Smenes, er også melkeprodusent, og forteller sitt perspektiv i begge roller i arbeidet med det bærekraftige avlsarbeidet i Geno.
  • 55. 55 En vandring i ostens historie

    19:11||Season 4, Ep. 55
    Vi må unnskylde denne episoden av Genopodden! Vi vet at denne episoden vil gjøre deg sulten. Om vi skal kunne gi deg et godt tips før du skal lytte til denne episoden, må det være at du tar frem noen gode oster, sett deg godt til rette og bli med på denne lille ostereisen vi tok under Dyrsku`n!Dyrsku`n 2024 arrangerte ostevandringer sammen med Norsk Gardsost, Hanen og norske oseprodusenter. Rasmus Lang-Ree og Oda Christensen ble kyndig geleidet av Henry Mæland, som er veteran i Dyrsku-sammenheng. De fikk møte både produsenter, ei budeie, osteelskere og kokker.Visste du at vi har en egen osteløype i Norge? Et veikart hvor du kan sjekke opp osteprodusenter som selger ost direkte. Nytt for Genopodden var også at brunost kan brukes som sukkebit til kaffen. Og at gammelosten faktisk ikke er gammel, det er bare oppskriften som er gammel. En fantastisk tradisjonsost som Rasmus og Oda fikk skikkelig sansen for, og hvor innsalget inneholder både smak, bruksområder og proteininnholdet.At Genopodden er opptatt av mat bør ikke være en overraskelse. Alt henger sammen, og det skal være kvalitet i alle ledd for å lage en god ost. Barbro Stordalen, yster og budeie fra Stordalen Gard, er helt enig. - Om de ikke forstår at det skal være kvalitet i råstoffet for å lage ost, da kan jeg bli litt morsk, sier hun. Det var kun kvalitet Genopodden opplevde på denne ostereisen. Både når det gjelder kompetanse, oster og tilbehør. Heng på! La oss dykke ned i en liten flik av norske ostehistorie!